Dolar $
32.47
%0.27 0.09
Euro €
34.67
%0.32 0.11
Sterlin £
40.57
%0.01 0
Çeyrek Altın
4075.74
%0.5 20.2
SON DAKİKA

Müjde muhalefete gaz yaptı

Giresun'da yaşanan sel felaketinde şehit olan askerimize ve kaybettiğimiz vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Geçmiş olsun Giresun…

Tarihi doğalgaz keşfi muhalefette hazımsızlık yarattı. Milli enerji hamleleri ile 320 milyar metreküp doğal gaz keşfedilirken, araştırmalar devamının da geleceğini gösteriyor. Bu keşif çok daha zengin enerjinin yalnızca bir parçası sözleri ile müjdeyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Dolmabahçe Sarayı'ndan duyurmuştu. Türkiye'ye sevince boğan haber bazı illerde davul zurna ile kutlandı, bazı illerde ise mutluluk gözyaşları ile karşılandı. CHP'nin milletin değerlerinden ne denli uzak olduğu bir kez daha gözler önüne serildi.

Türkiye enerjide yüzünü yerli ve milli atılımlara çevirmenin meyvelerini toplamaya başladı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrağ’ın, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı döneminde, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile alınan sondaj gemileri ilk büyük keşfini gerçekleştirdi. Dünyada geniş yankı uyandıran bu keşif, muhalefette ise hazımsızlık yaptı. Müjdeyi açıklanmadan kısa bir süre önce Halk TV’ye açıklama yapan CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, "Varsa o kaynak, Türkiye'ye kalkınma getirir mi sorusunun cevabı hayır olduğu için endişeliyim. Böylesi yatırımların faydası, ekonomik olarak halka yansımayacak. Enerji kaynağı bulunmuş olsa dahi, ortaya çıkacak olan bunun bir yatırıma dönüşmesi süre alacaktır. Yapılacak olan sözleşmeden faydalanacak olan, halk olmayacaktır." ifadelerini kullandı. Hazımsızlığın da bu kadarına pes müjdenin ardından bu kez CHP'nin ittifak ortağı İYİ Parti'nin İzmir Milletvekili Aytun Çıray'dan bu kadarına da 'pes' dedirtti. Türkiye'nin eksen değiştirmesi için kapı aralayan doğal gaz keşfini küçümsedi, "320 milyar metreküp olup olmadığı henüz belli olmayan bir doğal gaz ile değiştirseniz değiştirseniz sinemada sandalye değiştirirsiniz" çekememezliği ayyuka çıkardı. CHP'de Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatı ile konu hakkında görüş bildirmek yasaklandı, İYİ Parti'de böyle bir durum şimdilik söz konusu değil.

Tarihinin en yüksek doğal gaz rezervi ile yaklaşık 7 yıllık doğal gaz ihtiyacını karşılarken, enerji faturasını da 70 milyar dolara yakın azaltmış olacak.

Türkiye'nin geçen yıl iç piyasada tükettiği doğal gaz miktarı yaklaşık 45,3 milyar metreküp düzeyinde kaydedildi. Bu rakam 2016'da 46,4 milyar metreküp, 2017'de 53,9 milyar metreküp, 2018'de 49,2 milyar metreküp olarak gerçekleşti. Böylece son 4 yılda Türkiye, ortalama 48,7 milyar metreküp doğal gaz tüketti. Bu da Fatih Sondaj Gemisi ile Tuna 1 kıyısında gerçekleştirilen sondajda keşfedilen 320 milyar metreküp doğal gaz rezervinin, Türkiye'nin yaklaşık 7 yıllık ihtiyacını karşıladığını ortaya koyuyor. Öte yandan ekonomistler Türkiye'nin yıllık olarak doğal gaz ithalatına ödediği tutarın 10-13 milyar dolar düzeyinde olduğunu belirtiyor. Böylece bulunan doğal gaz rezervinin gelecek dönemde Türkiye'nin cari işlemler hesabına 70 milyar dolara yakın bir katkı sağlayacağını düşünüyorum. 

Uyarılar hiçe sayılıyor

Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgının etkileri hala devam etmesine rağmen vatandaşlar tedbirlere uymamakta diretiyor. 'Pes' dedirten görüntüleri hayretler içinde izledim. Salgını önlemek amacıyla eğlence mekânlarının geçici olarak kapatılması sonrası gece kulübüne dönen yat ve teknelerdeki partilere kim dur diyecek? Artan vaka sayılarına rağmen maske takmayan ve sosyal mesafe kurallarına uymayan onlarca kişi salgına davetiye çıkarıyor. İğne atsan yere düşmeyecek tıklım tıklım partiler virüse davetiye çıkartıyor.