Dolar $
32.57
%0.09 0.02
Euro €
35.01
%0.54 0.18
Sterlin £
40.7
%0.13 0.05
Çeyrek Altın
3966.7
%0.22 8.72
SON DAKİKA
Son Yazıları

Reuters Müjdeyi Verdi: CoronaVac Aşısı İyi Gidiyor

27 Eki 2020

Reuters geçen hafta Çin'in Sinovac adlı biyotek şirketinin geliştirdiği yeni koronavirüs aşısı Brezilya'da 3. Faz klinik test aşamasının iyi gittiğini açıkladı.

Testlerin ilk sonuçları aşının çok güvenli olduğunu gösterdi. Aşının testinden sorumlu olan Butantan Enstitüsü, ülkedeki en ileri bioilaç araştırma kuruluşlarından biri olarak bu konuda harıl harıl çalııyor. Enstitü Başkanı Dimas Covas, “CoronaVac” adlı aşının 9 bin gönüllüde test edildiğini ve ciddi sayılabilecek olumsuz reaksiyonların görülmediğini açıkladı.

En güvenilir aşı

St. Paul Valisi Joao Doria, Reuters’a yaptığı açıklamada, Brezilya’da yapılan klinik araştırmalara göre tüm aşılar arasında CoronaVac’in en güvenli aşı olduğunu söyledi. Eyaletin Sağlık Müdürü Jean Gorinchteyn, bu yılın sonuna kadar CoronaVac’a onay verilmesi ve 2021 yılının başında aşılama çalışmasının başlatılmasını planladıklarını kaydetti. Tüm bunlar yaşanırken St. Paul eyaleti ile Sinovac, gelecek yılın Şubat ayına kadar 60 milyon doz aşının alımı konusunda bir anlaşma imzaladı. 

46 milyon satın alınacak

 

Şimdiye kadar 5 milyon 200 binden fazla vaka tespit edilen Brezilya, Covid-19 ‘dan ABD ve Hindistan’dan sonra en çok etkilenen 3. Ülke oldu. Brezilya Sağlık Bakanı Eduardo Pazuello 20 Ekim’de valilerle görüştükten sonra yaptığı açıklamada, Sinovac'ın geliştirdiği  “CoronaVac” adlı aşıyı ulusal aşı planına dahil edeceklerini , federal hükümetin St. Paul eyaletiyle anlaşmaya vardığını ve 46 milyon doz aşı satın alacağını açıklamıştı.

Bu aşı ile Türkiye’de ilgileniyordu. Dilerim işler iyi gider ve Türkiye başta olmak üzere tüm dünya covid-19’a karşı mücadelede önemli bir adım atar.

Mobil Covid-19 testinde sıra kısaldı

Bütün bunlar yaşanırken Tsinghua Üniversitesi ve üniversiteye bağlı Beijing CapitalBio Technology’den bir araştırmacı ekip, gezici laboratuvar işlevi gören bir COVID-19 test kamyonu oluşturdu. Bu laboratuvarda robotlar nükleik asit örnekleri anında analiz edilebiliyor ve test uygulanan kişiler sonuçları 45 dakika içinde elde edebiliyorlar. 

 

Araştırma ekibinin şefi Prof. Dr. Cheng Jing, laboratuvarın robotlarla ve otomatik analiz yapma olanağı sağlayan kimyasal çiplerle donanmış bulunduğunu açıkladı. Söz konusu donanım, test süreci hızını üçle çarpma ve konvansiyonel yöntemlere göre viral enfeksiyon riskini azaltma olanağı sağlıyor.

 

Laboratuvar günde 500 ile 2 bin kişiye test yapma kapasitesine sahip.

Her bir gezici laboratuvarın fiyatı ise yaklaşık 300 bin dolar. Çinde şimdilik bunlardan ayda ancak 20 adet üretilebiliyor. Proje üzerinde çalışanlar yakın zamanda bu laboratuvarların üretim kapasitesinin artmasıyla birlikte maliyetinde düşeceğini söylüyor.

