Dolar $
32.56
%0.03 0.01
Euro €
34.89
%0.09 0.03
Sterlin £
40.59
%-0.02 -0
Çeyrek Altın
3971.36
%-0.07 -2.76
SON DAKİKA

Batık kredileri temizleme

Hep bir espri yapılır. "Bankalar kredi isteyene para vermez istemeyenin peşinde koşar" derler.

Aslında BATIK krediler nedeniyle üç kuruş borcu olan ve bunu ödemek için parası olmayan kişiler kredi vermek lazım. Bunu devlet de böyle düşünmüş ve Türk bankaların bilançolarında bulunan BATIK kredi temizleme tasarısı üzerinde son çalışmaları yapıyor. Bu düzenleme yabancıların da ilgisini çekiyor.  Yazıma başlarken aslında e- haciz bildirimleri için üzülen insanları anlatmaya çalışacaktım.

Birçok yuva bu nedenle sarsılıyor. Bankalara olan borçları nedeniyle aile birbirine giriyor. Keşke bu konuda bir önlem alınabilse. Bu haciz işlemlerini yabancı insafsızların eline düşürmeden ödeme kolaylığı sağlayarak yapabilseler. Fakat bir taraftan da bu geri gelmeyen kredilerin 50 milyar dolara yaklaştığını söylemeliyim. Para bu olunca da dünya piyasasındaki köpek balıklarının da hedefi Türkiye oluyor. Normal zamanlarda hak ettiğimiz parayı almaktan Financial Post'un haberine göre SC LOWY Avrupa müdürü Davit Beckett yıl sonuna kadar Türk Bankalarıyla bir anlaşmaya varacaklarını hedeflediklerini belirtti. Beckett, "Bankalar potansiyel anlaşmalardaki göstergeleri değerlendiriyor. Bizimle likidite opsiyonlarını tartışıyor. Bu iyi bir başlangıç" dedi. Zaten hatırlayacaksınız BBDK yıl sonuna kadar takibe düşen 46 milyar liralık krediyi yeniden yapılandırma veya satma talimatı vermişti. Öte yandan da Cumhur Başkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan ekonomiyi canlandırmak için, sık sık Türk bankalarından özel sektöre daha fazla kredi vermelerini istiyor. Bankaların bunu yapabilmesi için BATIK kredileri ortak bir yapıya ya da bu konuda çalışacak firmalara ihtiyacı var.

Bu aşamada keşke belirli bir miktarda borcu olanları affetseler. Mesela halkın içinde 200 bin TL borcu olanları affetseler. Daha fazla borcu olanlara makul bir faiz uygulasalar. Bunu iki yıl içinde bitirmeyi hedeflerler halka dost görünürlerse sırtları bir daha yere gelmez.  Ancak yuları kaptırmışız. İpin ucu kimin elinde belli değil. 

 

Ekonomik düzelme hala kırılgan

 

Geçen yıl sonunda durgunluğa giren Türkiye ekonomisi düzelme sinyalleri verse de hala kırılganlığını koruyor ve Türk Lirası'ndaki dalgalanmalar bu kırılganlıkların sert bir şekilde hissedilmesine yol açıyor.

Allianz'ın tahminlerine göre yıl sonuna kadar ödenmesi gereken 17 milyar dolar değerindeki borç ise Türk Lirası'nın olası yaptırımlar sonunda daha da gerilemesi sonucu bu yükün giderek ağırlaşması anlamına geliyor.

S&P Global uzmanlarından Frank Gill bu noktada akıllara gelen kritik sorunun ise Türk bankalarının euro ve dolar cinsi borçlarını çevirip çeviremeyeceği olduğunu belirtiyor.

S&P'nin tahminlerine göre milli gelirin yüzde 30'u civarındaki Türkiye'nin kamu borcu düşük düzeyde olurken özel sektörün önümüzdeki 12 ayda gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 20'si kadar bir miktarı çevirmesi gerekiyor

Anlayacağınız biz birey olarak kendi borcumuzu derdimizi düşünürken, devletin derdi bambaşka bankalar derseniz de başka bir kafada.

Bu işin düzelmesi üretime yönelmemiş, üretirsek de satabilme yeteneğine sahip olmamız lazım.

Almanya'da en fazla vergi ödeyen firmaların sıralaması sırasıyla şöyle:

1 Volkswagen

2 Daimler (Mercedes)

3 BMW

4 E.ON Enerji

5 Deutsche Telekom

6 Siemens

 

Biliyorum merak ediyorsunuz, Türkiye’de 2018 yılında kurumlar vergisi ödeyen ilk on mükellefin sıralaması ise 6 adet banka ile oluşuyor. Halimizi bu tablo özetliyor bence.

 

1-Merkez bankası

2-Ziraat bankası

3-İş bankası

4-Yapı kredi bankası

5-Garanti bankası

6-Vakıflar bankası

 

Üreticilerin değil, bankaların vergi şampiyonu olduğu ülkede ne ekonomik ne de sosyal sıkıntılar bitmez.

Allah borçsuz refah içinde sağlıklı yaşamayı nasip etsin inşallah.