Dolar $
32.43
%0.01 0
Euro €
34.44
%-0.12 -0.04
Sterlin £
40.35
%-0.17 -0.06
Çeyrek Altın
4082.35
%0.15 5.93
SON DAKİKA

Konut kredisinde faizler düştü, fiyatlar yükseliyor!

Soner Keleş 21 Haz 2020

Korana virüs salgını nedeni ile ekonomide yaşanan dalgalanma konut sektörünü de olumsuz etkiledi. Son iki yıldır konut sektöründe yaşanan talep daralması sonrasında devlet bankaları tarafından açıklanan sıfır konutlara özel yüzde 0.64 ikinci el konut kredisi paketinde ise yüzde 0.74 faiz oranı ile 180 ay vadeli 1 sene sonra ödemeli kredi paketi büyük ilgi gördü

Türkiye tarihinin en düşük oranlı konut kredi faiz oranları, 2 Haziran'dan itibaren tüketicilere sunulmaya başlandı. Yaşanan kredi faiz indirimi hamlesi sonrasında Haziran ayında konuta olan talepte büyük artış yaşanmasına yol açtı. Özellikle de ev sahibi olmak isteyen kişilerin düşen faiz oranları ve 1 sene erteleme fırsatı sonrasında konut kredisi paketine olan ilginin artarak devam etmesi bekleniyor.

Son günlerde ortaya çıkan haberlere göre bankaların konut kredisi faizinde indirime gitmesi, sadece vatandaşı değil müteahhitleri de harekete geçirdi. İkinci el piyasalarda, bazı konut projelerinde ve “yap-sat” tarzı birçok butik projede, fiyatlar yüzde 10-20 bandında yükseldiği gözleniyor. Bu durum kamu bankalarının sunduğu düşük faiz oranlı konut kredisi kampanyasının avantajını ortadan kaldırıyor. Bu noktada son iki yıldır daralan gayrimenkul sektöründe özellikle proje geliştiricilerinin, mevcut konut stoklarını ortaya çıkan müşteri talebini geri çevirmeden satışa çevirmesi için büyük bir fırsat oluştu. Özellikle fiyat artışı yapmadan mevcut fiyatları ile bu güveni sağlayan Emlak Konut projelerinde ortaya çıkan yoğun talep satış adetlerini arttırdı. Hem tüketici için hem de konut geliştiricileri için büyük bir fırsatın oluştuğu bu dönemde fiyat artışı yapmadan elindeki stokları eriten firmaların yeni projeler için daha motive olacağı kesindir. Bu kampanya bittiğinde keşke dememek için hem konut alıcısının hem de konut satıcı olan firmaların bu kredi oranlarını kaçırmadan kampanyadan faydalanmasında büyük fayda vardır. Firmaların kendi yaptığı kampanyalar da eklenince ev almak isteyen ancak uzun zamandır satın alma kararını erteleyen tüketicilere indirimden düşük faize, ödeme kolaylıklarından kira garantilerine kadar pek çok fırsat sunuluyor.

Ancak bu süreçte kamu bankalarının konut alıcıları için sunmuş olduğu düşük faiz avantajını kendi lehine çevirmek isteyen ve haksız fiyat artışı yapan müteahhitler için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçti. Fahiş fiyat artışlarının tespit edilmesi ve bildirilmesi durumunda bakanlık müdahale edeceğini belirtti. Buna fırsat vermeden konut alıcılarının detaylı pazar araştırması yaparak satın alacağı konutun fiyatını dikkatli bir şekilde analiz ederek ev satın alabileceği çok uygun bir dönem içerisinde bulunuyoruz.  Konut alıcısı için %30 gerileyen kredi oranları gayrimenkul sektörünün yeniden canlanmasını sağladı. Kampanyanın devam etmesi sektörün hızlıca toparlanmaya başlamasını ve markalı konut üreticilerinin yeni projeler geliştirmek için yeniden güven ortamının oluşmasını sağlayacaktır.