------

Çinde cep telefonu kullanıcı sayısı 1,6 milyara ulaştı

Endüstri ve Enformasyon Teknolojisi Bakanlığı, Çin’de sektörün toplam gelirlerinin, yaklaşık 152,82 milyar doları aştığını açıkladı. Bu tutar, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3,2'lik bir artışa denk geliyor. Açıklanan verilere göre cep telefonu kullanıcılarının sayısı, geçen ay sonu itibariyle 1,6 milyara ulaştı. Bunların 1.29 milyardan fazlası ise 4G abonesi. Bu sayılar çok ciddi sayılar. Ülkenin nüfusu yüksek ama rakamlar nüfusunda üzerine çıkmış. Buda Çinin telekomünikasyon pazarının jet hızıyla büyüdüğünü gösteriyor. Müthiş bir ekonomik pazara, tüm cep telefonu markalarının cenneti.

--------

TikTok’tan yeni bir müzik projesi: Watermarked

TikTok müzik ve videoların birleştirilerek efektler ile kullanıcıların videolar oluşturup yayınladığı bir eğlence platformu olarak müzik endüstrisine göz kırpmaya devam ediyor. Hem kullanıcılarının çok fazla olması hem de müziğin uygulama içinde çok göz önünde olması TikTok’un müziğe daha da fazla yatırım yapmasının yolunu açtı.

Son dönemlerde TikTok uygulamasını sanatçılar da çevrimiçi konserleri için kullanıp gönderilen hediyeler sayesinde gelir elde ederken hayranlarıyla keyifli vakit geçirmeye başlamıştı. Son dönemlerde Türkiye’de TikTok Live sahnesinde “Benimle Söyle Müzik Karnavalı” ismi altında birçok sanatçı ve influencer konser ve etkinlik düzenledi ve düzenlemeye devam ediyor. 

Yeni bir müzik projesi başladı

Müziği bir mecra olarak kullanan ve bu konuda çok iyi geri dönüşler alan TikTok şimdide Tik Tok Live’da ”Watermarked” adı ile bir proje geliştirdi. Bu projede ünlü sanatçılarla canlı yayınlar düzenlenecek. Her Perşembe günü Amerika saati 23’te TikTok Live’da “Watemarked” serisinde farklı sanatçılarla programlar yayınlanacak. Her bölümde sanatçılar albümlerindeki parçaları tanıtacak. Sanatçılar hayranları tarafından gelen yorum ve gönderilen soruları cevaplandıracak. Konuk gelen ve programı yöneten sanatçılar albümleri henüz yayınlanmadan ilk tanıtımlarını TikTok Live’da “Watermarked” serisinde yapacak. İlk program 22 Ekim’de Amerikan sanatçı Luke Combs ile yapıldı. İkinci program ise 29 Ekim’de de rap müziğin popüler isimlerinden Trippie Redd konuk olacak.

----------

Suudi Arabistan Huawei’ye göz kırptı

Suudi Arabistan, Huawei ile yapay zekâ teknolojisini geliştirme konusunda yeni bir işbirliğine başladığını açıkladı. 2030 yılı vizyonuna hazırlananan Suudi Arabistan Ulusal Yapay Zekâ Merkezi'nin CEO'su Majid Altuwaijri, yaptığı konuşmada, Suudi Arabistan'ı dünyanın önde gelen veriye dayalı ekonomileri arasına sokmak istediklerini belirtti.

Huawei Ortadoğu Bölgesi Başkanı Charles Yang, yapay zekâ alanında uzun vadeli bir AR-Ge stratejisi uyguladıklarını, yapay zekânın 5G bağlantısı, bulut teknolojisi ve endüstriyel uygulamalarla kaynaşması yoluyla büyük fırsatlar yarattıklarını kaydetti.

---------

Dünyada bir ilk: Dijital bağımlılık yasası

Son yıllarda tüm dünyanın tartıştığı ve akademisyenlerin üzerine ciddi çalışmalar yaptığı “dijital bağımlılık” konusuda Çin bir yasa çıkartarak belki de bu konudaki ilk önemli attı.

Daha önce video oyunlarının yol açtığı bağımlılığa ve sosyal amaçlara hizmet etmeyen oyunlara karşı önlemlere başvuran Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi, ergenlerin dijital ürünlere bağımlılığa karşı korunması için mevcut yasayı revize ederek güncelledi.  1 Hazirandan itibaren yürürlüğe girecek olan yasanın en önemli özelliği ergenleri hedef alması ve “zaman” ve “tüketim” konusunda getirdiği kısıtlaması.

Ebeveynlere dijital kısıtlama hakkı geliyor

Yasanın içeriği çok ilginç. Mesela dijital hizmet (oyun, canlı yayın, sesli yayın, video ve sosyal ağlar) sağlayıcıları reşit olmayan gençlerin dijital ürünlere bağımlılığını sınırlamak için ‘uygun işlevsellikte’ önlemler benimseyecek. Ayrıca,yüksek dozda siber arzla karşı karşıya kalan gençlere ve ebeveynlerine, sağlayıcılardan bunları durdurma ve bloke etme gibi her türlü gerekli önlemi almalarını talep etme hakkı da getirecek. 

Bu yasayı tüm dünya örnek almalı

Dünyada yaşanan dijital çılgınlık her geçen gün artıyor, gözüken o ki artmaya devam da edecek. Artık hayatımızda aklımıza gelen her şeyi dijital yollarla yapmaya başladık. Her şeyin çoğunun zarar olduğu gibi dijitalleşmenin de fazlası zarar. Hele yeni nesil için bu daha da önemli. Çocuklar dünyaya gelir gelmez her şeyi dijitalle tanışıyor ve hayatının çok büyük bir bölümü dijitalle geçiyor. Bu ciddi bir bağımlılık nedeni. Bu bağımlılık psikolojik sorunları da beraberinde getiriyor. Öyle bir noktaya geldik ki ergenler özellikle birer robot gibi yaşıyor. Dünyayı dijital pencereden görüyor, bu onlara hem sosyal hem de psikolojik anlamda zarar veriyor. Bunun için böyle bir yasanın olması çok mantıklı. Bu yasayı diğer ülkelerde çıkartmalı hatta kapsamını biraz daha geliştirmeli. Ama madalyonun diğer yüzünde de tüketim toplumunu savunan serbest piyasa ekonomisi var. Onlar böyle bir yasanın çıkartılmasını istemez. İşte bu aşamada devletler “sosyal devlet” misyonlarını hatırlayacak ve dijital bağımlılığı engelleyecek bu tarz önlemler alacak. Yoksa gelecek sakat. Gelecekte insanların robot yaratmasına gerek kalmayacak, çünkü insanlar robotlaşacak.

-------

Teslalar artık ABD’den gelmeyecek

Tesla, Çinde ürettiği “Model-3” otomobilini Avrupaya da satacağını açıkladı. Elon Mask ilk başta bu modelin sadece Çin iç pazarı için üretileceğini ve orada üretilen araların başka ülkelere ihraç edilmeyeceğini açıklamıştı. Avrupa’da satılan Tesla’lar ABD’de üretiliyordu.

Tesla, bu stratejisini yeniden gözden geçirerek Avrupa’ya ihraç edeceği otomobilleri artık ABD’den değil Çin’deki fabrikadan ihraç etme kararı aldığını açıkladı. Bu araçlar “Model-3 China” adıyla satılacak. Araçlar ilk etapta Almanya, Fransa, İtalya ve İsviçre gibi ülkelere ihraç edilecek. İlk teslimatlarsa Aralık ayında yapılacak. Tesla’nın bu kararı çok anlamlı. Tesla’nın ABD yerine Çin’de üretilen araçları Avupa’ya satması gelecek adına çok önemli bir örnek olabilir. Bu kararın altında eminim ekonomik nedenler vardır.  Onu bunu bilmem, hadi cep telefonu, televizyon filan tamam ama işin hacmi büyüdü. Artık otomobillerde ihraç edilmeye başlayor. Çin’de üretilen otomobiller ve diğer büyük hacimli ürünlerin sayısı özellikle Yeni İpek Yolunun açılması ile birlikte daha da artacak buda eminim ABD’ne çok ciddi bir dezavantaj olacak.


Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları