Dolar $
32.57
%0.09 0.03
Euro €
34.87
%0.18 0.06
Sterlin £
40.62
%-0.1 -0.04
Çeyrek Altın
3962.9
%0.13 4.97
SON DAKİKA

Kalkınma için meslek eğitimi

Ülkemizde işsizlik bir yanda, yatırıma yönelik çalışma isteği bir tarafta, yetişmiş eleman eksikliği bir yanda ironik bir durum oluşturuyor. Bu gün Mesleki eğitimi merak edip yazdım. Mesleki eğitimler Avrupa'da genç kuşakları geleceğin iş dünyasına hazırlayan fırsatlar olarak öne çıkıyor. Bizde ise mesleki eğitim değil de üniversite eğitimi bile işe girmek için yetmiyor. Oysa ara elman ihtiyacı var. Mesleğe vakıf kişileri işe almak önemli. Peki ama iyi bir mesleki eğitimin ölçüsü ne?

Meslek eğitimi alan öğrencilerin yaklaşık %65'i mesleki eğitimlerini tamamlar tamamlamaz iş buluyor çünkü işverenlerin ihtiyaç duyduğu teknik ve sosyal becerilere sahip bir şekilde mezun oluyorlar. İtiraz etmeyin lütfen. Hepsi değil ama birçoğu böyle. Kobiler için ideal elamanlar. 

Ancak genç kuşakların işsizlik oranının oldukça yüksek olduğu ülkemizde bu meslek eğitimlerinin amacına ulaştığından ve bu öğrencilerin önümüzdeki 5, 10, 20 yıl içinde işsiz kalmayacağından emin olmak istiyorum. "Türkiye´de Mesleki ve Teknik Eğitimin Görünümü" raporunda, mesleki ve teknik eğimin daha nitelikli hale getirilmesi için 2023 Eğitim Vizyonunda vurgulanan hedefler detaylı sunulmuştu. Mesleki ve teknik eğitime ayrılan bütçenin 2013-2018 yıllarında 6,32 milyar liradan 12,5 milyar liraya ulaşması, mesleki ve teknik eğitime verilen önemin göstergesi olarak değerlendirildi.

Mesleki ve teknik eğitim veren öğretmen sayısındaki artışla geçen yıl eğitim yılında öğretmen sayısı 140 bin barajına ulaştı. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 15 olarak gerçekleşti. Böylece yüz yüze eğitimin en önemli unsur olduğu mesleki eğitimde öğretmen-öğrenci etkileşimi artırıldı.

Avrupa Birliğinin mesleki eğitim sistemi kapsamında uyguladığı sistemde, Öğrencilerle bir iş sözleşmesi yapılıyor. Eğitim süresinin en az %50'si bir iş yerinde geçiriliyor. Öğrenciler yaptıkları iş karşılığında maaş da alıyor. Bu arada, Devlet de Öğrencilere kariyer rehberliği servisi sunuyor. 

Ülkemizde öğrenci sayısında İstanbul, öğretmen sayısında Ege Bölgesi öne çıkıyor.

Raporda, İstatistik Bölge Birimleri Sınıflaması’na (İBBS) göre oluşturulan 12 bölgede mesleki eğitimdeki öğrenci ve öğretmen sayıları da incelendi. Toplam 281 bin 424 öğrenci ile en fazla mesleki ve teknik eğitim öğrencisi İstanbul’da bulunurken, 19 bin 91 öğretmen ile en fazla öğretmen ise Ege Bölgesi´nde yer aldı.

İşin ekonomisine gelince en yüksek döner sermaye gelirine sahip üç okul var. Batman, Ankara ve Samsun’da… Mesleki ve teknik eğitim kurumları, gerçekleştirdikleri döner sermaye gelirlerine göre sıralandığında ise; 5,4 milyon lira döner sermaye geliriyle Batman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi birinci, 4,8 milyon lira gelirle Ankara’dan Siteler Mesleki Eğitim Merkezi ikinci, Samsun´dan Atakum Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 4,5 milyon lira gelirle üçüncü oldu.

Ülkemizdeki örgün Mesleki ve Teknik Eğitim Okullarının vasıfları şu şekilde sıralanıyor. 

• Anadolu Meslek Programında, bir mesleğe yönelik bilgi ve becerilerin yanında genel bilgi dersleri yer almakta.

• Anadolu Teknik Programında ise bir mesleğe yönelik bilgi ve becerilerin yanında matematik, fizik, kimya ve biyoloji dersleri 4 yıl boyunca ağırlıklı olarak işleniyor.

• Her iki programda da 10. sınıfta mesleki alan eğitimi, 11. ve 12. sınıfta meslek alanına bağlı olarak dal eğitimi veriliyor.

• Anadolu Meslek Programlarına sınavsız geçiş ve mahalli yerleştirme ile kayıt yapılabiliyor.

• Çok Programlı Anadolu Liseleri; genel ve meslekî ve teknik öğretim programlarını bir yönetim altında uygulayan ortaöğretim kurumları olarak sıralanıyor.

• Mesleki Eğitim Merkezleri, kalfalık ve ustalık eğitimi ile meslekî ve teknik kurs programlarının uygulandığı eğitim kurumlarıdır.

• Mesleki eğitim programlarında 9. sınıftan itibaren alan ve dal seçimi yapılır. Eğitime başlanabilmesi için eğitim görülecek alan ve dala uygun iş yeri ve usta öğretici olması şartı aranır. Bir veya iki gün teorik eğitim, dört veya beş gün iş yerinde meslekî eğitim veriliyor. Yani bu konularda Avrupa ülkelerinden hiç de geri kalmıyoruz. 

• Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde 54 alanda ve bu alanlar altındaki 199 dalda öğretim programı uygulanıyor. Ülkemizdeki Mesleki Eğitimin gün geçtikçe değeri anlaşılıyor ve gelişiyor ve bu da ülkemiz için yatırıma dönük hamlelerin artmasına olanak sağlayarak bizi gururlandırıyor.