Dolar $
32.6
%0.22 0.07
Euro €
34.82
%0.21 0.07
Sterlin £
40.56
%-0.09 -0.04
Çeyrek Altın
4067.38
%0 0.06
SON DAKİKA
Son Yazıları

Putin'in seçimi ve batının durumu

20 Tem 2020

Batı basını Putin'nin halk tarafından benimsenmediğini iddia ederken, Rusya devlet Başkanı Putin oyların 80% alarak Anayasayı istediği biçimde değiştirme ve 2036'ya kadar iktidarda kalma iznini Rus halkından aldı.

Yeni anayasa Putin’e Rus dış politikasını istediği biçimde yönlendirme, yerel otoritelere müdahale etme, bakanlarını seçme ve siyasi rakiplerinin önünü kesme olanağı veriyor. Rusya’yı izleyen siyaset bilimciler Duma’da yani Rus temsilciler Meclisinde de değişiklikler olabileceğini belirtiyorlar. Anayasada yapılan tam 206 değişiklik bir paket halinde oylamaya sunulmuş. Yeni anayasa bir kitapçık halinde Rusya kitabevlerinde satılıyor. Anayasacılar ve uzmanlar bu yasanın inceliklerini didik didik edecekler.

Yapılan değişikliklerde popülist sloganlar olduğu dikkati çekiyor. Ancak pratikte ne olacağı henüz belirgin değil. Sloganlardan biri, en aşağıdaki işçi ücretinin yaşam standardına uygun olması ve halkın her kesiminin sağlık hizmetlerine erişebilmesini öngörüyor. Başkanlık bünyesinde değişiklik ve seçim sürecinde değişiklikler var. Rusya, bilindiği gibi bölgesel otorite merkezleri olan bir federasyon. Yeni yasada bütün federasyonlar Moskova’daki merkezi hükümete bağlanıyor. Putin, federal yapı içinde  ekonomik zorluklar nedeniyle ortaya çıkan merkez kaç gücünün önünü kesmek istemiş.

Putin’in gücünü etkinleştirmesi Washington ve Batılı müttefiklerini etkiliyor. Batının 1945 sonra yarattığı uluslararası örgütleri kullanarak Putin’i sıkıştırma gücü azalıyor. Putin’in artık bu anayasa ile uluslararası örgüt kararlarını göz ardı etme gücü var. Bu durumda Batılılar baskı yapmak için uluslararası örgütleri kullanamayacaklar. Aynı zamanda Putin’i uluslararası hukuka bağlı kalmaya zorlayamayacaklar. Zaten Trump’ın başkan seçildiğinden beri dış politikada yaptığı işlerin başında Dünya Ticaret Örgütü, Uluslararası Ceza Mahkemesi gibi bir çok örgüte yaptırım uygulaması ve çoğu uluslararası andlaşmayı tek taraflı olarak uygulamaması olduğunu göz önüne alacak olursak Putin’i kınamamak gerekiyor.

Yasanın getirdiği diğer bir değişiklik, çifte vatandaşlık taşıyan, başka ülkede oturma izni ve evi olan, uzun zaman yurt dışında kalan ve yurt dışında parası olan Rus vatandaşlarının

herhangi bir devlet görevi için seçimlere katılmasının yasaklanması. Bu şahıslar devlet görevinden dışlanıyorlar ve siyasete giremiyorlar. Dış kültürlerle haşır neşir olanların

siyasal açıdan daha aktif olmaları ve daha değişik bir Rusya yapılanmasını istemeleri veya dışarının etkisine açık olmaları Rusya’yı rahatsız etmiş gözüküyor.

Amerika’nın, Rusya’nın komünizmi terk etmesi, serbest piyasa ekonomisine dönmesine karşın çeşitli kanallardan uyguladığı siyasal ve ekonomik yaptırımlar, Rusya’yı epidemilerin ekonomileri sarstığı bir dönemde aşırı temkinli olmaya itmiş gözüküyor.

Batalı gözlemcilerin ileri sürdüğü gibi bu seçimlerde, özellikle, şehirlerde herhangi bir hile ve hatalı davranış olmadığı gözüküyor. Rus halkı dünya yapısı değişirken kendisini sağlama alabilecek bir lidere oy vermiş gözüküyor.


Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları