Dolar $
32.42
%-0.32 -0.1
Euro €
34.96
%-0.34 -0.12
Sterlin £
40.51
%-0.75 -0.3
Çeyrek Altın
4092.28
%0.61 24.65
SON DAKİKA
Son Yazıları

CoronaVac Aşısı Kaç Derecede Saklanmalı?

24 Kas 2020

Bugüne antikor ürettiği açıklanan ancak ama henüz lisans almamış aşıların büyük sorunlarının soğuk zincirle taşınması ve saklanması olduğu tartışmaları son bir haftadır medyanın gündeminde.

Bu aşıların -80 ila -20 derece arasında saklanması gerektiği konuşuldu ve bu kez “bu aşıyı nasıl saklayacağı” konusu tartışılmaya başladı.

Aşı Kaç Yıl Saklanabiliyor?

Tam bu tartışmalar yaşanırken CoronaVac aşı çalışmalarına katılan araştırmacı Gang Zeng, aşının cazip bir seçenek olabileceğini, çünkü 2 ila 8 derecede üç yıl saklanabileceğini açıkladı ve “CoronaVAc soğutma imkânlarının kısıtlı olduğu bölgelerde dağıtım için uygun olabilir”.

Sinovic Antikor Üretiyor mu?

Uluslararası tıp dergisi Lancet’te dün yayımlanan ön test sonuçlarında, Çin’in geliştirmekte olduğu Covid-19 aşısının kısa sürede antikor ürettiği ve acil kullanıma uygun olduğu ortaya koyuldu. Makalede, Sinovac’ın üzerinde çalıştığı CoronaVac adlı aşının, SARS-Cov-2’ye karşı direnç gösterdiği, acil kullanım ve üçüncü aşama klinik denemeler için uygunluğunun tasdik edildiği belirtildi.

 

Türkiye’de de Kullanılıyor

Sinovac, 3'üncü faz klinik denemeleri şu an Endonezya, Brezilya ve Türkiye'de gerçekleştiriyor. John Hopkins Üniversitesinden söz konusu denemelerde görev alan Naor Bar-Zeev, üçüncü faz denemeleri sonuçlanana kadar makalede belirtilen sonuçlara ihtiyatlı yaklaşılması gerektiğine de vurguyapmayı ihmal etmedi.  Bar-Zeev : “Hatta 3’üncü faz denemeleri tamamlandıktan ve lisans alındıktan sonra bile ihtiyatlı olmalıyız” diyerek projede itinalı çalışmalarına devam ettiklerini açıkladı.

Dört Büyük Şehire75 Milyar Eurolu Ar-Ge Yatırımı

21. Century Business Harvard’a yaptığı araştırmada Çin’in dört büyük kendine yaptığı AR&GE harcamalarının 2019 yılında 75 milyar euro oldu. Bu şehirler Beijing, Shanghai, Guangzhou ve Shanzhen.

Beijing, 29 milyar euro AR&GE çalışması ile ülkenin lideri konumunda.  Başkentte, 2018 yılında inovasyona yapılan yatırımın göstergesi olan temel araştırmaya yönelik yatırım, ülke toplamının yüzde 25,5’ini temsil etmişti. Bu yatırımların büyük bölümü ise teknoloji alanında.

İkinci sırada ise Shanghai var. Kent, geçen yıi AR&GE için 20 milyar euroluk yatırım yaparak ülkenin ikinci sıraya çıktı. Shanghai araştırmacıları, 2019’da, Science and Nature gibi tanınmış akademik dergilerde 87 makale yayımlamışlar. Bu sayı, toplamın yüzde 28,4’ünü ifade ediyor. Ayrıca 13 Shanghai girişimi, AR&GE alanının lideri olan Bilimsel ve Teknolojik İnovasyon Konseyi’nde temsil ediliyor.

Shenzhen ise 2019’da araştırma geliştirme için toplam 17,3 milyar Euro harcayarak üçüncü sırada yer aldı. Çin’de teknoloji firmaları, inovasyonun en önemli lokomotifi.  Shenzhen’in büyük firmaları genelde teknoloiji firmaları. Bunun en büyük örneği  ise söz konusu yıl içinde 17 milyar Euro Ar&Ge harcaması yapan telekomünikasyon devi Huawei.

Öteyandan Beijing, küresel yönetim danışmanlığı şirketi A.T. Kearney tarafından açıklanan “2020 Küresel Şehirler Endeksi” raporunda ilk beş küresel şehir arasına girdi. Kearney’in raporuna göre Beijing, Hong Kong’u geride bırakarak beşinciliğe yükseldi.  Raporda, Beijing’in yükselişi “istikrar ve büyümeyi insan sermayesine yapılan agresif yatırımla birleştirmenin etkisi” şeklinde ifade edildi. Küresel Şehirler Endeksi’de ilk dörtte yer alan şehirler New York, Londra, Paris ve Tokyo oldu. Hong Kong ise Beijing’den sonra altıncı sırada yer aldı.

10 Ayda 110 Milyon Dolar Harcandı

Son yıllarda dünyanın en çok konuştuğu projelerden biri Kuşak ve Yol Projesi. Devasal bir ekonomiye sahip projenin en önemli özelliği dünyanın en büyük küresel projesi olması. Bu projeye yapılan yatırım her geçen gün büyüyor. Mesela Çinli işletmelerin Kuşak ve Yol güzergâhındaki ülkelere Ocak-Ekim aylarında yaptığı finans dışı doğrudan yatırımların, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23,1 artarak, 14 milyar 110 milyon dolara ulaştı. 

Açıklanan verilere göre, ilk 10 ayda imzalanan sözleşme hacmi 50 milyon doları geçti. Yeni projelerin sayısı 590’a ulaştı. Sözleşme hacmi 100 milyon dolar üzerindeki yeni projelerin sayısı ise 331’e ulaştı. Yeni imzalanan sözleşmelerde en hızlı artış inşaat, elektrik mühendisliği ve su işleri projelerinde kaydedildi.

Kaşgar’daki Son Koronalı Hasta  Taburcu Oldu

Dünya Covid-19’da ikinci dalgayı ağır yaşarken Asya’dan güzel sağlık haberleri almaya devam ediyoruz. Çin’in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi Basın Ofisi, Kaşgar’da koronavirüs hastası son dört kişininin geçen hafta taburcu olduğunu, böylece vakaların sıfırlandığını açıkladı. Xinjiang’da 33'ü Kaşgar’dan, biri Kızılsu Kırgız’dan olmak üzere 34 asemptomatik koronavirüs hastasının tıbbi gözetimden çıkarılıp taburcu edildiği açıklandı.

Pandemi döneminde Xinjiang’da toplam 78 Covid-19 hastasının iyileştiği ve 350 asemptomatik vakanın tıbbi gözetimden çıktığı de açıklandı.

  

24 Ekim’de Kaşgar bölgesine bağlı Kuna Şehir ilçesinde (Shufu ilçesi) ilk asemptomatik vakanın ortaya çıkmasından bu yana, tamamı Kuna Şehir’de olmak üzere toplam 45 vaka ve 138 asemptomatik vaka tespit edilmişti. Bu vakalar Kaşgar’da yaşayan 4 milyon 746 bin 500 kişinin tamamına nükleik asit testi yapılarak saptanmış ve hemen tedavilerine başlanmıştı. Bu örnek covid19’da hızlı tanının, fazla sayıda test yapılmasının ve hızlı tedavinin önemini de gösteriyor.

We Chat Yasağına Yargı Engeli

ABD'nin Kuzey Kaliforniya Bölge Mahkemesi ABD Ticaret Bakanlığı'nın WeChat uygulamasına yasaklamasına yönelik alınan kararı durdurdu. Reuters'in haberine göre, ABD, WeChat Kullanıcıları Birliği gibi kuruluşların çabalarıyla, yargıç Laurel Beeler ABD Ticaret Bakanlığı tarafından 18 Eylül'de açıklanan WeChat'in yasaklanmasına yönelik alınan kararını durdurdu. Böylece bu son dakika gelişmesi ile Apple ve Google'nin WeChat uygulamasını mobil uygulama mağazalarından kaldırması engellenmedi.

Laurel Beeler aldığı bu kararın gerekçesini, Trump yönetiminin WeChat'in ABD'nin ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğu iddiasının "yeterince somut olmadığını" ve ilgili yasağın ülkenin ulusal güvenliğini nasıl koruyacağını da açıklamadı sözleriyle açıkladı.

Dünyanın En Uzun Yeşil Soğanı Kaç Metre? 

Çok para konuştuk. Birde rekordan bahsedelim. Çin’in Shandong eyaletinde gerçekleştirilen 2020 Çin Zhangqiu Yeşil Soğan Kültür ve Turizm Festivali’nde çok ilginç bir rekora imza atıldı. Shandong eyaletinin Jinan kentinde yaşayan bir çiftçi yetiştirdiği 2 metre 53 cm. uzunluğundaki yeşil soğanla Guinness Dünya Rekoru kırdı.

 

Etkinlikte hazır bulunan Guinness yetkilileri tarafından yapılan ölçümde 2 metre 53 cm’lik yeşil soğanın bugüne kadar yetiştirilmiş en uzun yeşil soğan olduğu görüldü. Guinnnes yetkilileri bu bilgiyi tescil ederek kayıt altına aldı.

1996 yılında Çin Tarım Bakanlığı tarafından “yeşil soğanların yuvası” olarak adlandırılan bölgede 8 bin hektarda 600 milyon kilogram yeşil soğan yetiştiriyor. Halkın yeşil soğandan elde ettiği yıllık gelir ise106.3 milyon doları aşmış durumda.

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları