Dolar $
32.53
%-0.02 -0
Euro €
35
%0.5 0.17
Sterlin £
40.74
%0.24 0.09
Çeyrek Altın
3978.35
%0.52 20.23
SON DAKİKA
Son Yazıları

Hiçbir şey sonsuza kadar düşmez!

27 Tem 2020

94 seviyelerinde gezinen dolar endeksi yeniden 100'lerin üzerine çıkar mı, yoksa daha aşağılara mı iner? Dolardaki düşüşe bilerek mi müsaade ediliyor?.. Çin'e karşı dış ticarette üstünlük kurmak isteyen ABD, "dolar endeksi" oyunu mu oynuyor?.. ABD Merkez Bankası'nın (FED) "düşük kur, düşük faiz" politikası ne zamana kadar sürer?..

Doların bu yılki seyrine önemli derecede ışık tutacak söz konusu sorulara cevap vermenin yolu sıkı piyasa takibinden geçiyor, ama biz yine de birkaç kelâm edelim…

Dolar endeksi yeniden 95’lerin üzerine, hatta 100’lere taşınabilir mi?

Bugün için çok zor!

Dolar endeksini kuvvetlendirmek için FED’in tekrar faiz artırımlarına başlaması lâzım ki, pandeminin en kesif olduğu bir zamanda böyle bir hareket ABD ekonomisinde onulmaz yaralar açabilir.

29 Temmuz’da yani bu hafta FED’in faiz kararı, dolar endeksini de yakından ilgilendiriyor. Faizin üst sınırı yüzde 0,25’te, alt sınırı sıfırda olan FED’in bir bakıma manevra alanı da kalmadı. Zira yıllık yüzde 0,60 enflasyon olan ABD’de 0,35 negatif faiz uygulanıyor.

Dolayısıyla halen belirsizliğini devam ettiren küresel salgında tünelin ucu görünmeden hiçbir devlet genişlemeci politikalarını bırakamaz. ABD de öyle!

Kısaca; piyasalarda merkez bankaları faiz indirmeye veya en iyi ihtimalle oranları sabit tutmaya devam eder.

***

Ha, küresel ekonominin merkezindeki rezerv doları ayakta tutmak için formüller var mı, var elbette! Spekülasyon diye bir icat var ki, istenirse komadaki hastayı dahi ayağa kaldırıyor!

Meselâ ABD yönetiminden gelecek; “İşsizlik maaşı başvuruları azalıyor, normal seyre dönmek üzereyiz… Üretim artışta, ihracatımız eskisinden daha iyi… Büyüme noktasında sıkıntımız yok. Tüketicinin güveni artıyor… Talepte yükseliş var…” gibi açıklamalar ve veriler; dolar endeksini yükseltmek için FED’in faiz artırımı kadar etkili olmasa da iş yapar…

Hele hele ABD vadelilerdeki getirilerin yükselmesi durumunda yatırımcı yeniden ABD’ye akın edebilir. Bir gerçek var ki “dolar” hâlâ küresel pazarda en yüksek rezerv para ve güvenli liman.

ABD, Çin’in ekonomik baskılarından kurtulmak ve küresel ekonomide yeniden hakimiyeti tesis etmek için “faiz artırmak” gibi bir harakiri yapar mı? Bilinmez ama dedim ya imkânsız gibi bir şey!

Bu yıl Kasım’da seçim var… Pandemi bitmiş değil… Her gün 1000 kişi hayatını kaybederken Trump çarkların durmasına nasıl tahammül edecek?

Para basmada sıkıntısı olmayan Trump, yatırımcının yeniden ilgisini kazanmak ve göz boyamak için içinde küçük bazlı faiz artırımı da dahil FED’e özel görevler verebilir. Kim ne diyebilir!

***

Dolar endeksine (DXY) teknik olarak bakıldığında aşağıya salınım 90-91’leri gösteriyor. Yukarıda ise yükseliş için net bir çizgi yok, sebep de! Endeks 90’ı aşağı kırarsa işte o zaman ABD hükümeti harekete geçer ve bahsettiğim tedbirleri alır ama “düşük kur, düşük faiz” politikası çerçevesinde…   

Avrupa Birliği’nin 350 milyar eurosu hibe, 750 milyar euroluk pandemi paketinden sonra ABD de yeni bir kurtarma paketi çalışması yaparken zaten enflasyon sıkıntısı bulunmayan ülkede talebin artması için doların bir müddet daha düşüşüne müsaade edileceği kanaatindeyim. Ama dolar endeksinde 85’lerin görüleceğine de pek ihtimal vermiyorum.

Bu hafta FED’in faiz kararı sonunda endeks 94’ün altına düşerse küçük küçük tedbirler hayata geçer, kanaatleri yükseliyor fakat Trump’ın dolara “Ülkene geri dön!” diyecek para politikası gücü ne kadar, orasını bilen yok!

Tahminime göre Trump’ın “düşük kur, düşük faiz” politikasına devam edeceği şüphesiz de FED’in dolar endeksinin düşüşüne nasıl tavır koyacağı henüz kesinlik kazanmış değil. Onu da bu Çarşamba günü kısmi de olsa öğreneceğiz!

***

Diğer taraftan “Türkiye’de dolar 10 lira olacak” diye bekleyenlerden ise haber dahi alınamıyor… Herhalde yüksek fiyattan aldıkları doların şaşkınlığını yaşıyorlar, zâhir...

Şayet dolar endeksi 90 seviyesine gelirse siz o zaman dolar bozdurmak için birbiriyle yarışanları seyredin! Haberini vereyim! Küresel yatırımcı şimdiden dolar pozisyonlarını bozmuş, yeni yatırım araçlarına yelken açmış durumda.

Türkiye’de uygulanan “düşük faiz, rekabetçi kur” politikası, zannediyorum zayıf dolar endeksi formasyonunda daha rahat edecek. Bizim için DXY’de 88-93 arası şimdilik iyi gelir diyorum… Dolar bir de 6,50 liraya düşerse, deme keyfimize!

Hiç değilse hem dolar endeksinden hem de düşük petrol fiyatlarından kazanmış oluruz. Ama fırsatları kullanmada da acele etmek gerekir. Çünkü hiçbir şey sonsuza kadar düşmez!

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları