Dolar $
32.48
%-0.2 -0.06
Euro €
34.85
%0.09 0.03
Sterlin £
40.64
%-0.03 -0.01
Çeyrek Altın
3993.73
%0.91 35.42
SON DAKİKA

Brexit tehdidi kime?..

Brexit tehdidi Alman yatırımcının güvenini ağustos ayında neredeyse sekiz yıl içinde en düşük seviyeye indirdi.

ZEW Enstitüsü tarafından yapılan bir ankete göre, salı günü yapılan ticaret ve para savaşları ile anlaşmaz bir durum arz ediyor. Merkel’in tatilden dönüşünü sabırsızca bekleyen yatırımcıların Avrupa elektrik santrali ekonomisine yönelik ekonomik beklentilerin aylık barometresinin- 44.1'e, yani 19.6 puana düşmesi büyük problem olarak görülüyor. Bunun bizimle ne alakası var derseniz de durum şöyle. 

Brexit’ in anlaşmasız gerçekleşmesi (sert Brexit) halinde ekonomik ve ticari ilişkiler bakımından Türkiye de son derece olumsuz şekilde etkilenecek. İngiltere'nin anlaşma yapmadan Avrupa Birliği'nden ayrılması durumunda Türkiye yıllık ihracatında 2,4 milyar dolarlık kayıp yaşayacak diye bir ön görü var.

Biliyorsunuz, ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığında yeni bir yükseliş yaşandı, küresel bir yarışın para birimlerini değer kaybetme riski ortaya çıktı. Ve anlaşılmayan bir şekilde Brexit’ in sayesinde İngiltere, daha yüksek olan ekonomik büyümeyle günümüze geldi. Ama AB’nin ilk defa uyguladığı denklik iptali kararı; Brexit hazırlığında olan İngiltere'nin ayrılık sonrasında AB piyasalarına erişimi için birlik kurallarına uyması gerektiği uyarısı olarak da algılandı. Yani herkes istediği gibi hareket edemiyor. Zew Enstitüsü Anketinin diğer unsurları, yatırımcıların 19 ülkeden avro bölgesindeki ekonomik performans beklentilerinin de çarpıcı bir şekilde düşerek 23,3 puanla -43,6 seviyesine ulaştığını gösterdi. İşte bizi ilgilendiren kısmı da işin bu tarafı. Çünkü pazarda işler karışınca evdeki hesap da bazen çarşıya uymuyor.

Mali uzmanların mevcut durumdaki yargıları da olumsuz. Almanya için 12,4 puan-13.5’e, avro bölgesi için 3,9 puan düşerek-14.5'e geriledi.

Bu ZEW Enstitüsü’nün anketinin de doğruluğunu merak ediyor olabilirsiniz. Bu Enstitüsü anket sonuçlarını 193 analist ve kurumsal yatırımcının soru cevabına dayanarak derledi. Yani yabancıların çok güvendiği bir şirket anketi. Bu işin bize yansıyan tarafı işin hiç iç açıcı değil bence, Türkiye'deki iş dünyasını vuracak gibi. Özellikle otomobil ve tekstil alanında ciddi bir ekonomik kayıp bekleniyor. Her yıl Türkiye'de üretilen 170 bin otomobil İngiltere'ye gidiyor. Tekstil ve giyimde de yıllık ihracat rakamı 2 milyar dolar düzeyinde. 

Türkiye milyarlarca dolarlık ihracattan olacak deniliyor ama bu konuda yapılan son çalışmalarla otomobil üretimi konusunda olumlu gelişmeler bekleniyor. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan bir rapora göre Türkiye, sert Brexit ‘in gerçekleşmesi durumunda ihracatında yıllık 2,4 milyar dolarlık kayıp yaşayarak Güney Kore ve Pakistan’ın ardından en kötü etkilenen üçüncü AB üyesi olmayan ülke olacak. AB ile gümrük birliği anlaşması içerisinde olan Türkiye, AB ve İngiltere kendi aralarında yeni bir ticaret anlaşmasına varmadan İngiltere ile özel bir ticaret anlaşması yapamayacak. Bu durumda İngiltere ve Avrupa Birliği Brexit konusunda anlaşma olmadan sert bir çıkış olursa olan biraz da bize olacak. 

Hani şöyle bir söz vardır ya; 

“Fillerin kavgasında çimenler ezilir.”