Dolar $
32.54
%-0 -0
Euro €
34.95
%0.35 0.12
Sterlin £
40.74
%0.19 0.07
Çeyrek Altın
3973.1
%0.38 15.04
SON DAKİKA
Son Yazıları

KGF ile KOBİ'leri yaşatalım ama nasıl?

02 Haz 2019

Yıllık bazda 2,6 daraldığımız, yılın ilk çeyreğinde ise yüzde 1,3 büyüdüğümüz Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) rakamları bizlere çok önemli mesajlar veriyor. Bir önceki daralan çeyrekleri düşündüğümüzde son çeyrek büyümenin yine finansman ihtiyacını gündeme taşıdığını belirtmeden geçmek olmaz.

Sanayi ve tarım başta reel sektör temsilcilerimizin değerlendirmelerinde finansman ihtiyacının vurgusunu her zaman görüyoruz. Biliyoruz ki, Türkiye’de Kredi Garanti Fonu (KGF) diye bir finansman modeli oluşturuldu. KOBİ’lerin finansmana erişimine destek oluyor.

KGF, teminat yetersizliği sebebiyle kredi alamayan KOBİ’lere ve KOBİ dışı işletmelere bankalara karşı kefil oluyor. Yani KOBİ’lerin finansmana erişimini sağlıyor. Açıkçası KGF’nin özelliği KOBİ’lerin bankalardan kredi temin etmelerini sağlamak amacıyla kefalet hizmeti veriyor. Kendisi kredi kullandırmıyor. KGF’nin ortakları da var… Yüzde 33,26 TOBB, yüzde 33,25 KOSGEB, yüzde 33,33 bankalar ve toplam yüzde 0,16 hisse TESK, TOSKÖV ve MEKSA arasında paylaştırılmış.

Alternatif, Halk, Ak, İş, Anadolu, Şeker, Burgan, TEB, Vakıf, EFG, Yapı Kredi, Finans, Ziraat ve Garanti de finansal kiralama şirketi olarak KGF bünyesinde yer alıyorlar.

***

KGF’den KOBİ’lerin faydalanabileceğini belirtmiştik. Yani KGF desteklerinden KOBİ’ler ve KOBİ vasfına sahip esnaf ve sanatkâr, serbest meslek mensupları, çiftçiler, tarımsal işletmeler ve kooperatifler dahil her türlü iktisadi faaliyet gösteren ticari işletme, sektör ve yöre ayrımı yapılmaksızın yararlanabiliyor.

Bir engeliniz yoksa finansman ihtiyacını gidermek için KGF’ye başvurabiliyorsunuz. Belirli bir sektörde faaliyet göstermek şartı yok. Her sektörden gerçek ve tüzel kişi işletmeler fondan kredi talebinde bulunabiliyor.

Ancak KGF’den istifade edemeyecekler de var… İflas ve tasfiye sürecinde olanlar, vergi ve SGK borçlarından dolayı takibata alınanlar, finans kurumları tarafından haklarında takibatta bulunanlar maalesef KGF’ye müracaat edemiyor.

KGF’nin en güzel tarafı kredi türü konusunda bir sınırlama olmaması. Meselâ bu uzun vadeli bir yatırım kredisi olabiliyor. Borçlu cari hesap şeklinde nakdi kredi ya da akreditif ve teminat mektubu gibi gayri nakdi bir kredi de mümkün.

KGF; yeni iş kurmaya, mevcut tesisin genişletilmesine, hammadde teminine, yeni teknoloji kullanımına, yeni iş yerine taşınmaya, nakit sıkıntısını gidermeye, ihracat ve ithalatın finansmanına, finansal kiralamaya ve teminat mektubu amaçlı kredilere destek sağlıyor.

***

Bugün hem işlerin yürümesi hem de ihracata katkı verme maksadıyla artık 100 veya 200 bin liralık krediler derde derman olmuyor. Dolayısıyla bir KOBİ’nin işlerini rahatça yürütebilmesi için bugün en az 500 bin liralık desteği kasasına koyması lazım.

İyi de bu iş nasıl olacak?

Eğer bir mâniniz yoksa KGF’ye müracaatınızı yapın. Fon 27 Mayıs’tan itibaren yeni bir kredi paketi projesi başlattı. Hangi işte, hangi sektörde olursa olsun KOBİ 500 bin liraya kadar yüzde 80 KGF kefaletiyle destek kredisi alabiliyor.

Duyurulan yeni projeyle krediler Portföy Garanti Sistemi ile kullandırılıyor. Bir kere 12 ay geri ödemesiz. Asgari 36 ay olmak üzere kredi geri ödemesini 60 aya kadar uzatabilme imkânınız var.

KGF’den yapılan açıklama aynen şöyle:

“Avrupa Yatırım Fonu'nun (EIF) KGF’ye sağladığı hibe fon ile hayata geçirilen KOBİ'lerin Rekabet Edebilirliği (COSME) programına gösterilen yoğun ilgi ile kısa sürede önemli bir kredi hacmine ulaşıldı ve hem reel sektörden hem de Bankacılık sektöründen gelen projenin devamı talepleri doğrultusunda KGF Destek Kredisi projesi hazırlandı.”

***

Tabiî ki, bir de küresel krizin bankacılık sistemindeki kredi daralmasının KOBİ’ler üzerinde yapacağı olumsuz etkiyi hafifletmeye yönelik yaşatılabilecek KOBİ’lere destek amacıyla Hazine kaynaklı kredi garantisi de var. Hazine Müsteşarlığı’nın KGF’ye sağladığı kontr-garanti kapsamında ortak bankalar üzerinden KOBİ’lere verilen bu kredi miktarı 2 milyon liraya kadar çıkabiliyor. Fakat kefalet oranı yüzde 80’den yüzde 75’e düşüyor. Krediyi geri ödeme vadesi en az 6 ay, en fazla 8 yıl olarak sınırlandırılıyor.

Kuruluş amacı doğrultusunda kâr amacı gütmeyen KGF mezkur hizmeti karşılığında elbette komisyon alıyor. Buna adı işletme maliyetlerini karşılamak diyebiliriz. Meselâ kendine müracaat eden şirketi araştırmak için bir inceleme parası isteniyor. Devamında kredinin türüne göre kefalet risk bakiyesi üzerinden yüzde 0,5 ile 2 arasında değişen oranlarda komisyon alınıyor.

KOBİ krediye ulaşsın, komisyon önemli değil… Adam onu verir. Ama iş dünyası ciddi bir sorunla karşı karşıya…

Devlet finansmana ulaşma imkânı sağlamış ama KOBİ’lerde finansmanı alacak derman yok. Bugün iş dünyasında banka ile takışmamış, kara listeye alınmamış, iflas veya tasfiye sürecine girmemiş, vergi veya SGK borçlarından dolayı takibe uğramamış ve takibattan dolayı banka mağduriyeti yaşamamış işletme kalmamış gibi. KGF bu işletmelerin yüzüne bakmıyor.  

Haydi KOBİ’leri yaşatalım, tamam… Ama söz konusu olumsuzlukları ortadan kaldırmadan KOBİ’ler nasıl yaşayacak, onu sormak lâzım!

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları