Dolar $
32.42
%-0.32 -0.1
Euro €
34.96
%-0.34 -0.12
Sterlin £
40.51
%-0.75 -0.3
Çeyrek Altın
4092.28
%0.61 24.65
SON DAKİKA
Son Yazıları

Askeri gücün endüstrideki uzantısı

07 Mar 2020

Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, vatan müdafaasının vermiş olduğu kutsal vazife ile cephe de ve karargah da onurlu ve korkusuz duruşunu alem-i cihana göstermeye devam ediyor. Bu duruşun arkasındaki güçler ise aziz milletimizin gücü ve ordumuzun envanterinde yer alan ülkemiz menşeili askeri silah gücü. Askeri (kara, hava, deniz) unsurlarda kullanmak üzere üretilen ve üretilmesi planlanan her türlü modernizasyon projeleri yoğun teknolojik yatırım ve çalışmaların birer ürünü.

Bu ürünler, her ne kadar askeri güç aracı olarak kullanılıyor olsa da yapılan çalışmalar ekonomik anlamda ülkemizin uluslararası arena da daha da güçleneceğinin bir tezahürüdür. Neden mi? 

Aklınıza üretilen askeri silahların diğer ülkelerin silahlı kuvvetlerine ihraç edileceği gelebilir veyahut ülke ordularının askeri envanter gücünün diğer ülkeler nazarında bir tedirginlik oluşturduğu. Ancak durum sadece bunlardan ibaret değil. 

Zira savunma sanayisine yapılan harcamaların her birinin uzantısı insanların kullanımlarına sunulan ve başına “akıllı” kelimesi getirilen her türlü aracın ya da sisteminin de en önemli kaynağı. 

Bugün işletmeler tarafından etkin ve yoğun bir şekilde kullanılan ve tüketiciler için bir eğlence aracı olarak benimsenen arttırılmış gerçeklik ve sanal gerçekliliğinin ilk ortaya çıkışı askeri alanda yapılan yatırımlardır. Hatta ortaya çıkan bu iki uygulama askeri çalışmaların sadece ufak bir parçasıdır. Aslında bunu bütün simülasyon çalışmalarında da görebilirsiniz. 

Pasaport kontrol noktalarında kullanılan termal kameralar, gönderilen konumlara ulaşmamızı sağlayan GPS (küresel konumlama sistemi) halk arasında navigasyon, düz yolda seyir halinde giden aracımızın hızını ölçen radar sistemi, hasta teşhis ve tedavilerinde kullanılan yapay zeka, havadan görüntü alabilen teknoloji mağazalarında satılan, günümüzün uzaktan kumandalı arabaları olarak tanımlayabileceğim drone aracı (dilimize “uçan göz” olarak girdi), yüzünüzden sizi tanıyan cep telefonları, sesinizden sizi bilen çağrı merkezi sistemi ve tabi ki kimlik ve yaşantımıza ait bilgilerin toplanıp, depolandığı geniş anlamda değerlendirirsem büyük veri.

Yukarıda saydıklarım sadece bir örnek ve geliştirilen teknolojik ürünlerin kullanım alanlarından bir kaçı, merak etmeyin dahası çok var. Bu bir abartı değil, hakikattir. İkinci Dünya Savaşı süresince geliştirilen askeri araçlardan internet doğdu.

Geçmişte de olduğu gibi günümüzde de birçok devletin savunma kurum ve kuruluşu, az da olsa çok da olsa silahlı gücü ve bütün bu güce sahip olmak için hazinesinden ayırdığı bütçesi vardır. Ama unutmayın bütün bu sürecin sonunda ortaya çıkan(lar) askeri birer unsur değildir. İnsanlar tarafından kullanılan, hayatı kolaylaştıran, endüstriyel üretim sistemlerini arttıran ve hızlandıran türevler de oldukça fazladır.

Aslında şu soruyu sormak gerekiyor; ülkemizin, savunma sanayisine yaptığı yatırımları yerli otomobil projesinde de kullanmadığını nereden biliyoruz? 

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları