Dolar $
32.54
%-0.02 -0
Euro €
34.76
%-0.18 -0.06
Sterlin £
40.47
%-0.26 -0.1
Çeyrek Altın
3973.54
%-0.02 -0.61
SON DAKİKA

Mikro virüse karşı yenidünya…

Dünyanın dört bir yanında milyonlarca insan evlerine kapanmış mikro virüse karşı savaş veriyoruz. İnsanlık mikro virüse karşı kendini koruma derdinde. Virüsle savaş veren ülkeler ekonomik kriz yaşayacaklar. Yavaş yavaş sinyallerini vermeye başladı. Sadece Amerika Birleşik Devletleri'nde 30 milyon insan işini kaybetmiş…

Fransa ekonomisi 5,8 küçülme yaşarken ispanya yüzde 5,2 İtalya’da ise 4,7 küçülme yaşadı. Türkiye’nin durumu da çok farklı değil…

Yenidünya, ekonomik krizi nasıl atlatırız tartışmalarını yaşıyor. İşsizlik oranları yükseldi, kepenkler indi, üstüne birde zamlarla birlikte alım gücü azaldı. Dolar almış başını gidiyor. 7 TL’  görmüş durumda, altın son yılların zirvesini yaşıyor.2001 de yaşanan ekonomik krizi nasıl atlattıysak bununda en az hasarla üstesinden geliriz. 

Normalleşme sürecine girmeye başladık asıl şimdi çarklar dönmeye başlayacak. Mart ve nisan ayında dolar ve altının çıkışlarını izledik. En çok merak edilen mayıs ve haziranda dolar ve altınının piyasalara etkisi olacak.  Yenidünya olarak bahsedilen bütün ülkelerin ekonomisini etkisi altına alan ve altüst eden virüs kalkmaya başlaması ile nasıl bir süreç bekliyor yaşayarak tecrübe edeceğiz.

Dünya geneline baktığımızda Türkiye bu çarktan en az yara alarak atlatan ülkeler arasında olacaktır. Uzun bir süreçte düzelecek belki, sihirli değnek değecek her şey düzelecek beklenti içerisine kimse girmesin. İşsizlik oranları 4,3 milyondan 9 milyonu buldu. İşten çıkarmak yok ama uzun süre izne çıkarmak var maalesef.

Virüsten en büyük darbeyi alan ABD Türkiye’den ikinci kez yardım talebinde bulundu. Türkiye olarak yardım taleplerine karşılık verdik ve gönderdik. Bu güne kadar 50’ye yakın ülkeye yardım yapıldı. Siyasete malzeme yapmaya çalışanlar olsa da Türkiye covid 19 sürecini çok güzel idare etti ve sürdürdü. ABD ‘ye ve diğer ülkelere gönderilen yardımları küçük görenler yapılanları görmemezlikten geliyorlar. Ceplerinden beş kuruş çıkmadan vatandaşlar hastanelerde tedavi oldular. Yapılanları görmeyip, eleştirmek için eleştirenler ABD’ nin yaptığı gibi şöyle kallavi para çıkacaktı ki ceplerinden o zaman aradaki farkı idrak ederlerdi.

Sonunda yaşam yavaş yavaş normalleşmeye başladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada virüse yakalananların sayısı 1.832, iyileşenlerin sayısı 5.119 rakamlar iyiye gittiğinin göstergesi fakat bundan sonrası da önemli bir süreç, normal yaşama dönmeye başladığımız da insanların alışıla gelmişin dışında kontrolsüz yaşamlarına döndüklerinde başa dönme riski çok yüksek olacaktır. Hastalığa yeni bir fırsat tanınmazsa kontrol bizim elimizde görünüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan normalleşme sürecini açıkladı. Pazar günü sokaklar 65 yaş üstünün hâkimiyeti altında olacak, tabi gençlerde unutulmadı belli günlerde ve periyotlarda 4 saat süre ile dışarı çıkabilecekler. Üniversite sınavı ileri tarihe ertelendi. Çokta beklenti içinde olmamak gerekir tedbirli davranmak şimdiye kadar yapılanların, harcanan emeklerin çöpe gitmesini istemeyiz.

Dünya Sağlık Örgütü DSÖ, Türkiye’nin corona virüse karşı aldığı tedbirler ve izlediği politikalar ile dünyaya örnek olduğunu belirtti. Türkiye’yi dünyaya örnek olarak gösterdi. Bu bir başarı öyküsüdür. Büyük emek ve sabır, fedakârlık gerektirir. Hazımsızlık yaşayanlara güzel bir cevap niteliğindedir. Kutluyorum sizi…