Dolar $
32.54
%0.06 0.02
Euro €
35.02
%-0.11 -0.04
Sterlin £
40.83
%-0.13 -0.05
Çeyrek Altın
3988.61
%-0.09 -3.57
SON DAKİKA

İklim Değişikliği Ne ki?

Gelecek mart ayından sonra Kovid 19 u unutup İklim konunda dertlenmeye başlayacağız. Bunu nereden mi çıkarıyorum?

Bill Gates o tarihlerde bu konuda bir kitabını piyasaya sürecek. Time Dergisinde de 2022 Yaz aylarında da kıtlık çıkacak diye bir yazı okumuştum. İşte buradan çıkartıyorum. Küresel ekonominin para konusundaki değişiklik ve gida konusundaki değişiklik olacak gibi. Yani “büyük reset” diyorlar ya. “Yeşil Yeni Mütabakat” denilen bir çalışma. 1933 yılında Rostwell zamanında konuşulan bu büyük yenilenme gibi bir değişiklik olacak diyorlar. İkinci Dünya savaşına kadar devam eden ekonomide kazanan kaybeden dengesizliği  tekrar mı ortaya çıkacak. ABD seçimleri bile buna hizmet ediyor. Demokratlar yani yeni başkan 2021 21 01 de değişecek ABD yönetimi. Çevre dostu Fabrikalar, Araçlar ve daha neler neler yıllara yayılan 100 trilyon dolarlık bir ekonomik finansal kriz olacak. 2008 yılındaki 2.3 trilyon ile sarılan yaralar bu yıl 6 trilyon ile olabilecek.  “Yeşil Yeni Mütabakat” bu sözü devamlı duyacaksınız artık. Bunun için finansal alt yapı hazırlanıyor. Ülkemizde hukuki ve ekonomik reform hareketi ile bu yolda gidecek. 

Yeşil Yeni Mutabakat (Green New Deal), Demokratik Parti’nin sol/sosyalist kanadının ekonomik adaletsizlik ve çevre kriziyle mücadele etmek için ortaya koyduğu, Franlink D. Roosevelt’in 1930’larda hayata geçirdiği Yeni Mutabakat’ı 21. yüzyıla uyarlama iddiasındaki programın adı. Mutabakat’ın temel hedefleri; 1) 2030 yılı itibariyle ABD’de %100 yenilenebilir enerjiye geçip sera gazı salımını sıfırlamak ve 2) buna paralel olarak herkese bedava sağlık sigortası ve üniversite eğitimi, ucuz konut ve adil ücret sağlamak. 

Aslında 10 yılda neler olacak senaryoya göre değil mi? Bu senaryoyu Allah ömür verirse izleyeceğiz. 2023 yılı da önemli. Çünkü kıtlık dönemi olarak görülüyor. Belki de ülkemizin bu önemli yılına devamlı dikkat çeken Cumhurbaşkanımızın bir bildiği var. Artık fosil yakıtlardan kaçıp yenilenebilir enerjiye dümeni çevireceğiz. Amerikan doları başta olmak üzere tüm dünya ülkelerinin parası da basa basa yok olacak. Biz parasız bir dünyaya alışacağız. Bir de “evrensel temel gelir” denilen bir başlık var. ıpkı Endüstri 4.0 gibi, bir süredir her yerde karşımıza çıkıyor evrensel temel gelir. Elon Musk ve Bill Gates, yakın gelecekte iş kaybı öngördüklerinden ve artık ekonomik büyümenin, irili ufaklı her gemiyi yükselten bir dalga olmadığını düşündüklerinden, bu konuya dikkat çekiyorlar. Richard Branson’a göre temel gelir kaçınılmaz. Herkeste bir acele, bir kehanet, biraz içince de hemen bir distopya senaryosu.

O yüzden belki de en iyisi, Michael Haneke’nin Yedinci Kıta filmindeki ailenin yaptığını küresel ölçekte yapıp birkaç senelik bir tüketim orjisiyle “Yedinci Kıta”yı iyice büyüttükten sonra nükleer bombalar marifetiyle insanlığın fişini çekmek. En azından pasif nihilizmden aktif nihilizme geçme cesaretini göstermek…

Bu nihilizme en etkili ve belki de tek panzehir çocuklar ve gençler. 16 yaşındaki İsveçli Greta Thunberg yetişkinlerin ataletine isyan eden yeni neslin en azimli sözcülerinden. Çevre krizinin aciliyetini anlamaz görünen ülke liderlerinin dikkatini çekmek için 2018’de tek başına başlattığı Cuma günleri okul boykotu eylemi şimdiden uluslararası bir boyut kazandı. Küresel İklim Grevi çerçevesinde yüzlerce şehirde insanlar okul, iş ve diğer rutin meşguliyetlerini askıya alıp sokaklarda seslerini yükseltecekler. Zira Thunberg’in 13 Eylül’de Beyaz Saray’ın önünde katıldığı benzeri bir etkinlikte bir protestocu gencin pankartında yazdığı üzere: “Olmayan bir gelecek için niye eğitim alalım?”

Şaşırıyorsunuz belki ama durum bu yahu. Bakalım neler olacak?