Dolar $
32.49
%0.34 0.11
Euro €
34.74
%0.49 0.17
Sterlin £
40.6
%0.26 0.1
Çeyrek Altın
4064.79
%0.23 9.38
SON DAKİKA
Son Yazıları

Çin'den beş aşı daha geliyor

05 Oca 2021

Çin Devlet Konseyi'ne bağlı Aşı Üretim Özel Çalışma Ofisi Müdürü Zhen Zhongwei, faz 3 denemelerde Çin'den 5 aşı adayı bulunduğunu belirtti.

Zhen, “Çin’in bu konuda dünyada birinci sıraya geçtiğini, fakat birincilik peşinde koşmadığını” söyledi. Zhen Zhongwei konuşmasında, “Bir aşı değerlendirmesinde güvenilirlik, etkinlik, ulaşılabilirlik ve karşılanabilirlik olmak üzere kapsamlı analizler gerektiriyor, biz de geniş kapsamlı üretim hazırlığı içindeyiz” dedi.

Şu an  Çin’in klinik denemelerde toplam 15 aşı adayı bulunuyor. Faz 3 klinik denemesine giren aşılar arasında Sinopharm’ın 2 adet inaktif aşısı, Sinovac tarafından geliştirilen 1 adet inaktif aşı, Cansino tarafından geliştirilen adenovirüs vektör aşısı, Çin Bilimler Akademisi Mikrobioloji Enstitüsü ve Zhifei Biolojik şirketi tarafından ortaklaşa araştırıp geliştirilen rekombinant protein aşısı bulunuyor.

Salgınla ilgili bilgileri eksiksiz duyurduk 

Öte yandan aşı çalışmaları devam ederken diğer yandan da dünyada hala Çin’in virüsün ilk çıktığı dönemlerde dünyayı eksik bilgilendirdiğine dair iddialar devam ediyor. Bu iddiaların hala devam etmesi üzerine dünyaya Covid-19 salgınını ilk bildiren kişi olan Dr. Zhang Jixian, iddiaların aksine Çin’in salgınla ilgili bilgileri saklamadığını açıkladı. 

Çin devlet medyası tarafından Covid-19 salgınını bildiren ilk kişi olarak tanınan Wuhanlı doktor Zhang Jixian, Global Times gazetesine verdiği röportajda “Salgın durumunu ilk kez bildirdikten sonra, 3 Ocak 2020’den itibaren salgın bilgilerini dünyaya düzenli olarak bildirmeye başladık…Gerçekler çok açık, buna nasıl örtbas denilebilir?” dedi. Hubei İl Entegre Çin ve Batı Tıbbı Hastanesi Solunum Tıbbı Direktörü olan Dr. Zhang Jixian, “Salgının başlangıcının üzerinden tam olarak bir yıl geçti. Hala bu konudaki araştırmalar sürüyor, biz salgını saptar saptamaz elde ettiğimiz tüm bilgileri Dünya Sağlık Örgütü ve diğer uluslararası kuruluşlarla paylaştık” şeklinde konuştu.

Virüs nerden çıktı araştırması başlıyor

 

Tüm bunlar yaşanırken Çin’deki salgının erken safhasını inceleyen iki uluslararası soruşturma da devam ediyor. Ayrıca virüsün kökenlerini ortaya çıkarma misyonunun bir parçası olan 10 uluslararası bilim insanının, virüsün hayvanlardan insanlara nasıl sıçradığını keşfetme girişiminin bir parçası olarak kısa bir süre sonra Çin’e gidecek. Bu ekip erken dönem hastalarla görüşerek, bu hastaların raporlarını inceleyerek ipuçları arayacak. Ayrıca ilk vakaların saptandığı yer olan deniz ürünleri pazarını ziyaret edecek.

Reuters’dan şok açıklama

Reuters, İngiltere Ekonomi ve İş Araştırma Merkezi tarafından yayınlanan yıllık raporu, Çin'in daha önce tahmin edilenden beş yıl önce 2028 yılında ABD'yi geçerek dünyanın en büyük ekonomisi haline geleceğini iddia etti. 

Rapor, Çin’in “salgını etkili bir şekilde kontrol altına aldığına” dikkat çekerek ilk aşamada sıkı önlemler alınması ve salgının Batı'da uzun vadeli ve sürekli yayılmasının, Çin'in ekonomik performansının iyileştiği anlamına geldiğine işaret etti.

Raporda ayrıca 2021'den 2025'e kadar Çin ekonomisinin ortalama büyüme oranının yüzde 5,7'ye ulaşacağı ve 2026-2030 döneminde yılda yüzde 4,5'e düşeceği belirtildi. Rapora göre, ABD ekonomisi 2021 yılında salgından sonra güçlü bir şekilde toparlanacak olsa da, 2022 ila 2024 arasında ortalama büyüme oranı önce yüzde 1,9'a kadar yavaşlayacak ve daha sonra yüzde 1,6'ya düşecek. Bu rapor en çok Biden’i ilgilendiriyor. Bu öngörü eğer doğru çıkarsa o dönem ABD’nin başkanı da liderliği veren başkan olarak tarihe geçecek.

Uzaya göz dikti

Son yıllarda uzayla ilgili çalışmalarını hızlandıran ve bir süre önce de aydan numune getiren Çin, kuracağını açıkladığı uzay üssünün yapımına başlıyor. Çin İnsanlı Uzay Programı Baş Tasarımcısı Zhou Jianping dün yaptığı açıklamada, Çin’in insanlı uzay istasyonunun ana modülünü 2021’in ilk yarısında uzaya göndereceğini açıkladı.

Zhou Jianping, bundan sonraki uzay misyonlarının, istasyonun temel modülünün yörüngeye yerleştirilmesinden sonra yük taşıyıcı uzay aracı Tianzhou-2 ve insanlı Shenzhou-12 gemisinin uzaya gönderilmeleri olacağını söyledi. Temel modüle ilişkin testler tamamlandı ve astronotların eğitimleri devam ediyor. Bu astronotlar, uzay araçları dışarısında bir takım etkinlikler gerçekleştirecek. Çin’in uzay istasyonunun inşasını 2022’ye doğru bitirmesi öngörülüyor. İnşaat projesi iki aşamada gerçekleştirilecek. Aralarında esas/temel modülünün fırlatılmasının da bulunduğu altı uzay uçuş görevi, temel niteliğindeki teknolojilerin onaylanması aşamasında planlanıyor.  

Hayal gibi döviz rezervi

Son yıllarda Türkiye’nin döviz rezervleri ile epey spekülasyonlara şahit oluyoruz. Kimisi düşük olduğunu söylerken kimisi de rezervlerimizin iyi olduğunu söylüyor. Bizim döviz rezervleri bir yana Çin geçtiğim günlerde Kasım ayı rezervlerinin 3 trilyon 178 milyar 500 milyon dolara ulaştığını açıkladı. Önceki aya göre yüzde 1,61 lik artış göstermiş. Devlet Döviz İdaresi Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Wang Chunying, Çin döviz piyasasındaki istikrarın kasım ayında da sürdüğünü, sınır ötesi sermaye akışının da genel olarak dengede bulunduğunu söyledi.

Müthiş bir rezerv bunun 178 milyarı bile bizi ihya etmeye değer.

Çin futbol harcamalarına kısıtlamalar getirdi

Futbola yaptığı yatırımla bir ara çok dikkat çekmişti. Dünyanın en büyük futbolcuları çok iyi paralara oraya gidip futbol oynadı.Daha sonra aniden bu yatırımından vazgeçti ve dünyanın en ünlü futbolcuları astronomik fiyatlara kendi ligine transfer etme eylemini durdurdu. Çin bütün bunları yaparken geçenlerde sürpriz bir karar daha alarak futbolculara bazı ekonomik kısıtlamalar getirdi.

Futbol Federasyonu, Çindeki kulüplerin ve futbolcuların gelirleri ve sponsorluklarla ilgili önemli kararlar aldı. Yeni uygulamaya göre futbol kulübünün adında, herhangi bir hissedarın, hissedarla ilişkili tarafın veya kulübün gerçek kontrolörünün adını, ticaret unvanını veya marka adını içermeyeceğini ve benzer Çince karakterler veya ifadeler kullanılamayacak.

 

Maaşlara 3 milyon euro kotası

Federasyon ayrıca Çin Süper Ligi’nin ilk takımındaki yerli oyuncuların yıllık maaşının vergi öncesi 5 milyon yuan’ı, ortalama yıllık maaşının vergi öncesi 3 milyon yuan’ı ve yıllık dış yardım maaşının vergi öncesi 3 milyon Euro’yu geçmeyeceği kararını da aldı.

Futbol Federasyonu bu kararı alırken amaçlarının Çin futbolunun ‘sahte refahını’ engellemek, ligin sağlıklı işleyişini teşvik etmek ve Çin futbolunun seviyesini yükseltmek olduğunu açıkladı. Sponsorların daha çok takımın performansı ve kendi çıkarlarıyla ilgilendiğini düşünen federasyon, bu kararıyla daha kaliteli bir futbol altyapısı oluşturmayı hedeflediğini açıkladı.

Çin’de son yıllarda emlak geliştiricileri profesyonel futbolun en önemli ‘fon sağlayıcıları’ haline gelmişti. 2020 Çin Süper Ligi’ndeki 16 kulüpten 15’inin emlak geçmişi olan ana sponsorları ve 11’inin gayrimenkule dayalı sponsorları var. Bu nedenle Çin Süper Ligi “Çin Emlak Ligi” olarak anılmaya başlamıştı.

 

Dünyanın en büyük teleskobu kullanıma açılıyor

Evreni daha iyi tanımak, dünya dışında canlı izleri aramak için dünyanın önde gelen araştırmacıları için kurulan 500 metrelik çapıyla dünyanın en büyük teleskopu olan FAST, 2021 yılında yabancı astronomların kullanımına da açılacak.

Çin’in Guizhou eyaletinin Pingtang dağlarının arasına yerleştirilmiş olan dev içbükey teleskopun alanı 30 tane futbol sahasını içine alabilecek genişlikte. Teleskopun büyüklüğünü anlatmak için turunun yürüyerek ancak 20 dakikada atılabildiğini söylemek yeterli. İnsanların ve onların telefon, otomobil, ampul, bilgisayar gibi cihazlarının yaydığı dalgaların yapılan ölçümleri etkilemesini önlemek amacıyla teleskopun bulunduğu mekanın 5 kilometre yarıçapındaki çevresi bir ‘sessizlik bölgesi’ne dönüştürüldü. 

Evrenin başlangıcı hakkında araştırmalar yapacak

 

FAST esas olarak gök cisimlerinin, özellikle de pulsarların (nötron yıldızlarının - ölü yıldızların) yaydığı sinyalleri yakalayıp kaydetmeye yarıyor. Yayılan dalgalar, gözlemlenen cisimleri canlandırma olanağı sağlıyor. Bu yolla toplanan veriler astronomlara evrenin kökeni/başlangıcı konusunda detaylı bilgiler sunuyor.

4 bin 450 metal panodan oluşan teleskopun bir diğer amacı, başka gezegenlerdeki olası uygarlık izlerini saptamak. FAST 2021’den itibaren, uluslararası teamüllere uygun olarak, ölçüm yapmak için talepte bulunan yabancı bilim insanlarının da yararına sunulacak. Bu çerçevede yetkililer, çok sayıda taleple karşılaşacaklarını düşünüyorlar. Bu itibarla bir komite tek tek talepleri, içerdikleri bilimsel kapsam açısından değerlendirecek.


Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları