Dolar $
32.42
%-0.32 -0.1
Euro €
34.96
%-0.34 -0.12
Sterlin £
40.51
%-0.75 -0.3
Çeyrek Altın
4092.28
%0.61 24.65
SON DAKİKA

Para konusunda şans bizden yana!..

Doların bu kadar düşmesi hemen aklımıza şu soruyu getiriyor: "Acaba yabancı bir para girişi mi var?" Oysa ülke notu düşüyordu, yabancı piyasalarda ekonomimiz kötü yoldaydı. Ne oldu da böyle oldu?

Bence bu konuda şanslı bir ülkeyiz. Fed kararları ve düşük Enflasyon bir de ülkemize 10 milyar dolardan fazla yabancı para giriş oldu. Türkiye bir faiz indirimi sürecine girdi. Bu haftadan itibaren kamu bankaları başta olmak üzere kredi faizlerinde indirim bekleniyor. Özel bankalarda da kredi faizi indirimi hareketlenmeleri görülüyor.

Bunca güzel haber bana bir boksör fıkrasını hatırlattı. Hani iki raunt arasında antrenörüne “Ben bu kadar iyiysem beni kim dövüyor” demiş ya. 

Merkez bankasının başkanı 3. raporla karşımıza çıktığında bize gelecek için moral veren sözler söyledi. Ilımlı bir iyileşme bekleniyor. Aslında Enflasyon konusunda fazla konuşmadı. Para konusunda Sayın Cumhurbaşkanımızın söyledikleri doğrultusunda bir yol izlenecek izlenimi var. Faiz kademeli düşecek. Enflasyon da buna yardım edecek gibi. 

187 milyar dolara kadar çıkan bir dolar sevgisi, ülkemizde doların yükseleceği konusundaki beklentilere, salı günü 4 ayın en düşük düzeyine gerileyerek dolar sürpriz yaptı.  Bu güvenle açıklanabilir bir durum.

Yılın ilk yarısında bu kırılmayı düşünemezdik. Bu konudaki nedenleri şöyle sıralayabiliriz.    G 20 zirvesinde Sayın Cumhurbaşkanımızın Trump ile yapmış olduğu görüşme sonunda S400’lerin sert bir yaptırımla karşılanmamış olması, yumuşak geçişi nedeniyle dolarda sert değişim getirmedi. Bir de bizi bıktıran ve devamlı hayali beklentiler oluşturan seçimler de bitti. Derken küresel Ticarette Çin’le Amerika Birleşik Devletleri’nin “konuşarak anlaşabiliriz” demeleri bizi rahatlattı.  

Şu anda yok olan tek şey fiyat istikrarı. Onu da sağlarsak bu piyasadaki insanları Türk lirasına ikna edebilme şansımız yükselecek. Güzel gideceğini ön gördüğümüz, piyasaların canlanmasını sağlayacak atılımlar, “alım gücü düşüşünü” bertaraf edemediğimiz sürece aradığımız canlanmaya bizi istediğimiz ölçüde ulaştıramayabilir. 

Biraz önceki boksör gibi biz elimizdeki paranın alım gücüne ve enflasyon sayesinde giderlerimizi azaltacak etkilere bakıyoruz. Mahalle halkı olarak bakkal amcaya yaptığımız veresiyenin bir an önce ödenmesi bizi mutlu edecek. Bir de Maliye bakanımızın sinyallerini verdiği tekrar bir vergide yapılandırmanın hem bütçeye hem de bu konuda mağdur olan esnafa nefes aldırmasını düşünüyoruz. Yani önümüzdeki günlerde sıcak paranın biraz daha fazla piyasada olması, elden ele dolaşması insanların yüzünü güldürecek.  İşte enflasyon rakamları açıklandı, dolar da zıplamadı, yatırımların da artması bekleniyor. Hadi hayırlısı deyip bekleyelim görelim ne olacak. 

Aslında bu enflasyon düşüşü bir süre sonra mesela Temmuz sonuçlarıyla yukarı çıkabilir. Etken çok. Korkmamak lazım. Bu güvenli, iyimserlikte zamanımızı iyi değerlendirmemiz lazım. Bu iyimserliği abartmayalım ne olur. Yine de dikkati elden bırakmadan tasarruf bilinciyle mutlu, sağlıklı yaşamak lazım.