Dolar $
32.42
%-0.32 -0.1
Euro €
34.96
%-0.34 -0.12
Sterlin £
40.51
%-0.75 -0.3
Çeyrek Altın
4092.28
%0.61 24.65
SON DAKİKA
Son Yazıları

Çin Boşananlara "DUR BİR SAKİNLEŞ" Diyor

08 Ara 2020

Son zamanlarda tüm dünyada boşanma sayısında ciddi bir artış yaşanıyor. Tüketim toplumunun en büyük tuzağı olan "ilişkilerin yıpranması" maalesef tüm ülkelerde var. Türkiye'de de var Avrupa'da da var, Cinde de var. Bu konuda önlem alan ülke sayısı ise çok az. Ben kendi adıma insanların iş olsun, özel hayat olsun öyle kolay kolay ayrılmasını uygun bulmuyorum.

Yapı olarak ayrılığın en son seçenek olması gerektiğini düşünenlerdenim. Bu konuda her zaman ilişkilerin sonsuza kadar devam etmesi için mücadele ederim. Onun için arkadaşlarıma da bunu öneririm, yöneticilik yaparken de personel rotasyonuna girmem, elimden geldiği kadar ilişkilere en son şansı veririm. Ayrılmak kolay, önemli olan ayrılığa neden olan konuyu çözmektir. 

Ayrılık ve duygusal bağımlılık kültürel bir şeydir. Asya ülkelerinde insanlar batı ülkelerine göre daha vefalıdır, kolay adam satmazlar. Bu özellikleri onların doğuştan genetik gelen özelliklerindendir. Batı toplumları ise birazda serbest piyasada ekonomisinin de etkisi ile sizi kolay satarlar, ayrılıklar kolay yaşanır. Kapitalizm arttıkça ayrılıklarda artar. Buna önlem almak gerektiğini düşünenlerdenim. Çinde bunu görmüş ve boşanmalara yönelik bir takım önlemler almış.

30 Gün Sakinleşme Süresi 

Bu önlem yeni yılda aktif olacak. 1 Ocak 2021’de yürürlüğe girecek olan yeni Medeni Kanun’a göre boşanmak isteyen çiftlere 30 günlük “sakinleşme süresi” verilecek. Yeni yasaya göre, çiftler boşanma konusunda herhangi bir evlilik sicil idaresine başvurmalarından itibaren 30 günlük “sakinleşme dönemini” geçirmek zorunda kalacak. Bu süreçte herhangi bir tarafın itiraz etmesi halinde boşanma başvurusu çekilebilecek.

 

“Sakinleşme döneminden” sonra karı koca, 30 gün içinde evlilik sicil idaresine gidip boşanma belgesi almazsa boşanma başvurusundan vazgeçmiş sayılacak. Sivil İşler Bakanlığı Sosyal İşler Daire Başkanı Wang Jinhua, boşanma prosedürünün başta aceleyle veya dürtüsel olarak boşananlar için Medeni Kanun’un ilgili düzenlemelerine göre yapıldığını beliriyor.,

Çinde de Boşanmalarda Artış Var

 

Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi Başkan Yardımcısı Wang Chen, anlamsız boşanmaların pratikte artmasının evlilik ve ailenin istikrarına yardımcı olmadığını açıklayarak bu yasayı desteklediğini söyledi. 2019 Sivil İşler Gelişim İstatistik Bülteni’ne göre, Çin’de evlenme oranı 2015’ten bu yana yüzde 9’dan yüzde 6,6’ya düştü ve boşanma oranı yüzde 2,8’den yüzde 3,4’e çıktı. Bence bunun en büyük nedeni Çinin dünyaya açılırken flört ettiği liberal tüketim düşüncesi. Tüketimin artması beraberinde bu  tarz sosyolojik sorunlar da getirebiliyor. 

 

Öte yandan Çin Kadın Üniversitesi Hukuk Fakültesi Profesörü Li Mingshun, gazetecilere yaptığı açıklamada, boşanmada bekleme süresinin boşanma koşullarını değiştirmediğini ve tarafların boşanma özgürlüğünü kısıtlamadığını söyledi. Sivil İşler Bakanlığı’ndan müfettiş Yang Zongtao, “sakinleşme döneminin” sadece anlaşmalı boşanma için geçerli olacağını, aile içi şiddet yaşanması durumunda yine mahkemeye dava açılabileceğini ve bu durumda “sakinleşme dönemi” gerekmeyeceğini kaydetti.

Bu güzel bir uygulama. Çiftelerin sudan sebeplerle ayrılmasının önüne geçebilecek ve belki de evliliklerini bir kez daha masaya yatırmaları için zaman verecek. Duyguların akılla yönlendirilmesine yardımcı olabilir. Çinliler vefalı insanlar. On yılımı bu kültürle geçirdim. En büyük menfaat kavgalarında bile akıl ve mabntık yürüttüklerini ve öyle çabuk gaza gelmediklerine şahit oldum. Bu uygulama da bu kültürel özelliklerinden gelmiş. İyi de olmuş. Türü ne olursa olsun insanların birbirleriyle gaza gelerek kavga edip yolları ayırmaması lazım. Boşanmaları zorlaştıran ve türlü yasayı şahsen destekliyorum. Belki liberal sistem bunu sevmeyecek ama sistem evlerin içine girmesin dışarıdan insanlığı yeteri kadar yönetip sömürüyor, o noktada kalsın.

Emeklilere 5 Yılda 16 Kez Zam

Çin’in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nde 2016-2020 yıllarını kapsayan 13. Beş Yıllık Planı döneminde mali bütçenin yüzde 70’i halkın yaşam koşullarının iyileştirilmesi için kullanıldığı açıklandı. Çin Uluslararası Radyosunun verdiği bilgiye göre 2014-2019 yıllarında Xinjiang’daki çalışanların sayısı 11 milyon 352 binden 13 milyon 301 bine çıktı. Kentsel kesimlerdeki vatandaşların kişi başına düşen kullanılabilir geliri 23,2 bin yuandan 34,7 bin yuana, bu rakam kırsal kesimlerde 8 bin 724 yuandan 13,7 bin yuana çıktı.

8 milyar yuanlık Covid-19 yardımı yapıldı

 

İşletmelerden emekli olan vatandaşların yaşlılık maaşlarına 16 kez zam yapıldığı da açıklandı.  Temel sağlık sigortası temel olarak tüm nüfusu kapsarken geçen beş yılda Xinjiang’da destek konutu inşası da güçlendirildi ve kentsel kesimlerde 1 milyon 280 bin konut inşa edildi. Kırsal kesimlerde yeni inşa edilen 1 milyon 188 bin konut, 5 milyona yakın köylü ve çobanın konut ihtiyacını giderdi.

 

Habere göre Xinjiang’da asgari ücret kentsel kesimlerde 2016 yılına göre yüzde 33 ve kırsal kesimlerde ise yüzde 44 artırıldı. Bu yılın başında başlayan Covid-19 salgını nedeniyle vatandaşlara 8 milyar 880 milyon yuan yardım fonu da sağlandı.

Çin’in Dünya Ekonomisine Etkisi Nedir?

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından dünya ekonomisiyle ilgili hazırlanan son raporda, Çin’in bu yıl pozitif büyüme gerçekleştirecek tek büyük ekonomi olmasının beklendiği kaydedildi.  Rapora göre Çin’in büyümesinin dünya ekonomisine katkısı ise üçte bir oranında olacak.

Dünya ekonomisinin bu yıl Covid-19 salgınının etkisiyle yüzde 4,2 küçüleceğinin öngörüldüğü raporda, “Gelecekte Covid-19 aşısının kullanıma sunulmasıyla ve Çin’de ekonomik toparlanmanın giderek hızlanmasıyla birlikte, piyasa güveninin daha da artacağına ve dünya ekonomisinin daha çabuk canlanacağına iddia edildi. OECD’nin raporunda “Önümüzdeki iki yıl dünya ekonomisinin büyümesi yüzde 4 civarında olacak” ifadesine yer verildi. Raporda ayrıca, bütün ülkelere salgından en çok etkilenen gruplara ihtiyaç duydukları desteği sağlamak için politika araçlarını aktif şekilde kullanma çağrısında bulunuldu.

 

3 Milyon Doktoralı Geliyor

Çin teknolojik yatırımların yanında eğitim alanında da ciddi yatırımlar yapmaya devam ediyor. Ülkede lisans ve üstü eğitim seviyesini artırmak için bir proje  yürüten Çin bu çalışmasının meyvelerini almaya başladı. Gelecek yıl 10 milyon kişinin üniversiteden mezun olacak. 2020-2021 akademik yılında 3 milyon dolayında öğrenci doktoraya başlayacak. Doktora öğrencisi sayısı bir önceki eğitim döneminde 2 milyon 900 bin kişi iken bu yıl yüz bin aratarak üç milyona ulaştı.

 

Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, 3 milyon doktora öğrencisinden yüzde 60’ı hali hazırda mesleki eğitimlerine devam ediyor. Bakanlık sözcüsü Hong Dayong, “Eğitimde üçüncü dönem” olarak adlandırılan bu düzey eğitime kayıt artışlarının öğrencilere eğitimde ilerleme açısından daha fazla olanak getirmesinin yanı sıra okul yurtlarında yoğunluğa yol açtığını söyledi. Bakanlık bu nedenle, doktora eğitimin kalitesini artırmanın yanı sıra öğrenciler için yeni tesisler yapacağını da açıkladı. Çin’de 2016-2020 Beş Yıllık Plan süresince 330 bin kişi doktora, 3 milyon 390 bin kişi de master derecelerini aldı.

Her zaman söylüyorum, artık lisans eğitimi yeterli değil. Mutlaka yüksek eğitim almak lazım. Bu hem bireysel hem toplumsal anlamda gelişim adına çok önemli. Tek başına bir üniversite diploması artık para etmiyor, üstü şart.

AliBaba Dijital Müzik Sektöründeki Varlığını Revize Ediyor

Alibaba’nın  Xiami adlı müzik streaming servisini kapatacağı iddia edildi. Xiami, özellikle Çin’de bilinen bir streaming servisi. Buna rağmen Xiami, Tencent Music’in üç önemli servisi olan QQ Music, Kugou ve Kuwo’nun veya NetEaseCloud Music ayarında değil , daha farklı. Sosyal medya platformu Weibo üzerinden bir müzik yöneticisi tarafından konuya ilişkin yapılan bir paylaşım bu dedikoduları başlattı. Paylaşım, Xiami’nin pazarlama müdürlerinin  kapanış bilgi ve duyurusunu tasarlamak üzere Pekin’de buluştuğunu belirtti. Bunun üzerinde Alibabanın bu platformu kapatacağı iddiaları arttı. Alibaba  2019 Eylül ayında NetEase Cloud Music’ten hisseler almıştı. Alibaba Xiami’yi kapatacak mı yoksa tutacak mı belli değil, bunu 2021 başlarında göreceğiz, ama sonuç her ne olursa olsun Alibaba, müzik sektöründeki varlığına ve devamlılığına NetEase Cloud Music’ten hisse alarak göstermiş oldu. Amazon prime hizmeti ile stream konusunda iddiasını küresel boyutta arttırırken, bakalım Alibaba NetEase ile Amazon’a kafa tutacak mı?

Tek Tıkla Çeviri Yapan Kalem Piyasada

NetEase Inc’in online eğitim markası NetEase Youdao, yeni ürünü olan “sözlük kalemi”nin tanıtımını yaptı. Akıllı bir tercüman olarak adlandırılan üçüncü nesil Youdao Dictionary Pen, yüzde 98,3 doğrulukla çalışıyor. Kalem, kullanıcılara basit bir tıklama ile anında bir çeviri yapmasını sağlayan ‘tıkla ve kontrol et’ deneyimi sunuyor.

 

NetEase Youdao’nun kıdemli başkan yardımcısı ve ürün müdürü Wu Yinghui, “Dünyanın bu türden ilk işlevi olarak, ‘tıkla ve kontrol et’ bir kelimeyi bir göz açıp kapayıncaya kadar hızlı bir biçimde arıyor” dedi. Şirket, popüler “Disney English dereceli okumalar” da dahil olmak üzere bazı klasik resimli kitapları teknolojiye uyarlamak için birçok endüstri lideri yayın kuruluşuyla işbirliği yaptı. Wu, bu, çevirmenin yeni etkileşimli okuma işlevine genç tüketicilere üç boyutlu bir his verdiğini söyledi. ,

Bu ürün müthiş bir ürün. Artık dijital teknolojiler sayesinde bırakın geleneksel sözlükleri, elektronik sözlükleri bile çöpe atacağız. Bu kalemi alıp çevirisin yapmak istediğimiz metinde yer alan kelimenin üzerine getireceğiz, o hemen kelimeyi tanıyacak, sonra hemen çevirecek. Bunları yirmi yıl önce konuşaydık hayalperestlikle, kırk yıl önce söyleseydik kafayı yemiş olmakla suçlanırdık. Ama teknoloji işte, her şeyi yapabiliyor. NetEase bunu kanıtladı.

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları