Dolar $
32.42
%-0.32 -0.1
Euro €
34.96
%-0.34 -0.12
Sterlin £
40.51
%-0.75 -0.3
Çeyrek Altın
4092.28
%0.61 24.65
SON DAKİKA
Son Yazıları

"Dünyanın tamamı hedef pazarımız…"

10 Oca 2020

Türkiye'de işlevi, faaliyetleri ve üretim kapasitesi birçok sektör arasında gizlenmiş ancak etkinliği çok yüksek sektör hangisidir, diye sorsam...

Hiç kimsenin aklına bir anda gelmeyen ancak her kullanılan eşyada mutlaka eseri olan bir sektör!..

Duraksadınız değil mi? Bulmaca gibi!

Hem hiçbir yerde görünmüyor, hem her yerde var…

Zaten sektörün en önemli temsilcisi Çetin Civata’nın patronu Çetin Tecdelioğlu da aynı şeyleri söylüyor... İlk bakışta göremiyorsunuz ama fonksiyonerliği ile sizi cezbediyor… Kanın içindeki iyi huylu HDL’ye benziyor.

Birçoğumuzun aklına bazı şeyler gelir fakat ne olduğunu bir anda tarif bile edemeyiz!

Evet, hırdavat… Hırdavat sektörü…

Deriz ki, elimize aldığımız tornavida, civata, vida, pense, matkap uçları, testereler, kilitler, menteşeler, kapı kolları, çiviler, zımbalar, kabara raptiyeler, tekerlekler, hatta cımbız ve toplu iğneler… İşte hepsi hırdavat ürünleri.

Her biri bir ürünün içine gizlenmiş fonksiyoner malzemeler.

Yani, bakım, onarım, kaplamada ve korumada yapı ve imalat işlerinde kullanılan elektrikli, elektriksiz, mekanik işlemlerde tamamlayıcı, birleştirici veya tek başına işlev gören yarı mamul veya bitmiş ürünlerin tamamı hırdavat sektörünü meydana getiriyor.

İnşaat, otomotiv, beyaz eşya, mobilya, elektrik, elektronik, savunma ve havacılık gibi hayatın birçok alanına yayılan sektör, alt ürün grupları bağlantı elemanları, el aletleri, kesici ve aşındırıcı takımlar, mobilya aksesuarları, kaynak ve tel grubu, kilit ve aksesuarları, iş güvenliği malzemeleri ve genel hırdavat ürünleriyle hayatın vazgeçilmez ekipmanları…

***

Hırdavat diye küçümsemeyin…

635 bin kişiyi istihdam eden sektörde 13 bin 942 irili ufaklı işletme faaliyet gösteriyor.

Bırakın yurt içini, yurt dışında dâhi Türkiye’ye önemli girdi sağlayan bir sektör. Ticaret içinde yaklaşık 20 milyar dolarlık bir hacme sahip.

Ülkede toplam katma değerin yüzde 31,4’ini tek başına gerçekleştiriyor… 2019 itibariyle 8,2 milyar dolar ihracatı, 7,1 milyar dolar ithalatı var. Aynı zamanda dış ticarette 1,1 milyar dolarlık fazla oluşturan ender sektörlerimizden biri. Bu yılki ihracat hedefi  9 milyar dolar. Sektörün diğer hedefi ise bu yıl yüzde 10 büyümek.

Dahası da var… İhracatta toplam kilo birim fiyatımız 1,38 dolar... Hırdavatta ise 5,17 dolar.

Hedef pazarlar Avrupa’da Almanya ve İngiltere, ABD ve Rusya… En fazla ihracat yapılan 10 ülke ise Almanya, Irak, Rusya, ABD, Romanya, Fransa, İtalya, İngiltere, İspanya ve İsrail.

İç piyasanın ihtiyacını tamamen yerli olarak karşılamak için projeler yapan ve yurt dışına tamamen yerli ürünlerle çıkmayı görev telâkki eden hırdavat sektörü, özellikle yerli araçta da tüm parçaları üretmeye hazır.

***

Ancak bu kadar işi yapabilmek için mutlaka bir çapıya, üst akla, birliğe ihtiyaç yok mu? Elbette var…

Ülke sevdası… İş aşkı… İnsan sevgisiyle yoğrulmuş yeni bir sivil toplum kuruluşu (STK) meselâ…

İşte sektör 5 ay önce 80 üye ile Hırdavat Sanayicileri ve İş Adamları Derneği’ni (HISİAD) kurmuş… 26 Ekim 2019 tarihinde ilk genel kurulunu yaparak kolları sıvamış.

HISİAD’ın Başkanı Çetin Civata’nın da sahibi Çetin Tecdelioğlu…

Başkan yardımcıları Cemil Tayman ve Ferruh Özkan…

Yönetim kurulu üyeleri…

Mahmut Çodur, Gökhan Kocabaş, M. Tarkan Doğan, S. Sedat Yapar, Tekin Çınar, Yusuf Özcan, Ayhan Caymaz, Ercan Üzgen, Hakan Aksu, Coşkun Aydemir, Kamil Fazıl Dede.

Sektörün en verimli ve en sağlıklı şekilde gelişip global ölçekte rekabetçi tüm pazarlarda söz sahibi olabileceği zemini oluşturmak için gereken tüm platformlarda her türlü temsili eksiksiz sağlamak misyonuyla harekete geçen HISİAD’ın, yapılan tasarımlar ile dünyadaki yenilikçi teknolojilerin aradığı üreticiler olmak ve bu sayede Türkiye’nin cari dengesine pozitif değer katmak en başta gelen misyonu.

HISİAD Başkanı Çetin Tecdelioğlu’nun “Çok şükür her işimizden yüzümüzün akıyla çıkıyoruz. Dünya coğrafyasının tamamı bizler için hedef pazar. Cari fazla vermede daha fazla hızlanacağız ve yeni rekorlara imza atacağız” demesi de aynı sevdanın, aşkın ve sevginin bir yansıması.

Yolunuz, bahtınız açık, kazancınız bol ve bereketli olsun!

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları