Dolar $
32.51
%0.39 0.12
Euro €
34.71
%0.43 0.14
Sterlin £
40.73
%0.56 0.22
Çeyrek Altın
4063.39
%0.2 8
SON DAKİKA
Son Yazıları

200 milyon liralık girişimi harekete geçirecek

24 Tem 2020

Gerek kamu ve gerekse özel kesim birçok yatırımını borçla gerçekleştiriyor. Bu da yetmiyor, borcunu da borçla çeviriyor. Maalesef küresel ekonominin dayattığı model bu!

Birçok ülke dayatılan bu modelin sebep olduğu sorunları tasarruf yaparak aşıyor. Tasarruf açığına meydan vermiyor ve böylece ikiz açıkların kapısını kapatıyor.

Geçende de yazdım:  Tasarruflarla yatırım dengesi, kişi başı milli gelir, cari açık ve bütçe açığı arasındaki ilişki incelendiğinde; tasarruf açıklarıyla cari açık, bütçe açıklarıyla cari açık ve tasarruf açıkları ile bütçe açıkları arasında çift yönlü bir sebep – sonuç ilişkisinin olduğu görülüyor.

Yapılacak iş tasarrufları artırmak… Artırmakla kalmayıp elde edilen sermayeyi üretenin, girişimcinin emrine vermek… Aksi halde fasit daire içinde dönüp dururuz, bir adım dahi ilerleyemeyiz.

Tasarrufları yatırımlara yönlendirmenin çok çeşitli yolları var… Faizlisi var… Faizsizi var… Tabii tercih edilen tüm dünyanın da artık kabul ettiği hatta kabul etmek zorunda kaldığı “faizsiz fon” oluşturma ve üretime kazandırma… Zira, faiz sisteminin dünyayı ne hale getirdiği ortada.

İşte Türkiye’mizde girişimcisine, üretenine destek olan çok sayıda yatırım var. Tarım, gıda ve teknoloji alanında yatırım yapan girişim sermayesi yatırım fonlarının son 7 yılda, 5 bin 500’e yakın girişime 100 milyar dolarlık yatırım yaptığını biliyoruz. İşte bu kuruluşlardan biri de Letven Capital. Önümüzdeki 2 yıl içinde 200 milyon liralık yatırımı hayata geçirecek.

***

Türkiye’nin küresel ölçekte en güçlü ve en yaygın sermaye platformu Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ile Letven Capital arasında TARS Girişim Sermayesi Yatırım Fonu kapsamında önemli ve ülkemiz için stratejik sayılan bir işbirliğine imza atıldı.

Hedef; faizsiz, insani finansla üreteni, girişimciyi desteklemek…

Toplantıya bizzat katılmakla şeref bulduk ve ülkemizin geleceğinin nasıl şekilleneceğini görmemizden dolayı da mutlu olduk.

Zira; MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan ve Letven Capital Genel Müdürü Kamil Kılıç toplantıda işbirliğine dair bilgiler verirken ekonomiye yönelik verdikleri mesajlar, “borçsuz, harçsız” kalkınmaya açılan kapılar niteliğindeydi.

MÜSİAD Başkanı Kaan toplantıda önce, Türkiye’nin 2023 hedefleri içinde gıdada 150 milyar dolarlık üretim, 40 milyar dolarlık ihracat öngörüsü olduğunu hatırlattı.

Kaan ardından, Türkiye’nin gıda sektörü profilini çizerken, 2,2 milyon üretici, 45 binin üzerinde küçük veya büyük firma ile net ihracatçı konumundaki ülkemizin yüzde 7,5 ile ihracattaki büyümeyle dünyada 21’inci sırada yer aldığını, İSO 500 listesinde bulunan 100 gıda şirketine ait net satışın 143,5 milyar lira olduğunu, sektörün 5 milyon istihdam sağladığını ve ihracatın da yüzde 12’sini gerçekleştirdiğini sıraladı.  

***

MÜSİAD Başkanı Kaan, halen 18 milyar dolarlık gıda ihracatı yapan Türkiye’nin bu rakamı gelecek 10 yılda 180 milyar dolara çıkarma hedefi doğrultusunda, 2 bin tarım gıda firmasını KOBİ veya büyük ölçekli firmaya dönüştürmek için Letven Capital ile işbirliğine gittiklerini ve bu işbirliğinin bu yolda önemli bir adım olduğunun altını çizdi.

Başkan Kaan’ın ifadelerine göre, Letven Capital ile yapılan işbirliği, tazelenme sürecinin, “bizim anladığımız şekliyle” yeni normalin vermiş olduğu meyvelerden biri. Tazelenme sürecinin son etabı ise ülke ekonomisine yüksek katma değerli çalışmalar yapacak firmaları oluşturmak.

Bahsini ettiğim çalışmalar MÜSİAD Future olarak tanımlanan markası üzerinden yürütülüyor. MÜSİAD Future “geleceğin iş modelleri ve geleceğin sektörleri” sloganıyla tarımsal ve kırsal kalkınma alanındaki Türkiye’nin yeni yol haritasında etkin bir oyuncu olarak yer alacak. MÜSİAD Future’un diğer projesi de yakında açıklanacak.

Letven Capital Genel Müdürü Kamil Kılıç da oluşturdukları TARS Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ile en az 10 patent veya yeniliği ticarileştirmeyi, 5 startup’ın her birini en az 50 milyon lira değerleme seviyesine getirmeyi, sektörde en az 15 şirkete yatırım yapmayı, şirketlere ait cironun yarısına yakınının ihracat kaynaklı olmasını ve bu alanda Türkiye’den en az 1 “unicorn – 1 milyar dolar ve üzeri girişim-” çıkarmayı hedeflediklerini belirterek yeni yol haritasını çizdi.

Kılıç, fonun yüzde 30'u ile fikir, startup ve mikro ölçekli girişimlere, yüzde 70'i ile küçük ve orta ölçekli girişimlere gelecek 2 yıl içinde 200 milyon lira yatırım planladıklarını kaydetti.

Tasarrufu olan gitsin; ülkenin geleceğine yatırım yapsın, vatan ve millet sevgisi nasıl olur, göstersin!

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları