Dolar $
32.59
%0.18 0.06
Euro €
34.85
%0.3 0.1
Sterlin £
40.57
%-0.07 -0.03
Çeyrek Altın
4088.51
%0.52 20.93
SON DAKİKA
Son Yazıları

Tarım ve Orman Şurası ve yeni umutlar

12 Oca 2020

Tarım sektörünün çok yakından takip ettiği gibi 21 Kasım 2019 tarihinde Tarım ve Orman Şûrası Ortak Akıl Toplantısıyla şûranın sonuç bildirgesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklandı.

15 yıl aradan sonra şimdiye kadarki en geniş katılımla gerçekleştirilen şurada alınan kararlar tarım sektörü için yeni bir umutların yeşermesine neden oldu. Kararlar almak elbette çok önemli. Ancak daha önemli olan hemen uygulamaya geçebilmek. Geçtiğimiz günlerde bu kapsamda önemli adımlar atıldı. Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği (TYAB) tarafından düzenlenen Milli ve Yerli Tohumculukta Sürdürülebilir Stratejiler ana temalı çalıştayda Uygulamalı Çiftçi Eğitimi Projesiyle birlikte Atandan Toruna Tohum Seferberliği başlatıldı. 

TYAB, Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Birliği ile Tarım ve Orman Bakanlığının birlikte gerçekleştireceği Uygulamalı Eğitim Projesiyle 2 yılda 15 bin çiftçiye verilecek eğitimlerle çiftçimizin en önemli sorunu olan girdi maliyetlerinin ortalama olarak %15 azaltılması hedefleniyor. Projenin diğer amaçları arasında hasat sonrası ürün kayıplarında %15 azalma, verimlilikte, kârlılıkta ve sertifikalı tohum ihracatında %15 artış öngörülüyor.

TYAB Başkanı Hacı Ömer Güler, teknoloji kullanımı ile birlikte planlı üretim ve işletme yönetimi konusunda çiftçilerin eğitilmesi gerektiğini ifade ederek, tarımda kullanılan 3,5 milyon ton mazot ile 6 milyon ton gübreden %20 tasarruf sağlandığında bile 7 milyar TL’lik bir değerin çiftçinin cebinde kalacağını belirtiyor. 

2020 yılında tarımsal desteklerin %36,7 artırılarak 22 milyar TL’ye yükseltildiğini hatırlarsak, sadece mazot ve gübre tasarrufundan elde edilecek 7 milyar TL’lik kazancın ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkmış oluyor. 

Tarımsal üretime yönelik işletme yatırım kredilerinin limitlerinin yükselmesi, faizlerde indirim yapılması ve son olarak çiftçilerimize Ziraat Bankasından kullandıkları krediler için %9 faiz oranı ile 5 yıl vadeli yapılandırma imkânı getirilmesi de beklentilerin bir bölümü karşılamış durumda. Ancak belirtmek gerekir ki; konuştuğumuz üreticiler ve temsilcileri asıl büyük beklentilerinin son kez çiftçi borçlarının faizlerinin silinmesi ve anaparanın yapılandırılması olduğunu ifade ediyor.

Detaylı uygulama takvimi bu ay geliyor  

Bu konuda görüşlerini aldığımız Tarım ve Orman Bakanı Mehmet Hadi Tunç, daha önceki Tarım Şûrası kararlarını incelediklerini, hayata geçmiş pek çok madde olduğunu hatırlattıktan şöyle konuşuyor: “3. Tarım ve Orman Şurâsı’nda kamuoyuna açıklanan 60 maddenin ne zaman uygulamaya geçirileceği konusunda bir çalışma yapıyoruz. Ocak ayının sonuna doğru bir bilgilendirme yapacağız. Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli’nin talimatıyla hangi tavsiyeyi ne zaman hayata geçireceğimizi belirliyoruz. İlgili tüm sektörlerle birlikte bir takvim hazırlıyoruz.”

İşte bu yeni takvim ile birlikte açıklanmasını öngördüğümüz alt başlıkların içerikleri ve uygulanma vadeleri tarım sektörü için referans niteliğinde olacak. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da ifade ettiği gibi Türk tarımını, küresel tarım ve gıda şirketlerinin güdümüne sokacak her türlü teşebbüse karşı olabilmenin tek yolu şûra kararlarının kısa sürede uygulamaya geçmesidir. 

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları