tag:gazetebirlik.com,2015:cid-18 Analiz Gazetesi Analiz Gazetesi 2024-03-05T17:02:59+03:00 ARTAŞ HOLDİNG 2024'DE 6 PROJE TESLİM EDİYOR https://analizgazetesi.com.tr/haber/artas-holding-2024de-6-proje-teslim-ediyor-203/

1977 yılında kurulan ve halihazırda gayrimenkul, perakende, turizm, sanayi, enerji ve girişim sermayesi yatırım fonu sektörlerinde faaliyet gösteren ve bugüne kadar 40 bine yakın konutu tamamlayan Artaş Holding, 2024 yılı içerisinde toplam 821 bin metrekare büyüklüğe sahip 6 projesini teslim ediyor. 

SAKLI VADİ’DE YAŞAM BAŞLADI

Modern şehirleşmenin en başarılı örnekleri arasında yer alan Vadistanbul’a yürüme mesafesindeki Avrupa Konutları Saklıvadi’de yaşam ocak ayında başladı. Proje 23.800 m2 arsa üzerinde yer alıyor ve 1+1’den 3+1’e 227 konut bulunuyor. Belgrad Ormanı’na komşu konumuyla öne çıkan ve yüzme havuzu, sauna, spor tesisi gibi detayların yer aldığı Avrupa Konutları Saklıvadi, ferah tasarıma sahip konutlarıyla eşsiz bir yaşamın kapılarını aralıyor. 

ESENTEPE VE AVCILAR’DA TESLİMLER MART 2024’TE

Artaş Holding, Avrupa Konutları markasıyla Kartal-Esentepe lokasyonunda hayata geçirdiği projesinin ve İstanbul’da ticarete yeni bakış açısı kazandıracak Artaş Sanayi ve Ticaret Merkezi’nin teslimlerini ise  Mart 2024’te gerçekleştirecek. Anadolu Yakası’nda değeri her geçen gün yükselen Kartal’da 39 bin 500 metrekare arsada inşa edilen Avrupa Konutları Esentepe’de 1+1’le 4+1 arasında değişen 865 konut, İstanbul Avcılar’da 60 bin metrekare alanda konumlandırılan ve ticarete yeni bir boyut kazandıracak olan Artaş Sanayi ve Ticaret Merkezi projesinde ise 301 bağımsız birim bulunuyor.

3 PROJEDE YAŞAM EYLÜLDE BAŞLIYOR

Avrupa Konutları Yenimahalle’de 1+1’den 4+1’e varan 754 konut sahipleriyle buluşacak. 49 bin metrekarelik arsa üzerinde konumlandırılan projede tüm ihtiyaçlara yanıt verecek sosyal donatı alanları yer alıyor. 30 bin metrekarelik arsa üzerinde hayata geçirilen ve sahip olduğu peyzajdan, sosyal donatılarına Atakent bölgesinin en özel projeleri arasında yer alan 413 konutluk Avrupa Konutları Ata projesinde ise 1+1’den 4+1’e kadar tüm ihtiyaçlara yanıt verecek konut alternatifleri bulunuyor. Anadolu Yakası’nın gözde lokasyonlarından Ümraniye Yamanevler aksında 13 bin metrekarelik arsa  alanında konumlandırılan Avrupa Residence Yamanevler projesinde de 1+1’le 3+1 arasında değişen 343 daire bulunuyor. İstanbul’un gözde konumlarında yükselen bu 3 projede yaşam Eylül 2024’te başlayacak.

 “SÖZLERİMİZİ TUTUYOR, YÜKSEK KALİTEDE KONUTLAR SUNUYORUZ”

Artaş Holding olarak faaliyet gösterdikleri ilk günden itibaren “Kalite, Güven, Memnuniyet” üçgeninde projeler ürettiklerini belirten Artaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya “Yarım asra yaklaşan tecrübemiz ve sahip olduğumuz birikimle yeni projeler üreterek insanımıza sağlam ve dayanıklı yaşam alanları sunmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Türkiye’nin konut markası haline gelen Avrupa Konutları projelerimizle bugüne kadar binlerce aileyi ev sahibi yapmanın mutluluğunu yaşadık. “Bir Harf, Binlerce Mutluluk” mottomuzla farklı lokasyonlarda Avrupa Konutları markalı projeler ürettik ve 40 bine yakın konutu sahiplerine teslim ettik. Bugün ise 6 projemizin teslimlerini bu yıl içerisinde gerçekleştireceğimizi duyuruyoruz. Bize güvenen her bir insanımıza hem konforlu bir yaşam alanı sunuyor, hem de kazançlı bir yatırım imkanı tanıyoruz. Artaş Holding olarak bugüne kadar verdiğimiz sözlerin arkasında her zaman durduk ve projelerimizi zamanında teslim ettik. Bu yıl teslim edeceğimiz projelerimizde de söylediğimiz gibi “Sözümüzün Arkasında, Geleceğin Yanındayız” dedi.

DEPREM ERKEN UYARI SİSTEMİ EDIS’E YATIRIM YAPTI

Büyüme ve katma değer üretme potansiyeli olan şirketlere yatırım yapma stratejisi ile kurulan Artaş Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, girişim ekosistemine katkı sağlamayı amaç edinirken; Türkiye’nin ekosistemine odaklanmayı amaçlıyor. Teknoloji ve inovasyon şirketlere odaklanacak olan fon, Artaş Holding’in sahip olduğu güç ve bilgi ile teknoloji şirketlerini desteklerken bir yandan da yatırım yaptığı girişimler eliyle KOBİ’lerin yeni çağa uyum sağlama yolunda destekçisi olmayı hedefliyor. Artaş Holding bu anlamda ilk yatırımını, yüksek teknolojiyle depremi yerinde tespit eden, deprem öncesi bölgeye uyarı gönderen ve otonom tedbir alınmasını sağlayan entegre bir sistem olan EDIS’e yaptı. EDIS sistemi hali hazırda Emlak Konut GYO ve özel sektör konut projeleriyle birlikte alışveriş merkezleri, hastaneler ve sanayi sitelerinde kullanılırken önümüzdeki dönemde tüm yapılara entegre edilmesi planlanıyor. Artaş Holding, Artaş Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’yla ülke için stratejik öneme sahip projelere önemli katkılar sağlamayı hedefliyor.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Londra'da bir konut satın alın ve tüm başkent avcunuzun içinde olsun https://analizgazetesi.com.tr/haber/londrada-bir-konut-satin-alin-ve-tum-baskent-avcunuzun-icinde-olsun-8917/

Alanında lider firmanın başkentte sürdürülebilir yaşam taahhüdünün bir parçası olarak, konut sitelerinin lokasyonları Londra'nın sunduğu çeşitli toplu taşıma seçeneklerinden en iyi şekilde yararlanacak şekilde seçiliyor. Büyük ulaşım merkezleri her zaman bu lokasyonlara yakın bir konumda bulunuyor ve Barratt London, şehrin ulaşım ağından sorumlu yerel yönetim örgütü Transport for London (TfL) ile anlaşarak bölgedeki istasyonlardan bazılarının hemen yanındaki pek kullanılmayan otopark alanlarında muhteşem yeni evler inşa ediyor.

Ortaklık, Walthamstow Blackhorse View'da yapılan ve tamamen satılan ilk projenin başarısının ardından Wembley'in kalbindeki heyecan verici bir projenin başlatılmasıyla uzatıldı. Wembley Park istasyonuna komşu olan ve Londra'nın merkezine sadece 12 dakikalık bir uzaklıkta bulunan Wembley Park Gardens, özel alan erişimi olan ve Wembley manzaralı bir ve iki yatak odalı daireler sunan yeni bir proje olarak öne çıkıyor.

İş, okul veya gezmek için olsun, Londra’da nereye giderseniz gidin hızlı ve rahat ulaşım seçenekleri bulunuyor. Londra, 1863 yılında dünyada yeraltı treni ile ilk kez hizmet veren şehir olmuştur ve o zamandan bu yana kent toplu taşımacılığının öncü şehirlerinden biridir. Yerüstü, yeraltı ve ana hat trenleri, hafif raylı sistem, tramvaylar, otobüsler, nehir otobüsleri, havaalanları, helikopter pisti, teleferik seçenekleri ve dünyanın en iyi eğitimli taksi şoförleriyle Londra'nın dünyanın en iyi ulaşım imkanlarına sahip şehirlerinden biri olması hiç de şaşırtıcı değil.

Londra Metrosu, 402 kilometrelik bir alanı kapsayan ve 272 istasyon bulunan 11 metro hattında günde beş milyon yolcuya hizmet veriyor ve şehrin ulaşım ağının en önemli merkezi konumunda bulunuyor. Yoğunluğun en yüksek olduğu saatlerde 543'ten fazla tren hizmet vermekte ve en hızlı hat üzerinde saatte 40 tren çalışıyor. Sabah 5'ten gece yarısına kadar kesintisiz hizmet veren ve hafta sonları en yoğun hatlarda 24 saat hizmet veren Tube, şehirde dolaşmanın en hızlı ve rahat yolu ve dünyanın en konforlu metrosu olarak değerlendiriliyor.

Geçtiğimiz yıllarda Londra demiryolu ağına daha önce Crossrail olarak bilinen Elizabeth Hattı da eklendi. Bu hat, ana hat trenlerinin Londra'yı boydan boya geçen tünellerden geçmesini sağlıyor ve Heathrow Havaalanı'ndan Essex'teki Shenfield'a kadar hızlı ve doğrudan bağlantılar sunuyor. Şehir ayrıca, St Pancras'tan kalkan Eurostar ile trenle Avrupa anakarasına da bağlanıyor.

Batı Londra'daki eski Nestle fabrikasının dikkat çeken bir yenileme projesi olan Hayes Village, tarihi yeşil alandan Crossrail'in önemli bir noktası olan Hayes ve Harlington tren istasyonuna kadar uzanan oldukça kullanışlı bir yaya yoluna sahip olmasıyla ön plana çıkıyor. Güneybatı Londra'nın en cazip emlak merkezlerinden birinde yer alan Springfield Place, Tooting Bec metro istasyonuyla birlikte iki demiryolu istasyonuna yürüme mesafesinde olup en iyi ulaşım bağlantılarına sahip projelerimizden biridir.

Ek olarak, Londra Travelcard bölgesinde bulunan 368 istasyona yayılan ve Büyük Londra ile çevresindeki banliyölere hizmet veren ana hat tren istasyonları ile çevrilidir. Croydon'a gidip gelen Tramlink ile Canary Wharf ve London City Havaalanı gibi başlıca iş merkezlerine hızlı ulaşım sağlayan Docklands monoray hattı gibi yer üstü ulaşım bağlantılarına da sahiptir.

Yeni planlanan West London yer üstü hattı Hendon'u Hounslow'a bağlayacak ve Barnet kentindeki Hendon Waterside, LB Hillingdon'daki Hayes Village ve LB Harrow'daki Eastman Village gibi en popüler projelerimizden bazılarına daha rahat ulaşım bağlantıları sağlıyor. Dahası, Güney Doğu Londra bulunan, kilometre taşı niteliğindeki yeni projemiz Bermondsey Heights, yalnızca 400 metre uzaklıktaki yeni Londra Metro istasyonu da dahil olmak üzere bölgeye yönelik kapsamlı yenileme planlarının bir parçasıdır.

Havaalanları söz konusu olduğunda ise, Londra havaalanı sistemi, her yıl altı havaalanını kullanan 170 milyondan fazla yolcuyla dünyanın en çok kullanılan havaalanı sistemidir. Londra Heathrow, Dubai Havaalanı’nın ardından dünyanın en yüksek ikinci yolcu sayısına sahipken, Londra Gatwick de 10. sırada yer alıyor. Şehirdeki tüm havaalanları, özel tren ve otobüs seferleriyle şehrin merkezine kolay ulaşım sağlıyor. Londra'nın batısında yer alan RAF Northolt özel jetler tarafından kullanılırken, Battersea'de bulunan London Heliport özel helikopterler için kullanılıyor.

Hem turistler hem de işlerine gidip gelen kişiler arasında oldukça popüler olan Londra nehir otobüsleri ağı, Thames Nehri üzerindeki 22 iskele boyunca seferler düzenliyor ve yolculara olağanüstü manzaralar sunuyor. Bununla birlikte, IFS Cloud Teleferiği, ziyaretçileri Thames Nehri boyunca Greenwich’den Kraliyet Rıhtımı'na götürüyor.

Londra'nın havası önceleri smogla kaplıydı ancak son yirmi yılda Londra Belediyesi, hava kirliliğine neden olan araç kullanımını daha temiz ve daha çevreci seçeneklerle değiştirmeye yolunda adımlar atıyor.

Londra'da 675 farklı güzergahta 8 bin 600'den fazla sayıda otobüs hizmet veriyor ve her sekiz yolculuktan biri elektrikli ya da hidrojenle çalışan otobüslerle gerçekleştiriliyor. Bu da Londra'nın Avrupa'nın en büyük sıfır emisyonlu otobüs filosuna sahip olması anlamına geliyor.

Londra'nın ünlü siyah taksilerinin yüzde kırkı da elektrikli araçlardan oluşuyor. Londra taksicileri dünyanın en iyi eğitimli taksi şoförleridir, zira lisanslarını alabilmek için Charing Cross'un on kilometre yarıçapındaki her yolu ve önemli noktaları ezberlemeleri ve oldukça zorlu bir sınavı geçmeleri gerekiyor. The Knowledge olarak bilinen ve 1865 yılında beri Londra’da bir gereklilik olan bu sınava hazırlanmak ve geçmek en az üç yıllık sıkı bir çalışma gerektiriyor.

Böylesine kapsamlı bir toplu taşıma ağına sahip olan Londra'nın bir destinasyon ve yaşanacak yer bir olarak sürekli yüksek puan alması şaşırtıcı değil. Kanadalı turizm ve emlak danışmanlık hizmeti Resonance Consultancy, 2023 yılında Londra’yı üst üste sekizinci kez dünyanın en iyi şehri seçti. "Yaşanabilirlik, sevilebilirlik ve refah" kriterleri açısından 270 şehri karşılaştıran danışmanlık şirketi, Londra’nın Paris, New York, Tokyo ve Dubai'nin üzerinde değerlendirilmesinin nedenlerinden biri olarak başkentin sahip olduğu mükemmel toplu taşımacılığı gösterdi.

Ulaşım bağlantılarının mükemmelliğinin bir sonucu olarak, yalnızca şehrin merkezinde bulunan 1. ve 2. Bölgelerdeki evlerin çalışanlar için uygun olduğu düşüncesi artık geçerliliğini yitirdi. Bugün, 4. veya 5. Bölgede bir ev satın alabilir ve iş, okul veya eğlence, nereye giderseniz gidin hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"VESEN YALILARI"NDA YAŞAM BAŞLIYOR https://analizgazetesi.com.tr/haber/vesen-yalilarinda-yasam-basliyor-5332/

Vesen’in mottosu “Sen Merkezli Yapılar” yani odağında insan var, bu sebeple yaşam alanlarını tasarlarken öyle ince detaylar düşünüşmüş ki “lüks” kavramı adeta yeniden tanımlanmış, Nasıl mı?

 

40.795 metrekarelik projenin % 80’i yeşil alan,

Sağlık Bakanlığı tarafından mükemmel derecede girilebilir raporuyla 250 metre uzunluğunda plaja sahip,

Özel mimarisiyle istisnasız her dairesi deniz manzaralı,

Meyve ağaçları, gül bahçeleri, yapay göletleri, zen bahçeleri ile yeşil ve mavini her tonu görülebilen,

Açıkhava fitness alanı, kapalı spor salonu, üç adet yüzme havuzu, tenis kortu, basketbol ve futbol sahası, squash duvarı, yoga ve pilates stüdyoları ve hatta su sporları kulübüyle her tür spora olanak sağlayan,

Çocuklar için Macera Parkı’nda, tırmanma duvarlarından kum havuzuna kadar eğlenceli vakit geçirebilecekleri pek çok alan,

Site içindeki tüm araç trafiği yer altından sağlanarak, kesintisiz yürüyüş alanları,

Deniz kotundaki sosyal tesislerinde cep sinemasından yüzme havuzlarına, restorandan sauna ve buhar odasına kadar her tür konfor alanı düşünülmüş,

Çoğunluğu 4,5+1 ve 5,5+1 olmak üzere en küçüğü 3,5 +1 olan ve minumum 214 metrekareden başlayan ve 2,90 tavan yüksekliğiyle tavana kadar camlardan oluşan daireler tasarlanmış,

Her daire kendine özel 70 m2 ile 117 m2 teras veya 85 m2 ile 270 m2 arasında bahçeye sahip….

 

MUHİTTİN PALAZOĞLU; “YALI DAİRELERİNİN İNŞA ÇALIŞMALARI SON HIZDA İLERİ TEKNOLOJİ VE MUHENDİSLİKLE DEVAM EDİYOR ‘’

 

” Vesen” Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Palazoğlu; Tuzla’nın en değerli ve nezih yerleşim alanlarından Mercan’da hayata geçirdiğimiz Vesen Yalıları projemizde inşa faaliyetlerimiz takvimimiz doğrultusunda ilerliyor. Yalı dairelerinin inşaatı %85  seviyelerine ulaştı. Yalı dairelerimizin teslimlerine kısa bir süre kaldı. Mavi ve yeşille bütünleşen konsepti ve mimarisiyle bölgede örnek teşkil edecek nitelikli bir projeye imza atıyoruz. Vesen Yalıları ile bölgeye katma değer sağlarken, oturumcusuna da keyifli bir yaşam alanı ile karlı bir yatırım imkanı sunuyoruz.” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Akfen İnşaat Zagreb Projesinde Hırvatistan Başbakanı Plenkovic'i Ağırladı https://analizgazetesi.com.tr/haber/akfen-insaat-zagreb-projesinde-hirvatistan-basbakani-plenkovici-agirladi--2720/

Kuruluşundan itibaren Türkiye ve yurtdışında şimdiye kadar havalimanı terminalleri, doğalgaz boru hatları, hidroelektrik santralleri ve gayrimenkul projeleri gibi önemli altyapı projelerini hayata geçiren Akfen İnşaat, Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de yapımına devam ettiği projede önemli bir konuğu misafir etti.

Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic, Akfen İnşaat ve Dost İnşaat tarafından ülkenin başkenti Zagreb’de yapımına devam edilen Sister Of Mercy Hastanesiprojesine ziyaret gerçekleştirdi. Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic’e ülkenin Sağlık Bakanı Vili Beroş ve İnşaat Bakanı Branko Bacic de eşlik etti.

Akfen Holding Başkanvekili ve CEO’su Selim Akın, Akfen İnşaat Genel Müdürü Mesut Coşkun Ruhi ve proje çalışanları tarafından karşılanan Başbakan Plenkovictarihî hastanenin renovasyonu konusunda yürütülen çalışmaları yakından izlerken, proje hakkında da bilgiler aldı.

 

ÇALIŞMALARIN 2025 YILINDA

TAMAMLANMASI PLANLANIYOR

 

1895 yılında Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de hayata geçirilen tarihî Sister Of Mercy Hastanesi’nin 110 bin metrekare alan üzerinde 22 binası bulunuyor. Yapımını Akfen İnşaat ve Dost İnşaat’ın üstlendiği,  2022 yılının Kasım ayında sözleşmesi imzalanan ve projelendirme çalışmaları başlayan proje, yaşanan depremde zarar gören tarihî Sister Of Mercy Hastanesi’nin renovasyonunu içeriyor.

Üstlenilen proje kapsamında aynı kampüs içerisinde yer alan ve kullanımı devam eden 6 binadan 4 binanın renöve edilmesi ve 2 binanın yıkılıp tamamen yeniden yapılması bulunuyor.

Sister Of Mercy Hastanesi projesinin güçlendirme tasarım safhası Avrupa Birliği Dayanışma Fonu, yapım aşaması ise Hırvatistan Hükümeti’ne bağlı Sağlık Bakanlığı tarafından finanse ediliyor. Projenin 2025 yılında tamamlanması planlanıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ev sahibi olma kuralları modüler konutlarla değişiyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/ev-sahibi-olma-kurallari-moduler-konutlarla-degisiyor-6665/

Mevcut yöntemlerle konut sahibi olmak her geçen gün biraz daha zorlaşıyor. Ancak Türkiye’nin ilk modüler konut markası Homera, bu durumu değiştirecek. “Fabrikadan Halka” anlayışıyla kısa sürede anahtar teslim yapabilen Homera, geleneksel ev sahibi olma yöntemine bir alternatif getiriyor. Modüler çelik yapı üretiminde öncü olan firma, bu ay Hollanda’da açtığı showroom’uyla Avrupa’da da hizmet veriyor. 

Beş katlı bir apartmanı 4-6 ay gibi kısa bir sürede yaşanabilecek halde teslim edebilen Homera, kentsel dönüşümün hızla tamamlanması için de önemli bir imkân yaratıyor. Şirketin hedefleri arasında, İstanbul gibi deprem riski yüksek şehirlerde özellikle hasar alması halinde büyük kayıplar yaşanacak okullar, yurtlar, hastaneler, itfaiye birimlerinin yeniden inşa edilerek hızla güvence altına alınması da yer alıyor. 

Depreme karşı dirençli çelik yapılar

Projeleri sürdürülebilir tasarım ve mühendislik kriterlerine uygun olan Homera evleri, 11 bin metrekare kapalı ve 20 bin metrekare açık üretim alanına sahip Akkon Çelik Fabrikası’nda endüstriyel çelik yapı sistemiyle üretiliyor. Depreme karşı dirençli, yüksek enerji verimli ve çevre dostu olmasıyla sürdürülebilirlik ilkelerine uygun olan Homera yapıları, müşterilerine istedikleri yerde, kişileştirilebilir, tek ya da çok katlı, farklı büyüklüklerde ve tasarımlarda anahtar teslim ev sahibi olma şansı sunuyor. 

Çelik taşıyıcı sisteminden mimari tasarım projesine, elektrik-mekanik projesinden iç mimarisine kadar her detayın incelikle planlandığı Homera modüler yapıları, sadece konut çözümü sunmuyor. Antalya’daki Club Marco Polo, Kaş’taki Kairos Hotel ve Kartepe’deki Tumba Sisli Vadi Otel gibi farklı yapı türleri de inşa edilebiliyor. Yurtdışında da talebin yoğun olduğu Homera ürünleri, şimdiden Belçika, Avusturya ve Dominik’te kuruldu. Kısa sürede inşa edilmesi ve hayata geçirilmesiyle yatırımların hızlı dönüşünü sağladığı için arsa sahipleri ve yatırımcıların da ilgisini çekiyor.

Amaç güvenli ve sürdürülebilir inşaat bilinci oluşturmak

Homera, özellikle deprem bölgesinde bulunan ülkemizde güvenli binalar inşa ederken, sürdürülebilirliğe uygun yapı sistemlerini yaygınlaştırmayı amaçlayan, fabrika ortamında yapı üretiminin öncüsü Consera’nın lokomotif markalarından biri. Consera Kurucusu Melih Şimşek, üretimin fabrikada yapılarak alanda birleştirildiği off-site construction’ın, öncelikle sahadaki inşaatlarda karşılaşılabilecek insan hatasını ortadan kaldırdığını vurgulayarak, “Bu yöntemle inşaatta hem işler hem de maliyet daha kontrollü gerçekleştiriliyor. Modüler çelik yapılar hem hızlı inşası hem güvenilirliğiyle Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi’nde en öncelikli ihtiyaçlar arasında yer alan ve hâlâ günümüzün önemli sorunlarından barınmayla ilgili en iyi çözüm üreten sistemler. Ayrıca inşaatı, yüksek katma değer yaratacak şekilde ihraç edilebilir kılması, ülke ekonomimiz için de büyük bir gelir yaratıyor. Yeni nesil bir konut edindirme metodolojisi sunan Homera da projeleriyle Türkiye ekonomisine ve ihracata katkı sağlıyor. Ancak asıl amacımız depreme karşı güvenli çelik yapılar ve sürdürülebilir inşaat konusunda toplumu ve sektörü bilgilendirip geliştirmek. Bu nedenle AR-GE çalışmalarına çok önem veriyoruz” dedi. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
DAP Yapı, gayrimenkulün 'en itibarlı markası' seçildi https://analizgazetesi.com.tr/haber/dap-yapi-gayrimenkulun-en-itibarli-markasi-secildi-3560/

Halk oyları tarafından belirlenen ve bu yıl 10uncusu düzenlenen “The ONE Awards”te Yılın En İtibarlı Markası’ ödülü; geçen yıl olduğu gibi bu yıl da DAP Yapı’nın oldu. DAP Yapı’yı da bünyesinde bulunduran DAP Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, “İki yıldır üst üste aldığımız bu ödülün, sektörde yarattığımız güvenin ve itibarın eseri olduğunun farkındayız. Bu itibarın ve değerin böylesi bir ödülle taçlandırılması, DAP Ailesi için gurur verici” dedi.

Gayrimenkul sektöründe faaliyet gösterdiği ilk günden bu yana, yatırım yaptığı bölgelere değer katma vizyonuyla hareket eden ve sanatsal mimariyi konforla buluşturan DAP Yapı, The ONE Awards Bütünleşik Pazarlama Ödülleri’nde “en itibarlı gayrimenkul markası” seçildi. Bilindiği gibi her yıl düzenlenen ve bu yıl 10’uncusu gerçekleştirilen The ONE Awards töreninde; 12 ilde bin 200 kişiyle yüz yüze gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda belirlenen yılın itibar ve değerini en çok artıran markalar ödüllendirildi.

Dünya çapında ödüllü eserlerin mimarı

DAP Yapı, halihazırda lüks segmente hitap eden, her biri dünya çapında ödüller kazanan, özgün, nitelikli ve konsept on binlerce konuta imza attı. Pandemi öncesinde çalışmalarına başladığı ve Covid-19 pandemisinin daha en başında ortaya koyduğu ‘Sağlıklı Ev’ konseptiyle dünyaya örnek bir model geliştiren şirket, ‘Doğru Alanda Projeler’ sloganıyla insana-çevreye duyduğu saygıyla; dünü, bugünü ve yarını gelecekle buluşturuyor, yarınlara miras olacak, nitelikli eserler tasarlıyor.

"DAP ailesi açısından gurur verici"

Bu ödülün kendileri açısından çok büyük anlam ifade ettiğini söyleyen Ziya Yılmaz, “Almış olduğumuz bu ödül, 12 ilde bin 200 kişiyle yüz yüze gerçekleştirilen bir halk oylamasının ürünü. Bu 12 il içinde ise DAP Yapı, şimdilik sadece İstanbul ve İzmir’de proje geliştiriyor. Dolayısıyla, henüz proje geliştirmediğimiz geriye kalan 10 ilde yaşayanlar açısından da ‘en itibarlı marka’ seçilmek gerçekten çok önemli. DAP Yapı olarak en önemli özelliğimiz hem proje geliştirdiğimiz bölgeyi hem de insanlarımızın ihtiyaçlarını iyi analiz edip buna göre hareket etmemiz. Hayata geçirdiğimiz pek çok proje daha talep toplama sürecinde rekor sayıda başvuru aldı. Bunun sektörde yarattığımız güvenin ve itibarın eseri olduğunun farkındayız. Bu itibarın ve değerin böylesi bir ödülle taçlandırılması, bizler için gurur verici” diye konuştu.

Sektörün öncüsü oldu

DAP’ın tescilli markası olan ‘Sağlıklı Ev’ kriterlerini pandeminin daha en başında “Çekmeköy’de başladığı, Nişantaşı’nda devam ettirdiği ‘Sağlıklı ve Lüks Ev Standartları’nı Yeni Levent’te bir üst kademeye taşıdı. Bu çerçevede Yeni Levent’le birlikte Sağlıklı ve Lüks Evleri, şehrin merkezinde doğanın tüm iyileştirici etkilerini yaşatan yepyeni bir model geliştirildi. Proje kent ve doğa arasındaki duvarları kaldırıp, kentsel ve doğanın tüm imkanlarına zahmetsiz ve eşit uzaklıkta bir ulaşımı mümkün kılıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
ARSA YATIRIMINDA ÇANAKKALE'NİN YILDIZI PARLIYOR! "ARSA YATIRIMI İÇİN DOĞRU ZAMAN" https://analizgazetesi.com.tr/haber/arsa-yatiriminda-canakkalenin-yildizi-parliyor-arsa-yatirimi-icin-dogru-zaman-4552/

Özellikle pandemi sonrasında artan talep, Çanakkale'nin merkez köylerinde bulunan arazi fiyatlarını zirveye taşıdı. Lapseki, Suluca, Kemiklialan bölgesinde 10 dönümlük bir arsa, arazi, tarla 20 milyon-25 milyon, merkeze bağlı Batak Ovası bölgesinde ise 10 dönüm arsa, arazi, tarla ise 4-5 milyon gibi fiyatlardan satılıyor.

KONUT ALAMAYAN YATIRIMCI ARSAYA YÖNELİYOR

Konut fiyatlarındaki ve faiz oranlarındaki yükselişin de etkisiyle yatırımcıların bütçelerine uygun arsa ve tarlalara yönlendiğini söyleyen ARAGYD Kurucusu Dr. Av. Mert Van, “Konut fiyatlarının pik seviyeye ulaşması, insanların enflasyon karşısında paralarını koruma çabası, kredibilite ve deprem gibi nedenlerle yatay mimariye oluşan ilgi gibi birçok farklı nedenin bir araya gelmesiyle birlikte arsaya çok ciddi bir yönelim oluştu. Devletin altyapı yatırımı yapmayı planladığı, gelişmekte olan bölgelerden doğru fiyatlı arsa yatırımları yapmak için doğru bir zamandayız. Özellikle Çanakkale’de bu anlamda fırsat veren şehirlerin başında geliyor” dedi.

“SON 4 YILDA ARSA FİYATLARINDA YÜZDE 530 ARTIŞ YAŞANDI”

Arsa yatırımlarına olan ilginin artmasının temel nedenleri arasında, arsa yatırımlarının potansiyel getiri fırsatları, yatırımcıların portföylerini çeşitlendirme ihtiyacı ve doğa içinde huzurlu bir yaşam arzusu yer alıyor. Son 4 yılda Türkiye geneli arsa fiyatlarında yüzde 530 artış yaşandığını ifade eden Van, arsa yatırımı için en çok fırsat veren bölgelerin; Kuzey Ege, Çanakkale, Kırklareli, Manisa ve Yalova, en çok yatırım yapılan bölgelerin ise Bursa, Çanakkale, Balıkesir, Edirne, Kırklareli ve İzmir olduğunu belirtti.

TINY HOUSE ARSALARINA İLGİ ARTMAYA DEVAM EDİYOR

Şehir yaşamının hızla artan kalabalığı, günlük hayatın koşuşturması ve stresi, insanları daha sakin, doğayla iç içe bir yaşam arayışına itiyor. Bu nedenle, birçok kişi arsa yatırımlarına yönelerek şehir yaşamının sıkıntılarından kaçmak ve daha huzurlu bir yaşam alanı oluşturmak isterken, getiri potansiyeli yüksek olan arsa yatırımının kazançlı olması bilinciyle hareket ediyor. ARAGYD Kurucusu Dr. Av. Mert Van, “İnsanların doğal yaşama olan ilgilerinin artması sebebiyle, bu tarz kanunlara uygun arazilerin de kıymeti artmaktadır. Bu ilgiden dolayı Tiny House arazileri yatırım aracı olarak değerlendirilmektedir.” dedi. Altyapısı hazır TinyHouse arsaların avantaj sağladığından bahseden Van, “Tüm altyapının tek elden sağlanması sebebiyle kişilere düşen maliyet azalmaktadır. Aynı şekilde güvenlik, sosyal alan gibi hizmetlerin bulunmasından dolayı kişilere bir konfor alanı yaratması sebebiyle Tiny House arsalarına olan ilgi günden güne artmaktadır.” diye konuştu.

“ARSA, HER ZAMAN ALTIN VE KONUTA GÖRE DAHA FAZLA GETİRİ SAĞLIYOR”

Çanakkale özelinde imarlı arsaların metrekaresinin 1.000 TL’den başlayıp 60.000 TL’ye kadar arttığını belirten Van, “Arsa; 1/1000 uygulama imar planında olan ve üzerinde konut, otel, hastane gibi yapıların yapılabildiği yerlerdir. Arzı mümkün olmayan bir yatırım aracı olması sebebiyle doğru yerden ve doğru fiyatla alınan bir arsa her zaman altın ve konuta göre daha fazla getiri sağlıyor. Son 1 yılda konut satışları yüzde 17,5 azaldı ve 1 milyon 225 bin satış gerçekleşti. Konut dışı satış ise yüzde 3 artışla 1 milyon 723 bin olarak gerçekleşti” dedi.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Emlak Konut'un 2024 hedefleri https://analizgazetesi.com.tr/haber/emlak-konutun-2024-hedefleri-7975/

Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yapılan açıklamada, şunlar aktarıldı:

''Şirketimizin 2024 yılında devam etmekte olan ve geliştirilmesi hedeflenen proje satışlarından 533.777 metrekare toplam brüt satış alanı ve KDV hariç toplam 52.037.494.976 TL satış değerine ulaşacağını hedeflemekteyiz. Şirketimizin net karının ise 5 milyar 818 milyon TL olabileceği öngörülmektedir. Yapmış olduğumuz çalışma sonucu ortaya çıkan satış öngörülerimiz, mevcut piyasa şartları ve yıl içinde ülkemiz ve dünya ekonomisinde oluşabileceğini düşündüğümüz gelişmelerin beklentilerimizle uyumlu gerçekleşmesi durumunda ulaşılabilecek değerlerdir. Beklenmedik şartların ortaya çıkması halinde, şirketimiz hedeflerini yeniden değerlendirebilecektir.''

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siltaş Yapı'dan yılın ilk kampanyası https://analizgazetesi.com.tr/haber/siltas-yapidan-yilin-ilk-kampanyasi-3201/

Modern mimari teknikler ve trendler ışığında kent ihtiyaçlarını yeniden yorumlayarak hayatı kolaylaştıran, özgün yapılar inşa eden Siltaş Yapı; Siltaş Panorama, Siltaş Comfort, Siltaş Korupark ve Siltaş Premium projelerinde ayrıcalıklı fırsatlar ve uygun ödeme koşulları sunan yeni bir kampanya başlattı. Yeni yılda, yeni bir ev sahibi olmak veya yatırım yapmak isteyenler için cazip bir kampanya oluşturduklarını belirten Siltaş Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Özdemir, her projenin merkezi konumu, sosyal donatıları, mimarisiyle bir evden çok yaşam merkezi konseptine sahip olduğunu vurguladı.

Uygun ödeme koşulları ve indirimli fiyatlarla ev sahibi olma imkânı

2024 yılının ilk kampanyası hakkında detaylı bilgi veren Murat Özdemir, şunları söyledi: “Kampanyaya dahil olan projelerimiz arasında yer alan Siltaş Panorama, Siltaş Korupark ve Siltaş Premium Anadolu Yakası’nın yıldızı yükselen lokasyonlarından Pendik’te, Siltaş Comfort ise Sancaktepe’de yer alıyor. Tüm projelerimizin ortak özelliği ise kara, hava ve deniz yolunun kesişim noktasında, merkezi lokasyonlarda konumlanıyor olması. Üstelik projelerimizde yeşil alana ve sosyal donatılara geniş yer ayırıyoruz. LifeX konseptimiz ile kapalı yüzme havuzu, sauna, fitness merkezi, spor sahası, spor salonu, misafir suiti, çocuk oyun odası, kapalı otopark, 7/24 güvenlik ve kamera gözetimi, e-şarj alt yapısı, yerden ısıtma sistemi altyapısı dahil olmak üzere sofistike ve üst düzey olanakları bir arada sunuyoruz. İster oturum, ister yatırım için projelerimizden konut sahibi olmak isteyenleri yeni yılın ilk kampanyasını değerlendirmek üzere satış ofislerimize bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Kampanyadaki Projeler

Siltaş Korupark: Pendik’te şehrin oksijen deposu Aydos Ormanı’na birkaç dakika mesafede konumlanıyor. 35 bin metrekarelik inşaat alanında yükselen proje, 114 daire ve 9 villadan oluşuyor. Projede doğayla kusursuz uyum sağlayan benzersiz bir tasarıma sahip 3,5+1, 4,5+1 daireler ile 5+1 villa seçenekleri bulunuyor. Kampanya kapsamında projede yüzde 10 indirim ve vade farksız 12 ay taksit uygulanıyor.

Siltaş Comfort: İstanbul’un en hızlı değer kazanan bölgelerinden Sancaktepe’de konumlanıyor. 35 bin metrekarelik inşaat alanında yükselen proje; 100 dairelik 12 katlı 2 blok, 3 katlı 2 showroom ve tek katlı ticari alanlardan oluşuyor. Aile merkezli bir yaklaşımla tasarlanan proje, 2+1 ve 3+1 daire tipleriyle konforlu bir yaşam vadediyor. Projede kampanya kapsamında yüzde 10 indirim ve vade farksız 24 ay taksit ile hemen tapu fırsatı sunuluyor.

Siltaş Panorama: Pendik’te denize ve yeşile komşu bir lokasyonda konumlanan proje, 175 bin metrekarelik inşaat alanında 7 ve 11 katlı 13 bloktan oluşuyor. Çeşitli büyüklük ve özellikte 650 konut ve 24 ticari ünitenin bulunduğu projede; 2+1, 3+1, 4+1 ve 5+1, balkonlu, teraslı, bahçeli ve adalar manzaralı daireler yer alıyor. Yüzde 10 indirim sağlanan projede, 24 ay taksit ve hemen tapu fırsatı da sunuluyor.

Siltaş Premium: Pendik Yenişehir’de farklı ulaşım alternatiflerinin kesişim noktasında ve doğanın yanı başında yükselen proje; 60 bin metrekarelik inşaat alanında, 6 blokta 342 konut ve 12 ticari üniteden oluşuyor. Proje; 2+1, 3+1 ve 4+1 daire seçenekleri ile farklı genişlikte, ferah ve şık yaşam alanları sunuyor. Projede yüzde 10 indirim ve vade farksız 24 ay taksit imkânı sağlanıyor.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
MESA PANORAMA'DA TESLİMLER BAŞLADI https://analizgazetesi.com.tr/haber/mesa-panoramada-teslimler-basladi-1700/

Türkiye’de tünel kalıp teknolojisini ilk üreten ve uygulayan marka olan Mesa kalitesi ile inşa edilen Mesa Panorama Maltepe’de hem güvenli hem de ferah bir yaşam sunan daireler sahipleriyle buluşmaya başladı.

Detaylı düşünülmüş mimarisi, kara, deniz, hava tüm ulaşım hatlarına ulaşım kolaylığı ve merkezi konumu ile Maltepe’de konumlanan Mesa Panorama ’da 36 aya sıfır faiz kampanyası, kalan sınırlı sayıda daire için devam ediyor.

Nefes kesen adalar manzarasına sahip Mesa Panorama Maltepe, 1+1’den 4+1’e kadar farklı metre karelere sahip dairelerle şehrin tüm imkanlarına sahip bir noktada konumlanıyor. Ayrıca çocukların ve ailelerin güvenle zaman geçirebileceği sosyal alanlarda; kapalı ve açık oyun alanları, açık yüzme havuzu, geniş meydanların yanında sessiz avlu, aromatik hobi bahçesi, yürüyüş ve spor alanları projeyi diğerlerinden ayırıyor. 


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
SARP INTERMODAL, ISOTANK TAŞIMALARINDA DA ZİRVEYİ KORUYOR https://analizgazetesi.com.tr/haber/sarp-intermodal-isotank-tasimalarinda-da-zirveyi-koruyor-5489/

Ayşe KIRCA

Sahip olduğu Isotanklar ve deneyimli ekibiyle uluslararası likit yük taşımacılığının lider markası Sarp Intermodal, 2023 yılında yaklaşık 300 bin ton likit ithalat – ihracat yükü taşıdı. Şirketin Yönetim Kurulu Üyesi Şenol Taş, uluslararası bilinirlikleri ve iş yapabilme kapasiteleri sayesinde Isotank taşımalarında global markaların Türkiye temsilcisi olduklarına dikkati çekti. 

Taş, “Bu alandaki uzmanlığımız sayesinde Türkiye’nin en fazla Isotank taşıması yapan lojistik markası olduk. Geçen yıl yaklaşık 300 bin ton likit kimya ve gıda ürünü taşıdık. Yeni kontratlarımızla birlikte likit taşımalarımız 2024 yılında yüzde 25 artacak.” dedi.

 

Kimyevi ürün taşıma kalitesini SQAS ölçümleriyle kanıtlıyor

Yoğunlukla petrokimya ürünleri başta olmak üzere likit haldeki ADR’li kimyasallar ve gıda ürünleri taşıdıklarını belirten Taş, “Güçlü özmal ekipman altyapımız ve tecrübeli ekibimiz sayesinde, ihracatçı ve ithalatçı firmalarımıza iç ve dış pazarlarda rekabet avantajı sağlıyoruz. Kimyevi ürün taşımalarındaki güvenli süreçlerimizi, SQAS ölçümlemelerinden en üst düzeyde puan alarak kanıtlıyoruz.” dedi. 

Isotank taşımalarının, güçlü ekipman altyapısının yanı sıra ciddi bir uzmanlık gerektirdiğini de vurgulayan Taş, “Taşıma yaptığımız ekipmanların yıkama operasyonlarını da uluslararası standartlarda gerçekleştiriliyor. Bu da bizi sektörün en güvenilir markalarından biri haline getiriyor.” diye konuştu. 

 

Yurt içinde dökme yük taşımacılığına başlayacak

Taş, likit taşımalarının yüzde 97’sini kimyevi madde, yüzde 3’ünü de gıda ürünlerinin oluşturduğunu vurguladı. Likit gıda taşımalarını 2024’te en az üç kat artırmayı hedeflediklerini ifade eden Taş, yine bu yıl yurt içinde likit olarak dökme yük taşımacılığına başlayacaklarını, araç ve ekipman yatırımlarını da bu doğrultuda yaptıklarını belirtti.

 

Likit taşımacılıkta hedef kara yoluyla Balkan ülkeleri

Taş, Isotanklar ile intermodal ya da deniz yolu altyapılarını kullanarak Avrupa, Afrika, Amerika ve Asya’ya taşıma yaptıklarının altını çizerek, “2024 yılında Balkan ülkelerine kara yoluyla likit taşımalar yapmaya başlayacağız. Bu hizmetimizi küresel lojistik şirketi anlayışımız kapsamında, dünyanın her noktasında yaygınlaştırmak için çalışıyoruz.” dedi.

 

Deniz yolunda 20 Bin TEU taşıdı, WCA üyeliğiyle gücüne güç kattı

Taş, intermodal taşımalar yapmak üzere kurulan Sarp Intermodal’ın, gelen talepler doğrultusunda entegre bir lojistik servis sağlayıcısına evrildiğini söyleyerek, deniz yolunda hem transit hem de cross taşıma yapabildiklerini belirtti. 

Deniz yolu taşımacılığındaki iddialı konumlarının altını çizen Taş, “Geçen yıl deniz yolunda 20 bin TEU’luk taşıma gerçekleştirdik. Dünyanın en önemli armatörleriyle kontratlarımız ve WCA (World Cargo Alliance) üyeliğimiz bulunuyor. İhracatta Kuzey Afrika, Amerika ve Orta Doğu, ithalatta ise Uzak Doğu ve Avrupa ülkeleri odaklı taşımalar yapıyoruz.” bilgilerini paylaştı.

 

“Hava yolunda ilk 10’a girmeyi hedefliyoruz”

Taş, hava kargo hizmetinde de ciddi bir büyüme ivmesi yakaladıklarını ve geçen yıl temmuz ayında IATA sertifikası aldıklarını söyledi. Bu alanda çok kısa bir süre içinde aylık 100 tonluk ihracat taşımasına ulaştıklarını söyleyen Taş, charter uçuşlar organize ettiklerini de vurguladı. 

Taş, Uzak Doğu’dan düzenli olarak ithalat konsol hizmeti sunduklarına dikkati çekti. Aralık ayı raporlarına göre IATA sıralamasında kısa sürede önemli bir mesafe kat ettiklerini belirten Taş, bu sıralamada kalıcı olarak ilk 10’a girmeyi hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Avrupakent Gayrimenkul'de atama https://analizgazetesi.com.tr/haber/avrupakent-gayrimenkulde-atama-5673/

Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yapılan açıklamada,  ''Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) II-17.1 sayılı Kurumsal Yönetim Tebliği'nin yatırımcı ilişkileri bölümü başlıklı 11. maddesinde belirtilen görevleri yerine getirmek üzere VII-128.7 sayılı Sermaye Piyasasında Faaliyette Bulunanlar İçin Lisanslama ve Sicil Tutmaya İlişkin Esaslar Hakkında Tebliği ve II-17.1 sayılı Kurumsal Yönetim Tebliği'nde belirtilen şartlara haiz olduğu anlaşılan Dr. Hale Oruç'un şirketimizde yatırımcı ilişkileri direktörü ve Kurumsal Yönetim Komite üyesi olarak atanmasına, Muhasebe Şefi Hasan Ali Yaktı'nın da yatırımcı ilişkileri bölümünde de görevlendirilmesine karar verilmiştir.'' ifadesi kullanıldı.
 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sinpaş Kızılbük Thermal Wellness Resort Projesi'nin satış bilgileri https://analizgazetesi.com.tr/haber/sinpas-kizilbuk-thermal-wellness-resort-projesinin-satis-bilgileri-9752/

Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yapılan açıklamada, ''Marmaris'te bulunan Sinpaş Kızılbük Thermal Wellness Resort Projemizde 01 Ocak 2024 – 31 Ocak 2024 tarihleri arasında 642 adet devremülkün satışı gerçekleştirilmiş olup, bu satışlardan 296.403.089 TL ön satış cirosu elde edilmiştir. Projemizde bugüne kadar toplam 26.177 adet devremülk satışı gerçekleştirilmiş olup, sözleşmesi yapılmıştır. Yapılan devremülk satışlarına ilişkin toplam KDV hariç 5.385.700.250 TL ön satış cirosu elde edilmiştir.'' denildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Katılımevim Tasarruf Finansman'ın sözleşme büyüklüğü https://analizgazetesi.com.tr/haber/katilimevim-tasarruf-finansmanin-sozlesme-buyuklugu-5658/

Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yapılan açıklamada, şirket tarafından 2024 Ocak ayında toplam 2.812.574.645 TL tutarında yeni ev ve araç sözleşmesi imzalandığı bildirildi. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Emlak Konut'un 2023 yılı satış raporu https://analizgazetesi.com.tr/haber/emlak-konutun-2023-yili-satis-raporu-3783/

Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yapılan açıklamada, şöyle denildi:

''Şirketimiz tarafından geliştirilen projelerde, 1 Ocak- 31 Aralık 2023 tarihleri itibarıyla toplam 53.182.164.280 TL (KDV hariç), satışa esas brüt 785.174 metrekare büyüklüğe ulaşan 5 bin 717 adet bağımsız bölümün satışı gerçekleştirilmiştir. Bu satışların toplamda 867.347.497 TL (KDV hariç) değerindeki 84 adedi yabancı ülke vatandaşlarına yöneliktir. Satışa çıkılmayan ve arsa olarak satışı gerçekleştirilen projelerimiz dikkate alındığında yıl sonu satış hedeflerimizi büyük oranda yakaladığımız görülmektedir. Şirketimiz bundan sonra da belirlediği hedeflere ulaşma konusunda tüm gayretini gösterecektir. Satış dağılım tablolarında belirtilen satış rakamları gerek satış/pazarlama müdürlüğümüz ve gerekse satış ofisleri aracılığıyla satışı kesinleşen bağımsız bölümlerden oluşmaktadır. Alıcıların sözleşmeden cayma ve dönme ile satıcının sözleşmeyi feshetmesi nedenlerinden kaynaklanan azalmalarda söz konusu olabilir.''

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Meka Beton'da istifa https://analizgazetesi.com.tr/haber/meka-betonda-istifa-3525/

Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yapılan açıklamada, ''Şirketimiz Mali İşler Direktörü (CFO) ve Yönetim Kurulu Üyesi Murat Köseoğlu 31.01.2024 tarihi itibariyle kendi isteğiyle görevlerinden ayrılmıştır. CFO pozisyona yönelik yapılacak atama daha sonra duyurulacaktır. Boşalan yönetim kurulu üyeliğine, ilk genel kurulun onayına sunulmak üzere, Mehmet Nurettin Özdebir'in 31.01.2024 tarihli yönetim kurulu kararıyla bağımsız yönetim kurulu üyesi olarak atanmasına, yönetim kurulu üyeliğindeki istifa ve atamanın Ankara Ticaret Sicili Müdürlüğüne tescil ve ilan ettirilmesine karar verilmiştir.'' denildi.
 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Eternia'da lansmana özel indirim https://analizgazetesi.com.tr/haber/eterniada-lansmana-ozel-indirim--2647/

227 adet konutun bulunduğu projede 1 oda 1 salon, 2 oda 1 salon ve 3 oda 1 salon konut seçenekleri yer alıyor. 

Projede teslimlerinin 2025 yılının Aralık ayında yapılması planlanıyor. 

Fiyatların 175 bin dolardan başladığı projede peşin ödemelerde indirim yapılıyor. Projedeki konutlar için Yüzde 50 peşinat ödendiğinde ise 18 ay vade imkanı sunuluyor. 

Havalimanı'na 3,5 kilometre, denize 5 kilometre mesafede inşa edilen Eternia projesinde; Sauna, havuz, fitness, kapalı garaj ve lobi yer alıyor.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Teknik müşavirlik proje değerini artırıyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/teknik-musavirlik-proje-degerini-artiriyor-1185/

Hise Global Kurucu Ortağı Ebru Öz şöyle konuştu; “Teknik müşavirlik hizmeti alan firmalara dair yapılan bir araştırmaya göre, iyi bir teknik müşavirlik hizmeti alınan projenin değerinde yüzde 40 oranında artış sağlandığı görülmüş. Hise Global olarak, desteklediğimiz projelerde ilk önce projenin gerçekleştiği halini hayal ediyoruz ve bu hayali hayata geçirmek için tüm aşamalarda güç birliği içinde çalışıyoruz. Bu anlayışla çalıştığımız projelerin de önemli bir değer artışı ile sonuçlandığını görmekten büyük bir gurur duyuyoruz.”

Öz, “Hise Global olarak, bilgi birikimimiz ve uzman kadromuzla; sürdürülebilir şehircilik, planlama ve yönetim, risk yönetimi, kalite kontrol, inovasyon ve verimlilik, sektörel araştırmalar alanlarında şirketlere teknik müşavirlik hizmetleri sunuyoruz. 2023 yılında bir önceki yıla göre ciromuzu ikiye katlayarak büyümeye devam ettik. Türkiye’den şirketler, kurum ve kuruluşların projelerinde Avrupa’ya açılma hedefleri doğrultusunda onlara çok yönlü destekler sunma hedefiyle 2022 yılından bu yana Brüksel’de Hise Europe firmamızla da hizmet veriyoruz. Avrupa, Türkiye ve Orta Asya'da sunduğumuz hizmetlerle şirketleri doğru partnerlerle buluşturmayı ve Türkiye'ye değer katacak projelere yatırım getirmeyi planlıyoruz” dedi.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konut kredi faizleri yüzde 2'nin altına inmeli https://analizgazetesi.com.tr/haber/konut-kredi-faizleri-yuzde-2nin-altina-inmeli-7570/

İhsan Çulhalık “2023 yılını konut satışlarında yüzde 17,5 düşüşle kapattık. Bu da 1,2 milyon adet satış demek oluyor. Oysa ki, önceki yılların ortalama satış adetleri 1,5 milyon adet civarında seyrediyordu. 2023’te sektöre destek olan yabancı yatırımcıya satışlarda da yüzde 48,1’lik bir daralma, ciddi bir kayıp yaşanmış oldu. Ancak, yıllık ortalama 800 bin yeni konut ihtiyacı 2023’de yaşanan daralmanın geçici olduğunu gösteriyor. Barınma ihtiyacını karşılmasının yanı sıra bir yatırım aracı da olan gayrimenkul, daima güvenli liman olma özelliğini koruyacaktır. Burada önemli olan; ev sahibi olma ihtiyacı bulunan kesimi harekete geçirecek şartların oluşturulmasıdır” dedi. 

İnşaat sektörü ve beslediği yan kolları için 2023 yılıyla ilgili çok olumlu şeyler söylemenin mümkün olmadığına dikkat çeken İhsan Çulhalık, 2023 yılı içerisinde artan inşaat maliyetlerinin de kaçınılmaz şekilde vatandaşa yansıdığını hatırlattı. 

Konut kredisi kullanım koşullarını sağlayamadığımız sürece ev sahibi sayısını artırmamız ve kiralık konut krizini çözmemiz çok mümkün olmaz. Ayrıca, ilk evini alacaklara destek olacak kampanyalara destek olmanın yanı sıra ikinci ve üçüncü konutunu alacak olanların da krediye erişiminin önünün açılması da önemli olacaktır” diye konuştu.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Gayrimenkul fiyatları düşüşe geçti https://analizgazetesi.com.tr/haber/gayrimenkul-fiyatlari-dususe-gecti-7313/

Yabancı yatırımcının etkisi

Yeni yapılacak projelerde müteahhitlerin büyük zorluklar içinde projelere girdiğinden bahseden Özlü, “İnşaat maliyetleri çok yükseldi ama konut fiyatlarının yükselmesi biraz da bizim halkımızla alakalı bir şeydi. Yabancı yatırımcının da çok rağbet gösterip konutu yatırım aracı olarak görmeleri nedeniyle işte ‘benim malım 5.000.000 TL ama yabancı alırsa 7.000.000 TL olur, yabancı alsın’ böyle böyleşişti rakamlar aslında. Şu anda bana geriliyor gibi gelmiyor,düşüş de demiyorum fiyatlar gerçek değerine gelmeye başlıyor” diye konuştu. 

Yatırım aracı olmaktan çıktı

Konut satışlarının durmasının, fiyatların düşmesine etki edeceğinden bahseden Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü, “İhtiyacı olup da mecbur ev almak zorunda olanlar konut alıyorlar, onun haricinde kimse artık yatırım aracı olsun diye ev almıyor” dedi. Yüklü parası olan yatırımcının mevduat faizlerine yöneldiğinden bahseden Özlü, “Yatırımcı mevduat faizindeki getiriyi çok daha sıcak, daha cazip bulduğu için konut yatırımından kendini çekiyor. En çok etken maalesef ki mevduat faizleri oldu. Çünkü o aralıklarda bir ev aldığında ona kira getirisi mevduat faizinden aldığı getiri ile kıyaslanabilecek durumda bile değil. Nakitte kalmaya karar veriyorlar. Şu an parası olan ve alım yapmak isteyen için doğru zaman.  Çünkü şu anda  konut fiyatları gerilemiş durumda. 2024’ü ikinci çeyreğinden sonra sonlarına doğru benim öngörüm konut rakamları tekrar bir çıkışa geçer o yüzden de belki tekrar bugün almam dediğiniz evi aynı rakamları bulamayıp alamayabilirsiniz” diye konuştu.

Yatırımcı arsa alımına yöneldi

Konuta erişimin zorlaşmasıyla ev sahibi olmak isteyenler arsaya yöneldi. Konut Fiyatlarının aşırı uç noktalara gelmesiyle, tapu sahibi olmak isteyen insanların diğer alternatifi de arsa alımı. Ev almaya maddi gücü yetmeyenler arsa alımına yöneliyor. Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü, “Arsaya yönelme var çünkü konutlar büyük paralar olunca daha küçük ölçeklerde yatırım yapmak isteyen yatırımcılar arsaya yöneldi. Toprak hiç kimseye kaybettirmez hele de toprak alıp da uzun vadede beklemeyi öngörüyorsanız. Muhteşem bir kazanç olabilir. Doğru lokasyondan doğru seçimi yaptığınız zaman ilerleyen günlerde çocuklarınıza belki de çok iyi çok kazançlı bir miras bırakmış olacaksınız” diye konuştu.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Para harcamadan dönüşüm mümkün https://analizgazetesi.com.tr/haber/para-harcamadan-donusum-mumkun-413/

Yerel seçimler sonrası koltuğa oturacak başkanları bekleyen en büyük sorunların başında kentlerin afetlere karşı dirençli hale getirilmesi ve dönüşümü geliyor. Kentsel dönüşüm sürecine ivme kazandırmak amacıyla hükümet, karar alma mekanizmasını hızlandıracak yasal düzenlemeleri ve dönüşüme katılmak isteyen hak sahipleri için düşük faizli kredi modellerini, hatta mağdur olacak kiracılara ödenecek kira bedellerini yeniden düzenlemiş olsa da kentsel dönüşüm istenilen performansa ulaşamadı. 

Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş hükümetçe atılan tüm bu doğru adımlara rağmen, kaynak oluşturacak doğru bir modelleme yapılmadan kentsel dönüşümde istenilen hızda yol alınamayacağını söyledi. Emrullah Yedikardeş “Bu model düşük faizli kredi mantığının ötesinde bir modeldir ve doğru planlamayı gerektirir” dedi.

Alt ölçekte planlama gerekli

Riskli alanların ancak kaynak oluşturacak bir finansman modeli ile dönüştürülebileceğini belirten Yedikardeş, bunun yolunun da ucuz arsadan değil, ilçelerin alt ölçekte yeniden planlanmasından geçtiğini açıkladı. Emrullah Yedikardeş kentsel dönüşüme ilişkin finansman modeli önerisini şu sözlerle özetledi:

“Şehirlerde dönüştürülmesi istenen bölgeleri devlet marifetiyle riskli alan ilan edelim. İlçelerde alt bölgeler oluşturacak şekilde baştan tasarlayalım. Böylece halen çok büyük olan mahalleler yerine, daha yönetilebilir ve mahalle ölçeğinden küçük alt bölgeler oluşturalım. Mülkiyet sahipliği korunarak ortaya bir proje çıkartalım. Riskli alan ilan edilen yerlerdeki arsaları tek parça gibi düşünüp, yolları da bu işin içine katarak işlenebilir bir hamur haline getirelim. Bunu yaparken yapıları toplulaştıralım. Örneğin 5-6 apartman var, bunu tek bir blok haline getirelim. Yeşil alanlar oluşturarak şehri güzelleştirelim.

Minimum maliyetle sorun çözülebilir

Gerekirse ilave nüfus artışı getirmeyecek şekilde kısmi imar artışı yapalım. İlçelerde alt merkezler planlayıp bu alt merkezlerde ticari birimler oluşturalım. Bu ticari birimler konut binalarının altında da olabilir. Söz konusu ticari birimleri TOKİ’ye devrederek kaynak oluşturalım. Hamurlaştırma metodu ile ticari imarlı yeni boş arsalar da oluşturulabilir ki bu arsalar da yine dönüşüme kaynak olarak kullanılmak üzere TOKİ’ye devredilebilir. Bu şekilde hem hak sahiplerine minimum maliyetle, belki de ellerini cebine bile sokmadan dönüşüm gerçekleştirme fırsatı oluştururuz, hem sağlıklı ve yeşil kentler ortaya çıkarırız, hem de mülkiyet sahiplerinin haklarını aynı ilçede koruyarak yerinde dönüşüm gerçekleştirmiş oluruz. Bu projeler belediyelerin iş birliğinde hükümetin öncülüğünde gerçekleştirilebilir.”

Aciliyet İstanbul’da

Kentsel dönüşüm ihtiyacının had safhada olduğu illerin başında İstanbul’un geldiğini hatırlatan Emrullah Yedikardeş, İstanbul’da 6 milyonu konut olmak üzere toplam 7.5 milyon bağımsız bölüm bulunduğunu, bunun 600 bininin süratle dönüştürülmesi gereken sınıfta yer aldığını açıkladı. Emrullah Yedikardeş “2012 yılından itibaren gerçekleştirilen 800 bin bağımsız bölümünü dönüşümü için 128 milyar liralık kaynak kullanıldığı gözönüne alındığında, önümüzdeki dönemde gereken finansman ihtiyacının ne boyutta olduğu hemen anlaşılmaktadır. Dolayısıyla aciliyet İstanbul’da. Finansman modelinin uygulanmasına da İstanbul’dan başlanması doğru olacaktır” diye konuştu.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
GAYRİMENKULDEKİ ŞİŞİRİLMİŞ RAKAMLAR GERÇEK DEĞERİNE İNMEYE BAŞLADI https://analizgazetesi.com.tr/haber/gayrimenkuldeki-sisirilmis-rakamlar-gercek-degerine-inmeye-basladi-6511/

YABANCI YATIRIMCINI PİYASAYA GİRMESİ FİYATLARIN ARTMASINA ETKİ ETTİ

Yeni yapılacak projelerde müteahhitlerin büyük zorluklar içinde projelere girdiğinden bahseden Özlü, “İnşaat maliyetleri çok yükseldi ama konut fiyatlarının yükselmesi biraz da bizim halkımızla alakalı bir şeydi. Yabancı yatırımcının da çok rağbet gösterip konutu yatırım aracı olarak görmeleri nedeniyle işte ‘benim malım 5.000.000 TL ama yabancı alırsa 7.000.000 TL olur, yabancı alsın’ böyle böyleşişti rakamlar aslında. Şu anda bana geriliyor gibi gelmiyor,düşüş de demiyorum fiyatlar gerçek değerine gelmeye başlıyor” diye konuştu. 

“ARTIK YATIRIM ARACI OLSUN DİYE EV ALINMIYOR”

Konut satışlarının durmasının, fiyatların düşmesine etki edeceğinden bahseden Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü, “İhtiyacı olup da mecbur ev almak zorunda olanlar konut alıyorlar, onun haricinde kimse artık yatırım aracı olsun diye ev almıyor” dedi. Yüklü parası olan yatırımcının mevduat faizlerine yöneldiğinden bahseden Özlü, “Yatırımcı mevduat faizindeki getiriyi çok daha sıcak, daha cazip bulduğu için konut yatırımından kendini çekiyor. En çok etken maalesef ki mevduat faizleri oldu. Çünkü o aralıklarda bir ev aldığında ona kira getirisi mevduat faizinden aldığı getiri ile kıyaslanabilecek durumda bile değil. Nakitte kalmaya karar veriyorlar. Şu an parası olan ve alım yapmak isteyen için doğru zaman.  Çünkü şu anda  konut fiyatları gerilemiş durumda. 2024’ü ikinci çeyreğinden sonra sonlarına doğru benim öngörüm konut rakamları tekrar bir çıkışa geçer o yüzden de belki tekrar bugün almam dediğiniz evi aynı rakamları bulamayıp alamayabilirsiniz” diye konuştu.

“YATIRIMCI ARSA ALIMINA YÖNELDİ”

Konuta erişimin zorlaşmasıyla ev sahibi olmak isteyenler arsaya yöneldi. Konut Fiyatlarının aşırı uç noktalara gelmesiyle, tapu sahibi olmak isteyen insanların diğer alternatifi de arsa alımı. Ev almaya maddi gücü yetmeyenler arsa alımına yöneliyor. Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü, “Arsaya yönelme var çünkü konutlar büyük paralar olunca daha küçük ölçeklerde yatırım yapmak isteyen yatırımcılar arsaya yöneldi. Toprak hiç kimseye kaybettirmez hele de toprak alıp da uzun vadede beklemeyi öngörüyorsanız. Muhteşem bir kazanç olabilir. Doğru lokasyondan doğru seçimi yaptığınız zaman ilerleyen günlerde çocuklarınıza belki de çok iyi çok kazançlı bir miras bırakmış olacaksınız” diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Erikli Evleri projesinin 2. etabının ruhsatı alındı https://analizgazetesi.com.tr/haber/erikli-evleri-projesinin-2-etabinin-ruhsati-alindi-4481/

 Koray Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yapılan açıklama şöyle: “Şirketimizin uhdesinde bulunan İstanbul'un Eyüpsultan ilçesi Göktürk Mahallesi 218 ada 1 parsel 20.131,50 metrekare yüz ölçümüne sahip arsa üzerinde arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi çerçevesinde inşa edilecek Erikli Evleri Projesi'nin ikinci etabının (Upland projesi), toplam inşaat alanı 49.971,74 metrekare olup, 187 adet mesken ve 8 adet iş yeri vasıflı olmak üzere toplam 195 adet bağımsız bölüm inşa edilmesi için Eyüpsultan Belediyesi'nden 16.01.2024 tarihinde inşaat yapı ruhsatı alınmıştır. İnşaası yapılacak olan 218 ada 1 parsel üzerindeki paylaşım oranı Koray Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş'nin yüzde 55,19, arsa kök sahiplerinin ise yüzde 44,81'dir.”

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İstanbul'un yıllık 123 bin konut ihtiyacı var https://analizgazetesi.com.tr/haber/istanbulun-yillik-123-bin-konut-ihtiyaci-var-9771/

Rapor, konut sektörü açısından ihtiyacı ortaya çıkaran; demografik gelişmeler, İstanbul’un aldığı ve verdiği göçlerden oluşan göç hareketliliği, yeni nesil turizm faaliyetlerinin etkileri, başka bir kentte ikamet etmesine rağmen iş insanlarının, yabancıların ve öğrencilerin İstanbul’da bulundukları süreyi göze alarak oluşan konut talepleri gibi birçok kriteri göz önüne alan gelecek 10 yıllık konut ihtiyacına dayalı verilerden oluşuyor.

İstanbul’da önümüzdeki 10 yılda hane oluşumundan kaynaklı 1.084 milyon, diğer talep faktörlerinden kaynaklı 143.4 bin konut olmak üzere toplam 1.23 milyon, yıllık ortalama 123 bin yeni konut ihtiyacı oluşması bekleniyor.

KONUTDER Başkanı Ramadan Kumova, “raporumuz için İstanbul şehrini seçtik. Bu seçimde şehrimizin ekonomideki payının yanı sıra ülkemizin marka değerine katkısı temel nedeni oluşturdu” diyerek şöyle devam etti: “Belediyeler bu rapordan hareketle elde edecekleri ruhsat gelirini hesaplarken daha doğru bir öngörüde bulunabilirler. Şehirlerin ihtiyacına yönelik mekansal planlama için bu raporu referans alabilirler. Alt yapılara harcanacak bütçenin planlanmasında ilgililere bu rapor önemli bir katkı sağlayabilir. Hem sektör oyuncularının hem de kamu kaynaklarının doğru kullanımına imkân tanıyarak yanlış yatırımların önüne geçilecektir.”

PwC Türkiye Ortağı ve Gayrimenkul Sektörü Lideri Ersun Bayraktaroğlu, araştırmaları sırasında göstergelere bağlı olarak regresyon, nüfus simulasyonu, çeşitli zaman serisi tahmin metodları ve farklı istatistiksel yöntemler kullandıklarını belirtti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konut Fiyat Endeksi yüzde 1,9 arttı https://analizgazetesi.com.tr/haber/konut-fiyat-endeksi-yuzde-19-artti-6736/

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından Kasım 2023 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi verileri açıklandı.

Türkiye'deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan KFE (2017=100), kasımda bir önceki aya göre yüzde 1,9 artarak 1150,4 seviyesinde gerçekleşti.

KFE, kasımda yıllık bazda yüzde 82,8 artarken, bu dönemde reel yükseliş yüzde 12,4 oldu.

Üç büyük il için KFE değişimine bakıldığında kasımda bir önceki aya göre İstanbul, Ankara ve İzmir'de sırasıyla yüzde 0,8, 1,8 ve 2,8 artış görüldü.

Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre ise İstanbul'da yüzde 69,2, Ankara'da yüzde 96,3, İzmir'de yüzde 76,9 yükseldi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İnşaat faaliyetleri yavaşladı https://analizgazetesi.com.tr/haber/insaat-faaliyetleri-yavasladi-4608/

İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra kısa bir süre içerisinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan öncü bir göstergedir.

Hazır Beton Endeksi 2023 Aralık Ayı Raporu’na göre, 6 aydır pozitif tarafta yer alan Faaliyet Endeksi kasım ayında daralarak negatif tarafa geçmiş, aralık ayında ise toparlanma gösterse de eşik değerin üstüne çıkamamıştır. 6 aylık yükseliş periyodundan sonra kasım ve aralık aylarında süreç tersine dönmüş görünmektedir. Hem Beklenti hem de Güven Endeksleri aralık ayında negatif tarafta yer almıştır. Faaliyete kıyasla Beklenti ve Güven Endekslerinde aralık ayındaki değişim oldukça sınırlı kalmış durumdadır. Bu kapsamda 2024 yılının ocak ayında faaliyette ciddi bir yükseliş beklenmemelidir.

Geride bıraktığımız aralık ayında tüm endeksler geçen yılın aynı ayına göre azalmış durumdadır. En fazla daralma Beklentide, en düşük ise Güven Endeksi’nde olmuştur. Her 3 endeks de hem azalmış hem de eşik değerin altında kalmıştır. 3 endeksin durumu da geçen yılın aynı ayına kıyasla negatif durumda olması nedeniyle Hazır Beton Endeksi de gerilemiş durumdadır.

Raporun sonuçlarını değerlendiren Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “6 aydır pozitif tarafta yer alan Faaliyet Endeksi kasım ayında daralarak negatif tarafa geçmiş, aralık ayında ise toparlanma gösterse de eşik değerin üstüne çıkamamıştır. Hem Beklenti hem de Güven Endeksleri aralık ayında negatif tarafta yer almıştır. Bu kapsamda 2024 yılının ocak ayında faaliyette ciddi bir yükseliş beklenmemelidir” dedi.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
MHR Gayrimenkul sözleşme yaptı https://analizgazetesi.com.tr/haber/mhr-gayrimenkul-sozlesme-yapti-9073/

“İstanbul'ın Ataşehir ilçesi Barbaros Mahallesi 2197 ada, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 parsel, 2198 ada, 1 parsel ve 2199 ada, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 parsel numaralarında kain ve kayıtlı olan toplamda 26 parsel ve 8.839,80 metrekare yüzölçümüne sahip arsa mahiyetindeki taşınmazların arsa sahipleri ile şirketimiz arasında yüzde 55'i arsa sahiplerinde, yüzde 45'i şirketimizde olacak şekilde oransal dağılıma uygun kat karşılığı sözleşmeyle paylaşılacak konut ve ticari alanların yer aldığı bir kentsel dönüşüm projesi geliştirilmesi kapsamında 2197 ve 2199 numaralı adalar üzerinde bulunan parsellerdeki 20 kat maliki/arsa sahibiyle 17.01.2024 tarihinde noter huzurunda sözleşme imzalanmıştır. Geliştirilecek bu proje 2195, 2196, 2197, 2198 ve 2199 numaralı adalar olmak üzere toplamda 5 ada, 51 parsel ve 15.164,25 metrekareyi kapsamakta ve diğer kat malikleri/arsa sahipleriyle görüşmeler devam etmektedir.”


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konut satışları yüzde 17,5 azaldı https://analizgazetesi.com.tr/haber/konut-satislari-yuzde-175-azaldi-4765/

Türkiye'de konut satışları, 2023'te bir önceki yıla göre yüzde 17,5 azalarak 1 milyon 225 bin 926'ya geriledi. 

Türkiye İstatistik Kurumu, geçen yılın aralık ayı ve 2023 yılına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı.

Buna göre, konut satış sayısı 2023'te bir önceki yıla göre yüzde 17,5 azalışla 1 milyon 225 bin 926'ya düştü.

Ocak-Aralık 2023 döneminde ipotekli konut satışı yıllık bazda yüzde 36,6 gerileyerek 177 bin 748, diğer satış türlerinde de yüzde 13 gerileyerek 1 milyon 48 bin 178'e geriledi. 2023 yılında ipotekli satışların payı yüzde 14,5, diğer satışların payı yüzde 85,5 olarak gerçekleşti.

İlk kez satılan konut sayısı düştü

Bu dönemde ilk defa satılan konut sayısı yüzde 17,5 azalışla 379 bin 542'ye geriledi. İkinci el konut satışları da yüzde 17,5 düşüşle 846 bin 384 olarak kayıtlara geçti. Toplam konut satışları içinde ilk el konut satışlarının payı yüzde 31, ikinci el konut satışlarının payı yüzde 69 oldu.

Konut satışlarında İstanbul, 198 bin 739 satış ve yüzde 16,2 payla ilk sırada yer aldı. Satış sayılarına göre bu ili 114 bin 432 konut satışı ve yüzde 9,3 payla Ankara, 65 bin 465 konut satışı ve yüzde 5,3 payla İzmir izledi. Konut satış sayısının en az olduğu iller, 426 konutla Ardahan, 501 konutla Hakkari ve 970 konutla Tunceli oldu.

Türkiye genelinde konut satış sayısı geçen ay Aralık 2022'ye kıyasla yüzde 33,4 azalarak 138 bin 577 olarak kayıtlara geçti. Bu dönemde de İstanbul, 23 bin 714 konut satışı ve yüzde 17,1 payla ilk sırada yer aldı. Satış sayılarına göre İstanbul'u 11 bin 458 konut satışı ve yüzde 8,3 payla Ankara, 7 bin 166 konut satışı ve yüzde 5,2 payla İzmir takip etti.

Konut satışının en az olduğu il 65 konutla Hakkari olarak kayıtlara geçti.

Yabancılara yapılan satış azaldı

Geçen yıl yabancılara 35 bin 5 konut satıldı. Yabancılara konut satışı bir önceki yıla göre yüzde 48,1 azaldı.

Geçen yıl yabancılara yapılan konut satışlarının toplam konut satışları içindeki payı yüzde 2,9 oldu. 

Yabancılara konut satışı illere göre değerlendirildiğinde, ilk sırayı 12 bin 702 satışla Antalya aldı. Bu kenti 11 bin 229 konut satışıyla İstanbul, 3 bin 16 konut satışıyla Mersin izledi.

Yabancılara yapılan konut satışları Aralık 2023'te ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 67,7 azalarak 2 bin 64 oldu. Aralık ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışlarının payı yüzde 1,5 olarak gerçekleşti. Geçen ay yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırada 796 konutla İstanbul yer aldı. İstanbul'u 609 konutla Antalya, 230 konutla Mersin izledi.

Rusya vatandaşları geçen yıl Türkiye'den 10 bin 560 konut satın aldı. Rusya'yı, 4 bin 272 konutla İran ve 1917 konutla Irak vatandaşları takip etti.

Aralık 2023'te ise Rusya vatandaşları Türkiye'den 527 konut aldı. Rusya vatandaşlarını 205 konutla İran, 113 konutla Ukrayna vatandaşları izledi.

İpotekli konut satışlarında düşüş

Türkiye genelinde geçen yılın aralık ayında ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 72,3 azalarak 6 bin 42 oldu. Geçen yıl gerçekleşen ipotekli konut satışları ise 2022'ye göre yüzde 36,6 azalışla 177 bin 748 olarak hesaplandı. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı aralık ayında yüzde 4,4, 2023'te yüzde 14,5 oldu.

Aralık ayındaki ipotekli satışların 1831'i, 2023 yılındaki ipotekli satışların ise 53 bin 455'i ilk el satış olarak gerçekleşti.

Diğer konut satışları, Türkiye genelinde 2023 Aralık'ta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 28,8 azalarak 132 bin 535 oldu. Geçen yıl gerçekleşen diğer konut satışları ise 2022'ye göre yüzde 13 azalışla 1 milyon 48 bin 178 olarak hesaplandı. Toplam konut satışları içinde diğer satışların payı aralık ayında yüzde 95,6, 2023'te yüzde 85,5 olarak belirlendi.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İnşaat Faaliyetleri Yavaşladı https://analizgazetesi.com.tr/haber/insaat-faaliyetleri-yavasladi-9031/

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektörü ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koymaktadır. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra kısa bir süre içerisinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan öncü bir göstergedir.

Hazır Beton Endeksi 2023 Aralık Ayı Raporu’na göre, 6 aydır pozitif tarafta yer alan Faaliyet Endeksi kasım ayında daralarak negatif tarafa geçmiş, aralık ayında ise toparlanma gösterse de eşik değerin üstüne çıkamamıştır. 6 aylık yükseliş periyodundan sonra kasım ve aralık aylarında süreç tersine dönmüş görünmektedir. Hem Beklenti hem de Güven Endeksleri aralık ayında negatif tarafta yer almıştır. Faaliyete kıyasla Beklenti ve Güven Endekslerinde aralık ayındaki değişim oldukça sınırlı kalmış durumdadır. Bu kapsamda 2024 yılının ocak ayında faaliyette ciddi bir yükseliş beklenmemelidir.          

Geride bıraktığımız aralık ayında tüm endeksler geçen yılın aynı ayına göre azalmış durumdadır. En fazla daralma Beklentide, en düşük ise Güven Endeksi’nde olmuştur. Her 3 endeks de hem azalmış hem de eşik değerin altında kalmıştır. 3 endeksin durumu da geçen yılın aynı ayına kıyasla negatif durumda olması nedeniyle Hazır Beton Endeksi de gerilemiş durumdadır.   

Raporun sonuçlarını değerlendiren Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “6 aydır pozitif tarafta yer alan Faaliyet Endeksi kasım ayında daralarak negatif tarafa geçmiş, aralık ayında ise toparlanma gösterse de eşik değerin üstüne çıkamamıştır. Hem Beklenti hem de Güven Endeksleri aralık ayında negatif tarafta yer almıştır. Bu kapsamda 2024 yılının ocak ayında faaliyette ciddi bir yükseliş beklenmemelidir.” dedi.

Türkiye ekonomisi ve inşaat sektörüne yönelik değerlendirmelerde bulunan THBB Başkanı Yavuz Işık, “Konut satışlarında Türkiye 2023 yılını, bir önceki yıla kıyasla ciddi bir düşüş ile kapattı. Kasım ayındaki %20 oranındaki düşüş, yılın bütününde %15 olarak gerçekleşmiştir. Bu düşüşte özellikle ipotekli yani banka finansmanıyla yapılan satışlardaki %33 oranındaki azalmanın büyük etkisi görünmektedir. 2023 yılının neredeyse genelinde tüm kredi türlerinde yaşanan erişim sorunu konut satışlarını geriletmiştir. Aynı zamanda yıllık bazda %67 ile enflasyona paralel bir artış sergileyen inşaat maliyetlerinin de konuta olan talebi aşağı çektiği yadsınamaz bir gerçektir.” dedi.  


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ocak 2024 sayısı yayımladı https://analizgazetesi.com.tr/haber/tmb-insaat-sektoru-analizi-raporunun-ocak-2024-sayisini-yayimladi-5797/

Türkiye Müteahhitler Birliği’nin (TMB) 2023 yılının son çeyrek dönemine ilişkin İnşaat Sektörü Analizi Raporu’nda, “Sektörün ara eleman sorunu iyice derinleşmiştir. İnşaatlarda istihdam edilmek üzere demirci, kalıpçı, iş makinesi operatörü, hatta düz işçi gibi “mavi yaka” olarak nitelendirilen orta kademe eleman bulmakta zorluk yaşayan sektörde, ücretler yıl sonunda aylık 150 bin TL seviyelerine kadar çıkmıştır. Mevcut sistemde tamamı üniversiteye yönlendirilen gençlerin meslek ve sanat okullarına yönlendirilmesi, kısa vadede olmasa bile hem sektörün ihtiyaç duyduğu nitelik ve nicelikte elemana kavuşması, hem de ülkemizdeki işsizlik sorununun çözümüne katkı sağlaması bakımından önemlidir.” ifadelerine yer verildi.

Ekonominin genelinde 200’ün üzerinde alt sektöre yarattığı talep ve istihdam gücüyle lokomotif rolü üstlenen inşaat sektörünün önde gelen kuruluşlarını temsil eden Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), ekonomi çevreleri ve sektör tarafından ilgiyle takip edilen İnşaat Sektörü Analizi Raporu’nun Ocak 2024 sayısını yayımladı. “Yeni Yüzyılda Eski Sorunlar, Zorluklara Rağmen Gelen Başarılar” başlıklı analizde, küresel ve ulusal ekonomi ile inşaat sektörüne ilişkin veriler değerlendirildi.

İnşaat sektörü, ekonominin önünde büyüdü

İnşaat Sektörü Analizi Raporu’nun Ocak 2024 sayısında, inşaat sektörünün 2023 yılına yüksek girdi maliyetleri ve emtia sorunları ile başladığı hatırlatıldı. Yılın hemen başında yaşanan elim deprem felaketinin sonrasında bölgenin yeniden inşası için sektörün seferber olduğuna dikkat çekilen raporda, “Sektör, 2023 yılının ilk üç çeyrek döneminde, depremin de etkisiyle yıllık bazda sırasıyla %4,5, %6,6 ve %8,1 oranlarında, ekonominin üzerinde büyümüştür. Deprem bölgesindeki yeniden imar faaliyetlerinin yanı sıra seçim sürecinin tamamlanmasıyla azalan belirsizlikler de inşaat sektörü rakamlarına olumlu yansımış; ancak yine de sektördeki büyüme önceki yılların gerisinde kalmıştır. Bununla birlikte, yaklaşan yerel seçimler öncesi hızlanan kentsel dönüşüm ve alt yapı faaliyetlerinin önümüzdeki süreçte sektörü desteklemeye devam edeceği tahmin edilmektedir. Ancak, kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında zorunlu haller dışında yatırım programına yeni proje alınmayacağının açıklanmış olması, kuşkusuz 2024 yılında sektörü bekleyen en önemli sorunlardan bir olacaktır. İnşaat sektörünün 2023 yılının son çeyreğinde de büyümeyi sürdüreceği tahmin edilmektedir. Gayrimenkul sektöründe ise büyüme yavaşlamıştır.” denildi.

Eğitim politikalarında köklü değişiklikler yapılmalı

Özellikle işçilik endeksindeki artışın dikkat çekici boyutlara ulaştığına vurgu yapılan raporda, şu ifadelere yer verildi: “İnşaat sektörü 2023 yılı boyunca girdi maliyetlerindeki yüksek artışlardan etkilenmiş, sektörün ara eleman sorunu iyice derinleşmiştir. İnşaatlarda istihdam edilmek üzere demirci, kalıpçı, iş makinesi operatörü, hatta düz işçi gibi “mavi yaka” olarak nitelendirilen orta kademe eleman bulmakta zorluk yaşayan sektörde, ücretler yıl sonunda aylık 150 bin TL seviyelerine kadar çıkmıştır.” Sektörün sadece yurt içinde değil yurt dışında üstlenilen projeler için de istihdam sorunu yaşadığının belirtildiği raporda; “TMB tarafından da her fırsatta yetkili kurumlar ve kamuoyunun dikkatine sunulan bu sorunun çözümü için mevcut eğitim politikalarında köklü değişiklikler yapılması elzem görülmektedir. Nitekim, mevcut sistemde tamamı üniversiteye yönlendirilen gençlerin meslek ve sanat okullarına yönlendirilmesi, kısa vadede olmasa bile hem sektörün ihtiyaç duyduğu nitelik ve nicelikte elemana kavuşması, hem de ülkemizdeki işsizlik sorununun çözümüne katkı sağlaması bakımından önemlidir.” denildi.

Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde yeni bir rekor: Yarım trilyon dolar eşiği aşıldı

Salgın sonrası toparlanma sürecine giren ekonomilerdeki sıkılaşma ve yaşanan savaşların neden olduğu tüm olumsuzluklara rağmen yurt dışı müteahhitlik hizmetleri alanında, 2023 yılında 389 projeyle 27 milyar 392 milyon dolar tutarında yeni iş hacmine ulaşıldığının belirtildiği raporda, “İnşaat sektörünün ilk kez 1972 yılında Libya ile yurt dışı pazara açılmasından bu yana ulaştığı uluslararası proje portföyü büyüklüğü, 135 ülkede üstlenilen 12 bin 71 projeyle toplam 501 milyar 878 milyon ABD Doları ile rekor düzeye ulaşmıştır.” ifadelerine yer verildi.

2024’te hedef Körfez ülkeleri ve Irak

2023 yılı boyunca siyasi ilişkilerde olumlu gelişmelerin yaşandığı başta Suudi Arabistan olmak üzere Körfez bölgesi ülkeleri ve Irak’a yönelik yoğun çalışmalar yürütüldüğünün vurgulandığı raporda; “Ülkemizin Suudi Arabistan ile mevcut ilişkilerinin gelişimi çerçevesinde, ülkenin Türk inşaat sektörü için yıllık 10 milyar ABD Dolarlık yeni iş potansiyeli taşıyan bir pazar konumuna geldiği görülmektedir. “ değerlendirmelerinde bulunuldu. Bununla birlikte “Basra Körfezi’nden Türkiye’ye kara ve demir yolu ağı ile ulaşacak Kalkınma Yolu projesinin önümüzdeki süreçte inşaat sektörümüzün yurt dışı faaliyetleri açısından büyük önem taşıyacağı düşünülmektedir.” ifadelerinin yer aldığı raporda, inşaat sektörünün 2024 yılı rotası vurgulanarak, yurt dışı müteahhitlik faaliyetlerine önem vereceğinin de altı çizildi.

Türkiye Müteahhitler Birliği’nin 2023 yılının son çeyrek dönemini değerlendirdiği raporda, inşaat sektörüne ilişkin özetle şu tespitlere de yer verildi:

İLAVE FİYAT FARKI DÜZENLEMESİ YETERSİZ: Devam eden kamu yapım işlerinde ilave fiyat farkı ödenmesi ve süre uzatımı verilmesine yönelik düzenlemeyi de içeren 7491 sayılı “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”, 28 Aralık 2023 tarih ve 32413 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Yürürlüğe giren düzenleme mevcut hali ile sektörün beklentilerini karşılamamaktadır. Anadolu'nun dört bir tarafında yüklenicilerin projelerini yüksek borçlulukla tamamlamaya çalışmaktadır. Müteahhitlik firmalarının borçluluk oranları 2023 yılı boyunca yüksek seyretmiş, borç stokundaki artış da belirgin biçimde devam etmiştir. BDDK'nın verilerine göre Kasım 2023 itibarıyla sektörde takipteki kredi hacmi 25,5 milyar TL olup takipteki kredi oranı %3,2’dir. Piyasa faizlerinin halen yüksek ve bankaların kredi verme iştahının düşük olması nedeniyle firmalar için yıl boyunca finansmana erişim sorunu yaşanmıştır.

SEKTÖRÜN İSTİHDAMDAN ALDIĞI PAY YÜZDE 6,4: TÜİK verilerine göre inşaat sektöründe düşüşün yaşandığı istihdam rakamları deprem felaketinin etkisiyle artarak 2023 yılının üçüncü çeyreği itibarıyla yeniden 2 milyon kişiye ulaşırken, sektörün istihdamdan aldığı pay yüzde 6,4 olmuştur.

KONUT SATIŞLARINDA DÜŞÜŞ YAŞANIYOR: TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %20,6 azalarak 93 bin 514 olmuştur. Konut satışları Ocak-Kasım döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %14,9 azalarak 1 milyon 87 bin 349 olarak gerçekleşmiştir. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %68,5 azalarak 5 bin 245 olarak gerçekleşmiştir. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %5,6 olmuştur. Ocak-Kasım döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %33,6 oranında azalarak 171 bin 706 olmuştur. Yabancılara yapılan konut satışları Kasım ayında, 2022 yılının aynı ayına göre %61,5 azalarak 2 bin 342 olmuştur.

2023 YILINDA YURT DIŞINDA ÜSTLENİLEN PROJE BEDELİ 27 MİLYAR DOLARI AŞTI: Yurt dışı müteahhitlik hizmetleri kapsamında Ticaret Bakanlığı verilerine göre Türk müteahhitlik firmaları 2023 yılında 389 projeyle 27 milyar 392 milyon ABD Doları tutarında yeni iş hacmine ulaşmıştır. Yurt dışında Türk müteahhitlerinin 2023 yılında en fazla yeni proje üstlendiği ilk 5 ülke Rusya Federasyonu (4,6 milyar ABD Doları), Romanya (3,6 milyar ABD Doları), Türkmenistan (3,3 milyar ABD Doları), Suudi Arabistan (2,8 milyar ABD Doları) ve Irak (1,4 milyar ABD Doları) olarak sıralanmıştır.

SAVAŞA RAĞMEN RUSYA FEDERASYONU LİDERLİĞİNİ KORUDU: Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerine yeniden ivme kazandırma hedefiyle TMB, yıl boyunca savaşın büyük yıkıma uğrattığı Ukrayna’nın yeniden inşasında aktif rol oynamak üzere somut öneriler geliştirmiş, sektörün en önemli pazarı olan Rusya ile ilişkileri muhafaza ederek eski seviyelerine çıkarmak için çalışmalar sürdürmüştür. 2023 yılı sonu rakamlarına bakıldığında Rusya Federasyonu’nun, 4 milyar 613 milyon ABD Doları tutarında 36 proje ile en çok proje üstlenilen ilk on ülke arasında ilk sıradaki yerini koruduğu görülmektedir.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Özak Gayrimenkul'ün Maltepe projesi https://analizgazetesi.com.tr/haber/ozak-gayrimenkulun-maltepe-projesi-6506/

Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yapılan açıklamada, ''İstanbul'un Maltepe ilçesi Cevizli Mahallesinde inşa edilecek projemize ilişkin olarak, 22.02.2023 tarihinde imzalanan düzenleme şeklinde taşınmaz satış vaadi ve arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi kapsamında 16228 ada 29 parselin tapusu arsa sahipleri'den devralınmıştır.'' denildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sektörde ara eleman ücretleri 150 bin liraya çıktı https://analizgazetesi.com.tr/haber/sektorde-ara-eleman-ucretleri-150-bin-liraya-cikti-2578/

Ekonominin genelinde 200’ün üzerinde alt sektöre yarattığı talep ve istihdam gücüyle lokomotif rolü üstlenen inşaat sektörünün önde gelen kuruluşlarını temsil eden Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), ekonomi çevreleri ve sektör tarafından ilgiyle takip edilen İnşaat Sektörü Analizi Raporu’nun Ocak 2024 sayısını yayımladı. “Yeni Yüzyılda Eski Sorunlar, Zorluklara Rağmen Gelen Başarılar” başlıklı analizde, küresel ve ulusal ekonomi ile inşaat sektörüne ilişkin veriler değerlendirildi.

 

İnşaat sektörü, ekonominin önünde büyüdü

İnşaat Sektörü Analizi Raporu’nun Ocak 2024 sayısında, inşaat sektörünün 2023 yılına yüksek girdi maliyetleri ve emtia sorunları ile başladığı hatırlatıldı. Yılın hemen başında yaşanan elim deprem felaketinin sonrasında bölgenin yeniden inşası için sektörün seferber olduğuna dikkat çekilen raporda, “Sektör, 2023 yılının ilk üç çeyrek döneminde, depremin de etkisiyle yıllık bazda sırasıyla %4,5, %6,6 ve %8,1 oranlarında, ekonominin üzerinde büyümüştür. Deprem bölgesindeki yeniden imar faaliyetlerinin yanı sıra seçim sürecinin tamamlanmasıyla azalan belirsizlikler de inşaat sektörü rakamlarına olumlu yansımış; ancak yine de sektördeki büyüme önceki yılların gerisinde kalmıştır. Bununla birlikte, yaklaşan yerel seçimler öncesi hızlanan kentsel dönüşüm ve alt yapı faaliyetlerinin önümüzdeki süreçte sektörü desteklemeye devam edeceği tahmin edilmektedir. Ancak, kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında zorunlu haller dışında yatırım programına yeni proje alınmayacağının açıklanmış olması, kuşkusuz 2024 yılında sektörü bekleyen en önemli sorunlardan bir olacaktır. İnşaat sektörünün 2023 yılının son çeyreğinde de büyümeyi sürdüreceği tahmin edilmektedir. Gayrimenkul sektöründe ise büyüme yavaşlamıştır.” denildi.

 

Eğitim politikalarında köklü değişiklikler yapılmalı

Özellikle işçilik endeksindeki artışın dikkat çekici boyutlara ulaştığına vurgu yapılan raporda, şu ifadelere yer verildi: “İnşaat sektörü 2023 yılı boyunca girdi maliyetlerindeki yüksek artışlardan etkilenmiş, sektörün ara eleman sorunu iyice derinleşmiştir. İnşaatlarda istihdam edilmek üzere demirci, kalıpçı, iş makinesi operatörü, hatta düz işçi gibi “mavi yaka” olarak nitelendirilen orta kademe eleman bulmakta zorluk yaşayan sektörde, ücretler yıl sonunda aylık 150 bin TL seviyelerine kadar çıkmıştır.” Sektörün sadece yurt içinde değil yurt dışında üstlenilen projeler için de istihdam sorunu yaşadığının belirtildiği raporda; “TMB tarafından da her fırsatta yetkili kurumlar ve kamuoyunun dikkatine sunulan bu sorunun çözümü için mevcut eğitim politikalarında köklü değişiklikler yapılması elzem görülmektedir. Nitekim, mevcut sistemde tamamı üniversiteye yönlendirilen gençlerin meslek ve sanat okullarına yönlendirilmesi, kısa vadede olmasa bile hem sektörün ihtiyaç duyduğu nitelik ve nicelikte elemana kavuşması, hem de ülkemizdeki işsizlik sorununun çözümüne katkı sağlaması bakımından önemlidir.” denildi.

 

Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde yeni bir rekor: Yarım trilyon dolar eşiği aşıldı

Salgın sonrası toparlanma sürecine giren ekonomilerdeki sıkılaşma ve yaşanan savaşların neden olduğu tüm olumsuzluklara rağmen yurt dışı müteahhitlik hizmetleri alanında, 2023 yılında 389 projeyle 27 milyar 392 milyon dolar tutarında yeni iş hacmine ulaşıldığının belirtildiği raporda, “İnşaat sektörünün ilk kez 1972 yılında Libya ile yurt dışı pazara açılmasından bu yana ulaştığı uluslararası proje portföyü büyüklüğü, 135 ülkede üstlenilen 12 bin 71 projeyle toplam 501 milyar 878 milyon ABD Doları ile rekor düzeye ulaşmıştır.” ifadelerine yer verildi. 

 

2024’te hedef Körfez ülkeleri ve Irak

2023 yılı boyunca siyasi ilişkilerde olumlu gelişmelerin yaşandığı başta Suudi Arabistan olmak üzere Körfez bölgesi ülkeleri ve Irak’a yönelik yoğun çalışmalar yürütüldüğünün vurgulandığı raporda; “Ülkemizin Suudi Arabistan ile mevcut ilişkilerinin gelişimi çerçevesinde, ülkenin Türk inşaat sektörü için yıllık 10 milyar ABD Dolarlık yeni iş potansiyeli taşıyan bir pazar konumuna geldiği görülmektedir. “ değerlendirmelerinde bulunuldu. Bununla birlikte “Basra Körfezi’nden Türkiye’ye kara ve demir yolu ağı ile ulaşacak Kalkınma Yolu projesinin önümüzdeki süreçte inşaat sektörümüzün yurt dışı faaliyetleri açısından büyük önem taşıyacağı düşünülmektedir.” ifadelerinin yer aldığı raporda, inşaat sektörünün 2024 yılı rotası vurgulanarak, yurt dışı müteahhitlik faaliyetlerine önem vereceğinin de altı çizildi.

 

Türkiye Müteahhitler Birliği’nin 2023 yılının son çeyrek dönemini değerlendirdiği raporda, inşaat sektörüne ilişkin özetle şu tespitlere de yer verildi:

 

İLAVE FİYAT FARKI DÜZENLEMESİ YETERSİZ: Devam eden kamu yapım işlerinde ilave fiyat farkı ödenmesi ve süre uzatımı verilmesine yönelik düzenlemeyi de içeren 7491 sayılı “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”, 28 Aralık 2023 tarih ve 32413 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Yürürlüğe giren düzenleme mevcut hali ile sektörün beklentilerini karşılamamaktadır. Anadolu'nun dört bir tarafında yüklenicilerin projelerini yüksek borçlulukla tamamlamaya çalışmaktadır. Müteahhitlik firmalarının borçluluk oranları 2023 yılı boyunca yüksek seyretmiş, borç stokundaki artış da belirgin biçimde devam etmiştir. BDDK'nın verilerine göre Kasım 2023 itibarıyla sektörde takipteki kredi hacmi 25,5 milyar TL olup takipteki kredi oranı %3,2’dir. Piyasa faizlerinin halen yüksek ve bankaların kredi verme iştahının düşük olması nedeniyle firmalar için yıl boyunca finansmana erişim sorunu yaşanmıştır.

 

SEKTÖRÜN İSTİHDAMDAN ALDIĞI PAY YÜZDE 6,4: TÜİK verilerine göre inşaat sektöründe düşüşün yaşandığı istihdam rakamları deprem felaketinin etkisiyle artarak 2023 yılının üçüncü çeyreği itibarıyla yeniden 2 milyon kişiye ulaşırken, sektörün istihdamdan aldığı pay yüzde 6,4 olmuştur.

 

KONUT SATIŞLARINDA DÜŞÜŞ YAŞANIYOR: TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %20,6 azalarak 93 bin 514 olmuştur. Konut satışları Ocak-Kasım döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %14,9 azalarak 1 milyon 87 bin 349 olarak gerçekleşmiştir. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %68,5 azalarak 5 bin 245 olarak gerçekleşmiştir. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %5,6 olmuştur. Ocak-Kasım döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %33,6 oranında azalarak 171 bin 706 olmuştur. Yabancılara yapılan konut satışları Kasım ayında, 2022 yılının aynı ayına göre %61,5 azalarak 2 bin 342 olmuştur.

 

2023 YILINDA YURT DIŞINDA ÜSTLENİLEN PROJE BEDELİ 27 MİLYAR DOLARI AŞTI: Yurt dışı müteahhitlik hizmetleri kapsamında Ticaret Bakanlığı verilerine göre Türk müteahhitlik firmaları 2023 yılında 389 projeyle 27 milyar 392 milyon ABD Doları tutarında yeni iş hacmine ulaşmıştır. Yurt dışında Türk müteahhitlerinin 2023 yılında en fazla yeni proje üstlendiği ilk 5 ülke Rusya Federasyonu (4,6 milyar ABD Doları), Romanya (3,6 milyar ABD Doları), Türkmenistan (3,3 milyar ABD Doları), Suudi Arabistan (2,8 milyar ABD Doları) ve Irak (1,4 milyar ABD Doları) olarak sıralanmıştır.

SAVAŞA RAĞMEN RUSYA FEDERASYONU LİDERLİĞİNİ KORUDU: Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerine yeniden ivme kazandırma hedefiyle TMB, yıl boyunca savaşın büyük yıkıma uğrattığı Ukrayna’nın yeniden inşasında aktif rol oynamak üzere somut öneriler geliştirmiş, sektörün en önemli pazarı olan Rusya ile ilişkileri muhafaza ederek eski seviyelerine çıkarmak için çalışmalar sürdürmüştür. 2023 yılı sonu rakamlarına bakıldığında Rusya Federasyonu’nun, 4 milyar 613 milyon ABD Doları tutarında 36 proje ile en çok proje üstlenilen ilk on ülke arasında ilk sıradaki yerini koruduğu görülmektedir.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Eternia'da lansmana özel indirim https://analizgazetesi.com.tr/haber/eterniada-lansmana-ozel-indirim--5570/

Arso Group imzası ile hayata geçirilen Eternia projesinde lansman dönemine özel olarak indirim imkanı sağlanıyor. 227 adet konutun yer aldığı projenin teslimleri 2025 yılının Mayıs ayında yapılacak.

Antalya'da hayata geçirilen Eternia projesinde yer alan konutlar 1 oda 1 salon, 2 oda 1 salon ve 3 oda 1 salon şeklinde tasarlandı.

Projede yer alan konutların teslimlerinin 2025 yılının Aralık ayında yapılması planlanıyor. 

Fiyatların 175 bin dolardan başladığı Eternia projesinde peşin ödemelerde indirim yapılıyor. Projedeki konutlar için Yüzde 50 peşinat ödendiğinde ise 18 ay vade imkanı sunuluyor. 

Havalimanı'na 3,5 kilometre, denize 5 kilometre mesafede inşa edilen Eternia projesinde; Sauna, havuz, fitness, kapalı garaj ve lobi bulunuyor.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Luna Dragos'ta 36 ay taksit sıfır faiz imkanı https://analizgazetesi.com.tr/haber/luna-dragosta-36-ay-taksit-sifir-faiz-imkani-6057/

Batı Birikim Gayrimenkul tarafından İstanbul Maltepe’de inşa edilen Luna Dragos projesinde 36 ay taksit sıfır faiz avantajı ile satışlar devam ediyor. Projede 689 konut, 55 adet ise ticari ünite hayata geçmesi planlanıyor. Projede teslimlerin ise Mayıs 2025'te yapılması planlanıyor.

Proje, toplam 13 bin 500 metrekarelik arsa üzerine inşa ediliyor. 

Proje, Cengiz Aytmatov Parkı'na, Tarhan Kolejine yürüme mesafesinde, Maltepe Park Avm'ye 350 metre, Esenkent Metro istasyonuna 700 metre, Cumhuriyet parkına 200 metre, cevizli Marmara'ya 2 kilometre, Maltepe Adalar İskele 'ye 3,5 kilometre, Hızlı Tren İstasyonu (Pendik) 9,5 kilometre, Bağdat Caddesi'ne 9,5 kilometre, Pendik İDO İskelesi'ne 11 kilometre, Avrasya Tüneline 16 kilometre, Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'na 18 kilometre, ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne 18 kilometre, Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne 2 dakika, Maltepe Sahil'e 2,5 kilometre uzaklıkta  yer alıyor.

Projede, peşin ödemelerde yüzde 20 indirim sağlanırken, 36ay vade farksız ödeme kolaylığı da bulunuyor.

Söz konusu projede 1+1 başlangıç fiyatı 5 milyon 349 bin TL, 2+1 konutların başlangıç fiyatı ise 8 milyon 169 bin TL'den başlayan fiyatlarla satılıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Luxera Bahçe Port'ta 48 ay vade 0,99 faiz https://analizgazetesi.com.tr/haber/luxera-bahce-portta-48-ay-vade-099-faiz--8746/

Luxera Gayrimenkul tarafından hayata geçirilen Bahçe Port projesinde satışlar devam ediyor. Arnavutköy Millet Bahçesi’ne komşu olarak hayata geçen Luxera Bahçe Port projesinde toplam 110 adet daire ve 32 ticari ünite yer alıyor.

Arnavutköy’de, vadi içerisine konumlanan Luxera Bahçe Port projesi 1+1’den 6+1‘e kadar 6 farklı daire tipleri sosyal alanları ve konumu ile konut almak isteyenlerin dikkatini çekiyor. 

Luxera imzası taşıyan ve 2 blok halinde yükselen Luxera Bahçe Port projesi 6 kattan oluşuyor.

Projeye komşu olan ve geniş bir yeşil alana yayılan Millet Bahçesi’nin tüm imkân ve ayrıcalıkları ile vatandaşlara kolaylık sağlıyor. 

Şu an inşaat aşamasında olan projenin Ağustos 2024'te teslim edilmesi hedefleniyor. Bahçe Port projesinde yılın il kampanyası 48 ay vade 0,99 faiz fırsatı başladı.

Konutların fiyatları 5,5 milyon liradan başlayan fiyatlarla satılıyor.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Zonguldak Del Marin'de teslimler Aralık 2024'te https://analizgazetesi.com.tr/haber/zonguldak-del-marinde-teslimler-aralik-2024te-2412/

CYC Yapı tarafından Mayıs 2023’te temelleri atılan, Zonguldak’ın gözde ilçelerinden Kozlu’da deniz manzarasına sahip bir lokasyonda konumlanan Del Marin projesi Aralık 2024'te teslim edilmesi planlanıyor.

Proje 64 konut ve 11 ticari üniteden oluşuyor. Projede  2+1, 3+1, 4+1 lüks ve konforlu, ferah yaşam alanlarına sahip 64 seçkin konut ve tüm ihtiyaçlara hizmet edecek 11 ticari ünite ve detaylı düşünülerek özenle tasarlanmış sosyal donatıları ile Del Marin Zonguldak’a değer katacak.

Proje profesyonel site yönetimi, 7/24 resepsiyon, danışma ve güvenlik hizmeti, her dairenin ihtiyacını karşılayacak kapalı otopark, depolama alanı imkanı, motosiklet ve bisiklet park alanları, elektrikli şarj istasyonu, açık ve kapalı çocuk oyun alanı, fitness, yoga alanı, site sakinlerine özel tasarlanan teras katında manzara ve kafe alanı ile konforlu bir yaşamı hedefliyor.

Projede ayrıca 2.750 metrekarelik özel olarak tasarlanmış peyzaj alanı var. Marin projesi sınıfının üst segment markalarından oluşan 3’lü ankastre ürün ile donatılmış modern tasarımlı mutfakları, yerden ısıtma sistemi, duvarlar arasında ısı ve ses yalıtımı, ortalama 29 metrekare geniş balkonları ile yepyeni bir yaşam tarzı sunacak. Projede ayrıca CYC Yapı tarafından sağlanan finansman ile kişiye özel vadeli ödeme seçenekleri de bulunuyor.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
TOKİ'den İstanbul'a iki yeni proje https://analizgazetesi.com.tr/haber/tokiden-istanbula-iki-yeni-proje--9550/

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından paylaşılan ihale ilanlarına göre  TOKİ İstanbul'da da iki yeni proje hayata geçirecek.

TOKİ'nin merakla beklenen İstanbul projelerinde 716 konut yer alacak. Ayrıca projelerde konutların dışında 71 adet dükkan da bulunuyor.

TOKİ’nin İstanbul projeleri Tuzla ve Zeytinburnu ilçelerinde yükselecek. TOKİ Tuzla projesinde 232 konut yer alırken, Zeytinburnu projesinde ise 484 konut yer alacak.

Kentsel dönüşüm kapsamında hayata geçirilecek olan projelerin ihaleleri Ocak ve Şubat aylarında yapılacak.

TOKİ Tuzla projesinde konutların dışında 31 dükkan yer alırken, Zeytinburnu projesinde 40 dükkan yer alacak.

TOKİ’nin ihale ilanları

İstanbul Tuzla Cami (Merkez) Mahallesi (Has Sitesi), Kentsel Dönüşüm Projesi, 232 konut, 31 dükkân inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi 

TOKİ'nin yayımladığı ihale ilanına göre İstanbul İli Tuzla İlçesi, Cami (Merkez)Mahallesi (Has Sitesi), Kentsel Dönüşüm Projesi, 232 Adet Konut, 31 Adet Dükkân İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi ihalesi 29 Ocak 2024 tarihinde saat 14.00'te gerçekleştirilecek.

İstanbul Zeytinburnu Merkezefendi Mahallesi kentsel dönüşüm projesi 484 konut ve 40 adet dükkan inşaatları ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi

İstanbul İli Zeytinburnu İlçesi Merkezefendi Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi 484 Adet Konut ve 40 Adet Dükkân İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi ihalesi 29 Şubat 2024 tarihinde saat 14.00'te gerçekleştirilecek.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
2 bin 450 sosyal konut teslim edilecek https://analizgazetesi.com.tr/haber/2-bin-450-sosyal-konut-teslim-edilecek-9657/

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) İstanbul Başakşehir Kayaşehir'de 4 etap halinde inşa edilen 2 bin 450 sosyal konut tamamlandı.

TOKİ'nin internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, Türkiye genelinde 50 bin ve 100 bin Sosyal Konut Projesi kapsamında Kayaşehir'de de konut teslimlerine başlanıyor.

Kayaşehir'deki 2 bin 450 sosyal konut, 15 Ocak'tan itibaren hak sahiplerine teslim edilecek.

Konutlar, millet bahçesi ve şehir hastanesi yakınında, 4 etap halinde yatay ve özgün mimariyle, sosyal donatıları, yeşil alanları, çocuk oyun alanları, kapalı otoparklarıyla inşa edildi.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konut satışlarının yükselişe geçmesi bekleniyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/konut-satislarinin-yukselise-gecmesi-bekleniyor-267/

Her ne kadar 2023 yılında istenilen satış grafiği yakalanamasa da yeni yılda çözülmesi beklenen finansman problemi ve bekleyen alım talebinin devreye girmesi ile satışların yükseleceği, konut sektörünün hareketlendiği bir yıla girileceği belirtiliyor. Değerlendirmelere göre, konut piyasasındaki yavaşlamaya konut finansmanına erişimin zorlaşması ve konut fiyatlarındaki artış önemli ölçüde etkili oldu. 

