Dolar $
32.51
%-0.08 -0.02
Euro €
34.88
%0.21 0.07
Sterlin £
40.69
%0.11 0.04
Çeyrek Altın
3982.89
%0.63 24.72
SON DAKİKA

Emekler cahil cühela yüzünden uçup gitti…

Evde neler yaparız da zaman geçiririz derken hafta sonu dışarı çıkma yasağı ile birlikte gece bir izdiham bir kalabalık kıyamet koptu. Onca emekler uçup gitti. Suç kimde? Bu yasayı çıkartarak insanların güvenliği için gecesini gündüzüne katıp çalışan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun mu yoksa çekirdek için gecenin bir vakti safları sıkı tutarak içi içe girmiş insanlar mı?

Bilinçsiz bir şekilde davranan insanların sorumluluğunu kendinde olduğunu düşünen Bakan Süleyman Soylu’nun istifasını da Cumhurbaşkanımız haliyle kabul etmedi. Çünkü bana göre Bakan Soylu, özelikle hafta sonunda milletin parklara bahçelere akın edeceğini tahmin etti. 

Havaların ısınması ile de bahar kendini hissettirmeye başladı. İki günlük karantinada elimize yüzümüze bulaştırmışken bundan sonrası için insanları nasıl evde tutabiliriz hiçbir fikrim yok.

Sosyal sitelerin gençler üzerindeki kötü etkilerinde bahsederken karantina günlerinde evde kaldığımız süreçte sosyal aktivite olarak bilgisayar ve cep telefonu ile baş başa kaldılar. Sosyal ağlarda dönen paylaşımların doğruluğunu araştırmadan körü körüne inanır olmuşlar. Bu da tehlikenin farklı bir boyutunu ortaya koyuyor. Ebeveynlere çok büyük sorumluluk ve görevler düşüyor. Birlikte zaman geçirmek teknolojiden bir nebzede olsa uzaklaştırmış olacaktır. 

Sayıları ikiye katlandı…

Felaket tellallığı yapmak istemiyorum ama! 2020’ye girdiğimiz andan itibaren yaşanan depremlerin ardından büyük deprem olacak düşüncesi ile evlere girmek istemediğimiz zamanlardan sonra şimdi ise korona salgınının çıkması ile evde zaman geçirmeye başladık. Çekirge istilası tehdit etmeye başladı. Türkiye’yi teğet geçmiş olsa da sayıları ikiye katlandı ve Doğu Afrika’da her şeyi yok etmeye başladı. Kenya’da bir günde 85 milyon kişiye yetecek kadar gıdayı tüketmiş durumda açlık ve kıtlık kapıya dayandı. Doğu Afrika açlık ve kıtlık yüzünden insanlar ölüyor.  Daha sonra fikir değiştirip geçmişte yaşandığı gibi geri gelmezler umarım.

Ukrayna’da 4 Nisan’da başlayan yangın hala devam ediyor. Söndürülemeyen yangın nükleer atık deposuna yaklaşmasına 1 km kaldı. 12 köy boşaltıldı. Büyük felaket kapıda bekliyor yangın söndürülemezse Çernobil Nükleer Santralinde patlama yaşanabilir. 

Çernobil nükleer santral patlamasının üstünden 34 yıl geçti. 1986 yılında Sovyetler Birliğinde gerçekleşen patlamada milyonlarca insan hayatını kaybetti. Yıllar geçse de radyasyona maruz kalan insanların üzerindeki etkilerden bahsedilir. Toz bulutları ile radyasyonu Karadeniz bölgesine kadar gelerek çayların radyasyona maruz kaldığı söylenmiştir.

Koşullu salıverilme oranı değişmedi…

İnsanların büyük tepkisine sebep olan infaz yasasındaki kanun teklifi kabul edildi ve yürürlüğe girdi. AK Parti ve MHP gruplarının ortak hazırlanan ve TBMM Genel Kurulundan kabul edilen düzenlemeye göre,  denetimli serbestlik bir kereye mahsus iki yıldan üç yıla çıkarılacak, terör cinayet uyuşturucu ve cinsel suçlar kapsam dışı kaldı. 70 maddelik uzun incelemeden sonra ortaya çıkanlar neler onlara bakalım cezaların infazında yarı oranında indirim yapıldı buda 90 bin kişinin tahliye yolunu açtı tabi kapsam dışı suçlu olanlar değil hatta cezası artırılmış suçlarda var. Korona virüsü çerçevesinde açık ceza evlerinde bulunan mahkûmlar tahliye edilmeye başlandı. Ev cezaları da yükseltildi 65 yaşın üzerinde bulunan kronik hastalığı veya sağlık sorunundan dolayı evde cezasını çekebilecek iyi hal uygulaması direk eklenmeyecek komisyon kararı ile uygulanıp uygulanmayacağına karar verecektir. Ceza infaz kurumlarında geçirilmesi gereken süreler yeniden belirlendi. Koşullu salıverilme oranı 2/3'ten yarıya, mükerrerler ve örgütlü suçlar bakımından infaz oranı 3/4'ten 2/3'e indirildi. Uyuşturucu ticareti ve cinsel istismar suçlarıyla, terör suçlarının 3/4 olan koşullu salıverilme oranları aynen muhafaza edildi. Bu suçların çocuklar tarafından işlenmesi halinde 2/3 olan koşullu salıverilme oranı değişmedi.