Dolar $
32.51
%-0.1 -0.03
Euro €
34.85
%0.13 0.04
Sterlin £
40.76
%0.24 0.1
Çeyrek Altın
3983.82
%0.66 25.64
SON DAKİKA
Son Yazıları

Elektrikli araçlar uluslararası otomotiv fuarının gözdesi oldu

29 Eyl 2020

Korona virüs nedeniyle beş ay ertelenen, Beijing Uluslararası Otomotiv Fuarı, 26 Eylül Cumartesi günü otomobil tutkunlarına kapılarını açtı. Korona virüs tedbirleri çerçevesinde giriş biletleri, izdihamı engelleme amacıyla sınırlı sayıda tutuldu. Fuar, ayrıca alanında bu yıl organize edilen ilk etkinlik oldu. On gün sürecek fuarda, yabancı üreticilerin önemli bir kısmı, uluslararası seyahatlere getirilen kısıtlamalar nedeniyle, yeni model sunumlarını sanal ortamda gerçekleştirdi. Böylece fuarlarda sanallaşmış oldu.

BMW'nin Çin'deki temsilcisi olan Jochen Goller'in yaptığı konuşmada bu fuarın  otomobil endüstrisi için bir "umut simgesi" olduğunu söyledi.

Fuarda 82 tanesi dünyaya ilk kez gösterilen 800 kadar araç tanıtıldı. Otomobil üreticileri, piyasadan pay kapabilmek ve pandemiden etkilenmiş olan sektörde tüketicilerin ilgisini çekmek için mücadele etti. Bu yıl içerisinde satışların, küresel düzlemde yüzde 20 oranında düşmüş olacağı tahmin edilmekte. 

Elektrikli otomobiller, Çin'deki fuard en çok ilgi çeken otomobiller oldu. Beijing bu sektörü çok teşvik ediyor. Bir planları var, bu plana göre  elektrikle çalışan otomobillerin oranını, 2025 yılına kadar yüzde 25'e çıkarmayı hedefliyor. 

Öte yandan, çok tanınmış ve yerleşik markalardan Volkswagen ve BMW, Çin'de üretilecek olan tam elektrikli modellerle ilgili olarak projeler geliştirmeye başladı. Çin'de temiz enerjiyle çalışan araç satışlarının, S&P tahminlerine göre, ikinci yarıyılda yükseleceği düşünülüyor. 

Elektrikle çalışan otomobiller çok ilginç bir piyasa oluşturdu. Bu piyasa daha da büyüyecek. Bu fuarı incelerken aklıma Türk otomobil piyasası geldi. Ülkemizde yaşanan döviz krizi nedeniyle sıfır araç almak hayal oldu. Herkes ikinci el otomobillere saldırdı. Bunun sonucunda ikinci el otomobillerin fiyatları yüzde yüze varan bir artış yaşadı. Bir bakıyorsunuz on para etmeyen ikinci el külüstürler dünya kadar para. Mesela bir arkadaşımla şans eseri gördük, geçen yıl 60 bin lira olan araba şu an 90-100 bin lira aralığına çıktı. Millet elektrilli otomobil satışını arttırma derdinde biz daha sıfır otomobil alacak paramız olmadığı için ikinci el külüstürlerle idare ediyoruz, bir de bu külüstürlere verdiğimiz parayla kazıklamıyor. İşte Uluslarararı Otomotiv Fuarını böyle düşünceler içinde izledim.

---------

Çin TikTok’un satışını engeller mi?

Son zamanlarda teknoloji dünyasında en çok konuşulan konu son üç yılın yıldızı parlayan kısa video paylaşım platformu TikTok’un ABD’ne satışı oldu. Bu konuda müthiş spekülasyonlar var. Bunlardan bir taneside TikTok’un ana hissedarı ByteDance ile Oracle ve WallMart arasındaki anlaşma Trump tarafından onaylansa da Çin tarafından olumsuz sesler yükseldiği iddiası.

Çin medyasının yorumları düşündürüyor

China Daily haberinde “TikTok’un Amerika’da faaliyetlerine devam edebilmesi için firmanın kontrolünü Oracle ve Wallmart’a vermesi gerektiğini ve Çin’in böylesi bir anlaşmayı onaylaması için hiçbir neden olmadığını belirtti.

Global Times gazetesi ise Pekin’in bu anlaşmayı onaylaması çok zor diyerek “ABD’nin Çin’in teknolojik gelişmelerini kontrol etmesine izin verilmesi düşünülemez “ yorumunu yaptı.

Bütün bunlar benimde aklımda olan bir soruyu aklıma getiriyor. Çin bir yandan dünyaya kendisini tanıtmak ve küresel piyasada oyuncu olmak isterken, bunu başaran ilk büyük markasınu neden satsın? Bu satışın bu açıdan da çok önemli bir önemi var. Burada in devletinin vereceği karar biraz da küresel sosyal medyada ABD’nin hegamonyasını da belirleyecek.

104,5 milyon video kaldırıldı

Öte yandan bir yandan “satıldı mı? kime satıldı?” gibi sorulara maruz kalan TikTok, 2020 yılı ilk yarı raporunda 104,5 milyon videoyu yayından kaldırdığını açıkladı. Firma yaptığı açıklamada 2020 yılının ilk altı ayında telif haklarıyla ile ilgili 1.800 yasal talep ve 10.625 adet yayından kaldırma ihtarı aldığını açıkladı.

MüzikHaber’in haberine göre TikTok şikayet edilen içeriklerden % 89,6’sının yayından kaldırıldığını açıkladı. En fazla içeriği kaldırılan beş ülkeyi de açıklayan TikTok’un raporuna göre  Hindistan 2020’nin ilk altı ayında 37.682.924 video içeriği ile en içeriği kaldırılan ülke oldu. Amerika 9.822.996 video ile ikinci, Pakistan 6.454.384 video ile üçüncü, Brezilya 5.525.783 video ile dördüncü, İngiltere 2,949,620 video ile beşinci en fazla video içeriği yayından kaldırılan ülke oldu.

-----------

Covid-19’la mücadele çalışmaları gevşetilmeli

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, dün başkent Beijing’de Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yaptığı video konferansta Covid-19 salgınının dünya genelinde yayıldığına ve salgınla mücadele çalışmalarının gevşetilmemesi gerektiğini söyledi.

Xi Jinping, dünyada Çin’i bir küresel tehlike olarak görenlere de bir gizli mesajda verdi. Çin’in hiçbir zaman ideolojik zıtlaşmalara girmediği gibi, ayrışmayı ve hegemonyayı savunmadığının belirten Xi, “En çok düşündüğümüz şey, 1 milyar 400 milyonluk Çin halkını daha güzel bir yaşama kavuşturmak, insanlığa daha büyük katkılarda bulunmaktır. Ancak Çin, egemenliğinin, ulusal onurunun ve kalkınma alanının zedelenmesine asla göz yummayacak; kendi meşru hak ve çıkarları ile uluslararası adaleti kararlılıkla savunacak” ifadelerini kullandı. Bütün ülkelerin birbirine bağlı olduğunun ve aynı kaderi paylaştığının altını çizen Xi Jinping, “Ülke, ulus, kültür ve ideoloji sınırlarını aşıp, insanlığın kader ortaklığını oluşturmayı hızlandırmalıyız” dedi.

----------

200 ayrı Covid-19 aşısı klinik deney aşamasında

China National Biotec Group (CNBG), yeni koronavirüs aşı adaylarından ikisinin yıl içinde kamu kullanımı için onay almayı beklediklerini açıkladı.

Şirketin başkan yardımcısı Zhang Yuntao, Reuters’a verdiği demeçte, “CNBG, iki koronavirüs aşısının şartlı onaylarının gereklilikleri hakkında ilgili devlet yetkilileriyle görüşüyor” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ eşgüdümünde yürütülen Koronavirüs Aşıları Küresel Erişim Programı (COVAX) kapsamında, 2021 yılı sonuna kadar 2 milyar doz Covid-19 aşısının sağlanmasının beklendiğini belirtti. 

Ghebreyesus, şu an dünya genelinde yaklaşık 200 ayrı Covid-19 aşısının klinik deney aşamasına girdiği veya girmeye hazır olduğunu kaydetti. Daha önceki deneyimlerin, bu aşılardan bazılarının başarılı, bazılarının başarısız olacağını gösterdiğine işaret eden Ghebreyesus, aşı adayları ne kadar çok olursa, güvenli ve etkili bir aşı bulunması ihtimalinin de o kadar yüksek olacağını dile getirdi. “COVAX programı, bütün ülkelerin Covid-19 aşılarını aynı zamanda edinebilmesini ve bu aşıların öncelikle sağlık çalışanları ile yaşlılar gibi yüksek riskli topluluklara verilmesini güvence altına almayı amaçlıyor” dedi. 


Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları