Dolar $
32.52
%-0.08 -0.02
Euro €
34.75
%-0.22 -0.07
Sterlin £
40.42
%-0.36 -0.14
Çeyrek Altın
3947.3
%-0.68 -26.53
SON DAKİKA

Ey 2021 sihirli ol!

Düşünsenize bu 2021 yılı sihirli olsa ve kötülüklerden bizi korusa. Hastalıklar yok olsa, sevenler kavuşsa, çalışınca para kazanabilinse ve de o para bereketli olup harcadığınız zaman 7 düvele para kazandırsa. İnanıyorum ki hepimiz bu yıl için değişik planlar yapmışızdır.

Ben ise kapıldım bir akıntıya gidiyorum. Başkalarını üzmemek için kendimi üzüyorum. İnsanlara üç beş kuruş para kazandırmak için iş alanı hazırlıyorum ama insanlar çalışmak yerine birbirlerini yiyiyor. Kadın iş bulduğuna değil, diğer insanın yaptığı işe musallat olup onu işsiz bırakmak istiyor. Ne dünya. Bir de mesleğine saygı duyan ve para dahi kazanmadan bu mesleğin gereklerini yerine getiren insanlar var. Onlara Japon selamı yaparak teşekkür ediyorum. Yani bu 2021 yılı keşke dediğim gibi, sihirli olsa ve dünyayı daha yaşanır daha doyumlu yapabilse. 

 Biliyorsunuz ticarette bu pandemi ülkemizin değerini batılılar tarafından anlandığı bir yıl oldu.  Kapanan uzakdoğu tekstil üretimi ülkemizin işine yaradı. 40 milyon dolardan 1 milyar dolara çıkan medikal ürün ihracaatımız bizi güldürdü. 4 .çeyrek kasım sonuna kadar işler iyi giderken 2. Dalga ile yine kötüye doğru gitti. Bu nedenle dünya mal ticaretinde  % 12 daralma oluştu.

Bu yaşanan kriz, 2008 yılında yaşadığımız şok krizin rakamlarına yakın . Biraz önce dediğim gibi geçen yıl  3. Ve 4. Çeyrekte ihracaat çok iyi oldu. Stoklar yeterli olsun beklentisiyle siparişler öne çekildi. İhracaat patladı.  Virüs aşısı dünyaya değişik bir beklenti oluşturdu. Bu nedenle ihracaat pazarlarıiçin önümüzde iki senaryo var. Aşı 2021 yılının başında Dünya ekonomisindeki büyümeyi etkileyecek. 

İlk senaryo aşı başarılı olursa günlük vaka sayısını düşürüp ekonomiyi artırabilir. Dünya bunu yüksek fiyatlamayla görüyor. OECD raporunda dünya ekonomisindeki büyüme beklentisi 4.5 - 5 gibi görülüyor. Eğer aşı çok faydalı olursa 7 olarak bekleniyor. Dünya Mal Ticaretinde % 10 bir büyüme bekleniyor. Aslında üzerine de çıkılabilir. Bu aşı neymiş dediğinizi duyuyorum. 2021 yılının 2. Çeyreği büyümenin başlayacağı günlere gebe. 

2021 ekonomik olarak iyi geçecek gibi. ABD yeni yönetimiyle dünyaya pozitif yaklaşacağı bekleniyor.  Bu nedenle faizin düşük olduğu  bir yıl bekleniyor. Trump zamanındaki vergileri de Çin’e karşı indirecek gibil.

USD dolar Cumhuriyetçilerin zamanında değerli ama Demokratların döneminde değer kaybı yaşanması bekleniyor. Dolarda değer kaybı çok beklenmiyor ama orta vadede Euro - Dolar paritesi artacak 1.20 gibi günleri bekliyoruz. 2021 sonuna kadar bu parite görülecek gibi. 

Tedarik zinciri konusunda  2021 yılında değişim beklentisi var. Bunu çok yakın hissediyoruz zaten. Etrafımız kurye motorsikletleriyle doldu. Sivrisinek vızıltısı gibi ne zaman nereden çıkacaklar belli olmuyor. Biraz sinir bozucular ama ekmek parası kazandıkları için kızmıyorum. Bu bizi etkileyen bölümü ama, dünya için bakacak olursak,  Asya ve Çine olan bağımlılık azalacak diyebiliriz. ABD ve Avrupa’nın 1 trilyon USD nin üzerinde açık bağımlılığı var.  Yani demem o ki, yeni tedarikçiler farklı özellikler aranıyor. Bir trilyon dolar az para değil. Bu dönemde, Dijital alt yapının güvenli olması mesela çok önemli. Standartlar, sertifikalar ve güven yapılanmasının tam olması gerekiyor. Ülke olarak şimdiden çalışmaya başlamak lazım. Küresel yerine Bölgesel ticaret ön plana geçecek. Avrupa Gümrük Birliği ülkemiz için çok önemli. Buna devam etmemiz gerekiyor. Fransa ve Yunanistan’ın gazına gelmemek lazım. Tekstil konusunda rakiplerimiz Asya’da çok fazla. Rekabet güçlerimizi artırmamız gerekiyor. Yeşil Mutabakat da çok önemli. 2021 İklim, Tarım, Yeşil ve sera gazlarından uzak yenilenebilir bir dünya sürdürülebilirlik çok önemli hatta dünya için Karbon vergisi çok önemli.

Türkiye ekonomisine bakarsak 2021 yılı beklentisi, Yeni para politikası negatif faiz ve hızlı büyüme yapılabilirse biraz rahat edebiliriz.

2021 döviz kredilerin payı daha yüksek. Ama gelir döviz değil bu konuda çok çalışmamız lazım.  Aslında 160 milyar dolar ihracat ile şimdilik durum iyi ama döviz bir artıyor işler batıyor. 

Bu nedenle 2021 yılı için ABD yeni Başkanının da dediği gibi “ORDA AB CHAO”  yani “Kaostan Çıkış Düzeni” oluşturmalıyız. Ülkemizin kolay yapabileceği “Organik kıyafetler”, “Medikal Tekstil”, “Tarım” bizim çıkışımız olacak.