Dolar $
32.54
%-0 -0
Euro €
34.82
%-0.05 -0.01
Sterlin £
40.51
%-0.17 -0.07
Çeyrek Altın
3969.41
%-0.12 -4.7
SON DAKİKA

TOGG

Bir yıl daha böyle geçti. Türkiye'nin yeni otomobili halkın önüne çıktı. Aslında çok merak da edilmiyordu. Aylardır sosyal medyada otomobilin resimleri videoları dolanıyordu. Ama Ne mutlu bize ki güzel bir otomobil artık Türkçe konuşacak.

Renkleri de güzel olmuş. Herkesin ağzı torba değil ki; Yapılan bu sunumu pek inandırıcı bulmayanlar var. "Gündem değiştirmek için yapıldı". "Zaten olan bir otomobil İtalyanlardan satın alındı". gibi bardağın boş yanını bize anlatanlar var. 

Ben bu atılımdan dolayı heyecanlıyım. Sonunda yeni teknoloji ile donatılmış bir arabamız oldu. En azından paramız ülkemizde kalacak. Ben tek markasında takılı kaldım. Biliyorum isim bulmak çok zor. Ama, Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin Baş harflerinden marka adı üretmek çok da ilginç bir fikir değil. 

TOGG komple yeni yatırım olarak inşa edilecek. Sabit yatırım tutarı 22 milyar. Bu 22 de enteresan. 2022 de 22 milyar yatırımla 22 bin dolara satılacak araba. Keşke 200 beygir 222 beygir olsaydı. Bu arabayla İstanbul'dan Antalya'ya giderken Afyon'da  bir priz bulup yarım saat kaymaklı ekmek kadayıfı yemek gerekiyor. Şeker fazla derseniz Afyon sucuğunu yumurta eşliğinde afiyetle yiyebilirsiniz. Bu arada arabanızın da karnı doymuş olur.  Demem şu ki, 500 kilometre menzile sahip ve 30 dakikadan az zamanda tam şarj edilebiliyor. Aracın bataryası Türkiye'de TOGG tarafından yerli ve milli olarak üretilecek. 5 modelde yılda 175 bin adet üretilecek TOGG sahipleri bakalım kim olacak. Yabancı otomobillerle nasıl rekabet edecek derseniz  aracın üretiminde firmaya gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, personel desteği ile faiz ve kar payı desteği verileceği için her halde satarken de bize bir destek olunur. Merakla beklenen bu araçlar oldu ki satılmadı " akıbeti ne olacak? " derseniz, merak etmeyin. Devlet Malzeme Ofisi (DMO) yerli otomobil için 31 Aralık 2035 tarihine kadar 30 bin adet elektrikli otomobil için alım garantisi sağlayacak. Belki hep dışını gördünüz içini merak ediyorsanız, üç kollu deri kaplı etli direksiyon simidi  ile sürücü odaklı kokpit tasarımı sizi mutlu edecek.  Şimdikilerde deri döşeme koltuklar var ama sonra ne olur bilmem. Müzik seviyorsanız, kapı içlerine yerleştirilmiş geniş hoparlör, gelişmiş müzik sistemi 10 inç ve üstü ebatlı sınıfının en geniş dokunmatik bilgi ekranı Cumhurbaşkanımız arabaya bindiğinde forsuyla açıldı. 

Bu arada 2019 yılı da bitti gitti. Umarım sizin her şey istediğiniz gibi olmuştur. Ben eskiden dergilerin vermiş olduğu Almanakları çok severdim.  Buradan hareketle size 2019 yılında İnternet'te en çok okunan haberlerden bazılarını derledim. Ama bu derleme dünyadan ve biraz eğlenceli.   İran'ın plütonyum reaktöründen, Şii ile Sünni arasındaki farka kadar geniş bir yelpaze oluşturuyor. Uzay misyonları üç başlıkla listede en fazla yeri edinirken, İran'daki nükleer çalışmalar ve Katolik Kilisesi'ne dair skandallar 2019 boyunca tüm içerikler içinde en fazla tıklandı. 

Endonezya’ya bağlı Bali adasına giden turistler ve yerli halk nadir görülen bir tür olan avuç içine sığacak büyüklükteki iki başlı yılana yıllar sonra 2019 da  rastladı. 

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesinden (NASA) Gezegen Bilimi Direktörü Jim Green, Mars’ta yaşam izlerine ulaşmaya yakın olduklarını ancak insanların henüz böyle bir gerçeği kabul etmeye hazır olmadığını söyledi. Aklıma " Yıldız Savaşları" ve "Uzay 1999"  geldi. O zaman da bizi hazırlamaya çalışıyorlardı şimdi de.  Yabancıların merak ettikleri bir başka konu da Şii ile Sünni arasındaki bölünme nereden geliyor? Niye bu adamlar kavga ediyor ? Halbuki o bölgeye burnunu sokanlar olmasa bu iki cemaat niye kavga etsin. Haçlı ordusu olmasa o bölge nasıl olurdu? Bence 2020 yılında da bunu merak etsinler. Afrika’ya göreve gönderilen iki rahibenin hamile kalmaları üzerine Roma Katolik Kilisesi soruşturma başlattı. Rahibelerden birinin İtalya'nın Sicilya Adası’nda karın ağrısı şikayetiyle doktora gittiği sırada hamile olduğunu öğrendiği belirtildi. Bence bilmeden olmuş. Meryem ana misali. 

Yüzünüzde biraz olsun gülümseme oluşturduysam bu gün çok mutluyum. Yeni arabamızla başlayıp ilginç haberler ile bitiriyorum. 2020 hepimize bereket ve sağlık dolu günler versin.