Dolar $
32.61
%0.26 0.08
Euro €
34.87
%0.17 0.06
Sterlin £
40.74
%0.25 0.1
Çeyrek Altın
4069.67
%0.06 2.32
SON DAKİKA
Son Yazıları

İki cambaz bir ipte oynamaz!

26 Eki 2019

Küresel merkez bankaları faiz indirim sürecinde beklentilerin üzerine çıkıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 100 baz puan piyasa beklentisine karşılık politika faizinde 250 baz puan faiz düşürmesiyle başlayan sürece Rusya Merkez Bankası da dahil oldu.

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faizleri sabit bırakmasına karşılık Central Bank of the Russian, 25 baz puan faiz indirim beklentisine karşılık 50 baz puan faiz indirerek piyasaları şaşırttı. Banka böylece 2017 yılından bu yana en sert faiz indirimini yapmış oldu.

Rusya Merkez Bankası, “Dezenflasyonist riskler kısa vadede enflasyonist risklerin önüne geçti” diyerek faiz indirimini daha fazla istiyor ve gelecek ayların da yine faiz indirimleriyle dikkat çekeceğini vurguluyor.

Büyük bir ihtimalle; diğer merkez bankaları da negatif faiz yolunda Ekim ayında gereken indirimleri yaparak piyasa beklentilerinin dışına çıkacaklar.

Dolayısıyla ECB’den sonra global çapta baş merkez bankası olarak bilinen FED’in hareketi küresel piyasalar için son derece ehemmiyet taşıyor.

***

ABD Merkez Bankası’nın (FED) 29-30 Ekim’de gerçekleştireceği Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında faiz kararının ne olacağı elbette önemli… ABD’de politika faiz aralığı yüzde 1,5-1,75 aralığına gelecek. Ancak daha mühim olan; FED’in değişiklik yapması beklenen politika söylemi…

ABD Başkanı Donald Trump’ın tüm ikazlarına rağmen bu zamana kadar faizde “agresiflik”ten sıyrılıp “döngü ortası ayarlaması” yapan FED, ay sonu gerçekleştireceği toplantıda 25 baz baz puan faiz indirip “stabil” politikaya geçecek mi? Bekleyip göreceğiz…

Döngü ortası ayarlamalarında piyasaları yatırıp kaldıran FED’in, yeni söyleme geçip geçmeyeceği, piyasaların buna nasıl tepki vereceği henüz meçhul. Fakat FED Başkanı Jerome Powell’ın “Bundan sonraki aylarda faiz indirimlerine son veriyoruz. FED, büyümenin devamını sağlamaya yönelik uygulamaları FOMC tutanaklarından çıkarıyoruz” ifadelerini bekleyenler de oldukça fazla.

Trump geçen aylarda “Benim iki düşmanım var… Biri Jinping, ikincisi Powell” demişti… Kanaatime göre, Trump ile Powell arasında gerçek savaş FED’in politikasındaki söylem değişikliğinden sonra başlayacak. İtişmelerde kim galip gelecek pek belli olmasa da Trump’ın savunduğu “zayıf dolar politikası”nın savaşı kazanacağına kesin gözle bakılıyor.

Zira Trump’ın elini güçlendiren ABD/Çin ticaret müzakerelerinde iyimserliğin giderek artması. Çin ile anlaşmaya yakın Trump hükümetinin, faizi ön planda tutan Powell politikalarını askıya alma ihtimali var. Dolayısıyla Trump’ın bir süre daha küresel merkez bankalarının negatif faiz patikasında yürümek istediğine dair tahminler yapılıyor.

Şahsi görüşüm; iki cambazın bir ipte oynamayacağı şeklinde. Piyasa tahminleri FED’in politika söyleminde değişiklik yapacağı yönünde olsa da, gerçeğin böyle olmayacağı ve Trump’ın faiz indirimlerine ara vermesine müsaade etmeyeceği beklentileri daha revaç buluyor.

***

Nitekim Trump bir yolunu bulacak, stabile dönmek isteyen FED’i kendi politikaları doğrultusunda yürümeye zorlayacak diye düşünüyorum. Hatta Powell’ın Trump ile birlikte küresel baskılara dayanamayıp “şahin” yaklaşımla radikal bir faiz indirimi yapabileceğini dahi söyleyebilirim.

Çünkü son zamanlarda Powell’ın; küresel durgunluk ve henüz anlaşmaya varılamayan ABD/Çin arasındaki ticaret gerginliğindeki belirsizlik ve hedefleri bir türlü yukarı yönlü kıramayan enflasyonun faiz indirimini zorladığını her konuşmasında söylediği ve Rusya Merkez Bankası’nın son faiz kararını verdiği banka özetinde geçen, “Dezenflasyonist riskler kısa vadede enflasyonist risklerin önüne geçti” ifadesiyle paralel düşüncede olduğu görüşleri her ortamda tartışılıyor.

Trump birinci düşmanı olarak Jinping’i halletmiş gibi görünüyor… İkinci düşman FED Başkanı Jerome Powell da süngüyü düşürmek üzere… Cambazlar bir bir ipten düşerken tek cambaz yoluna devam ediyor sanki… Yani “İki cambaz bir ipte oynamıyor…”

Şu Türk atasözleri küresel sorunları dahi ne kadar doğru yorumluyor değil mi?

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları