Dolar $
32.54
%-0.01 -0
Euro €
34.86
%0.14 0.04
Sterlin £
40.78
%0.29 0.11
Çeyrek Altın
3976.8
%0.48 18.7
SON DAKİKA

Asgari ücret

Bazen bir kaç konuda yazmak istiyorum. Bu hafta da böyle bir zaman. Çünkü hayat o kadar hızlı akıyor ki; Aborjin'lere üzülüyorduk Avustralya'daki yangında hem onlar hem binlerce hayvanın acıklı hikayesi dünya gündemini oluşturuyordu. Birden bir virüs tüm dünyayı gündem olarak etkisi altına aldı. Şimdi Çin'deki arkadaşlarımıza maske bulmak için Eczane eczane dolaşıyoruz. Gönderdiğim maske sayısı on bini buldu. Tüm bunlar olurken Avrupa Birliği İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) aklına Asgari ücretle AB ve Türkiye'de kaç litre benzin alınabilir? sorusu gelmiş ve araştırma yapmışlar.

Eurostat verilerine göre, Türkiye 440 euro olan brüt asgari ücret ile 26 Avrupa ülkesi içinde sondan 6. sırada. Ancak Türkiye’deki asgari ücret euro bazında Avrupa ülkelerinden düşük olmasına rağmen satın alma gücüne bakıldığında, Türkiye 26 ülke içinde 8. sırada yer aldı.

Sırlamayı bu denli değiştiren en büyük faktör, satın alma gücü paritesi hesaplanırken dikkate alınan mal ve hizmet sepetindeki kalemlerin euro bazındaki fiyatının Türkiye'de düşük olması.

Biz o kadar güçlü bir ülkeyiz ki çalışalım yeter. Para ikinci sırada geliyor. Bu nedenle Avrupa'da en fazla asgari ücretli çalışan oranı Türkiye'de. İşin şakası bu ama hakikaten iş bulmak ülkemizde çok zor. Asgari ücret de olsa eve para götürmek her insanın en büyük derdi. Bu araştırma yapılırken fiyatı düşük olan ürünlere akaryakıt dahil edilmemiş. Türkiye, akaryakıt söz konusu olduğunda, asgari ücretin satın alma gücünde sadece Bulgaristan, Letonya, Macaristan ve Estonya'yı geride bırakıyor. E buna da şükür.

Türkiye'de en çok satan otomobil modellerinden Renault Megan'ı örnek olarak aldığımızda 49 litrelik depo yaklaşık 50 euroya (332 TL) doluyor. Yani, brüt asgari ücretle Megan'ın deposu ancak 9 (8.8) kez doldurulabilir. Türkiye'nin alım gücü sıralamasında geride bıraktığı ülkelerden İspanya'da ise 49 litrelik bir depo yaklaşık 64 euroya doluyor. Ancak asgari ücretle bu işlem en az 16 kez tekrarlanabilir. Fazla gezmeye ne gerek var. Havalar da soğuk. İşe servis ile gitmek de mümkünse arabanın deposunu benzinle doldurmaya gerek yok. Araban olduğuna şükret yeter. 

Türkiye'de 2020 yılında geçerli asgari ücret, brüt 2 bin 943; net ise 2 bin 324 TL olarak belirlendi. Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) 2020 yılı ilk yarısına ait verilerine göre Avrupa’da aylık asgari ücretin en yüksek olduğu ülke Lüksemburg. Bu ülkede brüt asgari ücret 2 bin 142 euro. İkinci sırada bin 656 euro ile İrlanda var. Bu ülkeleri Hollanda (1636), İngiltere (1599), Belçika (1594), Almanya (1584) ve Fransa (1539) takip ediyor. Siz de hemen Türkiye'yi merak ettiniz değil mi, hemen yazayım 26 ülke içinde sondan 6. sırada

En düşük asgari ücret ise 213 euro ile Arnavutluk’ta. Bu ülkeyi Bulgaristan (312), Karadağ (331), Sırbistan (343) ve Letonya (430) izliyor. Türkiye bu ülkelerden sonra aylık 440 euro geliyor. Ama sevindirici haber sonuncu değiliz. Türkiye’nin asgari ücrette geride bıraktığı iki AB üyesi var. Bu ülkeler Bulgaristan ve Letonya olarak yer alıyor bu yıl. Ama önümüzdeki yıl ne olur merakla bekliyoruz. 

Bunlar Avrupa Birliği İstatistik Ofisi'nin yapmış olduğu saptama bu konuda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak asgari ücretin satın alma gücüne göre Türkiye'nin birçok Avrupa ülkesinden daha iyi olduğunu söyledi.

Asgari ücretin 2020 yılı için brüt 2 bin 943, net 2 bin 324 lira olarak belirlendiklerini anımsatan Selçuk, Türkiye'deki asgari ücretin birçok AB üyesi ülkeye göre daha iyi durumda olduğunu belirtti.

'Avrupa'da asgari ücreti en fazla yükselten ikinci ülkeyiz'

Bu durumu Eurostat'ın açıkladığı verilerin de teyit ettiğini belirten Selçuk, "2019 yılında net 2 bin 20 lira olan asgari ücreti, 2020 yılında yüzde 15 artış yaparak net 2 bin 324 liraya yükselttik. Böylece, enflasyonun yaklaşık 3 puan üzerinde sağlanan artış ile Avrupa'da asgari ücreti geçen yıla göre en fazla yükselten ikinci ülke olduk." dedi. Bir çok arkadaşım kendilerini bıraktı çocuklarının iş bulabilmesi için çırpınıyor. 

Ümit ediyorum ki ülkemiz bunun da üstesinden gelecek. Bu güce ve vizyona sahibiz.