Dolar $
32.42
%-0.32 -0.1
Euro €
34.96
%-0.34 -0.12
Sterlin £
40.51
%-0.75 -0.3
Çeyrek Altın
4092.28
%0.61 24.65
SON DAKİKA

Şubat ayı köprü gibi!

Hiç düşündünüz mü Şubat ayının yıllardır hayatımızda bir köprü görevi yaptığını. Aslında çok uslu mülayim bir aydır. Şubat ayının kısa olmasının tek nedeni, İmparator Augustus'un kıskançlığı. Ama Şubat bunu sineye çekmiş bazen 28 bazen 29 çekmiş.

Diretmemiş 31 çekeceğim diye.  Şubat ayının batılı dillerdeki adı, Roma arınma Tanrıçası Februus'un adından gelir. Yani temiz de bir ay.  Kış mevsimi aysız olarak kabul edildiği için Ocak ve Şubat, Roma takvimine sonradan eklenmiştir. Neyse bu güzel günlerin kıymetini bilerek kendimizi dünyanın kötülüklerinden arındırarak geçirelim bu güzel ayımızı. Benim köprü dememdeki neden ise geçtiğimiz yıl yaşadığımız olumsuzlukları geride bırakıp, geleceğe umutla bakmamızı sağlayacağı için. Ocakta kendine gelen insanlar başlarlar Şubatta planlar yapmaya. Bazıları yeni para kazanma yolları araştırırken bazıları da sağlıkla uğraşır. Ekonomik olarak önümüzde on maddede bu yılın ekonomiye etki edecek başlıklarını çıkardım. 

İŞSİZLİK bence ilk sırada geliyor. Ülkemizdeki işsiz sayısı artıyor. Ama her zaman iş vermek için eleman arayan patronlar istedikleri kalibrede birini bulamıyorlar. Bizim gibi ülkelerde küskün işsizler de var. O işi yapacağıma evde otururum diye düşünüyor. Bazen de haklı çıkıyor. 

Genç nüfustaki işsizlik, genel nüfustaki orandan daha yüksek. 15 ve daha yukarı yaştaki genel nüfusun işsizlik oranı, Eylül döneminde 1,1 puanlık azalışla yüzde 12,7 seviyesinde gerçekleşti. Buna göre, Türkiye’deki işsizlerin toplam sayısı 4 milyon 16 bin. İstihdam edilenlerin oranı yüzde 44,1 olurken, işgücüne katılma oranı da yüzde 50,5 seviyesinde açıklandı.

Bir diğer problem de ENFLASYON. Geçtiğimiz gün açıklandı son durum. Ama Türkiye'de 2020 yılı enflasyon oranı 14,6 olarak belirlendi. Bunca pandemi ve olumsuz olayın arasında bu oran makul gibi. Ancak, bağımsız araştırmacılar ve tüketici derneklerinin alternatif enflasyon hesaplarına göre, halkın hissettiği "gerçek enflasyon" yüzde 36,7 ile yüzde 50 arasında değişiyor. İşte bu tüyler ürpertici. 

FAİZ ne oldu derseniz bu yıl da biraz yüksek kalacak. Bakanımızın ve Hazinenin görüşü böyle. Durum böyle olunca da para alıp tasarruf sahipleri faiz yükselirken, paralarını bankaya mevduat olarak yatırıp kazanır. Sadece dikkat etmeniz gereken açıklanan enflasyon verilerinin doğru ölçülmüş olmasıdır. 

İHRACATA gelince bu yıl ki hedef 184 Milyar Amerikan Doları. Aşı çalışmalarının olumlu sonuç vermesi ve başta ABD, Çin, AB gibi dev ekonomilerde 2021’in ikinci çeyreğine kadar toparlanma görülmesi, Türkiye’nin ihracatını da olumlu etkileyecek. Özellikle Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 50’sinin gerçekleştirildiği AB pazarındaki talep yönlü iyileşme, ihracat performansı açısından belirleyici olacak.  Ben bunun olacağına çok inanıyorum.

İTHALAT ise biraz fazlaca,  223.300 Milyar Amerikan doları. Eğer bu dengeyi sağlayabilirsek daha refah dolu bir dünyada yaşayacağız. Ama bu sadece bizim halkımızın çabalaması çalışması ve önlemler almasıyla ilgili değil. Bir de DÜNYA EKONOMİSİ var. Birbirini tetikleyen ekonomik olaylar ülkeleri derinden sallıyor. İnanıyorum ki, Türkiye ekonomisi,  Türkiye ekonomisi, dünyayı çok etkileyen, geçen yılki düşüşün ardından 2021'de yeniden hız kazanıyor. Bunu ben demiyorum yapılan araştırmalar söylüyor. Ülkemizdeki, üst düzey işletmeler ve analistlere göre, Türkiye ekonomisinin bu yıl uzun süreli bir durgunluktan çıkması ve koronavirüs pandemisi gelgitleri gibi yeniden canlanan tüketici talebiyle birlikte yılda% 4'e kadar büyümesi bekleniyor.  Ama yabancılar daha iyimser. Örneğin, Uluslararası Para Fonu (IMF) Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ülkenin COVID-19 aşısının piyasaya sürülmesiyle ve ticaret ortağı büyümesinde toparlanmayla Türkiye ekonomisinin 2021'de yaklaşık % 6 oranında büyümesini beklediğini açıkladı. Bunlar iyi haberler.    

Türkiye’nin en büyük ticari partneri olan Avrupa Birliği (AB)  ise artık bize daha yakın olmaya çalışıyor.     Türkiye ihracatının yüzde 49’u AB ülkelerine gerçekleştiriliyor. Türkiye AB’nin ithalatından aldığı yüzde 3,6’lık pay ile 6’ıncı sırada yer alırken, AB ülkelerinin toplam ihracatından da yüzde 3,4’lük pay alıyor. Türkiye’nin AB ülkelerinden ithalatı ise toplam ithalatının neredeyse yüzde 40’ına ulaşıyor. 2021 yılında da AB-Türkiye arasındaki ticaretin aynı oranlarda devam etmesi bekleniyor.

Ayrıca,  Öte yandan 2020'nin son günlerinde açıklanan AB ile Çin arasındaki yatırım anlaşması ülkemiz için de çok faydalı olacak. Ben çok umutluyum.