Dolar $
32.51
%0.37 0.12
Euro €
34.9
%0.89 0.3
Sterlin £
40.58
%0.15 0.06
Çeyrek Altın
4084.03
%0.71 28.39
SON DAKİKA
Son Yazıları

CNBG koronavirüs aşısında son durum nedir?

20 Eki 2020

​Araştırmacılar, Çin'in önde gelen koronavirüs aşı adaylarından birinin güvenli olduğu ve insanlarda birleşik bir erken ve orta aşama testinde bağışıklık tepkilerini tetiklediğini açıkladı.

BBIBP-CorV olarak adlandırılan bu potansiyel aşı, China National Biotec Group'un (CNBG) bir yan kuruluşu olan Beijing Biyolojik Ürünler Enstitüsü tarafından geliştiriliyor.

Reuters'in haberine göre bu aşı adayı, Çin'de bazı çalışanları ve yüksek enfeksiyon riskiyle karşı karşıya kalan diğer sınırlı insan gruplarını hedefleyen bir acil aşılama programı olarak onaylandı. Aşının dünya çapında 1 milyondan fazla insanı öldüren COVID-19 hastalığından güvenli bir şekilde kişiyi koruyup koruyamayacağı, ancak Çin dışında devam eden son aşama denemeleri tamamlandığında netleşecek.

Top 10 içinde yer alıyor

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre BBIBP-CorV, dördü Çinli bilim adamları tarafından yürütülen Faz III denemelerine giren dünya çapında en az 10 koronavirüs aşı projesinden biri.

Lancet tıp dergisinde geçen hafta yayınlanan bir makaleye göre, aşı şiddetli yan etkilere neden olmazken, yaygın hafif veya orta dereceli yan etkiler enjeksiyon bölgelerinde ateş ve ağrı yapabiliyor. Bu sonuçlar, 29 Nisan - 30 Temmuz tarihleri arasında 600'den fazla sağlıklı yetişkinin katıldığı birleşik bir Faz I ve Faz II uygulamasından derlenerek açıklandı.

Aşı ile ilgili şu ana kadar yapılan uygulamalar 60 yaş ve üstü alıcılardaki antikor seviyelerinin daha düşük olduğunu ve daha genç katılımcılara göre önemli ölçüde artmasının daha uzun sürdüğünü gösterdi.

Bir aşı daha yolda

BBIBP-CorV dışında, devlete ait China National Pharmaceutical Group'un (Sinopharm) bir birimi olan CNBG, farklı bir yan kuruluş tarafından geliştirilen benzer başka bir aşı üzerinde de çalışıyor. Bu aşıda 3. Aşama denemelerinde yurtdışında test ediliyor ve Çin'in acil durum kullanım programında kullanılıyor.

Bakalım aşı konusunda işler nasıl ilerleyecek. Şu an tüm ülkeler harıl harıl bu konuda çalışıyor, bizde bu çalışmaların bir an önce tamamlanması için dua ediyoruz.

-------

Dijital para biriminin ekonomiye katkısı ne olur?

Uluslararası Yapılanma Bankası (BIS) ile yedi merkez bankası dijital para birimlerinin ve uluslararası ödemelerin gelişimini teşvik etmek için bir rapor yayımladı. BIS bu raporunda merkez bankalarının yüzde 80’inin dijital para birimleri üzerinde araştırma ile geliştirme yaptığını ve hatta bazıları denemelere başladığını açıkladı.

 

Merkez bankasının dijital para birimini bu yılın başından bu yana dört şehirde deneyen Çin, bazı bankalarda dijital Renminbi uygulamasını test etmeye başlayarak bu diital para birimine inandığını gösterdi. 

2020 yılını hepimize dar eden Covid19 salgını, kâğıt paraya maruz kalmayı azaltmak için elektronik işlemlerin gerekliliğini bir kez daha gündeme getirdi. 

Dijital para biriminin hedefleri

Çin Uluslararası radyosunun yaptığı habere göre Çin Merkez bankası dijital ekonominin gelişimi gibi gelecekteki ödeme ihtiyaçlarını karşılamak için esnek, yenilikçi ve rekabetçi bir ödeme modelini destekleyerek sınır ötesi ödemeleri kolaylaştırmayı hedefliyor. Merkez bankası dijital para birimleri, aynı zamanda, yetkililere parasal ve finansal istikrarı korumaları için daha fazla yol sunan hassas ve esnek üstünlüğe sahip olacak. Merkez bankalarının dijital para birimleri esnek faiz oranı politikasının etkin bir taşıyıcısı olarak, pozitif, sıfır veya negatif faiz oranlarına sahip olma ihtimalinin de ortaya çıkabileceği konuşulanlar arasında.

--------

Çin’in genel havacılık havalimanı sayısı 296 oldu

Geçtiğimiz hafta yayınlanan bir rapora göre Çin’de, ticari hava taşımacılığı dışında sivil havacılık için kullanılan genel havacılık havaalanının sayısı haziran sonu itibarıyla 296’yı buldu. Söz konusu rapor, kuzeydoğu Çin eyaleti Jilin’in başkenti Changchun’da yapılan bir endüstri konferansında Çin Hava Taşımacılığı Birliği’nin Genel Havacılık sektörü tarafından açıklandı.

 

Çin, 2019’da, kayıtlı 246 genel havacılık havalimanına sahipti. Bu rakam ilk kez hava taşımacılığı havalimanı sayısını aşıyordu. Bu rakam, bu yılın ilk yarısında da 50 havaalanı daha eklenerek toplam 296’ya vardı.Genel havacılık havalimanları, söz konusu rapora göre, COVID-19 salgın döneminde sağlık çalışanlarının ve ekipmanının taşınmasında ve aynı zamanda hedefe yönelik dezenfeksiyon çalışmalarında önemli bir rol oynadı. Çin’de, 18 Mayıs tarihi itibarıyla, salgının önlenmesine ve kontrolüne yönelik 378 göreve ilişkin binden fazla uçağı görevlendiren 141 genel havacılık şirketi bulunuyordu. Bu uçaklar, rapora göre, 2 bin 362 saatlik uçuş süresinde 3 bin 325 ilaçlama/dezenfeksiyon görevi gerçekleştirmiş.

-------

Hindistan ile Çin arasındaki teknolojik savaşın altında yatan nedir?

Her ne kadar gündeme fazla gelmese de Hindistan ile Çin arasında çok ciddi bir teknolojik gerilim yaşanıyor.  Biz genelde ABD ile Çin arasında yaşanan ekonomik savaşla ilgili haberleri duyuyoruz ama Asya’da bunun benzeri bir soğuk savaş daha var. Bu daha çok teknolojik bir savaş. İki nufüsü yüksek ülke olan Hindistan ile Çin arasında teknolojik rekabet ciddi boyutlara ulaştı. Hindistan hükümeti son bir dört ayda Çin’a ait iki yüzün üstünde mobil aplikasyonu yasakladı. Bu gibi yasaklarda bahane hep aynı: “Veri Güvenliği”. 

İlk yasak 118 aplikasyonla geldi

Bu konuda en büyük patlama 2 Eylül 2020 tarihinde yaşandı. Hindistan Elektronik ve Bilişim Teknolojileri Bakanlığı  Çinli şirketlere ait olan 118 adet mobil aplikasyonun kullanıma yasaklandığını açıkladı. Bu yasakla beraber nüfusu 1,3 milyar olan dünyanın en kalabalık ve dolayısıyla en büyük pazarlarından biri olan Hindistan’da Alipay – VPN For TikTok -  Sina News – Beauty Camera Plus – Penguin FM  gibi popüler Çin menşeili aplikasyonlara erişim engeli geldi. Engelenen aplikasyonlar içinde küresel anlamda en popüler olanlar Wechat ve TikTok. 

Hindistan’ın Çin menşeili dijital aplikasyonlara ilk 29 Haziranda yasak getirmiş aralarında TikTok’un da bulunduğu 59 mobil aplikasyonu yasaklamıştı. İkinci yasak 27 Temmuz günü uygulanmış 47 mobil aplikasyona daha yasak getirildi. Eylül ayında gelen bu son yasak ise epey ağır oldu, çünkü 118 adet aplikasyon yasaklandı. Bu konu ile ilgili en çok TikTok yasağı konuşuldu, TikTok’un 2019 yılı verilerine göre Hindistan’da 119 milyon kullanıcısı olduğu için bu daha çok konuşuldu ama iş sanıldığından daha ciddi. Toplamda nerden baksanız iki yüzün üstünde aplikasyona erişim yasağı geldi. 

İki ülkenin dış ticaret hacmi 100 milyar $

Bu işinde altında her işte olduğu gibi ekonomik rekabet var. Hindistanda satılan akıllı telefon markalarının yüzde 80’i Çinli markalardan oluşuyor. Yani Hintliler öyle bizim gibi iPhone’cu ve Samsungcu değil. Sadece Xiomi ‘nin Hindistan pazarındaki payı yüzde 30ları geçmi durumda. Öte yandan 2015 yılından sonra Çinli şirketlerin Hindistandaki şirketlere 8 buçuk milyar dolar yapmış. Bunun dört milyar doları ise Hintli şirketlere ait start-uplara yapılmış. İki ülkenin dış ticaret hacmi ise 100 milyar dolara yaklaştı. Böyle güzel ekonomik ilişkiler varken hiç kimse soğuk bir ekonomik savaşı sıcak savaşa çeviremez. Görünen o ki Hindistan kendi iç dijital pazarındaki Çini üstünlüğüne bir fren vermek istiyor. 

--------

Kanton Fuarında 2 milyon 350 bin ürün sergilendi

Bu yıl 128’incisi düzenlenen Kanton Fuarı online yapılıyor. Fuarda 16 kategoriye ait ürünler 50 sanal sergi alanında tanıtıldı. Yerli ve yabancı toplam 26 bin katılımcı 60 bin sanal sergi stant kurdu. Fuarda tanıtılan 2 milyon 350 bin üründen 700 bini yeni ürünler.Fuarın organizasyon komitesi tarafından yapılan araştırma sonucuna göre, 210’dan fazla ülke ve bölgeden alıcıların fuara kaydolup fuarı izlemesi ve çevrimiçi ticaret görüşmesi yapması bekleniyor.

Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Ren Hongbin, özel koşullarda Çin hükümetinin Kanton Fuarı’nı online şekilde düzenlemeyi kararlaştırdığını, bu kararın arkasında Çin hükümetinin salgınla başa çıkma ve insanlığın sağlık iş birliğini tesis etme sorumluluğunun olduğunu belirtti. Ren, fuarla çok taraflılığın korunmasına ve ekonomik küreselleşmenin hızlandırılmasına katkı sağlamayı istediklerini dile getirdi.


Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları