Dolar $
32.42
%-0.32 -0.1
Euro €
34.96
%-0.34 -0.12
Sterlin £
40.51
%-0.75 -0.3
Çeyrek Altın
4092.28
%0.61 24.65
SON DAKİKA
Son Yazıları

Bugün mutluyuz ama temkinliyiz de!

31 May 2019

Türk Lirası'nın bugünlerde sergilediği pozitif seyir, hepimizi mutlu ediyor. Yılbaşından bu yana dövize karşı ortalama yüzde 10 değer kaybeden bir TL'den bahsediyorum. Tabii bugün böyle… Yarın ne olacak? Kısa vadede önümüze neler çıkacak? Henüz bunları tahmin edemiyoruz. Yani bugün mutluyuz, ancak gelecek için de temkinliyiz.

ABD ile ilişkilerin birazcık yumuşaması bile TL’ye ne kadar destek veriyor değil mi? Siyasi ilişkilerde dengeli yüründüğünde bizim gibi dövizin üzerinde dönen ekonomilerin nasıl düzelebildiğini görüverdik. Yani siyasi ilişkiler derken, ABD ile olan S-400 meselesinde küçücük olumlu bir cümlenin piyasaları ne kadar iyimserleştirdiğini hepimiz gözlemleyiverdik.

Yurtiçi yerleşiklerin kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonlarının 24 Mayıs ile biten haftada 316,5 milyon dolar artışla 182,57 milyar dolara yükselerek yeni tarihi rekor seviyesine çıktığı haberini aldığımız gün 6 liranın altına düşmez dediğimiz dolar, nasıl da birden 5 lira seviyesine geliveriyor… Hem de ABD’nin ilk çeyrekte yüzde 3,1 büyüdüğü bir günde.

Hep biliriz ki, ABD tarafı kötü olduğunda bizim ekonomi iyileşir… Bu defa tam tersi oldu… ABD ekonomisinden iyi datalar geldi. ABD ilk çeyrekte yüzde 3 gibi büyük bir rakamla büyürken TL, dolar karşısında değer kaybetmedi, bu defa değer kazandı.

Olacak şey değil mi? Oluyor işte!

İlişkilerin iyice gerginleştiği bir ortamda küçücük yumuşatıcı söz, davranış, hareket bile ortamı rahatlatabiliyor… Zannederim, onun gibi bir şey. Tabi bu iyimserliğe katkı veren, “Türkiye'de tutuklu Türk asıllı ABD vatandaşı ve eski NASA çalışanı Serkan Gölge'nin serbest bırakılması”nı da unutmadan!

 

***

 

Gelelim S-400’lere… Piyasaları bayram havasına çeviren Milli Savunma Bakanımız Hulusi Akar ne demiş, bir bakalım…

Rusya’yı kastederek “Birlikte üretim var, ihracat var. S-400'lerle ilgili anlaşma imzalandı ve bitti. Bunun böyle bilinmesi lazım…”

Burayı anladık, buna kimse itiraz etmiyor… Ama Sayın Akar cümlenin devamında öyle bir söz ediyor ki, piyasaların aklını, zihnini allak bullak ediyor…

“S-400’ler Haziran’a yetişmeyebilir… Önümüzdeki aylarda Türkiye’ye gelebilir…”

Haydi cümleyi tut da yorumla…

Yorumlayalım o zaman…

Öncelikle S-400’lerin Türkiye’ye gelişi 23 Haziran seçimlerinden sonraya kaldığı belli oldu. Zannediyorum, piyasa buradan hareketle şu çıkarımda bulundu…

“Nasıl olsa bu füzeler Türkiye’ye gelecek. Artık geri dönüş yok…

Bakan Akar’ın süre uzatma ihtimali doğan konuşmasının akabinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump’ın gece yarısı yaptığı telefon konuşması neyin nesi?.. ABD S-400’ler konusunda gösterdiğimiz direnci gördü de, acaba S-400’lerin gelişinden sonra Türkiye ile yapacağı ilişkileri mi planlıyor? Yoksa ABD, S-400’lerle ilgili süreci uzatma yolunda farklı hamleler mi düşünüyor?..”

Hepsi olabilir! Ancak bana sorarsanız gelecek ay gerçekleştirilecek G-20 toplantılarını beklememiz gerekiyor. G-20’den çok sürpriz neticeler çıkabilir!

 

***

 

Tekrar başa dönerek, evet bugün mutluyuz ama temkinliyiz de!

Zirâ Türk Lirası tüm gelişen ülkelerin para birimlerine karşı değer kazanmış… Hep en altlarda gördüğümüz TL, bugün değer kazanmada zirveye konmuş… Böyle bir manzarayı her zaman bulamayız. Niçin mutlu olmayalım, sevinmeyelim!

Keşke hep böyle kalsak ve volatilitesi az, dalga boyu düşük bir seyirde yolumuza devam etsek! Üretenimiz, sanayicimiz, çiftçimiz herkes önünü görse… Borcunu, harcını, alacağını, vereceğini ona göre düzenlese…

Ama temkinli olduğumu da söyleyeyim…

Siyaseti bir kenara koyuyorum… 182 milyar dolarla banka mevduatlarının tarihi rekor yaptığı, kısa, orta veya uzun vadede 500 milyar dolar borcun bulunduğu, enflasyonun yüzde 20’nin altına inmemek için direndiği ve dolarizasyonun kol gezdiği bir yerde temkinli olmayıp da ne yapacağız?

Bana sorarsanız asgari müştereklerde siyasi veya ekonomik ilişkileri düzeltelim yeter, diyorum.

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları