Dolar $
32.6
%0.26 0.08
Euro €
34.74
%0.28 0.09
Sterlin £
40.32
%0.4 0.16
Çeyrek Altın
3944.41
%-0.54 -21.2
SON DAKİKA
Son Yazıları

Enflasyon yol haritası çizecek

30 Eyl 2019

Eylül ayı enflasyonu TCMB'nin faiz kararlarında belirleyici olurken açıklanacak İmalat PMI ve Ağustos ziyaretçi verileri faiz, kur ve sanayideki yöne ışık tutacak. 17 Ekim'de TBMM'ye sunulacak 2020 bütçesiyle ilgili Bakan Albayrak'ın bu haftaki açıklamaları yeni maliye politikalarını ortaya koyacak.

Ekim ayı, yurt içi ve yurt dışı piyasalar açısından dönüm noktası niteliğinde. Türkiye’de bu hafta en önemli gündem maddesi Eylül ayı enflasyon oranları. Eylül tüketici enflasyonu Merkez Bankası’nın (TCMB) mevcut faiz politikasını sürdürmesinde en önemli etken olacak. 24 Ekim PPK toplantısı için önemli bir gösterge niteliği taşıyacak. Eylül ayı İmalat PMI, Ağustos ziyaretçi verileri ile reel efektif döviz kurunun Eylül dataları da gelecek için projeksiyon çizecek.

Diğer taraftan Yeni Ekonomi Programı ve 17 Ekim’de TBMM’ye sunulacak 2020 bütçesi ve diğer yıllara dair Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yapacağı açıklamaları yeni mali politikaları hakkında bilgiler verecek.

ABD/Çin arasında buzlar eriyecek mi?

Yurt dışında ise ABD Merkez Bankası’nın (FED) 30-31 Ekim tarihlerindeki toplantısı ve beraberinde Avrupa Merkez Bankası (ECB), İngiltere Merkez Bankası (BOE), Japonya Merkez Bankası (BOJ) ile Çin Merkez Bankası’nın faiz kararları da küresel piyasaların kilometre taşları olacak. ABD/Çin ticaret müzakerelerinin Ekim ayının ikinci haftasından itibaren başlaması ile iki ülkenin aralarındaki buzu eritme noktasında alım ve satım faaliyetlerini artırmasıyla oluşan iyimserlik piyasaların ilk gündem maddeleri arasında yer alıyor.

Trump’ın Çin şirketlerini ABD piyasalarından çıkarmayı düşündüğüne yönelik spekülatif haberlere rağmen FED’in altı ay içinde 315 milyar dolarlık varlık alımı yapacağına dair haberler olumlu algılanıyor. Piyasalar bu hafta da ABD/Çin arasındaki ilişkilerine dikkat kesilecek. Yine ABD, Euro Bölgesi ve Çin’de işsizlik başvuruları, istihdam, PMI, konut, perakende satışlar ve enflasyon verileri dış piyasaların genel gündemi olarak görünüyor.

Brexit küresel ekonomi için hâlâ risk

Küresel piyasalarda konuşulan diğer gelişme İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması süreci olan Brexit. Olay ABD’nin ekonomik politikalarını da yakından ilgilendiriyor. İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) anlaşmasız Brexit’ten kaçınılsa bile bankanın bir sonraki hamlesinde faiz indirebileceği belirtiliyor. Brexit belirsizliğinin uzaması, küresel büyümedeki gerileme ile birleştiğinde BOE’de de parasal bir genişlemeyi beraberinde getireceği tahmini yapılıyor.

Avrupa Birliği ise İngiltere ve Avrupa’nın anlaşmasız Brexit’ten zararlı çıkacağı ve bu durumun bir felaket senaryosu olacağı görüşünü paylaşıyor. İngiltere’nin 31 Ekim’de Avrupa Birliği’nden ayrılacağına dair beklentilerin giderek yükseldiği Başbakan Boris Johnson’ın ayrılma konusunda oldukça istekli olduğu kaydediliyor. ABD/Çin ticaret gerginliğinden sonra küresel ekonominin daralmasını etkileyen ikinci büyük etkenin Brexit olduğuna, Brexit gerçekleştiğinde İngiltere ile Avrupa Birliği arasındaki ticari ilişkilerin nereye gideceğinin bilinmediğine ve küresel piyasaların buna nasıl tepki vereceğine dair endişeler yurt dışında devam eden büyük risklerden görünüyor.

Petrol fiyatlarını yükselten neden ortadan kalktı

Küresel piyasaları yakından ilgilendiren diğer konuda dünyadaki jeopolitik riskler. ABD’nin her hafta açıkladığı petrol sondaj kulesi sayısındaki dalgalanmalara karşılık önceki hafta Suudi Arabistan petrol şirketi Saudia Aramco’nun üretim tesislerine yönelik 14 Eylül’deki drone’lu saldırılarla birden yüzde 15-20 arasında dalgalanan petrol fiyatları, saldırıdaki menfi etkilerin kaldırılmasıyla düşüşe geçti. Özellikle geçen hafta Suudi Arabistan’ın Yemen’de kısmi bir ateşkesi kabul etmesi ve Almanya'nın imalat sektöründe derinleşen düşüş, Çin'de zayıf ekonomiye ilişkin daha fazla sinyal ve ABD'de artan ham petrol stokları da fiyat düşüşünde etkili oldu. Brent petrol 61 dolar seviyesine gerilerken Batı Teksas (WTI) tipi ham petrolün varil fiyatı da 55 dolar seviyesinde hareket etti.

Fiyatlara ABD/Çin müzakereleri yön verecek

Güvenli liman olarak bilinen altın ise 10-11 Ekim’de başlayacak ABD/Çin görüşmelerinin yanında jeopolitik riskleri takip ediyor. Son olarak ons altın fiyatları ABD tarafından ticaret görüşmeleriyle ilgili gelen olumlu açıklamalarla düşüşe geçti. 1533 dolara kadar çıkan fiyatlar önce 1500’lere indi. Ardından 1490 dolar seviyelerinde dengelendi. Altın fiyatlarını etkileyen olay ise Trump’ın azil meselesi. ABD’de risklerin yükselmesine sebep olacak azil konusunun piyasalar tarafından yakından takip edildiği gözleniyor.

Küresel merkez bankalarının düşük faiz ve genişleyici para politikaları altın fiyatlarını desteklediği ve bu nedenle fiyatların yükselebileceği yorumları yapılıyor. Ayrıca Çin verilerindeki zayıflığın sanayi metalleri için zorluk oluşturduğu dolayısıyla değerli maden ve metaller ile aradaki fiyat farkının açılabileceği tahminleri de yapılıyor. Ons altın fiyatlarında 1500 direncinin yakından takip edildiği, aşağı sarkmalarda 1490 ve 1480 desteklerinin önemli duraklar olduğu belirtiliyor.

Borsa yükseldi, altın ve döviz geriledi

Söz konusu gelişmelerle Borsa İstanbul BIST 100 endeksi 105.242 puandan kapanarak haftalık bazda ortalama yüzde 4,90 artış kaydetti. Serbest döviz piyasasında ABD doları yüzde 1,17 değer kaybederek 5,6640 liraya, euro yüzde 1,98 azalarak 6,1930 liraya geriledi. Kapalıçarşı'da işlem gören 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı bu hafta yüzde 1,99 azalışla 271,50 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı da yüzde 1,95 kayıpla 1.809,00 lira oldu. Geçen hafta 451,00 lira olan çeyrek altının satış fiyatı bu hafta 442,00 liraya düştü. Yatırım fonları yüzde 0,36, bireysel emeklilik fonları yüzde 1,01 değer kazandı.

Hafta sonunda 1000 TL’lik yatırım Borsa İstanbul’da 1049 TL, dolarda 988,3 TL, euroda 980,2 TL, 24 ayar külçe altında 980,1 TL olarak gerçekleşti.

BIST 100…

Geçen haftayı 11,4 milyar liralık yüksek işlem hacmiyle kapatan Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, ABD/Çin ilişkilerinde iyimserlik devam ettiği sürece 105 bin puanın altına inmeyecek. Yurt içinde ise ekonomik datalar paralelinde endeksin 105.500 ve 106.000 direnç, 104.000 ve 103.500 kuvvetli destek görüntüsünde.

DOLAR-TL…

Doların Çin yuanı karşısında hareketleri kuru da etkiliyor. Gelecek hafta ABD 10 yıllıklarındaki getiriler ve doların euro karşısındaki duruşu doların haftalık yönünü belirleyecek. Yurt içinde ise hisse senedi ve tahvil yatırımları dövizdeki yükselişi frenliyor. 5,65’in takip edilmesi gereken nokta olarak ortaya çıktığı kurda 5,73 ve 5,80 direnç, 5,60 ve 5,55 destek olarak tahmin ediliyor.

EURO/TL…

Küresel piyasalarda euronun zayıf seyri, euro/dolar paritesini etkilerken TL de euro karşısında değerleniyor. Kurda 6,20 seviyeleri pivot bölge. 6,25 ve 6,30 direnç, 6,18 ile 6,13’ler ise destek konumunda.

ONS ALTIN…

ABD/Çin ticaret görüşmeleri sonuçlarına odaklanan altın fiyatları aynı zamanda ABD 10 yıllık tahvil getirisinde yaşanan değer kayıplarıyla sert dalgalanmasını sürdürüyor. 1497 seviyesinde hareket eden ons altında iyimserlik havası sebebiyle 1478 dolara kadar düşme ihtimali yüksek. 1510’lar ons altında kuvvetli direnç olarak görünüyor.

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları