Dolar $
32.53
%-0.03 -0.01
Euro €
34.97
%0.4 0.14
Sterlin £
40.77
%0.26 0.1
Çeyrek Altın
3980.23
%0.56 22.09
SON DAKİKA
Son Yazıları

Covid'de 2.Dalga İçin Lockdown Başladı

10 Kas 2020

Covid-19'da ikinci dalga başladı. Avrupa'da çok ciddi rakamlarda vaka sayısı var. Mesela geçtiğimiz Cumartesi Almanya'da bir günde 23 bin, İtalya'da bir günde 39 bin, Fransa'da ise yine tek günde 60 binin üzerinde covid vakası tespit edildi.

Yunanistan’da günlük ortalama 2.500lerde dolaşırken, Türkiye’de 2500lerde dolaşmaya başladı vaka sayısı. Bu beraberinde değişik karantina yöntemlerini de başlattı. Mesela Yunanistan lockdown’a Kasım ayında başladı ve 30 Kasıma kadar devam edecek. Tamamen dijital yönetilen bir lockdown yapılıyor. Tüm dükkanlar, piyasa her şey kapalı. Sadece belirli saatler gıda ve yemek için bazı dükkanlar açık birde sağlık kurumları açık. Halk dışarı çıkmak isterse ya e-devletten ya da 13033’e SMS yollayarak talepte bulunuyor. Sistem lokasyon yoğunluğu ve limitlere göre anında dışarı çıkmak isteyenlere bir kod yolluyor. Ya izin veriyor hemen ya da şu saatte çıkabilirsin diyor. Dışarı çıkanlar o kodla beraber ya alışveriş ya da sağlık amaçlı dışarı çıkıyor ve görevlilere gösteriyor. Bu dijital karantina uygulaması çok hoşuma gitti. 2 Dalga ile ilgili tedbirleri sıklaştıran bir diğer ülkede Çin oldu. Çin özellikle Avrupa ve ABD’ni yakıp kavuran ikinci dalgadan korunmak için seyahat edenlere bazı önerilerde bulundu.

Çin’de Önemleri Arttırdı

Çin Dışişleri Bakanlığı, Çin’e gelecek yabancı uyruklu kişilerin direkt uçuşları tercih etmeleri önerisinde bulundu. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, başkent Beijing’de düzenlenen basın toplantısında, yabancı uyruklu kişilerin Çin’e girişleri konusunda kısa süre önce yapılan bazı düzenlemeleri ve önerilerini açıklarken direkt uçuşların önemine vurgu yaptı. 

Wang Wenbin, ilgili düzenlemelerin Çin’de Covid-19 salgınıyla mücadelede zorlukla elde edilen başarıları sağlamlaştıracağı gibi, Çin’e gelen yabancı ülke vatandaşlarının can güvenliğini ve sağlığını koruyacağını açıkladı. Çin, salgınla mücadele tedbirleri kapsamında ülkeye hava yoluyla gelecek yabancı uyruklu kişilerden nükleik asit ve antikor testi için negatif sonuç belgelerini ibraz etmelerini istiyor. Çin makamları, ayrıca, aktarma yoluyla Çin’e gelen yabancı uyruklulardan, aktarma yaptıkları ülkede de söz konusu testleri yaptırmalarını talep ediyor. Öte yandan Çin’in Belçika, İngiltere ve Filipinler’deki büyükelçilikleri, salgın nedeniyle bu ülkelerin vatandaşlarının Çin’e girişlerinin geçici olarak durdurulduğunu da açıkladı.

İkinci dalga ciddi geldi. İlkinden daha sert hissettiriyor kendisini. Avupada da bazı ülkeler yavaş yavaş karantinaya başladı. Özellikle Aralık-Ocak ve Şubat ayları biraz zor geçecek gibi. Bunun için tedbirleri elden bırakmamız lazım.

Covid-19 Karantinasında Dijital Medya Büyüdü

Reklamcılar Derneğinin Delloite ile beraber gerçekleştirdiği Türkiye’deki Medya yatırımları 2020 yılı ilk yarı raporu açıklandı. Raporda covid19’un etkileri de kendisini hissettirdi. Araştırmaya göre Türkiye’de bu yılın ilk yarısında sadece Dijital ve TV mecrasının reklam pastasından aldığı payda artış yaşandı. Dijital medyanın reklam pastasından aldığı toplam pay yüzde 55,3’lere kadar çıktı. İkinci sırada ise yüzde 34,7 ile TV mecrası var. Reklam pastasından en büyük kaybı sinema mecrası yaşadı. Karantinanın da etkisi sinema salonlarının kapalı olması sinema reklamcılığına yüzde 54,1lik bir düşüş yaşattı. Küçülme yaşayan bir diğer mecrada radyo oldu. Radyoda bu yılın ilk yarısında yüzde 17,1 lik bir küçülme yaşadı. Mecraların yılın ilk yarısında reklam pastasından aldığı paylar dijital medyanın geleneksel medyayı her geçen gün eritiyor. Böyle giderse geleneksel medya bir iki yılda çok ciddi ekonomik sorunlar yaşayacak gibi.

 

Kuşak ve Yol İnisiyatifinde REKOR İş birliği

Dış işleri Bakanlığı Çin'in Kuşak ve Yol kapsamında 138 ülkeyle iş birliği protokolü imzaladığı açıklandı.

Günlük basın toplantısında Kuşak ve Yol güzergahındaki ülkelerle iş birliği durumu hakkında açıklamalarda bulunan Sözcü, şimdiye kadar 138 ülkeyle iş birliği protokolü imzalandığını, 2 binden fazla projenin hayata geçirildiğini ve 10 binlerce kişiye istihdam sağlandığını söyledi.

Wang Wenbin, "Kuşak ve Yol inisiyatifi 7 yıl önce ortaya koyuldu. Bugün “Kuşak ve Yol”, popüler bir uluslararası kamu ürünü haline gelmekle beraber ilgili ülkeler için verimli bir iş birliği platformu sağlıyor. Kuşak ve Yol kapsamında uygulanan projeler, ilgili ülkelerdeki halklara büyük fayda getirdi ve ilgili ülkelerin ekonomik canlanmasına katkıda bulunuyor." ifadelerini kullandı. Wang, Çin'in Kuşak ve Yol ülkeleriyle iş birliğini derinleştirmeye hazır olduğunu da vurgu yaptı.

4,6 Milyar İnsanı Kapsıyor

Öte yandan Çin Uluslararası Radyosunun Türkçe Servisine (Critürk) açıklamalarda bulunan İzmir Ekonomi Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Küçüközmen’de Kuşak ve Yol İnisiyatifini önemini rakamlarla anlattı. Küçüközmen: "Bugün Çin, 2017 ile 2019'da Kuşak ve Yol Forumları yaptı ve buraya önemli devlet başkanları katıldı. 2017'de 29, 2019'da ise 37 ülkenin devlet başkanı bu forumlara iştirak etti. Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nde bugün Asya'dan 43, Avrupa'dan 26, Afrika'dan 40, Amerika kıtasından 19, Okyanusya'dan 10 ülke var. Toplam 140'a yakın ülke Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin içinde, kapsamında. Bu küçümsenecek bir şey değil. Kuşak ve Yol İnisiyatifi yaklaşık 4,6 milyar insanı kapsıyor. Dünya nüfusunun yüzde 61'i. Bu ülkelerin toplam Gayri Safi Yurt İçi Hasılası (GSYİH) 29 trilyon dolar. Çin ile Kuşak ve Yol ülkelerinin ticareti 6 trilyon dolar. Altyapı ihtiyacı 26 trilyon dolar. Çin bugüne kadar 1 trilyon dolar harcadığını söylüyor ki, benim tahminim bundan çok daha büyük bir rakam. Hızlı bir şekilde değişiyor her şey. Bunlardan kısa bir sürede sonuç çıkarmak kolay değil. Bugün Afrika'ya Çin'in yaptığı yardımlar ve yatırımlar var. Mesela Angola'ya verilen 3,2 milyar dolarlık borcun 3 milyarını Çin vermiş. Gana'ya verilen 1,5 milyarlık borcun 1,2'si yine Çin'den. Afrika'daki birçok ülkeye Çin tarafından kredi sağlanıyor. Herkesin paraya ihtiyacı olduğu kritik bir dönemden geçiyoruz. Bugün koronavirüs salgını zamanında ayakta kalabilmenin en önemli bileşenlerinden biri para, eğer fon akımlarında ve para elde etmede sıkıntı yaşarsanız ülke olarak iflasın eşiğine gelirsiniz. Yarın IMF hepinizin kapısını çalar, 'O direksiyondan kalk, ben oturacağım.' der." Dedi.

General Motors’dan Çin Atağı

Herkes Çin’den yatırım çekme derdinde, ama bu ülkeden yatırım çekmek kadar bu ülkeye yatırım yapmakta önemli. Çünkü çok ciddi bir tüketici nüfus var. Pek çok alanda dünyadan en yüksek satışlar bu ülkede yapılıyor. Mesela otomobil konusunda Çin dünyanın en büyük pazarı. Geçen yıl 25 milyonun üstünde otomobil satıldı ki bu çok büyük bir rakam. Bunun farkında olan markalar kafalarını çalıştırıp bu pazara özel ilgi gösteriyor. Mesela General Motors Çin'de ilk kez spor kullanım aracı (SUV) modellerini satmayı planladığını açıkladı. Şirketin Çin başkanı Reuters'e verdiği demeçte, ürün yelpazesini dünyanın en büyük otomobil pazarında güçlendirmek için bir dizi model ithal edeceklerini söyledi.

Üretime Satışı da Ekledi

Çin'in en büyük ikinci yabancı otomobil üreticisi GM, marka imajını iyileştirmek ve satış iyileşmesini desteklemek için bu ülke pazarına dört model sunmayı hedefliyor: Chevrolet'in Tahoe ve Suburban'ı, Cadillac'ın Escalade ve GMC Yukon Denali modelleri.

Detroit merkezli şirket, bu modelleri Shanghai kentindeki yıllık Çin Uluslararası İthalat Fuarı'nda sergiledi bile. GM'nin Çin şefi Julian Blissett, "Niyetimiz müşterilerin ilgisini çekmek ve bu arabaları Çin'de satmanın bir yolunu bulmak" dedi.

Otomobil üreticisi, kısmen tek çocuk politikasının kaldırılması ve Çinli ailelerin büyümesi nedeniyle bu tür araçlar için fırsatlar görüyor.

Rekabet Büyük

GM'in Buick ve Cadillac orta boy SUV'ları, grubun Çin satışlarının bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 12 büyümesine yardımcı oldu. Bu ara Buick bir ara çok popüler bir arabaydı. Türkiye’de de çok fanı vardı.

Genişleme planıyla GM'nin Çin'deki ilk resmi GMC araç satışı da yapılacak. Bu marka grubun premium markası. Daha önce GMC araçları ülkede sadece resmi olmayan ithalatçılar aracılığıyla satılıyordu. Yani özetle rekabet artıyor. Bu rekabete Volkswagen, GM ve Toyota'nın yanı sıra yerel liderler Geely ve Great Wall gibi küresel otomobil üreticileri katıldı. Hepsinin amacı aynı: Çin’de otomobillerini satmak için canla başla çalışıyor.

Covid-19 Aşısına BAE Desteği

Bahreyn, faz Ⅲ klinik denemeleri sürecinde olan Çin’in yeni koronavirüs (Covid-19) aşısı ön cephede çalışanlara uygulanmaya başlandı. 3 Kasım gün Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkan Yardımcısı, Başbakan ve Dubai hükümdarı Muhammed bin Raşid el-Maktum Çinli şirket Sinopharm tarafından geliştirilen Covid-19 aşısını kullandı.

Bahreyn Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, söz konusu aşı adayı, Çinli şirket SinoPharm Grubu ve merkezi Abu Dabi’de bulunan bir yapay zekâ ve bulut bilişim şirketi G42 Grubu’nun ortak iş birliği projesi olarak hazırlandı. Proje kapsamında BAE, Mısır, Bahreyn ve Ürdün’de yürütülen aşının faz Ⅲ klinik denemeleri de tamamlanmak üzere.

 

Bahreyn Sağlık Bakanı Faeqa bint Saeed Al Saleh, söz konusu aşının kullanılmasının Bahreyn’in acil durumlarda özel izinlere ilişkin düzenlemelerine uygun olduğunu belirterek, şimdiye kadar Bahreyn’de sürdürülen faz Ⅲ denemelerine yaklaşık 7 bin 700 gönüllünün katıldığını ve ikinci aşılanmayı kabul ettiğini ifade etti. G42 Grubu’ndan verilen bilgiye göre, aşıyı söz konusu ülkelerde 31 binden fazla kişi kullandı.

Xi Jinping Küresel Piyasalara Çağrıda Bulundu

Shangai’da dünya devi şirketlerinin yeni ürün ve hizmetlerini görücüye çıkaracağı 3. Çin Uluslararası İthalat Fuarı (CIIE) kapılarını açtı. Fuarın açılışında video konferans yöntemiyle bir konuşma yapan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, küresel ekonomiye dönük önemli açıklamalarda bulundu.

Elele Verelim

Geçen yıl ikincisi düzenlenen fuarda ilan edilen dışa açılmayı genişletmeye yönelik tedbirlerin tamamının hayata geçirildiğini söyleyen Xi Jinping, Covid-19’a karşın kapılarını açan 3. CIIE’nin düzenlenmesinin, Çin’in dünya ile piyasa fırsatlarını paylaşma ve küresel ekonomik toparlanmaya katkı yapma arzusunu yansıttığını vurguladı. “Tarihe bakıldığında insanlığın bütün risk ve felaketlerin üstesinden gelip ilerlemeye devam ettiği açıkça görülebilir. Dünya ülkelerinin dışa açılma ve iş birliği arzusu değişmedi. El ele verip riskler ve sınamalara birlikte göğüs gerecek, iş birliği ve temasları güçlendirip dışa açılma boyutunu genişletmek için ortak çaba göstereceğiz” diyen Cumhurbaşkanı Xi, dünyada ortak refahın sağlanması için büyük ülke ve başlıca ekonomik toplulukların iyi bir örnek teşkil etmesi, gelişmekte olan ülkelerin de aktif rol oynaması gerektiğini söyledi.

Yabancı Yatırımlar Yüzde 5,2 Arttı

Çin halkının Covid-19 salgınıyla mücadele konusunda dev bir stratejik ilerleme kaydettiğini, ülke ekonomisinin yeniden istikrar kazandığını ve yılın ilk üç çeyreğinde ekonomik büyüme sağlandığını anımsatan Xi Jinping, “Çin’in dış ticareti yüzde 0,7, fiilen değerlendirilen yabancı yatırımlar ise yüzde 5,2 arttı. Çin, iş birliği, dayanışma ve kazan-kazan ilkeleri çerçevesinde dışa açılma boyutunu genişletecek, Çin piyasası dünya ülkelerinin ortak piyasası haline gelecek. Çin, dijital ekonomi ve internet alanlarında da diğer ülkelerle bağlantısını genişletecek, ticaret ve yatırımın kolaylaştırılması için reformları derinleştirmeye devam edecek” dedi.

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları