Dolar $
32.49
%0.34 0.11
Euro €
34.75
%0.53 0.18
Sterlin £
40.63
%0.32 0.13
Çeyrek Altın
4072.46
%0.42 16.96
SON DAKİKA

Sabık Davos 50.yıl Zirvesi

Hatırlayacaksınız Davos ismi, Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde Davos Zirvesindeki "one minute" (bir dakika) çıkışı, üzerinden 11 yıl geçmesine rağmen hafızalardan silinmedi.

Ortadoğudaki Barış için bir araya gelen liderler için yapılan toplantıda, diplomatik sınırları aşan davranışlarıyla, moderatör David Ignatius'ın taraflı tutumu karşısında, Erdoğan tepkisini göstermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın  İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e söylediği sözler ve "bir daha katılmam ben bu toplantıya" sözleri çok konuşulmuştu. 

Bu yıl 50.ncisi yapılıyor Davos Toplantılarının. Davos'a bu sene 50 ülkenin devlet başkanının katılması bekleniyor. Yazdığım gibi Sayın Erdoğan'ın boykotu 2009 yılından bu yana devam ediyor. Ama, Türkiye olarak kalabalık bir kadro ile Davos'ta görüşmeler yapılacak. 

Her yıl global siyaset ve ekonomi çevrelerinin dikkatlerini üzerine çeken Davos Zirvesinde, Hazine ve Maliye Bakanlığının liderliğinde kurulan Türkevi, global yatırımcıların ilgi odağı oldu. İstanbul Uluslararası Finans Merkezinin bir maketinin de kurulduğu Türkevi’nde, bir hafta boyunca global yatırımcılarla gerçekleşecek ikili görüşmeler için Türk heyetinin randevuları daha zirve başlamadan doldu. Yabancıların bir türlü anlayamadığı bizim ekonomi gidişatının da bol bol konuşulacağı bu ortamda bakalım yararımıza neler olacak? 

Acaba büyüme isteğimizi destekleyecekler mi? Yabancı yatırımcıları tavlayıp ülkemize getirebilecek miyiz? 

Dünyanın önde gelen siyaset, ekonomi ve sivil toplum aktörlerini ağırlayan Davos Zirvesi, bu yıl ABD-İran gerginliği, Çin-ABD ticaret savaşları ve dünyanın karşı karşıya olduğu iklim değişikliğinin riskleri gibi katılımcı ülkeler için oldukça önemli bir gündemle başlıyor.

Biliyorsunuz Davos, Dünya Ekonomik Forumu'nun yıllık toplantısını yaptığı İsviçre'nin bir dağ beldesinin adı. Forum, dünyanın en büyük 1000 şirketinden oluşan ve binlerce iş ve siyasi lideri bir araya getiren sivil toplum kuruluşu olarak hizmet veriyor.  Aslında 1971'de Alman iktisatçı Klaus Schwab tarafından Avrupalı işletmelerin, çalışanlar veya hükumetler de dahil olmak üzere etkili aktörleri dikkate alarak daha iyi kurumsal yönetime sahip olmalarına yardımcı olması için Avrupa Yönetim Forumu olarak kuruldu.  Daha sonra bir diyalog platformuna dönüştü, 1987'de şu anki adını aldı ve 2015'te uluslararası bir kurum olarak tanındı.  Bu yıl,dört günlük etkinlikte en az 600 konuşmacı olacak.

Bu zirvede aforoz edilen bir kişi var. İsviçre, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in Davos Zirvesi'ne katılımını iptal etti. O katılamıyor ama, kimler katılıyor diye merak ederseniz, Geçen sefer Katılamayan ABD Başkanı Trumph bu sefer olacak. Yapacağı konuşmanın yanı sıra, Çin ile yaptığı ticaret anlaşmasını ve beklentilerini de anlatması bekleniyor. Ondan başka 50'den fazla ülkenin devlet liderleri, üst düzey temsilciler, uluslararası örgütleri yöneten isimler katılacak. Olmazsa olmaz Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Norveç başbakanı Erna Solberg, Pakistan Başbakanı İmran Han, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, İsviçre Cumhurbaşkanı Simonetta Sommaruga, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İUluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde olacak.

Ülkemizi de Davos'ta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın temsil edecek.

Bu senenin sürpriz ilgi çeken ülkesi bence Suudi Arabistan. Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti sonrası Batılı ülkelerle bozulan siyasi ve ekonomik ilişkilerini İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda yeniden düzeltmeye çalışacak.

23-25 Ekim'de Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen ve 'Çöldeki Davos' olarak adlandırılan yatırım konferansını boykot eden birçok Batılı şirket ve devlet adamı İsviçre'deki zirvede Suudi Arabistan ile yakın ilişkilerde bulunmak istiyor. Bu ikiyüzlülük karşısında kiminle hangi pazarda nasıl savaşacağımız nasıl iş yapacağımızı inanın ben de çok merak ediyorum. Bu zirve sonlanınca göreceğiz ve yine tartışacağız. 

Geçen yılki forumda ekonomik değerlerinin ölçülme şekli üzerine tartışmalar yapıldı. Somut bir sonuca varılamadı; ancak pilot çalışma tüketici refahına odaklanılmasına karar verilmişti. 

İşte bu yıl da dünyanın ilgisini bir hafta çekecek olan bu formda 600 den fazla konuşmacı olacak. Herkesin derdi ayrı. İnşallah insanlık için hayırlı olur.