Dolar $
32.52
%0.44 0.14
Euro €
34.63
%0.19 0.06
Sterlin £
40.48
%-0.05 -0.02
Çeyrek Altın
4076.21
%0.52 20.67
SON DAKİKA
Son Yazıları

Brezilya 100 Milyon Doz CoronaVac Aşısı Alıyor

12 Oca 2021

Brezilya Sağlık Bakanı Eduardo Pazuello, Çinli şirket Sinovac'ın geliştirdiği CoronaVac adlı Covid-19 aşısından 100 milyon doz satın alacaklarını açıkladı. Sağlık Bakanı Eduardo Pazuello, yaptığı açıklamada, Brezilya'nın San Paulo merkezli Butantan Enstitüsü'nün Sinovac ile Covid-19 aşısı satın alma anlaşmasına ulaştığını belirterek, ilk etapta 46 milyon doz aşının nisan ayının sonuna kadar, 54 milyon dozun ise 2021 yılı içinde teslim edileceğini duyurdu.

Eduardo Pazuello, Butantan Enstitüsü’nün tüm aşılarının, ulusal aşılama projesi kapsamına alındığını ve orantılı ve adil bir şekilde eyaletlere dağıtılacağını vurguladı. Brezilya’da aşılama en erken 20 Ocak’ta başlayacağını da açıkladı.

 

Öte yandan CoronaVac aşısının 3. faz çalışmalarını da yürüten Brezilya, aşının orta/ağır Covid-19 vakalarında yüzde 100, hafif vakalarda yüzde 78 etkili olduğunu açıkladı. Yani aşı olan her 100 kişiden 78’i hastalığa yakalanmadı, diğer 22 kişi ise hastalığı hafif atlattı ve hiçbir hastaneye yatış vakasına rastlanmadığı açıkladı.

Üretim Kapasitesi Artıyor

Brezilya’da bunlar yaşanırken Çin’de aşı üretim kapasitesine yönelik çalışmalarda artış yaşanıyor. Bu konu ile ilgili Çin Sanayi ve Bilişim Bakanlığı, Covid-19 aşılarının üretim ve tedarik garantisinin sağlanması için şirketlerin aşı üretimini hızlandırmaya teşvik edileceğini açıkladı. Sanayi ve Bilişim Bakanlığı’nın verilerine göre, Sinopharm ve Sinovac gibi büyük ölçekli üretim koşullarını karşılayan şirketlerin üretim süreçleri hızlanıyor.

 

Sinopharm Beijing’in Covid-19 inaktif aşı projesi başkanı Zhang Jin, şirketin üretim kapasitesini genişleteceğini, inaktif aşı üretim kapasitesinin 2021 yılında 1 milyar dozun üzerine çıkacağını söyledi. Bakanlığın açıklamasında, şu an 18 yerli firmanın Covid-19 aşı üretmek için çalıştığı, inaktif aşı üretim kapasitesinin daha da artmasıyla iç talebin karşılanabileceği ifade edildi.

Bahar Bayramında “Evde Kal” Çağrısı

Çin’in ana kesiminde tespit edilen Covid-19 vakalarının sayısı ortalama günlük 50 civarına ulaşınca, son günlerde ülkede vaka sayısında görülen artış hükümeti ve vatandaşları alarma geçirdi. İlgili makamlar, vatandaşlara bu yıl 12 Şubat’ta başlayacak geleneksel Bahar Bayramı tatilini bulundukları bölgelerde geçirmeleri tavsiyesinde bulundu.

Salgındaki mevcut durum nedeniyle yerel yönetimler, bayram tatilinde memleketlerine dönmesi gereken kişilerden nükleik asit testi, kayıt ve karantina gibi salgınla mücadele tedbirlerine uymalarını istenecek. Çin Devlet Konseyi, hükümet kurumlarının ve şirketlerin personelin tatil iznini esnek şekilde ayarlamalarının, çalışanların Bahar Bayramı’nı iş yerlerinin bulunduğu bölgede geçirmeye yönlendirmelerinin teşvik edildiği bir belge yayımladı.

 

Ayrıca yoğun şekilde göç veren Anhui eyaletinin Fuyang kentine bağlı iki ilçe, sakinlerine internet veya telefon yoluyla bayramlaşma tavsiyesinde bulunuldu. Diğer birçok bölge de dışarıda eğitim gören, iş seyahatinde veya tatilde bulunan kişiler ile özellikle soğuk zincir sektöründe çalışan işçilerden seyahat dökümlerini ve yakın temaslarını bildirmelerini talep edilecek. Yani işin özü, Çin en ufak covid-19 vakasında hemen krize giriyor ve gerektiğinde yasaklarla da olsa tedbirlerin uygulanmasına öncülük ediyor. Bahar bayramı ülkenin en büyük bayramı. Bu yaklaşık on, onbeş gün süren uzun tatillere neden olan önemli bir bayram, her yıl milyonlarca insan evinden ayrılıyor ve sürüler halinde tatile gidiyor. Ama bu sene bu böyle olmayacak gibi, çünkü Çin devleti covid-19 konusundaki tedbirleri elden bırakmıyor.

Dünya Bankasının 2021 Ekonomik Öngörüleri Şaşırttı

Dünya Bankası tarafından yayımlanan “Küresel Ekonomik Görünüm” raporunda, Covid-19 aşılarının yaygın olarak kullanılması tahminine dayanılarak küresel ekonominin 2021 yılında yüzde 4 oranında büyümesinin beklendiği açıklandı. Raporda, Çin ekonomisi için 2021 yılı büyüme beklentisi ise yüzde 7,9 olarak açıklandı.

 

Küresel ekonominin 2020 yılında yüzde 4,3 küçüldükten sonra 2021’de büyümeye devam edeceği aktarılan raporda, Covid-19 salgınının milyonlarca insanın yoksullaşmasına neden olduğu, bu durumun ekonomik faaliyetleri ve gelirleri uzun bir süre için kısıtlayacağı aktarıldı

ABD Ekonomisi Yüzde 3,6 Küçülecek

Gelişmiş ekonomilerdeki daralmanın daha az olması ve Çin ekonomisinin beklenenden daha güçlü şekilde toparlanması nedeniyle 2020’de küresel ekonomideki gerilemenin daha önce tahmin edilenden daha düşük olacağına işaret edilen raporda, 2020’de ABD ekonomisinin yüzde 3,6 küçüleceği, Çin ekonomisinin ise yüzde 2 büyüyeceği konusunda öngörülerde bulunuldu.

 

Raporda, ayrıca 2021 yılında ABD ekonomisinin yüzde 3,5, Euro Bölgesi ekonomisinin yüzde 3,6 ve Çin ekonomisinin yüzde 7,9 büyümesinin beklendiği ifade edildi. Dünya Bankası’nın raporunda, 2021’ de salgında enfeksiyon sayısının artması ve aşıların gecikmesi gibi ‘kötü senaryo’ durumunda küresel ekonomik büyümenin yüzde 1,6 ile sınırlı kalabileceği, salgının etkin şekilde kontrol altına alınması ve aşılama sürecinin hızlanması halinde ise küresel ekonominin yaklaşık yüzde 5 büyüyeceği tahminlerine yer verildi.

39 Milyar Metreküplük Doğalgaz Hattı

PipeChina West Pipeline Company şirketi, Çin-Orta Asya gaz boru hattının 2020 yılında Çin’e 39 milyar metreküpü aşkın miktarda doğalgaz taşıdığını açıkladı. Söz konusu doğal gaz boru hattı Türkmenistan ile Özbekistan sınırından çıkıp Özbekistan ve Kazakistan'ı geçerek, Çin’in batı-doğu boru hattına Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Horgos’a kadar uzanan uzun bir hat.

Yıllık Kapasitesi 60 Milyar Metreküp 

Çin’in ilk uluslararası gaz boru hattı, yılda 60 milyar metreküplük bir gaz nakli kapasitesine sahip. Aralık 2009’da hizmete giren 1.833 kilometre uzunluğundaki gaz boru hattı, 11 yıldır istikrarlı bir şekilde işliyor.

Şirketin açıkladığı bilançoya göre, bu boru hattı ile toplamda 336 milyar metreküplük doğal gaz ithal edildi. Bu doğal gazdan 27 eyalette, belediyede ve özerk bölgede yaşayan ve Hong Kong Özel Yönetim Bölgesi'nde ikamet eden 500 milyondan fazla insan yararlandı. İlgili şirketin verilerine göre boru hattıyla nakledilen doğal gaz miktarı Çin’in aynı dönemdeki toplam tüketiminin yüzde 15’inden fazlasına denk düşüyor.

Eksi 40 Derecede Çalışan Hızlı Tren Herkesi Şaşırttı

Eksi 40 derece gibi aşırı soğuk havalarda çalışabilen EMU (Electric Multiple Uni) tipi bir yüksek hızlı tren (YHT) hizmete girdi. “Yeniden doğuş” anlamına gelen “Fuxing” adı verilen EMU tipi tren, saatte 350 kilometrelik bir hız yapmak üzere tasarlandı. China Railway Beijing Group yöneticilerinden Zhou Song, yeni trenin, Beijing ile ülkenin en kuzeydeki eyaleti Heilongjiang’ın başkenti Harbin hattında sefer yapacak.

 

Trenin tasarlayıcıları, vagonların dışını gözenekli bir malzeme tabakasıyla kaplamış. Bu malzeme, gözeneklerinin içinde yoğunlaşmış su stokluyor ve yolcuların içinde bulunduğu vagonun sıcaklığı artınca da su buharlaşıyor. Söz konusu treni geliştirenler ayrıca aşırı soğukta da çalışabilmek için tek düğmeyle kumanda edilen yeni bir sistem kullanmış.Geçen yılın sonu itibarıyla çıkarılan bilançoya göre, 1.035 EMU Fuxing treni, ülkede toplam olarak 836 milyon kilometre yol katederek 827 milyon yolcu taşıdı.

TikTok Tam Gaz Müziğe Yatırım Yapmaya Devam Ediyor

ABD’de kapanacağı iddia edilen TikTok müzik lisanslama çalışmalarına devam ediyor. Şirket Warner Music Group’la hem kayıtlar hem de edisyon hakları için yeni bir anlaşma imzaladı. Yılbaşı öncesinde Bloomberg’de yer alan habere göre Warner Music Group TikTok ile şarkıların kayıt haklarına ilişkin ücretleri artıracak ve popüler sosyal medya uygulamasıyla işbirliğini geliştirecek yeni bir anlaşma imzaladı. Anlaşma, edisyon bölümünde yer alan eserleri de kapsıyor.

 

Warner CEO’su Steve Cooper Kasım 2020 içinde yaptığı açıklamayla sosyal mecra gelirlerinin dokuz haneli rakamlara ulaştığını ve artış hızının abonelik gelirlerinden hayli yüksek olduğunu söylemişti. Bu durum sosyal medyanın müzik sektörü için sadece bir tanıtım ve iletişim kanalı olmanın ötesinde, büyük bir gelir kaynağı haline geldiğinin de bir göstergesi.

TikTok müziğe ciddi ciddi yatırım yapmaya devam ediyor. En son yüklenecek videoların süresini 1 dakikadan 3 dakikaya çıkartacağını açıklayan şirket müzik firmaları ile yaptığı bu lisanslama anlaşmaları ile müzik sektöründe küresel bir sosyal platform olacağının sinyallerini veriyor. TikTok bence bu yatırımlarla sanki YouTube ‘u zorlamaya da hazırlanıyor gibi.

Xiami Music Streaming Pazardan Çekildi

TikTok küresel çapta müzik endüstrisine yatırım yapmaya devam ederken Çin’in yerli müzik stream platformu Xiami Music streaming uygulaması, 12 yıllık faaliyetinin ardından kapanma kararı aldı. Resmi olarak 2008’de piyasaya çıkan Xiami, Çin pazarındaki müzik stratejisinin parçası olarak, Alibaba tarafından 2013 yılında satın alınmıştı. Uygulama streaming hizmetini 5 Şubat’ta durdurma kararı aldı.

 

30 milyondan fazla parçaya sahip olan Xiami ilk etapta bağımsız müzisyenler için önemli bir platform olmuş ve platformda 40.000’den fazla bağımsız müzisyen yer almıştı. Hizmet her ne kadar Çin’in dijital alanda diğer önemli oyuncuları olan Tencent Music ve NetEase Cloud gibi hizmetlerin gerisinde kalsa da son verilere göre yaklaşık 22 milyon aylık aktif kullanıcısı ile Çin pazarının önemli bir oyuncusuydu.

 

Xiami’nin WeChat’te yer alan gönderisinde platform hesap kaydı ve albüm satın alma işlemlerini sona erdirdi. 5 Ocak itibariyle üyelerin ücretlendirmesini de durdurdu. Platforma abone olan kullanıcılar hesap bilgilerini ve çalma listelerini diğer platformlara aktarabilecekler ve ücret iadeleri için başvurabilecekler. 5 Şubat’ta tamamen kapanacak olan hizmet, Yinluo veya diğer adıyla Conch Music olarak bilinen müzik dağıtım şirketinin hizmetine ise devam edecek.

 

Kullanıcıların Çeşitlendirilmiş İhtiyaçlarını Karşılayamadık

Xiami veda mektubunda ürünün her yenilenmesi ve güncellenmesiyle birlikte daha sade olmasını ve kullanıcıların kendilerine ait yeni bir müzik dünyasını keşfetmelerini istediklerini ancak kaçınılmaz olarak bazı fırsatları kaçırdıklarını ifade ederek, lisanslı içeriğin edinimi açısından kullanıcılarının çeşitlendirilmiş ihtiyaçlarını çok iyi karşılayamadıklarını ve bundan üzüntü duyduklarını söyleyerek kapanma nedeni hakkında bilgi verdi.

Çin’de Dijital Müzik Platformunda Ciddi Rekabet Var

 

Öte yandan KrASIA haber kaynağına göre Fastdata araştırma firmasının istatistikleri, Çin’deki müzik streaming hizmetlerinin aylık aktif kullanıcılarının 620 milyona ulaştığını ve ödeme yapan kullanıcıların sayısının Ekim ayı itibarıyla 70 milyonu aştı. Pazara şu an 32,49 milyar ABD doları piyasa değeri ile TME (Tencent Music Entertainment) hakim. TME bünyesinde hizmet veren üç ana platform – QQ Music, Kugou Music ve Kuwo Music – Ekim ayına kadar sırasıyla 201,2 milyon, 187,7 milyon ve 72,5 milyon aylık aktif aboneye sahip. Bununla birlikte ülke  için önemli bir şirket olan NetEase’nın Netease Cloud Music platformunun 89 milyon aylık aktif kullanıcısı varken Xiami’nin 22 milyon aylık aktif kullanıcısı vardı. Bu oyunun gerisinde kalan Xiami çareyi pazardan çekilmekte buldu.

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları