Dolar $
32.55
%0.03 0
Euro €
34.87
%0.03 0.01
Sterlin £
40.73
%0.12 0.04
Çeyrek Altın
3958.12
%0.01 0.25
SON DAKİKA
Son Yazıları

Paradigma değişti savunma çağ atladı

04 Oca 2020

Türk savunma ve havacılık sanayi büyümede ve ihracatta sınır tanımıyor. Yerli ve milli duruşla idealler, modeller değişti… Dünyaya bakış tarzı ve yargılama ölçümünde realiteye dönülünce bundan müspet ilk etkilenen savunma sanayi sektörü oldu.

Gerçekler ortada… Türkiye son 6 yılda toplam ihracatta ortalama yüzde 10,5’luk yükseliş gerçekleştirdi. Savunma sanayinde ise aynı dönemdeki ihracat artışı ortalama yüzde 61 seviyesinde. Yine Türkiye’nin toplam ihracatında kilogram başı birim değer 1,3 dolar. Savunma sanayiinde ise kilogram başı birim değer 47 dolar düzeyine ulaştı.

Son birkaç gelişme bile savunma ve havacılık sanayinin gelecek yıllarda gideceği yeri gösteriyor.

Şöyle ki:

Birincisi; Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) T-129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri’nin 56’ncısını birkaç gün önce Kara Kuvvetleri’ne teslim etti. Bu yıl ise T-129 ATAK FAZ-II (B2) konfigürasyonunun teslimatı başlayacak.

ASELSAN’dan söz etmeden olmaz…

Firma Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) ile 900 milyon liralık bir modernizasyon sözleşmesi imzaladı. Kara Kuvvetleri’nde bulunan çok sayıda ACV-300 ve ZMA-15 tipi zırhlı muharebe aracı yenilenecek.

***

Savunma sanayinde diğer gelişme ise; kara platformu üreticisi FNSS Savunma Sistemleri AŞ’nin, silah taşıyıcı araçlar projesi (STA) çerçevesinde geliştirdiği araçların ilk teslimatını yapması. Teslimatın ardından Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araçlar (ÖMTTZA) projesi ile ilgili olarak da Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in himayelerinde 2 ayrı anlaşma imzalandı.  Aselsan’ın el atacağı projede araçlar 2022 yılında teslim edilecek.

Tabii araç denilince motor akla geliyor. Motoru yerli imkânlarla üretemiyorsanız birçok işiniz aksıyor demektir. İşte TÜMOSAN Motor, FNSS Savunma Sistemleri AŞ ile “Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araçlar Projesi Yerli Motor Tedariki Alt Yüklenici Sözleşmesi” yaptı. Anlaşma ile birlikte, ÖMTTZA projesi dahilinde üretilecek araçlara entegre edilecek yerli motorları TÜMOSAN hayata geçirecek. Böylece Türkiye’de ilk kez yerli motora sahip bir zırhlı araç envantere girmiş olacak.

Artık bundan sonra yapılacak iş; kamu-özel birlikteliğiyle mevcut başarıyı daha yüksek zirvelere taşımak. Özgün tasarım, rekabetçi ve güvenilirlik önemli faktör. Tabii ki bunların yanında üretmek kadar pazarlamak da önemli. Bu konuda fuarlar en iyi platform… Türkiye’nin caydırıcılığını diğer ülkelere göstermesi açısından son derece faydalı.

Ancak savunma sanayi sadece caydırıcılık değil, Türkiye’nin kalkınmasına katkı verecek ciddi bir sektör. Savunma sektöründe yüksek sinerji için sanayi tarafının öne çıkarılmasına da dikkat edilmesi lâzım.  

***

İşte Türkiye bunu da aşma yolunda. SAHA İstanbul Savunma Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (SAHA), sanayiciyi de öne çıkaran organizasyonlara imza atıyor. SAHA İstanbul’da THY Teknik, TAI, Bayrak, Aselsan, Makine Kimya, Kardemir, Roketsan gibi 400’ün üzerinde birçok büyük firma SAHA İstanbul içinde kümelenmiş. SAHA İstanbul’un 2 milyar dolarlık ihracatı var ve firma sayısı itibariyle Alman-Fransız işbirliğindeki Airbus’ın büyüklüğünü geçiyor. Yani kümelenmede tek rakip Airbus.

Evet, SAHA İstanbul durmuyor, sürekli yeni ufuklara koşuyor. Şimdi ikinci kez büyük bir organizasyona ev sahipliği yapacak… Adı SAHA Expo…

SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş, SAHA Expo’yu savunma sanayinin çalışma platformu ve itici gücü olarak tarif ediyor, 2018 yılındaki ilk etkinlikle organizasyonu savunma ihtisas fuarı haline getirdiklerini söylüyor.

2 yıl aradan sonra İstanbul Fuar Merkezi’nde ikinci SAHA Expo’yu düzenleyeceklerini belirten İlhami Keleş 25-28 Mart tarihlerinde yapılacak fuarın yine tanıtım ve ticaret ayağında önemli bir ihtiyacı karşılayacağını ifade ediyor.

Dolayısıyla 2018 yılındaki etkinliğe göre 4 kat daha büyük bir alanda organize olacak 2020 SAHA Expo’da ilk kez görücüye çıkacak ürünler yer alacak. Tedarikçiler doğrudan B2B alanlarında sanayicilerle direkt buluşabilecek. SAHA Expo bir kez daha Türk’ün maharetini dünyaya gösterecek.

Böylece savunma sanayinin gücü, kapsama alanı ve farkındalığı bu yılki etkinlikte daha belirgin hale gelecek... Türkiye’nin savunmadaki paradigma değişimi 2020 SAHA Expo’da daha net görülebilecek. Gerçek şu ki paradigma değişti, savunma sanayi çağ atladı…

Her alanda olduğu gibi savunma ve havacılık sanayinde de nice ufuklara, diyorum…

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları