Dolar $
32.59
%0.18 0.05
Euro €
34.81
%0.14 0.04
Sterlin £
40.42
%-0.47 -0.19
Çeyrek Altın
4095.4
%0.69 27.74
SON DAKİKA
Son Yazıları

Tik Tok'un satılması hangi ülkeyi nasıl etkiler?

04 Aðu 2020

ABD'de kasım ayında yapılacak seçimler küresel dünya düzeninin yeniden şekillenmesi adına çok önemli. Burada ki yarış o kadar garip ki Rusya ve Çin bile bu seçimlere konu oluyor.

Trump’ın kazandığı seçimlerde Rusya’nın seçim sonuçlarına yaptığı elektronik müdahalenin etkili olduğu çok konuşuldu. Olay bir dedikodunun ötesine gidemedi. Şimdi yine seçimler geldi ve yine farklı komplo teorileri konuşuluyor. İddialara göre Rusya ve Çin’in bu seçimlere müdahale edecekmiş. Trump açık açık bu ülkenin kendisinin yeniden ABD başkanı olarak seçilmesini istemediğini iddia ediyor. Bunu artık açık açık belirtiyor.

ABD seçimlerinde Çin ve Rusya paronayası

Trump Rusya ile Çin’in onun yeniden ABD Başkanı olmasını istemiyor demesini ben normal karşıladım. Sonuçta Trump Çin ile çok uğraştı. Ciddi bir rekabet yaşandı. Ama Trump’ın Çin ile Rusya’nın onun yeniden başkan seçilmesini engelleyeceğini iddia etmesi ilginç bir paronaya. Birinde “dilek” var, diğerinde ise “eylem”. Çin  ile Rusya, Trump’ın yeniden başkan seçilmesini istemeyebilir, bunu dileyebilir. Ama işi bu kadar büyütüpte Çin ve Rusya “benim başkan olmamı engelleyecek” tezini üretmek biraz paronaya gibi.  Eğer bu paronaya değilde gerçekse, yani Çin ve Rusya’nın ABD içinde böyle bir lobisi varsa, o zaman ABD dükkanı kapatsın gitsin.  Sen daha bir seçim güvenliği sağlayamıyorsan zaten süper güç filan olamazsın. Ben bunun bir politik propaganda olduğunu düşünüyorum. Trump, ‘Çin benim başkan olmamı engelleyecek’ derken iç piyasaya oynuyor. Bunun iç piyasada bir karşılığı var mı, bunu ben çok merak ediyorum. Amerikalılar pek öyle milliyetçi tipler değillerdir. Hamburger kılıklı bir halk,bu halk Çin’in onlara yönelik ekonomik bir tehdit olduğu tezine göre oy verir mi, bu tez ne kadar etki eder bende çok merak ediyorum.

Tik Tok neden kendini savunmuyor?

Bu soğuk ekonomik savaşın, ABD seçimleriyle her geçen gün ısınırken bir de sosyal medya savaşı çıktı. Küresel pazarda çok ciddi bir başarı yakalayan ve 800 milyon abonesi olan Tik Tok ile ilgili spekülasyonlar da ciddi artış var.  Bu konuda TikTok ile ilgili en büyük iddia uygulamada bir güvenlik zaafının olduğu. Bu konuda Türkiye’de de gazetelerde çok haber yapıldı. TikTok yerden yere vuruldu. Ben TikTok’un bu yazılımsal yönünü bilmiyorum,  yani ciddi anlamda bir güvenlik sorunu var mı yok mu o birazda teknik bir mesele. Ama bu konuda TikTok’un kendisini pek iyi savunamadığına şahit oluyorum. Mesela bildiğim kadarıyla Türkiye’de ofisi var TikTok’un. Peki neden bu konuda bir çalışma yapmıyor? Neden kendisini ifade etme konusunda bu kadar pasif? Böyle pasif kalınca insanlarda “acaba bir şey mi var?” diye huylanıyor. 

Bir yandan yasak bir yandan ticaret atağı

Trump, geçtiğimiz hafta “Tik Tok’u Amerika’da yasaklayacağız” dedi. Bu söylem gündem oldu. Trump TikTok’u yasaklamak için gerekirse yetkilerini kulanacağını ya da bir başkanlık kararnamesi imzalayacağını söyledi. Trump bir yandan TikTok’u yasaklamaya çalışıken diğer yandan da Amerika’nın en büyük teknoloji şirketi Microsoft , TikTok’u satın alma planları yapıyor. Yani bir yandan kavga var bir yandan da alışveriş. Günümüz modern kapitalizminin en ilginç yönü de bu zaten.  Bir yandan kavga et, çamur at, diğer yandan ise dost gibi gözük alışveriş yap. TikTok’un sahibi Byte Dance ile Microsoft arasında ön görüşmeler başladı. Henüz somut bir adım atılmadı bu konuda, ama bu konu çok önemli. Çünkü eğer Microsoft TikTok’u satın alırsa, çok geride kaldığı  küresel sosyal medya pazarında önemli bir oyuncu olacak. ABD, sosyal medya daki küresel liderliğini bir rakibin satın alıp kendi bünyesine katacak ve Çin’in küresel sosyal medyada ABD’ye olan tehlikesini pasifleştirecek. Çin ise ulusal bir markasını ilk kez belkide çok yüksek bir fiyata batıya satmış olacak. Çin hep satın alan tarafken ilk kez satan, yani kendi yarattığı bir değeri, yüksek bir fiyata satmış olacak. Burada herkes mutlu olacak gibi. Kim daha fazla mutlu olur bilemeyiz, ama Microsoft biraz da tekel olmanın verdiği güçle iyice yaydı. Sosyal medya pazarında yok, bu pazarda da olması lazım. PC teknolojisinde tek güç olmanın verdiği güçle yaymış, oturduğu yerde para kazanıyor. Kısa vadede belki çok zor ama bir bakmışsınız Windows yerine, office ve benzeri Microsoft ürünlerinin yerine alternatifler çıkmış ve Microsoft deprem geçirmiş. Bu durumda ne olacak? Bu deprem çıkmasa bile Microsoft neden sosyal medyada yok? Bunu bu kadar zeki bir adam olan Bill Gates dert etmiyor mu? TikTok Microsoft için bir fırsat, biraz beyni varsa satın alır. 

Çin devleti  Tik Tok’u satar mı tutar mı?

Öte yandan TikTok Çin içinde bir soru işareti.  Çin devleti müdahale ederek ByteDance şirketine “TikTok’u satma. Biz Çin olarak küresel sosyal medya pazarında var olmak, büyümek istiyoruz da” diyebilir. TikTok sonuç olarak Çin’in AliBaba ile beraber en çok başarı yakalayan markası. Buna Huawei’de eklemek mümkün. Yani bir dönemler Japonya’nın yaptığı küresel teknolojik atağı da yapmak adına bu küresel markasını tutmak da isteyebilir.  Her iki ülke adına gelecek adına önemli bir konu bu TikTok. 

------------------

Çinli hackerlar ABD’nin verilerini mi çalıyor?

Covid-19 ile ilgili aşı bulma çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Bu çalışmalar devam ederken bir yandan ekabette inanılmaz boyutlara gelmiş durumda. En son geçen hafta Reuters Çinli hackerlerin faaliyetlerini takip eden bir ABD'li yetkilinin, Çin hükümetiyle bağlantılı hackerlerin, COVID-19 aşısı geliştiren ABD'li Moderna'yı yılın başından beri hedef alıp, şirketten kıymetli verilerini çalmaya çalıştıklarını iddia etti. Bu iddia dünyaya bomba gibi düştü. Herkes “acaba mı?” diye düşünmeye başlarken,Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin hemen açıklama yaptı ve "ABD hükümetinden bazı sözde kaynaklar, son dönemde durup dururken, Çin'i siber saldırı düzenleyerek ABD'den aşı geliştirme teknolojisi ve verileri çalmakla suçlamaya başladı. Ancak hiçbir kanıt ortaya koyamadılar." Şeklinde sert bir cevam verdi.

Batıya meydan okudu

Wang, "Biz defalarca açıkladık; Çin, COVID-19 aşısı geliştirme konusunda dünyada ileri seviyede bulunuyor. Çin'in bu ileri konumu kazanması için diğer ülkelerden bilgi çalmasına gerek yok. Tam tersine, sır çalmaya alışmış bazı ülkelerin hackerler aracılığıyla Çin'den teknoloji çalmasından daha büyük kaygı duyuyoruz." Diyerek batıya medyan da okudu. Sözcü ayrıca ABD'nin bazı hükümet birimleri ve görevlilerinden yalan haberlerle Çin'e iftira girişimlerini durdurmalarını da söyledi. 

-------------

Beidou -3 uydu navigasyonu rekabet getirecek 

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Beidou-3 Küresel Uydu Navigasyon Sistemi ile ilgili açıklamalarda Beidou-3 Küresel Uydu Navigasyon Sistemi'nin. Dünyaya kaliteli bir hizmet vereceğini söyledi.

Wang, Beidou sisteminin hizmetlerinin halihazırda 200'ü aşkın ülke ve bölgeyi kapsadığına, abone sayısının da 100 milyonu aştığına ve dünyadaki ülkelerin yarısından fazlasının bu sistemden yararlanmaya başladığına dikkat çekti. Wang, Çin'in diğer ülkelerle birlikte karşılıklı saygı, açıklık, kapsayıcılık, eşitlik ve karşılıklı yarar temelinde uzay alanındaki iletişim ve iş birliğini güçlendirerek, bu alandaki gelişme sonuçlarını paylaşmaya devam etmeye, insanlığın kader ortaklığının oluşturulmasını hızlandırmak için olumlu katkılarda bulunmaya hazır olduğunu sözlerine ekledi.  Bu navigasyon hizmetinin aktifleşmesi işe beraber son dönemlerde batı ile Çin arasında 5G konusunda yaşanan küresel rekabete navigasyon rekabeti de eklenecek gibi.

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları