Dolar $
32.42
%-0.32 -0.1
Euro €
34.96
%-0.34 -0.12
Sterlin £
40.51
%-0.75 -0.3
Çeyrek Altın
4092.28
%0.61 24.65
SON DAKİKA
Son Yazıları

Çinlilerin otomobil tutkusu büyüyor

02 Ara 2020

Çin'de otomobil piyasası telekomünikasyon piyasası ile beraber en iyi giden piyasalardan biri. Hemen hemen her hafta otomobil sektörü ile ilgili haberler geliyor. Tüketimin yüksek olduğu bir Pazar olması yatırımcıları da heveslendiriyor. Ya bir yatırım haberi alıyoruz ya da bir tüketim haberi. İşte bunlardan biri de otomobil endüstrisinin ilk aylık büyümesi ile ilgili.

Çin'in otomobil endüstrisi, 2020'nin ilk on ayında yıllık% 6,6 kar artışı ile  yaklaşık 64,05 milyar dolara yükseldi. Çin Otomobil İmalatçıları Derneği, Devlet İstatistik Bürosu verileri  sektörün karı, yıllık cirosu 20 milyon yuanı aşkın endüstriyel işletmelerin toplam karlarının yüzde 8,4’ünü oluşturduğunu açıkladı.

 

Çin Otomobil İmalatçıları Derneği tarafından daha önce yayınlanan verilere göre ise Çin otomobil piyasasının ekim ayında ciddi bir atılım içinde olduğunu gösterdi. Hükümetin tüketimi teşvik politikaları sonucunda piyasanın hareketlenmesi sayesinde satışlar bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 12,5 artarak 2,57 milyona ulaştı. Satılan araç sayısı ilk on ay içinde 19,7 milyon oldu. 

Çin Yapımı TESLA Avrupa’da 

Tabii ki bu işin tüketim boyutunu gösteriyor. İşin birde üretim yönü de var. Mesela Tesla’nın Çin’deki ‘gigafactory’ tesislerinde üretilen “Tesla Model 3” otomobillerinin ilk Avrupa teslimatı yapıldı. Bugüne kadar sadece Çin’de satılan bu araçların böylece ilk ihracatı da gerçekleşmiş oldu. Avrupa pazarında satılacak olan Çin yapımı “Tesla Model 3” otomobillerini taşıyan gemi, bir ay süren yolculuğun ardından geçen hafta  Belçika'daki Zeebrugge limanına ulaştı. Avrupa genelinde geniş bir karayolu ve demiryolu bağlantı ağına sahip olan Zeebrugge Limanı Başkan Yardımcısı Vincent De Saedeleer, pandemi nedeniyle limanın iş yoğunluğunun daraldığını belirterek Avrupa ve Asya arasındaki nakliye bağlantıları tam kapasite çalıştığını söyledi.

Avrupaya 7 Bin Sedan

Bu yıl sonuna kadar Avrupa’ya ihraç edilecek olan 7 bin sedandan ilk partiyi oluşturan 3 bin 600 araç, Zeebrugge Limanı’dan Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz ve İsviçre'ye gönderilecek. Tesla Başkan Yardımcısı Tao Lin ise, Xinhua’ya yaptığı açıklamada Çin’in pandeminin üstesinden gelmeyi başarıp ekonomik iyileşmede öne geçtiğini belirterek fabrikanın tam kapasiteyle çalıştığını söyledi.

Shanghai fabrikası, eylül ayı sonunda 3.3 milyar dolar değerin üzerinde 85 binden fazla araç üretti. Tesisten ihraç edilen araç ve akülerin değerinin bir yıl içinde 450 milyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Şimdi bu araçlar Avrupadaki sahiplerini bekliyor.

Audi ile Alibaba Araç içi Teknoloji için Anlaştı

Alman otomobil üreticisi Audi, teknoloji meraklısı Çinli müşterilerin taleplerini daha iyi karşılamak amacıyla araç içi uygulamalarını geliştirmek için Alibaba ile ortaklık yapacağını açıkladı. Audi’den yapılan açıklamada Alibaba ile ağırlıklı olarak navigasyon ve dijital asistan hizmetlerine odaklanmak için birlikte çalışacakları vurgulandı.

 

Audi Çin Başkanı Werner Eichhorn, “Bu güçlü ittifak, Çinli müşterilerimize daha iyi hizmet vermesini sağlayacaktır. Çin, Audi’nin dünya çapındaki en büyük pazarlarından biri ve küresel satışlarının yüzde 40’ını oluşturuyor. Pandemiye karşın Audi, bu yılın ilk 10 ayında Çin’de 580 binden fazla araç sattı ve yıllık yüzde 5,4 artış gösterdi.

Hangi Özelliklere Eklenecek?

Geliştirilmekte olan yeni projede araçlara yer altı otopark navigasyonu, şerit seviyesinde navigasyon ve özellikle yeni enerji araçları için tasarlanmış navigasyon eklenecek. NavInfo Başkanı Liu Zhenfei, “Hepimiz akıllı sürüşün geleceğiyle karşı karşıya olduğumuz için, Audi’ye tüm yeteneklerimizi ilk kez sunacağız, sadece yeni nesil navigasyon teknolojimizi değil, en önemlisi yüksek çözünürlüklü haritayı da içerecek” diyor. 

5G ile Kontrol Edilen Sürücüsüz Traktör Geliyor!

Bu haberimde çiftçilere. Dünyadaki tüm çiftçileri çok mutlu edecek bir haber. Çin’deki bir tarım makineleri inovasyon merkezi, elektrikli göbekli sürücüsüz traktör prototipini geliştirmiş. Dizel yakıtlı 100 beygir gücündeki traktörlerde 5 metrelik ortalama dönüş yarıçapına sahipmiş. “ET1004-W” adlı traktör ilk uygulamalarında Çin’deki 100 beygir gücündeki bir başka traktörle en kısa dönüş yarıçapı olan 3,5 metrelik bir rekor kırdı.

 

Bu traktör prototipi, Tsinghua Üniversitesi ve Çin Bilimler Akademisi’nden mühendis ve yeteneklerin yanı sıra önde gelen makine üreticileri YTO Group Corporation ve Zoomlion Heavy Industry Science & Technology Co.Ltd’den mühendisleri ve bilim insanlarını bir araya getiren Ulusal Tarımsal Makine İnovasyonu ve Yaratma Enstitüsü tarafından geliştirildi. 5G hücresel teknolojisi ile güçlendirilmiş, kendi kendine sürüş moduna sahip tarım traktörü, birden fazla akıllı işlevi gerçekleştirmek için uzaktan da kontrol edilebilebiliyor. Yani traktörün sürücüsü yok, çiftçi kardeşimiz oturduğu yerden traktörü 5G aracılığı ile konrol edebilecek. Vallahi çok güzelmiş. Bunu Türkiye’de görmeye benim ömrüm yeter mi bilemem ama geleceğin çiftçileri bence çok şanslı. 

ABD’den TikTok’a Satış Baskısı

ABD yönetimi tarafından ABD vatandaşlarının bilgilerini Çin hükümetine vermekle suçlanan TikTok’un, hisselerini ABD kökenli şirketlere satması için verilen süre bir kez daha uzatıldı. Yeni tarih 4 Aralık 2020.

 

TikTok mahkeme başvuruları ve görüşmeler yoluyla verilen süreyi birkaç kez uzatarak mahkeme başvuruları sonucunda alınan yürütmeyi durdurma kararları ile sürecin bugüne kadar gelmesini sağlamıştı. Tam bu sırada Oracle ile yapılan görüşmeler sonucunda varılan mutabakat anlaşması Trump tarafından kabul görmüştü. Şimdi ABD, TikTok’u hisselerini satmak için sıkıştırıyor. Bakalım TikTok ne yapacak, hisselerini satacak mı yoksa direnecek mi?

 

2020 Dünya Dijital Ticaret Konferansı Başladı

Dijital ticaret sektöründeki yenilik ve gelişmeleri masaya yatırmayı hedefleyen 2020 Dünya Dijital Ticaret Konferansı  28 Kasım Cumartesi günü Wuhan’da başladı. 

 

Wuhan'ın salgından bu yana en büyük ve en kapsamlı ekonomik ve ticari etkinliği olan 2020 Küresel Dijital Ticaret Konferansı, 37 ülkeden ve yaklaşık 100 şirketten binlerce kişiyi bir araya getirdi.

 

Hubei eyaletinin başkenti olan Wuhan, dijital ticaret açısından gelecek adına önemli projelere imza atmaya hazırlanan bir  bölgeyi temsil ediyor. Çin Ulusal Endüstri ve Ticaret Federasyonu Başkan Vekili Lu Yong Wuhan ile ilgili bu bölgenin piyasa, üretim, bilim ve eğitim faktörleri bakımından çok ciddi avantajlara sahip olduğunu söyledi.

17. Çin-ASEAN Fuarı Yapıldı

Bir diğer etkinlik haberimizde geçtiğimiz günlerde 27-30 Kasım tarihlerinde gerçekleşen 17. Çin-ASEAN Fuarından. Güney Çin’in Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi’nin başkenti Nanning’de gerçekleşen fuarın ana temasını ise Kuşak ve Yol oldu.

 

“Kuşak ve Yol’u İnşa Etmek: Dijital Ekonomiye İlişkin İşbirliğini Güçlendirmek” misyonu ekseninde gerçekleşen etkinlikte,  ticaret, dijital ekonomi, bilim ve teknoloji, sağlık alanlarında iş birliklikleri masaya yatırıldı. 104 bin metrekarelik bir alan üzerinde yapılan sergide bu yıl, Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Gao Feng’in  5 bin 400 stand kurulduğunu açıkladı. Dört gün süren olan online etkinliğe de 1.500 adet Çinli ve yabancı firma davet edilmiş. 

Fuarlar çok önemli fırsatlar sunar. Bu tür etkinlikler uluslararası iş birliklerinin de önünü açıyor. Bence Türkiye bu fuarları asla kaçırmamalı. Türk iş adamları bu fuarlara hem kurumsal hem de bilimsel olarak katılmalı. Ben olsam İletişim başkanlığı ile ticaret odası arasında bir sinerji kurar ve başta Çin olmak üzere dünyadaki bu fuarlar için özel motivasyonlar yaratırdım. Bu fuarlara ne kadar çok Türk şirket katılırsa o kadar iyi olur. Ticari iş birlikleri artar, hem Türkiye’ye para girer hem de yeni fırsatlar doğar. Bunun için bu konuda hem Türkiye’ye hem de Çin’e özellikle medyalarına büyük iş düşüyor. Bu fuarların duyurusunda iki ülkenin medyasının da daha aktif olması lazım.


Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları