Dolar $
32.49
%0.33 0.1
Euro €
34.75
%0.51 0.17
Sterlin £
40.44
%-0.1 -0.04
Çeyrek Altın
4064.72
%0.23 9.32
SON DAKİKA

"Önce küçül sonra büyü"

İsviçre'nin Davos kentindeki 50' nci Dünya Ekonomik Forumunda Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak; "Bizim yüzde 5 hedefimiz gayet gerçekçi bir hedef" demişti. Bu konuşması Ocak ayında Davos'taydı. Ama bu Korona virüsü evdeki hesabı biraz değiştirdi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) koronavirüs salgını kaynaklı ekonomik durgunluğun etkisiyle bu yıla ilişkin küresel büyüme tahminini yayınladı. Tüm dünyadaki büyüme hedefini düşürürdü. Ama diğer yandan 2021 yılına dair beklentisini yüksek tuttu. Yani Nasrettin hoca fıkrasındaki gibi, Önce eşeği kaybettirip sonra buldurup sevindirme formülü.

IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporunun Nisan 2020 sayısını "Büyük Tecrit" başlığı ile yayımladı. Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 5 daralacağını öngören IMF, 2021'de ise yüzde 5 büyüyeceğini tahmin ediyor. Bu da Berat Albayrak bakanımızın Ocakta yaptığı açıklamadaki beklentiye bir şekilde uyuyor. Ama arada bir yıl var. Bir de 10 puan var. Şu üç ayda neler oldu neler değişti. Bir yılda ne olur biter bilemezsiniz ama şimdiki hesaplar böyle. 

Raporda Türkiye için enflasyon tahmini de bu yıl ve gelecek yıl için yüzde 12 olarak belirlendi. Ülkedeki işsizlik oranının ise bu yıl 17,2 olacağını, gelecek yıl yüzde 15,6 seviyesinde gerçekleşeceği, cari dengenin %0,4 fazla vereceğini öngörüldü. Bu İMF araştırmacılarına göre. Ama bizim Maliyemiz bunun farklı yollarıyla daha bizi umutlandıran yolunu biliyor. Bakalım onların yeni çalışmasında ne çıkacak ortaya. 

"Küresel ekonomi ne olacak?" derseniz de cevap hazır yüzde 3 daralacak. Yine hazırlanan raporda, küresel ekonomik büyüme tahmininin bu yıl için yüzde 3,3'ten yüzde eksi 3'e, 2021 için yüzde 3,4'ten yüzde 5,8'e revize edileceği belirtiliyor.

Covid-19 salgınının dünya genelinde yüksek maliyetlere neden olduğu ortada. İnsan yaşamını korumak ve sağlık sistemlerinin bunun üstesinden gelebilmesini sağlamak için izolasyon, tecrit ve geniş çaplı iş yerleri kapatmaların virüsün yayılmasını yavaşlatmak için gerekli oldu ama ekonomi de tepetaklak gitti. Durum böyle olunca Ekonomik güven endeksi ne oldu sorusunun cevabını merak ediyoruz. Türkiye'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri nedeniyle birçok sektörde çalışmalara ara verildiği veya uzaktan çalışma yöntemiyle işlerin yürütüldüğü nisanda Ekonomik güven endeksi aylık bazda yüzde 44,1 azalarak 51,3'e düştü. 

Salgının bu yılın 2'nci yarısında azaldığı ve salgına karşı alınan önlemlerin kademeli olarak kaldırıldığına ilişkin senaryo dikkate alındığında küresel ekonominin toparlanacağı politik desteklerin yardımıyla ekonomik faaliyetin normalleşmesi halinde 2021'de yüzde 5,8'lik bir büyüme bekleniyor. Yani o öyle olursa bu da böyle olursa İMF'ye göre 5.8 büyüme olabilir. 

Ülkeler tarafından alınan önlemler ekonominin sağlığı için önemli bir yatırım olarak görülüyor. Ama ekonominin sağlığının iyi olması için ölmemesi lazım. Alınan önlemler kimin cebine gidiyor. Eğer toplumda eşit dağılım olmazsa sonu hüsran dahi olabilir. Salgın ve etkileriyle mücadelede finansman yetersizliğiyle karşılaşan ekonomiler için dış destek gerekebilir. Ama bu destek nereden karşılığında ne verilerek talep edilecek. Dünya bankası şaka gibi bize 100 milyon lira vermeyi taahhüt etmiş. Biz bir günde o parayı güneyde mültecilere harcıyoruz. Dalga geçer gibi tekliflerle geliyorlar. 

Amerika Birleşik Devletleri’nde bile işsiz sayısı hükumeti korkutur bir seviyeye ulaştı. IMF'nin raporuna göre, ABD için büyüme tahmini 2020'de yüzde 2'den yüzde eksi 5,9'a düşürülürken, 2021 yılı için yüzde 1,7’den yüzde 4,7'ye yükseltildi. Amerika böyle. Avrupa'da büyüme beklentisi ise 2020'de yüzde 1,3'ten yüzde eksi 7,5'e çekilirken, 2021'de yüzde 1,4'ten yüzde 4,7'ye çıkarıldı. Avrupa'nın önde gelen ekonomilerinden Almanya'nın büyüme tahmini bu yıl yüzde 1,1'den yüzde eksi 7'ye düşürülürken, 2021'de yüzde 1,4'ten yüzde 5,2'ye yükseltildi. Avrupa'da Covid-19 salgınından en çok etkilenen İtalya'nın ise bu yıla ilişkin ekonomik büyüme tahmini yüzde 0,5'ten yüzde eksi 9,1'e çekilirken, 2021'de yüzde 0,7'den yüzde 4,8'e çıkarıldı. AB'den ayrılan İngiltere için 2020 büyüme tahmini yüzde 1,4'ten yüzde eksi 6,5'e düşürülürken, 2021 beklentisi yüzde 1,5'ten yüzde 4'e yükseltildi.

Ve son olarak en merak edilen Covid-19 salgınının ortaya çıktığı Çin'de de bu yıla ilişkin ekonomik büyüme beklentisi ise yüzde 6'dan yüzde 1,2'ye düşürülürken, 2021'de yüzde 5,8'den 9,2'ye yükseltildi.

"Biz bize yeteriz" diyoruz devamlı. Yıllık satışı 3 milyon TL ile sınırlı şahıs işletmeleri için finansman modeli devreye alındı. Yüzde 7,5 maliyetle, 6 ay ana para ve faiz ödemesiz, 36 ay vadeli destek programı devreye alındı. İnşallah şu illet virüs biter de refah seviyesi üstün bir ülke olup mutlu mesut yaşarız.