Dolar $
32.42
%-0.32 -0.1
Euro €
34.96
%-0.34 -0.12
Sterlin £
40.51
%-0.75 -0.3
Çeyrek Altın
4092.28
%0.61 24.65
SON DAKİKA

Merkez Bankası Beklenileni yaptı.

Merkez Bankası'ndan beklenilen cevap geldi. Yeni Başkan Murat Uysal'ın ilk PPK toplantısında bir hafta vadeli repo faiz oranını 425 baz puan ile yüzde 19,75'e düşürerek beklenti olan yüzde 21,5'in altına çekti.

Bu durum yani piyasa beklentisi ötesine geçen faiz indirimi, Türk varlıkları tarafında olumlu karşılandı. Ayrıca Türk Lirası da rahatladı. Piyasa, aşağı yukarı 400 baz puanlık faiz indirimi beklentisi önden satın almış oldu ve işin güzel yanı buna hazır olduğunu da gösterdi. Muhtemelen 100'er baz puan daha gevşeme görülebilir. Kredi faizleri de kademeli olarak düşecektir diye beklenti var.  

Enflasyonda yüzde 15’lere gelen düşüş ile Türkiye’nin yüzde 8 üzerinde reel faiz vererek emsal piyasalara adeta çalım atması çok önemseniyor. Fed ve ECB gibi büyük merkez bankalarından beklenen gevşeme politikalarının küresel faizleri düşürüyor olması gibi etmenler Merkez Bankası’nın faiz indirimi için gerekli fırsatı verdi. Tabii buna Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomik canlanma için faizlerde daha hızlı indirim gerektiğine dair karalı talep ve söylemleri etken oldu. 

Enflasyon da önümüzdeki aylarda işlemesi beklenen bu baz etkisi ile daha da düşecek. Tabii düşecek diyoruz ama bu beklentiyi bozacak bazı faktörler söz konusu olmaz ise. Küresel merkez bankalarının faiz indirme ve parasal genişleme yapma beklentileri ise bu yolda istediğimizi yapmamız için bize yardımcı olacak.

Ama her şey günlük güneşlik gibi anlatırken Fed ’in de adımlarını dikkatle izlemek gerekiyor. Bugün gördük ki, Merkez Bankası faiz indirmeye devam edecek. Bir sonraki toplantı 12 Eylül’de, eylül ve ekim enflasyonu beklentileri de dikkate alındığında faizde indirim döngüsü devam ettirilecektir. 

31 Temmuz’da Enflasyon Raporu’nda Merkez Bankası’nın bir önceki raporda ilan ettiği yılsonu enflasyon tahmini olan yüzde 14,6’yı revize etme olasılığı bulunuyor. Bu da Merkez Bankası’nın 425 baz puanlık faiz indirimi ile geçen sene yapmış olduğu 625 baz puanlık sıkılaştırmanın geri dönüşünde 200 baz puanlık bir  fark oluştu. 

Aslında 31 Temmuz’daki Enflasyon Raporu’nda Merkez Bankası’nın para politikasının ulaşabileceği noktaları bize gösterecek. Bizce piyasalara vereceği mesaj ve enflasyon tahminlerindeki revizyonlar, yılsonuna kadar ne kadar faiz indirimi olacağı konusunda fikirlerin oluşmasını sağlayacaktır. Bu bakımdan bir beklentimiz daha oluştu. Şimdi gelecek haftaki Enflasyon Raporu sunumunu izleyeceğiz. O sunum da bugünkü kararları destekleyecektir kanaatindeyim. 

Kıssadan hisse, açıklanan bu kararın piyasalarda olumlu karşılandığını gördük. Bu kararın bir diğer özelliği de dövizin yukarı yönlü hareket edeceği düşüncesiydi. Ama, öyle bir şey olmadı. Döviz kurlarını etkilemedi çünkü yabancı yatırımcı enflasyon ile faiz arasındaki farka yani reel faize bakıyor. Faiz oranları ile enflasyon oranının gerilemesi ahenkli olduğu için fiyatlamalarda anlık dalgalanmalar dışında döviz üzerinde bir etkisi olmadı. 

Bakalım günler ne gösterecek. Her şey ülkemizin ve halkın refahı için hayırlı olsun.