Dolar $
32.54
%0.46 0.14
Euro €
34.67
%0.24 0.08
Sterlin £
40.52
%0.03 0.01
Çeyrek Altın
4081.38
%0.64 25.77
SON DAKİKA

Dünya servetinin yüzde 60'ı 2 bin 153 kişinin elinde

Dünyanın en etkili ve zenginlerinin birlikte olduğu Davos Zirvesinde Dünya Ekonomik Forumu yapılırken zenginler ne kadar zengin sorusunu aklına takan İngiltere merkezli düşünce kuruluşu Oxfam, Davos zirvesi öncesi yayınladığı raporda dünyadaki 2 bin 153 milyarderin servetinin dünyanın en fakir 4,6 milyar insanın toplam servetine eşit olduğunu açıkladı.

2 bin kişilik milyarderlerin listesinin en tepesindeki isimler kamuoyunun yakından tanıdığı isimler. Forbes dergisinin listesine göre dünyanın en zengin on kişisi servetini son on yılda neredeyse 3 katına çıkardı. Aynı dönemde dünyadaki toplam servet ise sadece yüzde 80 arttı. 

Bana diyeceksiniz ki; " kardeşim zenginin malından bize ne, bizim çenemizi yormaktan başka ne değeri var." Olmaz mı. Hepimiz insanız. Ben ilk okuldayken derste Afrika katısındaki yaşamı öğrendiğimde çok üzülmüştüm. Paraları olmadığı için çıplak yaşadıklarını düşünüyordum. Kafamda hemen bir proje oluşturdum. Zenginlerden yardım alacağız ve oraya fabrikalar kuracağız. Su mu yok hemen artezyen kuyuları açıp milleti sulayacağız. Tabi durumun böyle olmadığını çabuk öğrendim. Öyle üzülmüştüm ki.  Dünyaya  "eşitsizlik giderici politikalar" hayata geçirilmesi çağrısında bulunmak isterdim o zamanlarda. Ama kafa kıt. Dünya o zamanlar büyük. İnternet yok. Büyüklerimiz " lan get dünyayı sen mi kurtaracaksın. Sen derslerine çalış. Öğretmenlerinin verdiği ödevi yap yeter" derlerdi. Allah'tan benim ailem bana farklı davrandı da araştırmayı öğrendim. Ben de üniversitede öğrencilerime röportaj dersinde kimle isterseniz röportaj yapabilirsiniz. En azından teklif edebilirsiniz. Ama önce siz bir değer oluşturmalısınız O değer herkesi size getirecek anahtardır derdim. Neyse nereden nereye kendimi anlatmaya başladım. İhtiyarlık mı başlıyor nedir!  

2 bin 153 milyarderin 4,6 milyar kişiden daha fazla zengin olduğu bu dünyada, zengin kişi ve şirketlerin son derece az vergilendirildiği ve bunun sonucunda kamu hizmetlerine daha az kaynak ayrıldığı Oxfam raporunda vurgulandı. ve Dünyanın en zengin 22 kişisinin Afrika'daki tüm kadınlardan daha fazla varlığa sahip olduğuna işaret edildi.

"Afrikayı bırak da Türkiye'ye bak" diyorsunuz. Ben öyle hissettim.  Bakalım bizde neler oldu. "Her hükumet kendi zenginini oluşturur" derler ya hani. Bizde de öyle oldu. Yeni zenginler türedi. Ama Fakir daha da fakirleşti ve ülkemiz gelir dağılımı eşitsizliğinde Avrupa ikinciliğini kaptı.  Bu dünyanın iyi günleri daha. 2030 itibarıyla 100 milyon kişi, daha da yoksulluk içinde yaşayacak. Dünya nüfusuna vurduğunuzda yüzde on size az gibi gelebilir. Ama düşünün bize çok kalabalık gelen ülkemizden daha fazla sayıda bir nüfus bu konuda zorluk çekmeye başlayacak. Oysa ki, gelecek 10 yılda her zenginden yüzde 0,5 fazla vergi alınmasının, yaşlı ve çocuk bakımıyla eğitim ve sağlık sektöründeki 117 milyon kişilik iş gücü ihtiyacını karşılayabileceği de  hesaplanmış ve bu raporda açıklanmış..

Dünya Ekonomik Forumu'nun Davos'daki yıllık toplantısı sırasında Oxfam tarafından yayımlanan "Önemseme Zamanı" isimli raporda, dünyanın yüzde 1'lik en zengin kesiminin, 6,9 milyar kişiden 2 kat daha zengin olduğu belirtildi.

Raporda görüşlerine yer verilen Oxfam'ın yöneticilerinden Amitabh Behar, son 10 yılda milyarder sayısının ikiye katlandığını vurgulayarak, "Zengin ve fakir arasındaki ara, eşitsizlik giderici politikalar uygulanmadan kapatılamaz." ifadesini kullandı.

Behar, "bozuk ekonomilerin" milyarderlerin cebini doldurduğu yorumunu yaparak, "Büyük işletmeler, sıradan insanların sırtından para kazanıyor. Tabii ki insanlar, milyarderlerin var olup olmamasını sorgulamaya başlıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Mevcut ekonomik sistemden en az yararlananlar arasında kadınların bulunduğuna dikkati çeken Behar, "Milyarlarca saat temizlik, mutfak işiyle yaşlı ve çocuk bakımına harcıyorlar. Ücretsiz iş sektörü, ekonomilerin gizli motoru." yorumunda bulundu.

Oxfam'ın raporunda kullandığı veriler, Credit Suisse'un Küresel Servet Raporu'na dayanıyor. Ama bu zenginler zirvesi sırasında yayınlanarak biraz zenginlerin dikkatini çekmek istiyorlar galiba. Ama adamlar zaten bizim tüketmemizle para kazanıyorlar. Bence bu bu kadar zengin şu şu kadar diyeceğimize biraz çuvaldızı kendimize de batırım az tüketip tutumlu olmayı öğrenmeliyiz. Ben ülkemdekilere söylemiyorum bunu. Zaten bizim harcayacak paramız mı kaldı? Kafayı ne zaman kaldırsak vergi sopası hazır. Şaka bir yana ama inanıyorum ki bu dünyayı bu hale getiren insan. Çözecek de insan.