2024 yazına doğru canlanabilir

Ancak tüm bu gelişmelere rağmen 2024 yılının ikinci yarısından itibaren bu dengenin emlak yatırım sektörü lehine değişebileceği, konut üreticisi ile alıcıların daha sık bir araya gelebilecekleri ifade ediliyor. Ayrıca özellikle büyükşehirlerde göç alımlarıyla artan nüfus sayısı, riskli yapılara ilişkin kentsel dönüşüm süreçlerinin daha hızlı gerçekleşecek olması da yine konuta talebin artmasına yol açabilir. 

Konut sektörü ekonominin lokomotifi

Akar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Figen Akar konut üreticisi olarak 2024 yılına umutla baktıklarını belirterek, ancak alıcıların konutla daha kolay buluşabilmeleri için bazı adımların atılması gerektiğini vurguladı: “2023 yılı konut üretenler için de konut almaya çalışan yatırımcılar için de çok iyi geçti denemez. Birçok faktör üretimi de alımı da olumsuz etkiledi maalesef. Yüksek faiz oranları, enflasyon, döviz kurları, artan inşaat maliyetleri, gelir dağılımındaki adaletsizlik gibi nedenler satışlara olumsuz yansıdı. Konut sektörü, Türkiye ekonomisinin lokomotifi ve istihdam kaynağı olan bir sektör... Bu sektörün canlılığını koruması, hem ekonomik büyüme hem de sosyal refah açısından önemlidir. Bu nedenle, konut sektörünün karşı karşıya olduğu sorunların çözümü için acil ve etkin adımlar atılması çok önemli.”

Anadolu Yakası’nın gözde projesi

Akar Yapı, güvenilir, depreme dayanıklı, sağlam ve ayrıcalıklı yaşam alanlarına sahip projelerine hız kesmeden devam ediyor. İstanbul’un her iki yakasında geliştirdiği projeleriyle şehrin mimari dokusuna yenilikçi bir yaklaşım tarzı kazandıran Akar Yapı, Anadolu yakasının yükselen ilçesi Kartal’da, Aydos Ormanları’nın yanı başında depreme dayanıklı olarak inşa ettiği Yakapark Projesi ile yatırımcılara güvenli, huzurlu bir yaşam alanı vaat ediyor.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
DAP Gayrimenkul'ün Ataşehir projesi https://analizgazetesi.com.tr/haber/dap-gayrimenkulun-atasehir-projesi-387/

Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yapılan açıklamada, ''Şirketimizin İstanbul Ataşehir ilçesi Küçükbakkalköy Mahallesi 1927 ada 1 parselde yer alan projesi için ön projenin onaylandığı ve ruhsat işlemlerinin yürütüldüğü bilgisi Ataşehir Belediye Başkanlığı tarafından şirketimize bildirilmiş olup, yeni gelişmeler kamuoyuyla paylaşılacaktır.'' denildi.
 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Malatya Merkez 1. etap 2. kısım deprem konutları sözleşmesi https://analizgazetesi.com.tr/haber/malatya-merkez-1-etap-2-kisim-deprem-konutlari-sozlesmesi-1285/

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yapılan açıklamada,  ''Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile şirketimiz arasında imzalanan protokol çerçevesinde, bakanlık adına şirketimiz tarafından ihale edilen Malatya Merkez 1. etap 2. kısım konut ve ticaret inşaatı ile altyapı ve çevre düzenleme işinin sözleşmesi, yüklenici BCM Uluslararası Madencilik İnş. San. ve Tic. A.Ş & Karçağ Nak. İnş. ve Dış Tic. Ltd. Şti. iş ortaklığı ile 11.01.2024 tarihinde imzalanmıştır. Sözleşme bedeli 2.362.500.000 TL + KDV'dir.'' bilgisi verildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
EYG Gayrimenkul'den inşaat sözleşmesi https://analizgazetesi.com.tr/haber/eyg-gayrimenkulden-insaat-sozlesmesi-8077/

Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yapılan açıklamada, ''İstanbul'un Sancaktepe ilçesi Samandra Mahallesi'nde konumlu toplam 27.101 metrekare büyüklüğündeki arsalar üzerinde kat karşılığı yöntemiyle proje geliştirmek üzere arsa sahipleriyle sözleşme imzalanmıştır. Sözleşmeye göre arsa üzerinde inşa edilecek yapıların yüzde 43,5'i arsa sahiplerine verilecektir.'' denildi.
 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Dünyanın En Büyük İnşaat Fuarlarından World of Concrete'e katılacak https://analizgazetesi.com.tr/haber/dunyanin-en-buyuk-insaat-fuarlarindan-world-of-concretee-katilacak-7225/

Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER), ABD’nin Las Vegas kentinde düzenlenecek World of Concrete (WOC) Fuarı’na katılacak. Dünyanın en büyük inşaat fuarlarından biri olan WOC Fuarı, bu yıl kapılarını 50. kez açacak ve 22-25 Ocak 2024 tarihleri arasında yapılacak.  

İMDER Başkan Vekili Serkan Karataş, fuara Türkiye’den katılacak 20’den fazla Türk firmasıyla birlikte, sektördeki teknolojik gelişmeleri ve yenilikleri takip etmek, Türk makinecilerini en iyi şekilde temsil etmek amacıyla hazırlandıklarını söyledi. Karataş, fuarın özellikle beton makina ve ekipmanları uzmanlığına sahip ilk ve en büyük fuar olduğunu vurguladı.  

“Gelecek trendlerini yerinde yakından takip edeceğiz”

 İMDER olarak Türk makine sanayisini uluslararası alanda doğru ve etkin şekilde temsil etmeyi amaçladıklarını belirten Karataş, “Yarım asırlık bir geçmişe sahip WOC, son 50 yılda sektörün başarılarına katkıda bulunan köklü markalara ve sektör liderlerine yer veriyor. Biz de bu önemli platformda sektörümüzün çatı kuruluşu olarak yüz yüze görüşmeler ve iş birliği oluşturma etkinlikleri yapacağız. Fuarın 50. yıldönümü kutlamaları kapsamında düzenlenecek özel oturumlarla önemli bilgiler edinme, sektördeki güncel gelişmeleri takip etmek fırsatımız olacak” dedi. 

WOC’un, beton makina ve ekipmanları özelinde uzmanlığa sahip ilk ve en büyük fuar olma özelliği taşıdığını kaydeden Karataş, “Beton makina ve ekipmanları da örneğin; beton mikseri, beton pompası, beton püskürtme makinası İMDER’in çatısı altındaki ana ürün gruplarından kabul ediliyor. Bu doğrultuda fuar kapsamında tüm çalışmalarımızı yapmaya devam edeceğiz. Dünyadaki gelişmeleri, gelecek trendlerini, inovatif çözümleri yerinde ve yakından takip edeceğimiz bir atmosferde bulunacağız” diye konuştu.

Sektör liderlerini bir araya getiriyor

WOC Fuarı’nda, 34 ülkeden 1.300’den fazla şirket 700 bin metrekarelik açık ve kapalı sergi alanında stant açacak. Bu yıl, beton ve duvarcılık sektörlerinde verimlilik, güvenlik ve sürdürülebilirlikteki yeni gelişmelere odaklanan fuar, inşaat malzemeleri, beton onarımı ve yıkımı, beton üretimi, dekoratif beton, prekast ve duvarcılık dâhil olmak üzere inşaat sektörünün birçok alanını kapsıyor. Fuar 50. yılına özel olarak bu yıl, inşaat sektöründe kullanılan en son teknoloji ve donanımlarının tanıtımına ek olarak kapsamlı eğitim programları ve sektörel etkinliklere ev sahipliği yapacak. Pazar lideri ve tedarikçilerin buluşma noktası olacak fuarda, son teknoloji ekipmanlar, makineler ve malzemeler sergilenecek.

Etkileşimli çalıştaylar, eğitimler düzenlenecek

Üç gün sürecek fuarda sektör profesyonellerine yönelik eğitimler, topluluk odaklı etkinlikler yapılacak. Fuarın 50. yıl dönümü kutlamaları kapsamında 2024 eğitim gündemine, 3D baskı gibi yeni malzeme ve araçların uygulanması gibi dönüştürücü projeye özgü teknikleri ele alan 50’den fazla yeni konu eklendi. WOC’da sertifikasyon seminerleri, etkileşimli çalıştaylar ve akredite kurslar aracılığıyla teknik yetenek geliştirme eğitim programları yapılacak. Eğitimler beton onarımı, duvar oluşturma ve güçlendirme, robot bilimi, beton kaplama gibi başlıkları içerecek. En iyi iş uygulamaları ve proje yönetimini içeren oturumlar sektör trendleri tartışmak için önemli bir platform görevi üstleniyor. 

İMDER, C6389 standında ziyaretçilerini bekliyor

İMDER, geçen yılda WOC fuarına katıldı. Bu yıl da İMDER yetkilileri C6389 numaralı stantta, WOC fuarını ziyaret edecek olan tüm katılımcıların Türk iş makinaları sektörü hakkındaki sorularını yanıtlayacak. 


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Reysaş Gayrimenkul'ün gayrimenkullerinin değeri https://analizgazetesi.com.tr/haber/reysas-gayrimenkulun-gayrimenkullerinin-degeri-8663/

Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yapılan açıklamada, ''Şirketimizin 2023 yıl sonu gayrimenkul değerlemeleri neticesinde, aktifimizde bulunan arsa ve binaların değeri ile bağlı ortaklığımızın gayrimenkullerinin değerlerinin toplamı 30.136.718.000 TL olmuştur. Bu şekilde 2023 yılsonu toplam gayrimenkul portföyümüzün büyüklüğü, 2022 yıl sonu değeri olan 13.185.654.000 TL'ye göre yaklaşık yüzde 129'luk artış göstermiştir.'' ifadesi kullanıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ziraat Gayrimenkul'de taşınmaz satışı https://analizgazetesi.com.tr/haber/ziraat-gayrimenkulde-tasinmaz-satisi-251/

Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yapılan açıklamada, ''Şirketimiz portföyünde bulunan Next Level Alışveriş Merkezi ile AVM içerisinde yer alan Max Level Oyun Eğlence Merkezi bir bütün olarak, yönetim kurulu kararı doğrultusunda ihale yoluyla satışa çıkarılmış ve düzenlenen fiziki ihale sonucunda, taşınmazın ekspertiz değeri üzerinde teklif veren Bayburt Grup İnşaat Nak. Madencilik İth. İhracat San. ve Tic. A.Ş'ye KDV dahil 1.413.912.675 TL bedelle satılması uygun görülmüştür.  Satış bedeline vade farkı dahil olup, satış tutarının 667.000.000 TL'lik bölümü peşin, 746.912.675 TL'si 12 ay vadeli olarak tahsil edilecektir.'' bilgisi verildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Emlak Konut'un projesine yapı ruhsatı https://analizgazetesi.com.tr/haber/emlak-konutun-projesine-yapi-ruhsati-3777/

Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yapılan açıklamada, “Şirketimiz projelerinden İstanbul'un Halkalı ilçesi Küçükçekmece Mahallesi İstanbul Küçükçekmece Bizim Mahalle 2. etap 1. kısım arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı işi kapsamında, 899 ada 1 parselde yer alan 354 adet konut ve 15 adet ticari üniteden oluşan toplam 369 adet bağımsız bölüme ait yapı ruhsatları 29.12.2023 tarihinde alınmıştır” denildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Gayrimenkul sektöründe MülkPay sistemi https://analizgazetesi.com.tr/haber/gayrimenkul-sektorunde-mulkpay-sistemi--3727/

Sirius Yapı A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Barış Öncü, kurdukları yeni sistemle krediye ulaşamayan ve elindeki birikimleri ev almaya yeterli olmayanların da mülk sahibi olabileceği bir modeli yaşama geçirdiklerini söyledi.

MülkPay sistemi hakkında bilgi veren Öncü, “Türkiye’de ilk kez, kendi adımıza tescil de çıkartarak MülkPay adını verdiğimiz yeni bir yatırım modeline imza attık. Bu yeni bir sistem olmasına rağmen kısa sürede büyüyeceğine ve yaygınlaşacağına inanıyorum. İnsanların birikimleri küçüldü. Krediye ulaşmaları zorlaştı. Yeni konut arzı da azaldı. İnsanlar artık gayrimenkul almakta zorlanıyor. Türk insanı kültürel olarak öncelikle ev sahibi olmak gibi bir anlayışa sahip. Bu üst gelir grubu için de alt gelir grubu için de böyledir. Fakat güncel ekonomik koşullar nedeniyle ev sahibi olmak giderek zorlaştı. İnsanların ev alma sorununa çözüm olmak için MülkPay sistemini geliştirdik. Bu sistem adeta yaralara merhem oldu. MülkPay sistemi için yaklaşık 8 aylık bir ön hazırlık dönemi yaşadık. Bütün teknik ve hukuki altyapısını hazırladık. İnsanları memnun etmek için kendimize sorular sorduk. Gayrimenkulün kiralanmasından evin teslimine kadar her türlü detayı düşündük” diye konuştu.

Birikimlerini gayrimenkule yatırmak isteyenlere 5'te 1 oranında eşit paylı ve tapulu mülkiyet sistemi fırsatını sunduklarını kaydeden Barış Öncü, şunları söyledi: “Bu sistemde 5 yatırımcı bir daireden pay sahibi olabilecek. Kendi konutunda oturmak isteyenler de kiracı olabilecek. Üstelik firma olarak kiralama garantisini de biz veriyoruz. 2023 yılı sonuna kadar, 1+1 dairelerde yüzde 50'si peşin, yüzde 50'si vade farksız '0' faiz ile 15 aylık ödeme planı sunuyoruz. Gelen taleplere göre bu sistemi 2 +1 daireler için de uygulayacağız. İnsanlar artık konut yatırımı yapabilmek için kredi oranlarının düşmesini beklemek zorunda kalmayacak. Bu yeni modelle hem birikimini değerlendirecek hem de düzenli kira geliri imkanına kavuşacak.”

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konut yatırımcısı yurt dışına yöneldi https://analizgazetesi.com.tr/haber/konut-yatirimcisi-yurt-disina-yoneldi-7035/

Küresel Konut Fiyat Endeksi'ne göre dünya genelinde konut fiyatlarının en fazla arttığı ülke konumunda yer alan Türkiye’de, konut piyasasına erişim zorlaşıyor. İstanbul başta olmak üzere, birçok şehirde ve ilçede ev ve daire fiyatları yurt dışındaki pek çok şehirle yarışır durumda yer alıyor. Bu durumun yatırımcılar için yabancı gayrimenkul seçeneklerini daha cazip hale getirdiğini belirten Cornucopia Global Kurucu Ortağı Buse Tanıl Jeffery, “Döviz bazında kira getirisi elde etmek isteyen yatırımcılar, yatırımlarını yurt dışında değerlendiriyor. Özellikle Türkiye fiyatlarıyla yatırım imkanı sunan İngiltere pazarına ilgi çok yüksek” dedi.

 

6 yılda 7 kat arttı

 

Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını döneminde yükselişe geçen küresel konut piyasası, birçok nedene bağlı olarak artışını sürdürüyor. Öyle ki 2022 yılında 3 milyar 704 milyon dolar olan küresel emlak piyasasının büyüklüğü 5,32'lik büyüme ile 2032 yılına kadar yaklaşık 6 milyar 219 milyon dolara ulaşması bekleniyor. Türkiye, hem yeni hem de deneyimli yatırımcıların enflasyonla başa çıkmakta zorlandığı bir ülke olarak öne çıkıyor, çünkü ülkedeki konut fiyatları son 6 yılda yedi kat arttı.

Konut fiyatlarının yurt dışındaki gayrimenkuller ile yarışır hale gelmesi yatırımcıların rotasını da sınır dışına taşıdı. Öyle ki yurtdışından mülk satın alan Türk sayısında da artış yaşanıyor. TÜİK’in yayınladığı “Yurt Dışından Taşınmaz Edinme İstatistikleri” raporuna göre 2020 yılında Türk vatandaşlarının yurt dışından 35 bin 184 adet konut satın alırken bu sayının 2021 yılında 41 bin 789 adede vardığı görülüyor. İngiltere ise son zamanlarda gayrimenkul yatırımı yapmak isteyenlerin uğrak noktası oluyor. Açıklanan verilere göre, İngiltere’de yabancıların sahip olduğu konut sayısı 280 bin. 2023 sonu itibari ile ise bu rakamın 300 bine ulaşması bekleniyor.

 

Yatırımcıların yeni rotası İngiltere

 

Londra merkezli bir araştırma şirketi tarafından yapılan analize göre; 2023'ün üçüncü çeyreğinde Londra'da toplamda 3,118 adet mülk satışı gerçekleşti. Satışların %23'ü bireysel yabancı yatırımcılara aitti, ancak daha da ilginç olan, kurumsal satın alımlar düşüldüğünde Londra'daki evlerin yarısından fazlasının bireylere yabancı yatırımcılara satıldığıydı.

Londra'daki yeni inşaat projelerinin yüzde 23'ünün bazı inşaat firmalarının fiyatları düşürmesi nedeniyle bireysel yabancı yatırımcılara satıldığını vurgulayan Jeffery, " Londra ve Birleşik Krallık genelinde gayrimenkul piyasasındaki düşük rekabet ve uygun fiyatların birleşimi, yabancı yatırımcıların düşük iç talepten faydalanarak artmasına yol açtı. 2021 yılının sonlarından bu yana, Birleşik Krallık halkı 'Yaşam Maliyeti Krizi' ile mücadele ediyor ve dünya genelinde artan borç maliyetleriyle karşı karşıya kalmıştır. Yerel alıcılar, konut kredisi maliyetleri nedeniyle hayallerindeki evi almakta zorlandığı bir dönem yaşanıyor. Bu durum, kira mülklerine olan talebi artırarak yatırımcılar için cazip hale getiriyor."

 

4.4 milyon TL’ye İngiltere’de ev alınabiliyor

 

Türkiye'de gayrimenkul fiyatlarının yüksek hızda artış göstermesinin durumu İngiltere konut pazarı ile yarışır hale getirdiğini belirten Jeffery sözlerine şöyle devam etti: “İngiltere’de konut yatırımı yapmak uzak gibi dursa da rakamlara bakınca bu durumun ne kadar yakın olduğunu görebiliyoruz. 4.4 milyon TL civarında yatırım yapabileceğiniz projeler yer alıyor.

İş ortağınızı seçerken dikkatli olmanız gerekiyor. İyi bir danışmanla anlaşma sağlanmadığında, sorunlarla karşılaşmak olasıdır. İnşaat sektöründeki geniş ağımız ve yerel acentelerle olan bağlantılarımız, Türk yatırımcıların ihtiyaçlarını anlama yeteneğimizle birleşerek, uluslararası portföylerini oluşturmalarına yardımcı olma sürecini kolaylaştırıyor.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
2 büyük AVM'nin satışı tamamlandı https://analizgazetesi.com.tr/haber/2-buyuk-avmnin-satisi-tamamlandi-8143/

Uluslararası ticari gayrimenkul danışmanlık şirketi Cushman & Wakefield | TR International, 3 aylık süreçte 2 büyük AVM’de payların satışını tamamladı. 

Cushman & Wakefield | TR International, Adana’da Beymen Business, Marks & Spencer, Nike ve Sephora gibi Türkiye’nin ve dünyanın en önemli markalarını barındıran mağaza karmasıyla bölgesel çeşitliliğin merkezi olan M1 Adana AVM’deki METRO PROPERTIES’e ait paylarını ve bu paylara tekabül eden 38 bin 565 metrekarelik kiralanabilir alanın satış işlemini gerçekleştirdi. Şirket aynı dönemde Konya’nın ilk modern alışveriş merkezlerinden biri olan ve Adidas, Samsung, MediaMarkt gibi önemli markaları barındıran M1 Konya AVM'deki METRO PROPERTIES 'e ait payları ve bu paylara tekabül eden 23 bin 61 metrekarelik kiralanabilir alanın satışını tamamladı.  

“Pazara ve hedef kitleye hakimiyet, rekabetçi bir satış ortamı yarattı”

Her iki AVM satışının da 3 ay gibi kısa bir sürede ve başarıyla tamamlanmasının arkasında alıcı ve satıcı açısından fırsatları doğru değerlendiren bir stratejik planlama ve danışmanlığın olduğunu belirten Cushman & Wakefield | TR International Yönetim Kurulu Başkanı Tuğra Gönden, “Ticari gayrimenkulde küresel çaptaki yetkinliklerimizin yanı sıra Türk gayrimenkul piyasasına olan hakimiyetimiz ve gayrimenkulün özelliklerini iyi bilmemiz, satışta sağladığımız hız ve başarıda en etkin faktörler arasında yer alıyor. Gayrimenkulü pazarlarken, imkanı olan geniş bir kitleye tek tek ulaşıyoruz. Bu da ürüne olan ilgiyi yükselterek rekabetçi bir ortamın oluşmasına olanak sağlıyor. Değişen piyasa koşullarında ileriye dönük fırsatları doğru yakaladığımız her iki AVM’nin satış işlemini tamamlamaktan memnuniyet duyuyoruz” değerlendirmesinde bulundu.  

Bu yılki AVM kiralanabilir alan satışı 86 bin 732 metrekare

Mart ayında tamamlanan Ritim İstanbul AVM’nin satışı ve Aralık ayındaki bu 2 önemli satışla 2023 yılında toplam AVM kiralanabilir alan satışının 86 bin 732 metrekareye ulaştığını kaydeden Gönden, Cushman & Wakefield | TR International olarak son 2 yılda toplam 5 AVM’ye ticari gayrimenkul danışmanlığı vererek kiralanabilir alan satışını gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi. Gönden, “2022 yılında da M1 Gaziantep AVM ve Ada Outlet’in satışını tamamlamıştık. 2024 yılı için bu alanda yeni gelişmeler gündeme gelebilir” dedi. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Son 8 yılın en düşük seviyesi https://analizgazetesi.com.tr/haber/son-8-yilin-en-dusuk-seviyesi-7956/

Araştırma hakkında görüşlerini paylaşan TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “Konut satışları 11 aylık dönemde toplam 1.087.349 adetle 2015 yılından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Böylece konut satışları 2023 yılında yüzde 15 oranında gerileme kaydetti. Konut piyasasındaki yavaşlamada konut finansmanına erişimin zorlaşması ve konut fiyatlarındaki artışın etkili olduğu görüldü. 2023 yılında görülen gerilemede en dikkat çekici veri, ipotekli satışların toplam satışlar içindeki oranının bugüne kadarki en düşük seviyesi olan yüzde 16’ya gerilemesi oldu. 11 aylık dönemde; ilk kez satılan konut adedi 328 bin 299, ipotekli olarak satılan konut adedi 171 bin 706, iş günü başına konut satış adedi ise 4 bin 687 olarak gerçekleşti” açıklamalarını yaptı.

“Konut fiyatlarının geldiği mevcut seviye, alım gücünde azalma ve kira fiyatlarında artış olarak kendini gösterdi”

2024 yılının önemli konu başlıklarından birinin konut fiyatlarındaki hızlı artış olduğuna işaret eden Makbule Yönel Maya, “Temmuz 2021 itibarıyla oluşan negatif reel faiz ortamı ve enflasyon, konut yatırımının güvenli liman konumunu pekiştirdi. Konut fiyatları artışındaki ivme özellikle son iki yılda görüldü. Konut fiyatlarının geldiği mevcut seviye ise alım gücünde azalma ve kira fiyatlarında artış olarak kendini gösterdi. Bunlarla birlikte konut fiyatları üçüncü çeyrekte aylık bazda enflasyonun altında artış göstererek yavaşlama sinyalleri verdi. Yıllık nominal konut fiyat artışı yüzde 86,5 seviyesinde olurken, yıllık reel konut fiyat artışı yüzde 15,6, Türkiye geneli ortalama birim fiyat 30 bin 36 TL/metrekare olarak gerçekleşti. Diğer yandan konut piyasasında 2024 yılında üç ana başlığın gündemde olacağını düşünüyoruz. Bunlardan ilki yeni konut üretimini özendirici araçların geliştirilmesi, ikincisi deprem bölgelerinin yeniden inşası ve bunun finansman kaynaklarının ve kaynak akış rotasının oluşturulması, üçüncüsü ise yalnızca ülkemizde değil tüm dünyada en önemli konu başlıklarından biri olan barınma sorunu” diye konuştu.

 

“11 aylık dönemde ipotekli satılan konut adedi 171 bin 706”

Uygun faiz oranlarıyla desteklenen konut talebinin konut fiyatlarında önemli bir artış periyodunun öncüsü olduğunu ve sonrasında ekonomi politikaları doğrultusunda faiz oranlarında artışlar görüldüğünü belirten Makbule Yönel Maya, şöyle devam etti: “Konut kredisi faiz oranları Kasım ayı itibarıyla yıllık yüzde 42,2 ile son 10 yıldaki en yüksek seviyesine ulaşırken aynı ayda aylık bazda 5 bin 245 adet ile veri tarihindeki en düşük ipotekli satış adedi elde edildi. Türkiye’de azalan konut sahipliği oranları da dikkate alındığında, konuta erişimde finansman maliyetinin azaltılmasına yönelik adımlarla birlikte erişilebilir fiyatlı konut üretimi konut sahipliğinde eğilim yönünü artıya çevirebilir. İpotekli satışların toplam satışlar içerisindeki oranı yüzde 15,8, 11 aylık dönemde ipotekli satılan konut adedi 171 bin 706, diğer konut satış adedi ise 915 bin 643 olarak gerçekleşti.”

“11 aylık dönemde konut satışlarındaki yıllık azalma – yüzde 14,9 seviyesinde”

Türkiye’de konut sahipliğinin 2013 yılından beri düzenli olarak azalırken kiracı oranının artış gösterdiğini ifade eden Maya, “Bu veriyle birlikte konut fiyatları ve kiralardaki artış oranları ele alındığında uygun fiyatlı kiralama modellerinin önemi ortaya çıkıyor. Yıl içinde gerçekleşen depremler sonrası yaşanan iller arası göçün de kira fiyatları üzerinde etkisi hissedildi. Barınma sorunu konut alımının zorluğunun yanında kira fiyatlarının yükselişiyle de farklı bir alanda daha kendini gösteriyor. Bu doğrultuda uygun fiyatlı kiralık konut üretiminin mali politikalarla da desteklenmesi önem arz ediyor. 2022 yılı itibarıyla konut sahipliği oranı yüzde 56,7, kiracı oranı yüzde 27,2 11 aylık dönemde konut satışlarındaki yıllık azalma ise – %14,9 seviyesinde meydana geldi” dedi.

“Ülke uyruklarına göre en çok satış, yüzde 30,2 pay ile Rusya Federasyonu vatandaşlarına yapıldı”

Dolar bazında konut fiyatlarının 2010 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaşarak Ekim 2023 itibarıyla 1.078 USD/m2 olduğunu kaydeden Maya, “Konut satışlarında yabancı payına baktığımızda ise geçtiğimiz yıl yabancıların toplam satışlar içindeki oranı yıllık bazda yüzde 4,5 ile zirve değerine ulaşmışken 2023 yılında bu oran yüzde 3 oldu. Aynı oran Kasım 2023 itibarıyla ise yüzde 2,5’e geriledi. Ülke uyruklarına göre en çok satış, yüzde 30,2 pay ile Rusya Federasyonu vatandaşlarına yapıldı. İl bazında ise 2015 yılından beri birinci sırada olan İstanbul’un yerini yüzde 36,7 ile Antalya aldı. Yıllık USD bazlı konut birim fiyat artışı yüzde 21,1, yabancıların konut satışlarındaki yıllık ortalama payı yüzde 3, 2023 yılında yabancılara yapılan konut satışı ise 32 bin 941 adet oldu” diye konuştu.

 

“Konut fiyat artışlarının hızlı bir şekilde görüldüğü Antalya son iki yılda yaklaşık 85 bin göç aldı”

Göç konusunun konut piyasasında bir diğer önemli veri olduğuna dikkat çeken Maya, “Son altı yılda ortalama 200 bin net göç alındı. Konut fiyat artışlarının hızlı bir şekilde görüldüğü Antalya ise son iki yılda yaklaşık 85 bin net göç aldı. TÜİK’in nüfus projeksiyonlarına göre, önümüzdeki yıllarda yıllık nüfus artışının yaklaşık 1 milyon civarında olmasının beklendiği de dikkate alındığında hızlı bir şekilde konut üretiminin artırılması gerekiyor. Buna karşın kısıtlı arz, geciktirilmiş talep, göç ve finansman zorlukları konut fiyatlarındaki olası bir iyileşmenin önündeki en büyük engeller. Son 7 yılda alınan net göç 1 milyon 415 bin 179, 2022 yılı hane halkı sayısındaki artış 639 bin 765, 2022 yılı nüfus artışı 599 bin 280 seviyesinde” dedi.

“Yurt kapasitelerinin artırılması barınma sorununun çözümü için de oldukça önemli”

İkamet ettiği ilden başka bir ildeki üniversiteye yeni kayıt yaptıran gençlerin sayısının 2021 yılında 386 bin 646 olduğunu hatırlatan Maya, “2022/2023 dönemi itibarıyla toplam yurt kapasitesi ise 1 milyon 322 bin 754 olmuştu. Barınma sorunu temel bir konu olmasının yanı sıra öğrenciler için de bir çözüme ihtiyaç bulunuyor. Yurt kapasiteleri bu başlık altında büyük bir öneme sahip. Bu alanda yapılan yatırımlar öğrenci ikametinin kolaylaştırılmasına olanak sağlayabilir. Başta özel yurt kapasiteleri olmak üzere, yurt kapasitelerinin artırılması barınma sorununun çözümü için de oldukça önemli. Toplam yurt kapasitesindeki yıllık artış yüzde 8,1, 2022/2023 dönemi kamu yurt kapasitesi 876 bin 942, 2022/2023 dönemi özel yurt kapasitesi ise 445 bin 812 olarak biliniyor” açıklamalarını yaptı. 

 

“İlk kez ev satın alacaklara sağlanacak teşvikler kira piyasası üzerindeki baskının hafifletilmesi açısından kritik önem taşıyor”

2024 yılına ilişkin sektör beklentilerini paylaşan Maya, konut kredilerindeki sıkılaşmanın devam etmesi durumunda konut piyasasında yavaşlamanın sürebileceğini ifade etti.  Ancak sıkılaşmadaki azalmayla birlikte 2024 yılının ikinci yarısından itibaren daha iyimser bir tablo ile karşılaşmanın mümkün olduğunu da belirten Maya, şöyle devam etti: “Konuta erişimi azalan genç nüfusla birlikte konut sahipliği belirli bir zümrede olacak şekilde sınırlanıyor. İlk kez ev satın alacaklara sağlanacak teşvikler kira piyasası üzerindeki baskının hafifletilmesi açısından kritik önem taşıyor. Düşük risk odaklı yatırımcılar için mevduat faizleri büyük bir öneme sahip. Geçtiğimiz dönem zarfında, riskten kaçınma ve paranın değerini koruma isteği nedeniyle artan gayrimenkul yatırımları alternatif getirilerin düşük olmasından da etkilenmişti. Mevduat faizlerindeki artışla birlikte ise yatırım amaçlı konut alımlarında azalma kaydedildi. Bu eğilim, 2024 yılı başlangıcı itibarıyla benzer şekilde devam edebilecekken arsa ve arazi satışlarının ise daha az etkilenmesi beklenebilir.”

“Yeşil dönüşüm için en doğru zamandayız”

Dar ve orta gelirli nihai tüketiciye yönelik ürün geliştirilmesinde artış sağlayacak çözümlerin bir diğer önemli odak noktası olacağının altını çizen Maya, “Arzın kısıtlı olması ve inşaatın belirli bir süre alması çözümün kısa bir süre zarfında mümkün olamayacağını ve bu sebeple hızla aksiyon alınması gerektiğini gösteriyor. Özellikle kentlerdeki yaşam maliyetindeki artış ve barınma sorunu dünya genelinde etkilerini hissettiriyor. Konut fiyatlarındaki ve kiralarda görülen artış, barınmanın yaşam maliyeti içerisindeki payında artışa yol açıyor. Ülkemizin deprem gerçeği ve sağlanan teşviklerle kentsel dönüşüm önümüzdeki yıl da en hareketli konulardan biri olacak. Diğer yandan yeşil dönüşüm için de en doğru zamandayız. Konut sektörü, ülkemizin 2053 yılı net sıfır emisyon hedefine ulaşılması için büyük öneme sahip. Başta enerji ve su verimliliğinin artırılmasıyla konut bakım ve işletme maliyetlerinde tasarruf sağlayarak hem bireysel hem de çevresel fayda yaratmak mümkün” açıklamasını yaptı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Tüm zorlukları aşacak güçteyiz" https://analizgazetesi.com.tr/haber/tum-zorluklari-asacak-gucteyiz-8438/

2023’de yaşanan doğal afet, sınır komşularımızın savaşları gibi birçok olumsuz şartların sektörü ve ekonomiyi zorladığını belirten Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Umut Durbakayım, aynı süreçte alınan ekonomik tedbirlerle olumsuz etkinin azaldığını ve 2024 için beklenti oluşturduğunu açıkladı. Sektöre yönelik 2023 değerlendirmesi ve 2024 öngörülerini açıklayan Umut Durbakayım, sektör üzerindeki ekonomik ve diğer faktörlerin önceki yıllara göre biraz daha az yıpratıcı ve biraz daha az zorlayıcı olduğunu vurguladı. 

Durbakayım, beklenti ve öngörülerine şöyle sıraladı; “Geçtiğimiz 4 yılda yaşadığımız ekonomik krizler, doğal afetler ve sınır komşularımız arasında yaşanan savaşlardan kaynaklanan olumsuz faktörler bir yandan inşaat sektöründe finansal dalgalanmalara neden olurken, diğer yandan sektörün ülke ekonomisindeki öneminin ne kadar fazla olduğunu gösterdi. Bu süreçte ortaya çıkan bir diğer sonuç ise sektörümüzde atılan temellerin çok sağlam olduğu ve sektörü güçlendirmek, geliştirmek için hazırlanan harçların tutmaya başladığıdır. Ekonomi yönetiminin aldığı tedbirlerin semeresinin 2024’ün ilk yarısında ortaya çıkacağına inanıyorum. İkinci yarıyılda ise sektörümüzde bahar havası eseceğini düşünüyorum”

 

İşçilik, malzeme maliyetini geçti

 

Sektörün maliyetlerle mücadelesinin devam ettiğini ve edeceğini kaydeden Başkan Durbakayım sözlerine şu şekilde devam etti:

“Konut kredi faizlerinin yükselmesi ve erişiminin zorlaşması, malzeme fiyatlarındaki artış gibi faktörler 2023’te inşaat sektöründeki en önemli problemler olmaya devam etti. İstihdam ‘işçilik’, kuşkusuz sektörün hiç beklemediği bir gündem maddesiydi.  Zira 2023’ün yılın ikinci yarısından sonra sektörde ciddi anlamda istihdam sorunu yaşandı. Sektörün yaşadığı en önemli sorunlardan biri inşaat malzemelerinde ve işçilikte ortaya çıkan arz talep dengesizliğidir. Bilindiği gibi yılın başında yaşadığımız deprem nedeniyle yıkılan konutların yeniden inşası için oldukça hummalı ve hızlı bir çalışma başladı. Bu nedenle demir, çimento gibi inşaat malzemelerinde ‘temin’ ve ‘fiyat’ sıkıntısı yaşandı. Fakat asıl sorun işçilikte ortaya çıktı. İnşaatlarda çalışacak alt ve ara kademe personelde büyük bir sıkıntı oluştu. Malzeme fiyatlarını dünya çapında piyasalardaki dengelere göre az çok tahmin edebildik ve buna göre malzeme tedarikini üç aşağı beş yukarı yapabildik. Ancak işçilikte böyle bir öngörü maalesef olmadı. Arz talep dengesindeki keskin bozulma nedeniyle, günlük yevmiyeler her gün farklılık gösterdi. Yukarıda belirtiğim gibi her ne kadar usta ve kalfa istihdamının büyük kısmı deprem bölgesine kaydırılmış olsa da, başta İstanbul gibi diğer il ve bölgelerimizdeki sorunun tanımı tam olarak ‘usta açığı” değildir. Sorun sektördeki istihdam talebi ile ustaların talep ettiği ücretlerin örtüşmemesidir. Ancak deprem konutlarının tamamlanmasıyla birlikte sektördeki malzeme ve istihdam tekrar dengeye oturacağını biliyoruz. Söz konusu dengenin de 2024 ortasında tekrar sağlanacağını öngörüyoruz.

Erişilebilir metrekare birim fiyatları ile üretim maliyeti arasındaki makasın giderek açılması, diğer taraftan malzeme ve işçilik maliyetlerindeki göreceli sıkıntılar konut arzının önündeki engellerden en önemlileri diyebiliriz. Konut ihtiyacı olanların krediye ulaşmasının güçlüğü de göz önüne alındığında talep eğrisinin düşey ivme kazanması kaçınılmaz oluyor. Konut üreticilerinin iştahsızlığı da bunun doğal bir sonucu olarak ortaya çıkıyor.”

 

Kiralar konut fiyatlarını katladı

 

Piyasada konut fiyatlarının şiştiği gibi yanlış algı olduğunun altını çizen Umut Durbakayım, konut fiyatlarındaki artışın kira artışlarının çok gerisinde kaldığını vurguladı.

Durbakayım, “2020-2021 dönemine dek yaşanan fiyat artışları, önceki 2-3 yıllık dönemde yansıtılmayan maliyet artışlarının bir sonucuydu. 2022 sonunda faiz ve maliyet artışı konut fiyatlarını tekrar yükseltmeye başladı ve bu artışlar da konut satış fiyatlarına tamamen yansıtılmadı. Konut fiyatlarının olması gerektiği seviyelerden geri olduğunun bir diğer göstergesi de kira ve konut fiyat korelasyonudur. 2009 – 2020 döneminde kira gelirlerinin konut fiyatını karşılama süresi 20-25 yıllık bir periyod içindeydi. 2021’den sonra bu oran 15-16 yıl gibi süreye geriledi. Diğer bir ifadeyle konut kiraları, konjonktürel sürece uyum sağlarken, konut fiyatları çok geride kaldı” dedi.

 

2024 için iki yeni proje masaya konuldu

 

Devam eden projeler arasında Evora İzmir’de son aşamaya geldiklerini vurgulayan Durbakayım şunları söyledi: “ 2024’ün sonunda tamamını teslim etmeyi planlıyoruz. Kartal ve Maltepe’de yer alan Deluxia Residence ve Deluxia Business projelerimizdeki teslimlere de 2024’ün sonunda başlamayı hedefliyoruz. Bu aşama yeni proje çalışmalarımızı hiç durdurmadık. Özellikle kentsel dönüşüm projelerine odaklanıyoruz. 2024’de biri Avrupa diğeri Anadolu yakasında olmak üzere iki karma projeyi hayata geçirme hedefimiz var. Hazırlıklarımızı tamamladık ve yerel seçimlerden hemen sonra hayata geçirmeyi düşünüyoruz.  Bu projeler orta çaplı büyüklükte –yaklaşık 1000 konut- ve marka değeri yükse. Ancak bir kez daha altını çizmek istiyorum. Sektördeki konjonktüre bağlı olarak somut adım atmayı uygun buluyoruz.”

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yeni yılda maliyetleri ve fiyatları konuşacağız https://analizgazetesi.com.tr/haber/yeni-yilda-maliyetleri-ve-fiyatlari-konusacagiz-1530/

2023 yılının genel bir değerlendirmesini yaparak 2024 yılı öngörülerini açıklayan Bahaş Holding CEO’su Abdüssamet Bahadır, önümüzdeki dönemlerde de inşaat maliyetlerinin ve konut fiyatlarının sektörün en önemli gündem maddesini oluşturacağını dile getirdi. Bahadır “Yoğun talep, arz yetersizliği, maliyetler ve ekonomik koşullar nedeniyle konut fiyatları orta kesimin ulaşamayacağı bir seviyeye yükselmiş oldu. Bu sorunun çözümü ise konut kredi faizlerinin düşürülmesinden geçiyor” dedi. 2023 yılının tüm son derece sıkıntılı geçtiğini hatırlatan Bahadır, yeni yılda piyasayı canlandıracak en üst düzeyde tedbirleri hayata geçirmek gerektiğinin altını çizdi. 2023 yılının genel bir değerlendirmesini yaparak 2024 yılı öngörülerini açıklayan Abdüssamet Bahadır, önümüzdeki dönemlerde de maliyetlerin ve konut fiyatlarının sektörün en önemli gündem maddesini oluşturacağını dile getirdi. Bahadır “Geride bırakmakta olduğumuz 2023 yılında en çok konuştuğumuz konular arasında; konut satışlarının hedeflerin gerisinde kalması, artan fiyatlar ve buna neden olan yüksek maliyetler yer aldı. İnşaat girdi maliyetleri yüzde 100’ün üzerinde seyrettiğinde bu fark ister istemez konut fiyatlarına yansıyor. Bu nedenle konut fiyatları dar ve orta kesimin ulaşamayacağı bir seviyeye geldi. 2024 yılında benzer tablolarla karşılaşacağız gibi görünüyor. Bu nedenle konut satışlarını arttırmanın yolu konut kredi faizlerinin düşürülmesinden geçiyor” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Dar gelirlinin ev sahibi olmasının yolu açılmalı https://analizgazetesi.com.tr/haber/dar-gelirlinin-ev-sahibi-olmasinin-yolu-acilmali-3714/

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, inşaat sektörünün 2023 yılını yüksek maliyet ve durdurulamayan konut fiyatlarla hatırlayacağını söyledi. Yıllık değerlendirmede bulunan Özyurt “2023’ü pek çok sorunla geride bırakıyoruz. Ancak yeni yıldan da umutluyuz. Yeni düzenlemelerle sektörün canlanması mümkün olacaktır. Yeni yılda dar gelirli vatandaşın ev almasını sağlayabilecek şartları tekrar sağlamak durumundayız. Ev almak hayal olmaktan çıkmalı. Unutmayalım ki inşaat, ekonominin lokomotifidir, önemli ve önceliklidir” dedi. Tüm mevcut şartlara rağmen 2024 yılından umutlu olduklarını dile getiren Tamer Özyurt, alınacak tedbirler, verilecek destekler ve yeni düzenlemelerle sektörün canlanmasının mümkün olacağını söyledi. Özyurt “Sektörün nefes alması için konut arzının ve satışların artırılması gerekiyor. Bu nedenle yeni düzenlemeler, verilecek destek ve alınacak tedbirlerle özellikle dar ve orta gelirli vatandaşın konut satın alabilmesi sağlanacaktır. 2024 yılı yüksek maliyetlerin dizginleneceği, yatırımları artıracak desteklerin verileceği, üretim ve satışları artırıcı uygulamaların devreye alınacağı bir yıl olacaktır diye düşünüyoruz” dedi. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konut satış fiyatları enflasyon zeminine oturur https://analizgazetesi.com.tr/haber/-konut-satis-fiyatlari-enflasyon-zeminine-oturur-2822/

Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, satılık konut fiyat artışlarının 2024 itibarıyla enflasyon düzeyine yaklaşan bir zemine oturmasının beklendiğini bildirdi. Öğüt, konut piyasasından ağustostan bu yana beklenenin üzerinde fiyat artışları yaşanmadığını kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu: "Artış trendi devam ediyor ancak daha stabil bir seviyede seyrettiği gözlemleniyor. Türkiye'de ortalama bir konut fiyatı şu anda 3 milyon TL'nin biraz üzerinde. 2024 itibarıyla fiyatların enflasyona daha da yaklaşan bir zemine oturması bekleniyor. Konut fiyatlarındaki azalan yükseliş hızının devam etmesi halinde, reel fiyat düşüşleriyle birlikte, gayrimenkul yüksek kar getiren bir yatırım aracı olmaktan çıkabilir." Görkem Öğüt, 2024'te konut satışlarına yönelik bazı kampanyaların harekete geçirilmesinin beklendiğini belirterek, "Bu kampanyalar konut faizlerini yüzde 2'nin altına çekmeyi ve 15 yıllık ödeme planları vaat ediyor. Düzenlemeler hayata geçerse, özellikle ilk konut satışlarında ciddi bir hareketlenme olması mümkün. Ayrıca yatırımcı tereddütleri ve kredi koşulları konut stokunu hızla artırıyor. Bu da 2024'te arz ve talebin daha sağlıklı bir şekilde buluşmasını sağlayacaktır." açıklamasında bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konutlar izin belgesi ile kiralanacak https://analizgazetesi.com.tr/haber/konutlar-izin-belgesi-ile-kiralanacak-982/

Kültür ve Turizm Bakanlığınca hazırlanan Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı. Konutların tek seferde 100 gün veya 100 günden daha kısa süreyle turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin usul ve esasların belirlendiği yönetmelik, 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek. Yönetmelikte, konutların yerli veya yabancı kişilere tek seferde 100 gün veya 100 günden daha kısa süreyle turizm amaçlı kiralanması, izin belgesi başvurularında uygulanacak işlemler, konutların nitelikleri, izin belgesi sahiplerinin uymak zorunda oldukları hükümler ve kullanıcı ile izin belgesi sahibinin karşılıklı hak ve yükümlülüklerine ilişkin hükümler yer aldı. Buna göre, izin belgesine ilişkin tüm başvurular e-Devlet üzerinden yapılacak. İzin belgesi için başvurularda, kiraya veren gerçek kişi ise Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı veya nüfus cüzdanı fotokopisi, yabancı uyruklu ise pasaport fotokopisi ile yabancı kimlik numarası veya vergi kimlik numarası ibrazı zorunlu olacak. Ticaret siciline kayıtlı tüzel kişiler vergi kimlik numarasıyla ticaret sicil numarası veya MERSİS numarası, ticaret siciline kayıtlı olmayan tüzel kişiler ise vergi kimlik numarasını gösterecek. İzin belgesinde, belge sahibinin adı veya ticaret unvanı, konutun adresi, izin belgesi tarihiyle konutun bulunduğu ilin plaka koduyla başlayan belge numarası ve konutta konaklayabilecek azami kişi sayısı bilgileri yer alacak. Bakanlıkça hazırlanacak, "turizm amaçlı konut" ibaresinin ve konutun bakanlığın denetimine tabi olduğuna dair bilginin yer aldığı soğuk damgayla işaretli plaket, turizm amaçlı kiralama yapılan konutun girişine asılacak. İzin belgesi için başvurulan konutların, bazı nitelikleri taşıması gerekiyor. Konutun bu koşullara aykırı olarak kiralanması durumunda, izin belgesi sahibi hakkında idari para cezası uygulanacak.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bozkurt 2,5 yılda yeniden inşa edildi https://analizgazetesi.com.tr/haber/bozkurt-25-yilda-yeniden-insa-edildi-7511/

Ezine Çayı'nın taşması sonucu can kayıpları ve büyük hasarın yaşandığı Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde selin izleri yaklaşık 2,5 yılda büyük oranda silindi. Şiddetli yağışlar sonucu 11 Ağustos 2021'de Ezine Çayı taştı. 65 kişinin yaşamını yitirdiği, 7 kişinin kaybolduğu selde, iş yerleri ile çok sayıda ev, su ve balçık altında kaldı, ilçenin altyapısı ve üstyapısı büyük oranda hasar gördü.Hummalı çalışmaların yürütüldüğü ilçe, yeni meydanı, hükümet konağı, spor kompleksi, okulları, sokakları, konutları, dükkanları, altyapısı ve üstyapısıyla adeta yeniden inşa edildi. Yaklaşık 2 yıl önce havadan çekilen görüntülerde ilçenin şantiyeye döndüğü görülürken, yapılan çalışmalarla Bozkurt modern bir kent görüntüsüne sahip oldu. Dron görüntüleri, ilçedeki değişimi gözler önüne serdi.Bozkurt Belediye Başkanı Muammer Yanık, ilçenin adeta yeniden inşa edildiğini söyledi.

 Yeni bir meydan oluşturuldu

 Yanık, "Sel felaketinin üzerinden 2 yıl 5 ay geçti. Baktığımız zaman çok farklı bir noktadaydı, şimdi çok daha farklı bir noktaya geldi. Öncesini görenler, sel sonrası yeni meydanımızı gördüğü zaman gerçekten çok şaşırıyor." dedi. Yeni bir meydana kavuştuklarını belirten Yanık, şöyle devam etti: "İlçe meydanımız felakette seli en fazla, en şiddetli yaşayan bölgelerimizden birisiydi. Sel sonrası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız burayı tekrar projelendirerek eski meydanımızı tekrar çok daha modern bir hale getirmiş oldu. Bu meydanda daha önce sosyal alanlar, dükkanlar, kafeler, pazar yeri vardı. İlçemizin eski adının Pazaryeri olmasından dolayı pazar bizim için çok önemliydi. Çok kalabalık pazarımız olurdu. Burası, kotu yükseltilip tekrar projelendirilerek 13 dükkan yapıldı, biri millet kıraathanesi oldu. Yeni pazar yeri, yeni yüzüyle çok daha modern bir şekilde insanlarımızın istifade edeceği bir noktaya getirildi. Dükkanların 10'u aktif şekilde faaliyete geçti, diğerleri de inşallah yeni kiracılarıyla birlikte aktif hale gelecek. İnsanlarımız da burayı tekrar eski günlerdeki gibi aktif bir şekilde kullanmaya başladı. İnsanların sosyal olarak vakit geçirdiği bir meydanı tekrar ilçemize kavuşturmuş olduk."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Poliçelerin teminatları her ay artacak https://analizgazetesi.com.tr/haber/policelerin-teminatlari-her-ay-artacak-2585/

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), zorunlu deprem sigortalarında poliçe başlangıç tarihi 1 Ocak 2024 ve sonrası olan poliçelerin teminatlarının her ay enflasyon oranında artacağını, bu sayede sigortalıların teminatlarının güncel kalmasının amaçlandığını bildirdi. DASK'tan yapılan açıklamada, zorunlu deprem sigortasında azami teminat tutarının yükselerek 640 bin liradan 1 milyon 272 bin liraya çıkarıldığı hatırlatıldı. Sigorta bedeli hesabına esas metrekare bedelinin betonarme konutlar için 3 bin 16 liradan 6 bin liraya, diğer konutlar için 2 bin 80 liradan 4 bin liraya yükseldiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Teminatları güncelleyin

"Bu doğrultuda, poliçe başlangıç tarihi 1 Ocak 2024 ve sonrası olan poliçelerin teminatları her ay enflasyon oranında artacaktır. Bu sayede sigortalılarımızın teminatlarının güncel kalması amaçlanmıştır. Mevcutta poliçesi bulunan sigortalılarımız da teminatlarını iki katına çıkarabilir ve enflasyon korumasından faydalanarak olası bir depreme karşı daha büyük güvence sağlayabilirler. Bunun için, acentelerine, banka şubelerine veya sigorta şirketlerine başvurarak, oldukça düşük maliyetli ek prim ödemesi yaparak poliçe eki düzenlemeleri yeterli olacaktır. Bizler bu vesile ile poliçesi olmayan vatandaşlarımızı DASK poliçelerini yaptırmaya, zaten poliçesi olan sigortalılarımızı da poliçe teminatlarını güncellemeye çağırıyoruz. Hatta hepimiz için yeni yılın ilk işi bu olsun. Zira, Kahramanmaraş depreminin ardından yaşadığımız can kayıplarımızın telafisi maalesef yok ama sigorta sayesinde maddi kayıplarımızı bir nebze de olsa yerine koymak mümkün oldu."

Hedef yüzde 100 sigortalılık

Açıklamada, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 35 milyar lira tazminat ödemesi gerçekleştiren DASK'ın gelecek yılın ikinci yarısında sel başta olmak üzere tüm doğal afetlere teminat sağlar hale geleceği belirtilerek, "DASK olarak hedefimiz, yüzde 100 sigortalılık. Bu doğrultuda aralıksız çalışıyor, her vesileyle vatandaşlarımıza sigortanın önemini anlatmaya gayret ediyoruz." ifadesi kullanıldı. Tüm vatandaşların evlerini DASK güvencesi altına alması gerektiği kaydedilen açıklamada, süresi dolan poliçelerin yenilenmesi ve daha güçlü bir finansal güvenceye sahip olmak için teminatların güncellenmesi çağırısında bulunuldu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Markalı konutlarda aidat rekortmenleri belli oldu https://analizgazetesi.com.tr/haber/markali-konutlarda-aidat-rekortmenleri-belli-oldu-2550/

Gayrimenkul sektörünün veri sağlayıcısı REIDIN, 2023 yılı Markalı Konut Projeleri Aidat Raporunu yayınladı. Rapora göre, İstanbul'da markalı konut projeleri içinde en yüksek aidat ortalamasına sahip ilçe Şişli oldu. Metrekare başına düşen 53,58 TL/m2'lik aidat ortalamasıyla Şişli, konut sahiplerine yüksek standartlı yaşam sunuyor. Ankara'da markalı konut projelerindeki aidat rekortmeni ilçe ise Çankaya oldu. Metrekare başına düşen 13,80 TL/m2'lik aidat ortalamasıyla Çankaya, lüks ve konforu bir arada sunan projeleriyle dikkat çekiyor. İzmir'de ise markalı konut projelerinde en yüksek aidat ortalamasına sahip ilçe Konak oldu. Metrekare başına düşen 28,86 TL/m2'lik aidat ortalamasıyla Konak, şehrin kalbinde konforlu bir yaşam vaat ediyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İnşaat demiri sıkı takibe alınıyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/insaat-demiri-siki-takibe-aliniyor-2103/

İnşaat demiri ticaretinde yeni dönem başlıyor. Yapı güvenliğine büyük katkı sağlayacak, vergi kaybının önüne geçecek İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS), yeni yılda devreye alınıyor. Yeni yılla birlikte inşaat demirlerinde özel güvenlikli etiket olacak ve İDİS’e kaydı yapılarak ticareti yapılacak. İnşaat demirinin, üretimden başlayarak, inşaat sahasında kullanıldığı son ana kadar takibini sağlayan İDİS ile milyarlarca liralık vergi kaybının, sahte faturanın ve sektördeki haksız rekabetin önüne geçilmesi hedefleniyor. İnşaat sektöründe 2024 yılında yeni bir dönem başlıyor. Geçtiğimiz yıl yaşanan 11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yapı güvenliğinin önemi daha da arttı. Gelişen teknolojinin de katkısıyla inşaatlarda kullanılan demirlerin üretimden kullanım aşamasına kadar takip edilmesi mümkün hale geldi. Yapı güvenliğinin en önemli bileşenlerinin başında gelen inşaat demirinin inşaatlarda kullanımı, şüpheye ve güvenlik endişelerine neden olan bir konu olarak öne çıkıyor. İnşaat demiri, kayıt dışı ekonomi oluşturan usulsüz uygulamaların da öne çıktığı önemli bir alan olarak görülüyor. Gerek kayıt dışı ekonomi ile mücadele kapsamında vergi güvenliğini sağlamak gerekse deprem kuşağında yer alan ülkemizde yapı güvenliğine katkı yapmak amacıyla inşaat demiri yakın takibe alınıyor. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından, inşaat demirinin üretiminden laboratuvar aşaması da dahil, tüm aşamalarını takip ederek kayıt altına alacak olan İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS) 2024 yılında devreye giriyor. İDİS’in devreye alınması ve işletilmesi için Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü yetkilendirilmiş bulunuyor.

Yılbaşından itibaren zorunlu 

İDİS inşaat sektöründe faaliyet gösteren üretici, ihracatçı, ithalatçı, toptancı, bayi, tüccar, yapı müteahhidi, yapı denetim kuruluşları ve yetkili laboratuvarları kapsıyor. İnşaat sektöründe faaliyet gösteren mükellefler tarafından kullanılmak üzere inşaat demirinin üretimi ve ithalatında kullanılan demirlerin, laboratuvar test süreçleri dahil olmak üzere, tüm aşamalarda takip edilebilmesi amacıyla tamamının etiketlenerek kimliklendirilmesi için İDİS’e kaydının yapılması zorunlu hale getiriliyor. Yeni yılda özel güvenlikli etiketi/işareti olmayan inşaat demirinin ticaretinin yapılamayacağına dikkat çeken Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü Bandrollü Ürünler Daire Başkanı Bülent Yılmaz “Mevcut inşaat demiri üreten veya ithal edenler ile ihracatçı, toptancı, bayi, tüccar ve yapı müteahhitlerinin yeni yılda İDİS’e geçmeleri zorunlu. Üretici veya ithal edenler 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren etiketsiz ürün satamayacak” dedi.

‘‘Üretimden inşaata kadar izlenecek’’

Bülent Yılmaz sistemin nasıl işlediğini şöyle anlattı: “İnşaat sektöründe faaliyet gösteren mükellefler tarafından kullanılmak üzere inşaat demirinin üretimi ve ithalatından inşaatta kullanım ve laboratuvar test süreçleri dâhil tüm aşamaların takip edilmesine imkân verecek İDİS platformu, Darphane tarafından yazılımı tamamlanarak devreye alındı. Sistem sayesinde inşaat demiri üretim ve ithalat alanından başlayarak, demir bağlarındaki her bir demir çubuğuna Darphane tarafından tedarik edilecek olan özel mürekkep uygulanacak. İlaveten, her bir demir bağına açık ve gizli güvenlik özellikleri içeren en az iki adet özel güvenlikli etiket takılarak el terminalleri veya mobil uygulama ile bu ürünlerin sisteme kaydı ve aktivasyonu yapılacak. Bundan sonraki süreçte, inşaat demirinin her bir adımı izlenecek. İnşaat demirleri, toptancılar, satıcılar, tüccarlar, yapı müteahhitleri ve inşaat sahasından yapı denetçileri tarafından alınan inşaat demir numuneleri laboratuvar test sonuçları numune bazlı İDİS sistemine yüklenip kaydedilecek. Bu verilere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı erişebilecek.”

‘‘İDİS’in vergiden bina güvenliğine birçok faydası var’’

İDİS’in faydalarını anlatan Bülent Yılmaz, “Ülkemiz, bilindiği gibi deprem kuşağında yer alıyor. Son yıllarda tüm ülkeyi yasa boğan büyük depremler yaşadık. Bu sebeple ülkemiz için yapı güvenliği çok önemli. Diğer taraftan devletin bütün kurumları kayıt dışı ekonomiye karşı etkin mücadele gösteriyor. Çok hareketli olan inşaat demiri ve ham maddesi piyasasında kayıt dışılık sorunu yaşanıyor. Usulsüz üretim ve yurt dışından kaçak getirilen inşaat demirleri usulsüz düzenlenen faturalar ile devleti büyük vergi kaybına uğratıyor. İşte İDİS, hem yapı güvenliği için inşaatta kullanılan inşaat demirinin izlenebilirliği sağlayacak hem de milyarlarca liralık vergi kaybının önüne geçecek, devletin bu sektördeki vergi güvenliğine katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı.

Özel güvenlikli etiketle takip edilecek

İDİS, Gümrük Tarife ve İstatistik Pozisyonu’nda (GTIP) 7214.20 grubunda tanımlanan ve inşaatlarda kullanılan nervürlü inşaat demirlerini kapsıyor. İnşaat demirlerinin takibi İDİS’in temel öğesi olan özel güvenlikli etiketlerle yapılacak. Yüksek ısıya, suya ve darbeye dayanıklı güvenlikli etiketler, taklit edilemez nitelikteki açık ve gizli güvenlik özelliklerine sahip olacak ve benzersiz kod taşıyacak. İnşaat demirine piyasaya sürülmeden önce uygulanacak bu etiketleme ve güvenlik adımı, İDİS yazılım portalına da işlenecek; böylece İDİS, inşaat demirlerinin güvenlikli etiket ve güvenlikli işaretler ile elektronik olarak izlenmesini de sağlayacak. Üreticiler üretim hatlarında, ithalatçılar ise Darphanenin belirleyeceği alanlarda inşaat demirleri çubuğuna ve bağına Darphane’den tedarik edecekleri özel güvenlikli işaret ve özel güvenlikli etiketleri uygulamakla yükümlü olacak. Özel güvenlikli etiketin ön yüzünde Darphane logosu, açık ve gizli güvenlik özellikleri ile tekil kod bulunacak. Etiketin arka yüzünde ise üretici/ithalatçı firma bilgisi, üretim tarihi, hadde numarası, demirin sınıfı ve ebatı gibi bilgiler yer alacak. İDİS bütün unsurlarıyla devreye girdiğinde, inşaat demiri, tır ve kamyonlara yüklenirken özel güvenlikli etiketlerdeki benzersiz kodlar mobil cihazlarla okutulacak, inşaat demirlerinin yaşam döngüsü takip edilebilecek. Fatura ve irsaliye eşleşmeleri sayesinde, inşaat demirlerinin kimlere satıldığı, hangi tarihte satıldığı kayıt altına alınabilecek. Yapı müteahhitlerinin, inşaatlarda kullandıkları inşaat demirlerinin bu özel güvenlikli işaretler, etiketler ve sistem sayesinde, kaynağı ve ürün kalitesi de görüntülenebilir olacak ve faturasız inşaat demiri hareketi engellenecek. Denetimlerde özel güvenlikli etiketsiz inşaat demirleri rahatlıkla tespit edilerek gerekli yaptırımlar uygulanabilecek. İDİS sadece üretim, lojistik, alım-satımları değil, yapı denetim kuruluşlarının inşaat sahasına indirilmiş demirlerden aldığı numunelerin test sonuçlarının da takibini sağlayacak. Tüm bu veriler akıllı telefonlar üzerinden İDİS mobil uygulaması ile işlenerek takip edilebilecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çelik ev üretimi 2023'te iki kat arttı https://analizgazetesi.com.tr/haber/celik-ev-uretimi-2023te-iki-kat-artti-5649/

Karmod açıklamasına göre, çelik ev üretimi 2023 yılında iki kat artış gösterdi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Mehmet Çankaya, öncelikle deprem endişesinin getirdiği güvenli konut arayışında konut sahibi olmak isteyenlerin çelik evleri tercih ettiklerine dikkati çekti.

Yapı güvenliği ile bilinen çelik evlerin özellikle deprem endişesine çözüm arayan vatandaşlarca ilgi odağı olduğuna işaret eden Çankaya, "2023 yılında üretimimizi hem metrekare hem de yapı adeti açısından ikiye katladık. Depremle birlikte klasik konut modellerinde yaşanan yüksek maliyetler ve usta bulma sorunları nedeniyle çelik evlere olan ilginin 2024 yılında da artarak devam edeceğini tahmin ediyoruz." açıklamasını yaptı.

Karmod’un sektöründe gerçekleştirdiği teknolojik üretim altyapı yatırımlarıyla bilindiğine vurgu yapan Çankaya, şunları kaydetti:

"2024 ve ilerisi için çelik konstrüksiyon hazır yapı sektörümüzdeki büyümeye göre yatırımlarımızı gerçekleştiriyoruz. Özellikle üretim hızımızı artırmaya yönelik teknolojik makine yatırımlarını şimdiden yapmaya başladık. Müşterilerin ihtiyacını hızlı karşılayabilen, kolay iş süreçleriyle yüksek kalitede ve güvenlikte yapılar üretmeyi hedefliyoruz. Odaklanmamız sadece çelik konut üretimini artırmaya yönelik değil.

Bununla birlikte yönetim ofis binaları, hastane ve okul yapıları, turizm tesis binaları gibi yapı projelerimizi de artırmayı amaçlıyoruz. Tamamen fabrikada üretilerek saha inşa süreçlerini hızlandıran çelik yapı sistemimiz işçilik gibi önemli bir soruna çözüm getiriyor. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile belirlenen 2035 hedefleri ve Paris İklim Antlaşması çerçevesinde çelik yapıların yakın zamanda en çok tercih edilen konut modelleri arasında yer alacağına inanıyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hasarlı konutlarla ilgili açıklama https://analizgazetesi.com.tr/haber/hasarli-konutlarla-ilgili-aciklama-302/

Erdal Turgut, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ağır hasarlı raporu verilen ancak daha sonra hasar durumu değişen konutlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yapılan son tespitlerde eskisine göre hasarın artması durumunda aradaki fark tazminatını hemen ödediklerini dile getiren Turgut, bunun tam tersi durumların da görülebildiğini söyledi.

Turgut, deprem bölgesindeki hak sahiplerine bir ev için destek verildiğini anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O bölgede birden fazla dairesi olan vatandaşlarımız var. Onlar hak kaybı olacağı için evlerini, konutlarını güçlendirerek yaşatma yolunu tercih edebileceklerini belirttiler. AFAD tarafından yayınlanan genelgeye göre orta hasarlı olan konutlar ağır hasarlı gibi işlem görecek ancak bu konutlarını güçlendirmek isteyenlere izin verilecek. Konutunu güçlendiren vatandaşlar burada yaşamaya devam edebilecek."

Turgut, deprem bölgesindeki hasar durumu değişikliklerinin farklı sebeplerle fakat çoğunlukla vatandaşların itiraz ve talepleri doğrultusunda gerçekleştiğini kaydederek, şu açıklamalarda bulundu:

"Bu değişiklikler farklı sebeplerle çoğunlukla vatandaşlarımızın itiraz ve talepleri doğrultusunda gerçekleşiyor. Bu itirazların en önemli sebeplerinden birisi de tam hasar tespiti yapılarak yıkılmasına karar verilen bina sahiplerinin, binalarını güçlendirerek yıkımının önüne geçme arzusu. Bu durumda, tam hasar olarak tespit yapıldığı için DASK tarafından vatandaşlara tam hasar ödemesi yapılan bu tür konutların hukuki hükmü kalmamış olmaktadır."

- "Güçlendirme sonrası konutlar tekrar DASK kayıtlarına giriyor"

Erdal Turgut, 6 Şubat'ta yaşanan depremlerin ardından çok hızlı hareket ederek, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın "yıkılacak ya da yıkılmış" dediği binaların tazminatını ödediklerini söyledi.

Ağır hasarlı tazminat ödenen ancak hasarı ortaya dönmüş konutların sahiplerinin aradaki tazminat farkını iade etmesi gerektiğini yineleyen Turgut, şu ifadeleri kullandı:

"Çünkü o ev bizim nazarımızda tam hasar ödendikten sonra artık bizim üretim listemizden çıkıyor, kara listeye giriyor tabir yerindeyse. Başka bir deyişle artık DASK yapılamaz hale gelmektedirler. Dolayısıyla güçlendirilerek tekrar yaşatılması sağlanacak konutların tapuda, elektrik ve su idaresindeki işlemlerin yapılabilmesi için DASK kayıtlarına tekrar alınması gerekmektedir. Sonuç olarak, binaların son hasar tespitine göre evvelce yapılan hasar ödemesinden fazla olan kısmın iadesi söz konusu olmaktadır. Yıkılması gerektiği belirtilen ancak son genelge ya da yapılan itirazlar sonucunda orta hasarlıya çevrilen ve güçlendirilerek yoluna devam edebilecek binalar için ödediğimiz tazminatın fazla kısmının iade sürecini başlatıyoruz. Aradaki farkın iade edilerek ve güçlendirildikten sonra artık konut kara listeden çıkarılacak ve normal olarak değerlendirilebilecek. "

Turgut, "Orada zaten tespit değişikliği oluyor. Biz ağır hasarlıya göre ödeme yapmışız, tam ödemişiz ama Bakanlığa yapılan itiraz sonucu bu orta hasarlıya çevrilmiş ve artık yıkılmasından vazgeçilmiş olan binalardan bahsediyorum. Dolayısıyla bu artık bizim nazarımızda da orta hasarlı bina. Yüzde 50 tazminat ödenecek bir bina. Biz yüzde 100 ödemişsek aradaki farkı vatandaşlarımız bize iade ediyor." şeklinde konuştu.

- "Hatalı tespitler nedeniyle de risk durumu değişen örnekler var"

DASK Koordinatörü Erdal Turgut, hasar durumunun değişmesi hususunun maddi hatalara yapılan itirazlar sonucunda da görülebildiğini belirterek, "Yani tespit yapılırken zaman zaman maddi hatalar da görülebiliyor. Mesela çok acıdır, geçen gün bir eksper için yol tarifi istediğimizde, orada bir tane teyzemiz, 'Ya çocuğum sokak yok ki nasıl tarif edeyim sana' diyor. Maalesef öyle durumlar da var. Hatalı tespitlerden de kaynaklanan hasar durumu değişikliği söz konusu. Bu gibi durumlarda süreç aynı oluyor." diye konuştu.

Ağır hasarlı kategorisinde çıkarılıp güçlendirildikten sonra konuta tekrar DASK yaptırılabildiğini dile getiren Turgut, "Güçlendirmesini yaptırdıktan sonra bizim için artık normal bir bina haline geliyor." ifadesini kullandı.

- "Bizimle iletişim kuranlara yol gösteriyoruz"

Erdal Turgut, hasar durumu değiştiği için DASK tarafından ödenen tazminatın bir kısmının iadesi sürecine ilişkin, "Bizimle bağlantı kuranlara yolunu gösteriyoruz. Diğerlerine de biz gideceğiz, soracağız, sigortalılarımıza kolaylık da sağlayarak çözüm yolu bulacağız. Dolayısıyla çok bir endişelenecek durum yok orada." açıklamasında bulundu.

DASK yaptırılan tüm konutlar için kurum tarafından tazminat ödendiğini dile getiren Turgut, bu konuda zaman zaman farklı bilgilerin dolaşabildiğini ancak sigorta yaptırılan her bağımsız bölüm için hasar tazminatı ödediklerini sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Isıtma ve sıcak su deneyimi yeniden şekilleniyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/isitma-ve-sicak-su-deneyimi-yeniden-sekilleniyor-7277/

Günümüzde şehirler, küresel enerji tüketiminin büyük bir bölümünü oluşturuyor. Özellikle şehirlerde bulunan çok katlı yapıların, bu dönemde enerjiyi daha verimli yöntemlerle kullanması gerekiyor. Bu amaç, çeşitli enerji kaynaklarından beslenebilecek teknolojik ürünler ve çözümler ile elde edilebiliyor.

 

Danfoss'un EvoFlat 4.0 daire istasyonu konsepti, düşük besleme suyu sıcaklığı koşullarında bile yüksek kullanım suyu sıcaklıklarına ve debilerine erişim imkanı sağlıyor. Isı pompası uygulamalarında, pompanın tamamlayıcı ürünü olarak öne çıkan EvoFlat 4.0, konut ısıtmasında da optimum çalışmayı beraberinde getiriyor.

 

Sistemdeki ısı kayıplarını minimize ediyor

 

EvoFlat 4.0, sürekli ve anlık olarak minimum birincil devre sıcaklığında çalışacak ve maksimum kapasitede sıcak su kullanımı sağlayacak şekilde tasarlandı. Bu özellik, enerjinin daha verimli aktarılmasını sağlıyor. Düşük birincil devre besleme su sıcaklığı nedeniyle tüm sistemdeki ısı kayıpları minimize ediliyor. Özel bağlantı tekniği, su sızdırma riskini azaltırken, soğuk eşanjör (ısı değiştirici) uygulaması sayesinde ise eşanjör içerisinde oluşabilecek tıkanmaların önüne geçiliyor. Kullanım açısından kolay olan ürünün devreye alınmasında ve ilk çalıştırılmasında sadece enerji kaynağının aktif konuma getirilmesi yeterli oluyor.

 

Uzun yıllar bakım gerektirmeyen EvoFlat 4.0, bireysel ve toplu konutlarda tercih ediliyor. Ürün; fosil yakıt, elektrik veya atık ısı gibi enerji kaynağından bağımsız olarak kaynaktan elde edilen sıcak suyun enerjisinden faydalanarak konfor sağlıyor. Böylece yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını kolaylaştırıyor. Merkezi sistem ısıtma uygulamalarında da kullanılabilen EvoFlat 4.0, bu yapılarda sürekliliğin esas olması gereken sıcak kullanım suyunu rahatlıkla tedarik edebiliyor.

 

Ticari binalar ve fabrikalara uygun konsept

 

EvoFlat 4.0, ticari binalar ve fabrikalarda da avantajlar sağlıyor. Fabrikaların üretim hatlarında ve üretim tesisi yapılarında oluşan atık ısıyı geri kazanarak, EvoFlat 4.0 aracılığıyla üretim tesislerinin idari binalarında ihtiyaç duyulan ısıtma ve kullanım suyu ihtiyacı karşılanabiliyor. 

 

Pratik ve kullanıcı dostu olmasıyla dikkat çeken EvoFlat 4.0, sıva altı uygulamalarında kullanılıyor ve yapılar içerisinde metrekare kayıplarının önüne geçerek estetik bir uygulama sunuyor. Ürünün yüksek hassasiyetli izolasyon şartları sunması ise ısı kaybı maliyetlerinin önüne geçiyor.

 

Atık ısı ve yenilebilir enerji kaynaklarıyla kullanma avantajı

EvoFlat 4.0, enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik açısından da önemli katkılar sağlıyor. Düşük besleme suyu sıcaklığıyla, kullanılan enerjiden verimlilik elde ediliyor. Ürün, ısı pompası ve yoğuşmalı kazan uygulamalarında cihazlardan en üst seviyede verim elde etme imkanı sunuyor. Atık ısı ve yenilebilir enerji kaynaklarıyla kullanılabilme avantajı sayesinde ise sistemlerde tercih edilen enerji kaynağı dönüşüm ihtiyaçlarında kolayca geçiş yapılabiliyor. Ürünün enerji kaynağından bağımsız yapısı, yatırımcısına sürdürülebilir cihaz kullanımı özgürlüğü sağlıyor.

Geliştirilmiş performansa sahip yeni tasarımıyla Danfoss EvoFlat 4.0, tüm gereksinimleri karşılayabilecek sonraki seviye modülerlik ile yerinde geliştirme olanağı sağlıyor. Daha az iç ve dış ısı emisyonu bulunan ürün, eksiksiz konfigürasyonda 10,8 kg ağırlığıyla öne çıkıyor. Tıkanma riskinin düşük, yedek parçanın ve bileşenin ise daha az olduğu üründe; geliştirilmiş, sızıntısız ve geçmeli bağlantılar bulunuyor. İlk sürüm olan EvoFlat’a kıyasla %23 tasarruf sunan EvoFlat 4.0’ı tek kişi kurabiliyor.

Danfoss’un bir önceki modeli EvoFlat 2015 yılından bu yana, EvoFlat 4.0 ise 2021 yılından bu yana pazarda aktif bir rol oynuyor. Danfoss, 2023 yıl sonu itibarıyla Pro sürümünü pazara sunarak yüksek teknoloji donanımı ve izlenebilirlik özellikleriyle kullanıcılarına daha üstün bir deneyim sunmayı hedefliyor.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Limonlu Bahçe Konakları Aralık 2024'te https://analizgazetesi.com.tr/haber/limonlu-bahce-konaklari-aralik-2024te-1111/

İstanbul Anadolu Yakası Ümraniye'de inşa edilen proje 15 blok halinde yükseliyor. Proje 509 konut ile 148 adet ticari alandan oluşuyor. 

Projede  2+1, 3+1 ve 4+1 konut tipleri yer alıyor. Konut sahiplerine güvenli bir yaşam sunulan Limonlu Bahçe Konakları projesi, yatay mimari esasıyla inşa ediliyor. 

Projede yer alan 2+1 evlerin büyüklükleri net 78.19 brüt 109.88 metrekareden, 3+1 evlerin büyüklükleri ise net 102.12 metrekare brüt ise 138.59 metrekareden başlıyor. Projedeki 4+1 dairelerin büyüklükleri de 228 ile 251 metrekare arasında değişiyor. 

Projedeki her dairede balkon, ebeveyn balkonu, rampasız peyzaj alanı bulunuyor. Projede her daire için 2 araçlık kapalı otopark alanı, havuz, fitness salonu, kapalı mini futbol sahası ve basketbol sahası, sauna, buhar odası ve Türk hamamı gibi birçok farklı sosyal alan yer alıyor. 

Projede 2+1 konutların fiyatları 10 milyon 400 bin liradan, 3+1 konutlar 12 milyon 400 bin liradan, 4+1 konutlar ise 22 milyon 108 bin liradan başlayan fiyatlarla satılıyor. 

Projede teslimlerin Aralık 2024 tarihinde yapılması planlanıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bahçeli Yaşam Şile İmrenli peşinat yüzde 40 https://analizgazetesi.com.tr/haber/bahceli-yasam-sile-imrenli-pesinat-yuzde-40-9472/

Baldaner Ekşi İnşaat (Balek) tarafından yapılan proje 2025 Aralık ayında teslim edilmesi planlanıyor.

Projede toplam 22 blok 88 daire bulunuyor. 44 adet 1+1 ve 44 adet 3+1 konutlar yer alıyor. 

Projede kafe, havuz, basketbol sahası, voleybol tenisi, basketbol ve futbol sahası konumlanıyor.

Projede 1+1 konutların fiyatları 3 milyon 600 bin liradan, 3+1 konutların fiyatları ise 6 milyon 845 bin liradan başlayan fiyatlarla satılıyor.

Projede, ödeme kolaylığı olarak yüzde 40 peşin ödemelerde 36 ay vade imkanı sunuluyor. Proje daha yeni satışa çıkmış olup teslimlerin Aralık 2025 tarihinde yapılması planlanıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kaşarcı Rezidans'ta peşinat yüzde 50 https://analizgazetesi.com.tr/haber/kasarci-rezidansta-pesinat-yuzde-50--3019/

Toplam 36 adet konutun yer aldığı projede daireler 1 oda 1 salon olarak tasarlandı. 

Yüzde 50 peşinatla konut sahibi olunabilen projede 250 metrekarelik bir dükkana da yer veriliyor. 

Projedeki konutların fiyatları 3 milyon TL'den başlıyor. 

Söz konusu projeden konut sahibi olmak isteyenler yüzde 50 peşinat ödediklerinde kalan tutarı teslim tarihinde ödeyebiliyor.

Peyzaj alanları ve otoparkın yer aldığı projede teslimlerin 2024 yılının sonunda yapılması planlanıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Afrika'nın kongre ve finans merkezi https://analizgazetesi.com.tr/haber/afrikanin-kongre-ve-finans-merkezi-3488/

Afrika’nın en iddialı projelerinden birini tamamlamaktan gurur duyduklarını söyleyen Miller Holding Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Mildon, “Kinşasa Kongre ve Finans Merkezi sadece ülkenin kalkınmasına değil, Türkiye ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti arasında güzel bir iş birliği gerçekleşmesine de öncü oldu” diye konuştu. Mildon, inşa ettikleri merkezle ile ilgili bilgiler de vererek, “Burası aslında iki büyük projeden oluşuyor. Bir yandan, yedi binadan oluşan bir tesis inşa ettik. Bu binalardan biri bölgenin en lüks oteli olacak. Yüksek teknolojiyle inşa edilen 3 bin metre kare alanı kaplayan gösteri havuzu, alışveriş mekanları, sosyal alanlarla kentin çehresini değiştiriyoruz.  Tüm bunların yanında burada ticaretin gelişmesini sağlayacak başka yapılarımız da olacak. Kongre salonu ve iki kiralanabilir ofis blokunu da tamamladık” dedi.  

Bu mega projenin 3 bin Kongolu ve 2 bin 300’den fazla Türk’ün üstün gayretleri ile hayat bulduğunun altını çizen Mildon, “Burası sadece inşa sırasında değil, sonrasında da istihdam yaratmaya devam edecek. Sadece finansın değil istihdamın da kalbi olacak. Kinşasa Kongre ve Finans Merkezi, maliye ve bütçe bakanlıklarından gelen hizmetler de dahil olmak üzere yaklaşık 5 bin kişinin çalıştığı bir şehir olacak” dedi. 

Mildon, “Bu otel için 60 milyon dolardan fazla öz sermaye yatırımı yaptık ve Kongo için örnek bir kamu özel sektör iş birliğine imza attık” şeklinde konuştu

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çekmeköy'de yeni bir yaşam https://analizgazetesi.com.tr/haber/cekmekoyde-yeni-bir-yasam-9308/

GABORAS Genel Müdürü Dinçer Gökçe, projenin önemine dair yaptığı açıklamada, "Çekmeköy'de yükselen bu değerli projenin bir parçası olmaktan dolayı büyük bir gurur duyuyoruz. Bu iş birliği, güvenilir gayrimenkul ticaretinde yeni bir çığır açacak ve sektöre önemli bir ivme kazandıracak." dedi. Aynı zamanda Çizmeci İnşaat'ın sahibi Alaeddin Çizmeci de projenin Çekmeköy'e katacağı değer ve projeye duyduğu güveni vurgulayarak, "GABORAS ile çalışmak, sektöre kazandırdığımız projelerimizin önemini pekiştirecek bir adımdır." şeklinde konuştu.

Projenin teknik incelemelerini yaparken en fazla üzerinde durdukları konunun depreme dayanıklılık esasları olduğunu belirten GABORAS Genel Müdürü Dinçer Gökçe, şöyle söyledi: “İstanbul'un deprem riski her gün kapımızda, bu gerçeği hiçbir zaman unutmamamız gerekiyor. Bu bilinçle incelediğimiz Çekmeköy'ün Güngören Mahallesi'nde yükselen projemiz de bölgenin en sağlam zemin yapısına sahip. Bunun yanı sıra projenin deprem yönetmeliğinin tüm gerekliliklerini eksiksiz bir şekilde yerine getirmesi dayanıklılığını güçlendirmekte ve buna paralel olarak bölge sakinlerine güvenli bir yaşam sunma hedefimizi desteklemektedir.”

8 bloktan oluşan proje, 22 bin 600 m² arsa üzerine kuruldu. 2+1, 3+1 ve 4+1 daire seçenekleri, camii, spor alanları, spor salonu, yüzme havuzu, otopark ve geniş peyzaj alanı ile modern bir yaşam sunmaktadır. Ferah salonlar, konforlu odalar ve etkileyici manzaralar, evinizi sadece bir konut olmaktan çıkarıp, gerçek bir yuvaya dönüştürüyor. Aynı zamanda proje, doğayla olduğu kadar şehirle de iç içe bir yaşam vaat ediyor. Bağlantı yollarına yakınlığı ile şehrin avantajlarına hızlı ulaşım imkânı sunarken, aynı zamanda da sakin ve huzurlu bir yaşam alanı sunmayı hedefliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konut Piyasası Görünümü aralık raporu https://analizgazetesi.com.tr/haber/konut-piyasasi-gorunumu-aralik-raporu-9928/

sahibinden.com ile Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) iş birliğinde hazırlanan raporun aralık sonuçlarına göre, Türkiye genelindeki reel konut satış fiyatları 5 aydır düşüyor.

Cari fiyatlardaki yıllık artış oranı 6,5 puan azalarak yüzde 70,7'ye indi. Konut reel satış fiyatı son 4 ayda olduğu gibi üç büyükşehirde kasımda da düşüş gösterdi.

Reel fiyatlardaki düşüşlere bağlı olarak bu alandaki yıllık artış oranı kasımda ekime göre ülke genelinde 4,4 puan azalışla yüzde 5,4'e kadar geriledi.

- Konut talebi azaldı

Şubatta yaşanan depremlerden sonra düşüş gösteren konut talebinde temmuzda bir miktar artış gerçekleşmiş olsa da ağustostan itibaren belirgin bir düşüş yaşanmaya devam etti.

Kasımda ekime göre yüzde 9,1 azalan konut talebi endeksi 88,7 seviyesinde gözlemlendi. Bu değer konut talep endeksinin son iki yıldaki en düşük seviyesi olarak dikkati çekti. Konut talebi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19,9 düştü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Karmaşık damar yapılarına inovatif çözüm https://analizgazetesi.com.tr/haber/karmasik-damar-yapilarina-inovatif-cozum-3848/

Şirket açıklamasına göre, farklı endovasküler müdahalelerde, damar içi girişimlerde, kanamanın kontrol altına alınması için çeşitli stratejiler kullanılıyor. Bu stratejiler, damar yapısının karmaşıklığını ve karşılaşılan hastalıkların çeşitliliğini dikkate alarak geliştirildi. İlgili bölgeye ulaşmak için ise çeşitli şekil, çap ve boyutlarda tasarlanmış kılavuzlar ve tıbbi cihazlar kullanılıyor. Doktorlar bu özel aletlerle damarlara ulaşarak sorunları çözüyor ve kanamayı kontrol altına alıyor. Bu sayede hastanın sağlığına yönelik müdahaleler daha güvenli ve etkili bir şekilde gerçekleştirilebiliyor.

Invamed AR-GE laboratuvarlarında geliştirilen ve ileri teknoloji, yüksek kalite standartlarına sahip üretim kampüsünde üretilen SteerCATH Rehber Kateter, karmaşık damar yapılarına özgü yenilikçi çözümleriyle öne çıkıyor.

Bu yönlendirilebilen rehber kateter, sadece standart düz versiyonu sunmakla kalmayıp, aynı zamanda önceden şekillendirilmiş şaftlı bir versiyon sunarak diğer yönlendirilebilir kılavuzlardan ayrılıyor. Bu özellik, cihazın daha etkili ve hassas bir şekilde manevra yapmasına olanak tanıyor. Minimal invaziv cerrahi için özel olarak tasarlanan söz konusu kateter, doktor kontrolünde çalışan bir mekanizma ile donatılmış böylece karmaşık damar yapılarına yönlendirilmiş kontrol edilebilir bir çözüm sunuyor.

Cihaz, kullanıcının kontrolündeki sap (proksimal uç) ile yönlendiriliyor. Bu özel tasarım, kateterin yönlendirilebilir bölümünün (uç) tepkisini optimize ederek hassas kontrol ve tork tepkisi sağlıyor. SteerCATH, cerrahlara vücut içinde belirli bir hedef konuma rehberlik etme şansı tanıyarak cerrahi müdahalelerde güven ve etkinlik sunuyor.

SteerCATH, cerrahi ihtiyaçlara esnek bir çözüm sunarak tek yönlü, iki yönlü, dört yönlü ve çok yönlü yönlendirme seçeneklerine sahip. Bu seçenekler genellikle çoklu düzleme eğilimli kateterler veya çoklu düzlem eğilim kateterler olarak cerrahlara çeşitli durumlara uygun yönlendirme seçenekleri sunuyor. Sadece tedavi cihazları için değil, aynı zamanda teşhis cihazlarının yerleştirilmesine de son derece uygun olan SteerCATH, ergonomik bir tasarıma sahip.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Summa Kısıklı Park görücüye çıktı! https://analizgazetesi.com.tr/haber/summa-kisikli-park-gorucuye-cikti-4665/

İstanbul Üsküdar Kısıklı'da 18 bin metrekare arsa alanı üzerinde inşa edilen Summa Kısıklı Park projesinde 2+1’den 6+1’e kadar balkonları, terasları, bahçe ve çatı dubleksleriyle farklı ihtiyaçlara uygun 177 adet daire bulunuyor. 

 

Kısıklı Park’ın basın toplantısı, Summa Turizm Yatırımcılığı A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Okan Sargın,  Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Meriç Kibar ve projenin mimarı CA2O Architects Kurucusu Yüksek Mimar Aybala Öz’ün katılımıyla gerçekleştirildi. Summa Turizm Yatırımcılığı A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Okan Sargın, Summa’nın1989’da Ankara’daki Atakule Projesi’nin yaratıcısı merhum Mete Bora tarafından kurulduğunu, 1990’dan itibaren yurtdışı taahhüt projelerine Türkmenistan ile başlayıp Rusya Federasyonu, Moldova, Romanya’da faaliyetlerine devam ettiğini dile getirdi.

 

Sargın, projeye dair şunları söyledi: “Toplam 18 dönüm arazimiz üzerinde yükselen ve inşaat aşamasında %60 oranına ulaştığımız Kısıklı Park, sadece bir konut projesi değil, aynı zamanda kaliteli yaşam standartları, çevresel duyarlılık ve sosyal sorumluluk anlayışımızı bir araya getirerek yaşam tarzını yeniden tanımlayan bir deneyimi simgeliyor. Şehrin ritmini yakalayan, sürdürülebilir ve çağdaş bir yaşam alanı sunduğumuz Kısıklı Park, bize göre yatırımcısına büyük bir kazanç vaadediyor.200 milyon dolar değere sahip bu projede çevresel etkiyi en aza indirmek adına bir dizi enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik öğeleri de yer alıyor.

 

İstanbul’un yükselen yıldızı olmaya aday Kısıklı Park, geniş sosyal donatıları, yeşil alanları ve çeşitli ulaşım olanakları ile sadece bir konut projesi değil, aynı zamanda bir yaşam tarzını temsil ediyor. Amacımız insanların daha iyi bir yaşam sürmelerine olanak sağlayan projeler hayata geçirmek, sadece yapı inşa etmekle kalmayıp aynı zamanda topluluklarımıza ve çevremize değer katma taahhüdümüzü yerine getirmek. Summa olarak Sürdürülebilir ve sosyal sorumluluk odaklı projelerimizle insanlarımızın yaşam kalitesini artırmak, çevremize katkıda bulunmak ve toplumumuza fayda sağlamak için çalışıyoruz.”

kisikli-i 

Kısıklı Park’ın mimarı CA2O Architects Kurucusu Yüksek Mimar Aybala Öz, uzun zamandır üzerinde çalıştıkları projeye dair şunları dile getirdi: “Kısıklı semti, konum olarak şehrin merkezinde yer alıyor ve Boğaz hattını tepeden gören bir açıklığa sahip… Projenin ana fikri;  yapının, topoğrafyasındaki dinamizmi sayesinde şehir ve boğaz siluetine hâkim bir şekilde yerleşebilmesi üzerine kurularak her bir konut biriminin şehir, boğaz, koru veya iç peyzaj panoramasına yönelecek bir aks doğrultusunda inşa edilmesi sağlanıyor. Yalın, işlevsel ve dinamik bir tasarım diline sahip olan projede, kullanılan tüm renkler, dokular ve malzemeler de mimari yaklaşımın bir uzantısı… 

 

Projenin ritmik cephesi ise farklı yaşam biçimlerine göre çeşitlendirilmiş daire planlarının cepheye bir yansımasını ifade ediyor. Benzer şekilde konut birimlerinin büyüklükleri de farklı yaşam tarzlarına hitap ediyor. Projede yer alan koru, peyzaj tasarımına referans olurken sosyal alanlar da peyzajın devamı olacak nitelikte kurgulanıyor. Otopark katları da aynı şekilde toprak altında kalarak, site içerisinde tamamen peyzaj ve yaya erişimini özellikli kılıyor. Bulunduğu doğal ve yapılı çevreyle anlamlı bir ilişki kuran Kısıklı Park projesi, gerek yerleşim kurgusu gerek kendi içinde oluşturduğu ortak alanlar ve peyzaj mimarisiyle bölge için referans bir proje olma niteliği taşıyor.”

 

Kısıklı Park’ta dengeli bir yaşam biçimi için günümüz dünyası ile uyumlu konforlu alanlar oluşturulmak istenirken projede Siemens, Lineadecor, HansGrohe, Eczacıbaşı-Vitra, Raynaers, Fraenkische ve Samsung gibi markalarla iş birlikleri yapıldı. Lansman sürecine özel olarak yüzde 10 indirimle satışa sunulan Kısıklı Park’ta daire fiyatları, 16.500.000 TL’den başlıyor. Kişiselleştirilmiş ödeme imkânlarına ek olarak anlaşmalı bankalar aracılığıyla finansman alternatifleri sunulan Kısıklı Park’ın 2024 yılı Eylül ayında teslim edilmesi hedefleniyor. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Türk inşaat firmaları 492,6 milyar dolarlık proje tamamladı https://analizgazetesi.com.tr/haber/turk-insaat-firmalari-4926-milyar-dolarlik-proje-tamamladi-544/

TÜRAP ile TurabExpo tarafından düzenlenen, 9. Türk-Arap Yapı-İnşaat Malzemeleri ve Teknolojileri, İç Mimari, Mobilya Fuarı, İşbirliği Organizasyonu ve 6. Türk- Arap Gayrimenkul, Proje, Yatırım, Finansman Fuarı, İşbirliği Organizasyonu eş zamanlı olarak 20-21 Aralık'ta İstanbul Pullman İstanbul Airport and Convention Center'da düzenleniyor.

Fuarda konuşan Gürcan, Türk inşaat firmalarının beşeri sermayesi, teknik birikimi, teknolojiye adaptasyonu ve disipliniyle Türkiye'nin kültürel yakınlığı olan kardeş coğrafyalarda beğenilir işler yaptığını söyledi.

Gürcan, "Bunun yanı sıra gayrimenkul faaliyetleri gayrisafi yurt içi hasıladan 3,7 oranında bir yer tutmaktadır. İnşaat firmalarımız tarafından bugüne kadar 135 ülkede 492,6 milyar dolar değerinde proje üstlenilmiş ve tamamlanmıştır." diye konuştu.

Yapı sektörünün devasa altyapı projelerinden havalimanlarına, hastanelere, okullara ve elbette ve sıcak yuvalara kadar insan hayatının her alanına dokunan sektör olmasıyla ön plana çıktığını belirterek, "Pek çok meslek grubunu ilgilendiren birçok üretim ve istihdam sürecini etkileyen ve kendisine bağlı alt sektörleri harekete geçiren özelliğiyle lokomotif sektör büyük istihdam oluşturma özelliğiyle sünger sektör olarak kabul görmektedir. Türk yapı sektörü çeşitli mal ve hizmet üretimi nedeniyle bünyesinde yoğun bir iş gücünü barındırmaktadır." dedi.

Gürcan şöyle devam etti:

"Türkiye temel yapı malzemeleri üretiminde ve ihracatında dünyanın sayılı ülkeleri arasındadır özellikle çimento, inşaat demiri, demir çelik aksamı, plastik ve alüminyum inşaat malzemeleri, seramik, mermer, cam, boya, elektrik malzemeleri ve ısıtma soğutma ekipmanları gibi ürünlerde fiyatı ve kalitesiyle ülkemizi uluslararası alanda ön plana çıkarmaktadır. Bu noktada 1972 yılından beri dost ve kardeş ülkelerde 11 bin 901 proje üstlenmiş ve alnının akıyla bitirmiş olan Türk yurt dışı müteahhitlik ve teknik müşavirlik sektörümüzde anmadan geçemeyeceğiz. Türk inşaat sektörü 2022 yılı verilerine göre, gayri safi yurt içi hasılamızın (GSYİH) yüzde 4,9'unu oluşturmaktadır. Sektörün istihdamdaki payı ise yüzde 6 civarındadır."

- "Özgürlüğümüz ve istiklalimiz için büyük bedeller ödüyoruz"

Filistin Ankara Büyükelçisi Dr. Faed Halid Mustafa ise İsrail'in saldırılarının halen karadan, havadan, denizden devam ettiğinin altını çizdi.

"İsrail'in hedefleri evler, hastaneler, camiler, altyapı, masum insanlar, ağaçlardır. Her yaşayan şey yok edilmektedir ve daha önce dünya böyle bir şey görmedi." diyen Mustafa şunlara dikkati çekti:

"Biz tüm gücümüzle Filistin halkının direnişini destekliyoruz. İnşallah mübarek Mescid-i Aksa'da buluşacağız. Kudüs peygamberlerin şehri, Kudüs bizim için bir emanettir. Dolayısıyla onu biz hiçbir zaman elden çıkarmayacağız ve onu unutmayacağız. Özgürlüğümüz ve istiklalimiz için büyük bedeller ödüyoruz. Bizler hiçbir zaman yılmayacağız. Teslim olmayacağız ve ne kadar zaman geçerse geçsin bizim zihnimizde her şey canlı durmakta. Hiçbir zaman hiçbir şekilde unutmayacağız. Bize zulmedenleri hiçbir zaman affetmeyeceğiz. Hayallerimizi yok eden zalimleri hiçbir zaman unutmayacağız. Bu düştüğümüz duruma seyirci kalanları hiçbir zaman unutmayacağız. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Türk halkına bizim yanımızda durdukları ve halkımıza destek verdikleri için çok şükranlarımızı sunuyoruz."

Türk ve Arap Ülkeleri İşbirliği Derneği (TÜRAP) Genel Başkanı Sabuhi Attar da "Arap iş insanlarını ticari heyetlerle Türkiye'ye getirmeyi amaçlıyoruz." diye konuştu.

Bu fuar sayesinde inşaat sektörünü aracısız şekilde Arap yatırımcılarla buluşturacaklarının altını çizen Attar, "Bu konuda çok iyi bir organizasyon çalışması yapıyoruz. Bu anlamda 20 organizasyona imza attık. Bu yıl 21. organizasyonumuzu gerçekleştireceğiz. Yapı inşaat malzemeleriyle ilgili çok önemli bir fuara imza atıyoruz." açıklamasında bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Şişli'de bina tamamlama sigortasıyla sigortalı kentsel dönüşüm https://analizgazetesi.com.tr/haber/sislide-bina-tamamlama-sigortasiyla-sigortali-kentsel-donusum-4607/

Şirket açıklamasına göre, "Sigortalı Kentsel Dönüşüm Projesi" basın toplantısı ve protokol imza töreni; Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar, KENTHAŞ Genel Müdürü Özcan Biçer, Quick Sigorta Genel Müdürü Eyüp Özsoy, Şişli Belediyesi meclis üyeleri, sigorta ve gayrimenkul sektörünün temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Muammer Keskin, Quick Sigorta ile bina tamamlama sigortasını devreye alarak "sigortalı kentsel dönüşüm" sürecini başlattıklarını belirtti.

Ahmet Yaşar da Türkiye'de bina tamamlama sigortası macerasının 2013 yılında konuşulmaya başlandığını aktararak, "2014 yılında yürürlüğe giren birtakım mevzuatlarda yer bulmaya başladı. 2015 yılında genel şartlar yayınlanarak sigorta mevzuatında yer buldu ve 2018 yılında da Quick Sigorta'nın piyasaya bina tamamlama sigortası ürününü arz etmesiyle de vücut buldu. Fakat o günden bugüne aslında tam anlamıyla dört başı mamur bir projeyi gerçekleştiremedik. Birtakım münferit projeler gerçekleşti ama bugün lansmanını yaptığımız büyüklükte bir vizyonla, bir öngörüyle bu proje ilk defa gerçekleşiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Sigortasız bir kentsel dönüşümün gerçekleşemeyeceğini ifade eden Yaşar, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki dönemin en büyük gündem maddelerinden bir tanesi kentsel dönüşüm olacak çünkü insanların güvenli konutlarda yaşamaya ihtiyacı var. Güvenli konutlarda, güvenle yaşayabilmek için de sigortaya ihtiyaç var. Bugün size açıkladığımız, KENTHAŞ'ın sunduğu projeyle birçok şeyi düşünülmüş durumda. Olası risklere karşı, ön görülemeyecek risklere karşı, her zaman kötü niyetli olmayabilir, insanlar iyi niyetli iken de riskler gerçekleşebilir. Dolayısıyla bu riskleri bertaraf edecek olan ve bu binaların tamamlanmasını sağlayarak yerine koyacak olan sistem de sigortadır. Şişli Belediyesi ile birlikte bu büyüklükteki bir projeyi ilk defa sunuyor olmaktan da son derece mutluluk duyuyoruz. Ülkemizin bütününde 100 binlerce konutun dönüşüm ihtiyacı var. Dolayısıyla biz bütün belediyelerimizin, bu konuyla ilgili bütün sigorta şirketlerimizin konuya dahil olmasını ve bugün ortaya konulan modele sahip çıkmasını ve dolayısıyla ülkemizin kentsel dönüşümünü gerçekleştirerek, insanımızın güvenli binalara güvenle kavuşmasını sağlamayı bekliyoruz."

- Binaların tamamlanamaması nedeniyle oluşacak mağduriyetleri önleyecek

Bina tamamlama sigortası, bir kefalet sigortası ürünü ve hem konut sahibi olacakları hem konut yatırımcılarını ve hem de inşaat firmalarını koruyor. Zorunlu bir sigorta türü değil ancak kanunlarda bu sigortanın yaptırılması, belirlenen teminat ve şartların sağlanması zorunluluğu bulunuyor.

Bina tamamlama sigortası, konut veya devre mülk sahibi olmak isteyen kişinin, yaptığı ödemeleri ve sözleşmelerini koruyor. Bina tamamlama sigortası, binaların tamamlanamaması nedeniyle oluşacak mağduriyetlerin önüne geçecek. Bunun yanında, tüketicilerin ödemelerini teminat altına alarak, ülke ekonomisine yeni gayri nakdi kaynak sağlamak açısından önemli bir fonksiyonu yerine getirecek.

Sigortalı Kentsel Dönüşüm projesi ile, müteahhittin mali yapısından binanın malzeme kalitesine, inşaatın her aşaması denetleniyor; süreç Bina Tamamlama Sigortası ile sigortalanarak kat maliklerinin tüm hakları güvence altına alınıyor. Bu oluşumun, klasik kentsel dönüşüm kampanyalarından en önemli farkı; tüm aşamaların sigortalı olması ve belediyenin kontrolünde gerçekleşmesi. Binasını depreme dayanıklı hale getirmek isteyenler, KENTHAŞ'a başvuruyor. KENTHAŞ tarafından mevcut durum analizi ve fizibilite çalışmaları yapılarak; en yüksek verim alınabilecek proje hak sahiplerine sunuluyor. Hak sahiplerinin ortak bir karara varması ile süreç başlıyor.

Finansal ve yeterlilik analizleri yapılarak sisteme eklenen müteahhit firmalardan uygun olanlarını, KENTHAŞ hak sahiplerine öneriyor. Firma seçimiyle birlikte proje modeli üzerinde konuşuluyor. Hak sahipleri, mali durumlarına göre; kat karşılığı, taahhüt ya da hibrit modellerden birini seçiyor. Kat karşılığı modelinde müteahhit, maliklerden para almadan, daire ya da dükkan karşılığı projeyi gerçekleştiriyor. Taahhüt modelinde proje, maliklerin müteahhide para ödemesiyle tamamlanıyor. Hibrit modelde ise müteahhide daire ya da dükkân verildiği gibi, projenin bir bölümü nakit olarak ödeniyor.

Fizibilitesi yapılarak, müteahhit firmanın sigorta kriterlerine uygunluğu denetleniyor. Böylece KENTHAŞ, müteahhit firma ve Quick Sigorta arasında, Bina Tamamlama Sigortası yapılarak tüm projenin sigorta güvencesi altına alınması sağlanıyor. İnşaat başladıktan sonra da; KENTHAŞ ve Quick Sigorta, projenin zamanlamasını, inşaat kalitesini ve mevzuata uygunluğunu her aşamada denetliyor. Ve hak sahipleri, gönül rahatlığıyla depreme dayanıklı konutlarına kavuşuyor.

Sigortalı Kentsel Dönüşüm projesinin en önemli bileşeni olan Bina Tamamlama Sigortası, hem hak sahiplerine, hem de projeyi gerçekleştirecek firmaları güvence veriliyor. Bina Tamamlama Sigortası ile hak sahipleri yatırımlarını teminat altına alıyorlar. İnşaat firmaları da banka kredi limitlerini düşürmeden çalışacakları gibi idari, teknik ve finansal risk denetimi de sağlıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konut fiyatları ekimde yüzde 3,8 arttı https://analizgazetesi.com.tr/haber/konut-fiyatlari-ekimde-yuzde-38-artti-2053/

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından Ekim 2023 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi verileri açıklandı.

Türkiye'deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan KFE (2017=100), ekimde bir önceki aya göre yüzde 3,8 artarak 1129,6 seviyesinde gerçekleşti.

KFE, ekimde yıllık bazda yüzde 86,5 artarken, bu dönemde reel yükseliş yüzde 15,4 oldu.

Üç büyük il için KFE değişimine bakıldığında, ekimde bir önceki aya göre İstanbul, Ankara ve İzmir'de sırasıyla yüzde 2,9, 4,7 ve 3,3'lük artış görüldü.

Endeks değerleri geçen yılın aynı ayına göre ise İstanbul'da yüzde 74,4, Ankara'da yüzde 101,5 ve İzmir'de 80,1 yükseldi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mersin'de kentsel dönüşümün yüzde 65'i tamamlandı https://analizgazetesi.com.tr/haber/mersinde-kentsel-donusumun-yuzde-65i-tamamlandi-5234/

Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) Akdeniz Belediyesinin desteğiyle 35 dönümlük alanda uygulanan projede çalışmalar devam ediyor.

Barış Mahallesi'nin depreme dayanıklı hale getirilmesi hedefiyle 2021'de başlayan projede, 30 blokta 3+1 ve 2+1 oturumlu 415 konut, 50 dükkan, cami, kreş, ticaret merkezi ile kültür evi yer alıyor.

Kaba inşaatları tamamlanan bloklarda dış cephe işlemleri ile dairelerin ince işçiliklerinin sürdürüldüğü projede, ticaret merkezi ve kültür evinin de yapımına başlandı.

- Vatandaşların yüzde 91'i ile anlaşma sağlandı

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, yaptığı açıklamada, vatandaşların modern ve güvenli yapılara kavuşması için çaba gösterdiklerini söyledi.

İlçede ilk olarak Çay Mahallesi'nde uygulanan 416 konutluk yerinde kentsel dönüşüm projesinde vatandaşların yeni evlerine kavuştuğunu anımsatan Gültak, burada 330 konut daha inşa edilmesi için hazırladıkları projenin ilgili kurumlarca kabul edildiğini anlattı.

Gültak, Barış Mahallesi'ndeki çalışmalarda da önemli gelişme sağlandığını belirterek, şöyle konuştu:

"Projede konutların yanı sıra iş yeri, cami, kreş ve yeşil alan gibi donatılar olacak. Şu anda çalışmalar hızla devam ediyor. Burada çok sayıda blokta kaba inşaat tamamlandı, 3-4 blok dışında hepsinin temeli atıldı. İnşaat çalışmalarının yüzde 65'i tamamlandı. Anahtar teslimini 2024'ün Haziran veya Temmuz ayında yapmayı planlıyoruz."

Hak sahiplerinin yüzde 91'i ile anlaşma sağladıklarını dile getiren Gültak, yerinde kentsel dönüşümü en az 5 mahallede daha hayata geçirmek istediklerini vurguladı.

Gültak, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin, kentsel dönüşümün önemini gösterdiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Proje bittikten sonra talep gelen mahallelerimiz için de çalışmaları hızlandıracağız. Buralar yalıtımı, sosyal donatıları ve güvenliği olmayan mahallelerdi. Yaşadığınız ev güvenilir değilse yerle bir oluyor. 6 Şubat'ta yaşanan depremler bunu gösterdi. Deprem bölgesinde TOKİ'nin yaptığı evler ayakta kaldı. Bu da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın ne kadar sağlam işler yaptığının göstergesi. Kentsel dönüşümle yapılar, özellikle kadın, genç ve çocukların rahatça yaşayabilecekleri alanlara dönüşüyor. Bu tür projeleri önemsiyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Satılık konut fiyatında bir değişiklik yok https://analizgazetesi.com.tr/haber/satilik-konut-fiyatinda-bir-degisiklik-yok-4650/

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Türkiye genelinde kasımda konut arayanların yüzde 44'ü kiralık, yüzde 56'sı satılık konut aradı. Bir önceki aya göre satılık konut fiyatlarında radikal bir değişiklik yaşanmazken, kiralardaki düşüş trendinin devam ettiği gözlemlendi.

Emlakjet kasım ayı verilerinde kadınların erkelere oranla daha fazla konut aradığı görüldü. Kasımda kadın/erkek konut arama oranı son ayların tersi yönde, kadınlarda yüzde 60, erkeklerde yüzde 40 şeklinde seyretti.

Verilen bilgiye göre, Emlakjet kullanıcılarına, "Yeni İlan Düzenlemesinin Gayrimenkul Sektörüne Etkileri" de soruldu. Kullanıcılar, düzenlemenin gayrimenkul arama platformlarına güveni artıracağını bildirdi. Ankete katılanların yüzde 60'ı, yeni düzenlemenin sahte ilanların önüne geçeceğini düşünüyor.

- "İlanlara yönelik düzenleme olumlu katkı sağlayacak"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Emlakjet Üst Yöneticisi (CEO) Tolga İdikat, gayrimenkul sektöründe, bilgi kirliliğinin ve ilan kirliliğinin fazla, şeffaflığın düşük olması gibi endişelerin yaşandığını belirterek, "Aynı ilanın farklı platformlarda farklı fiyatlardan yayınlanmasının da önüne geçecek tek fiyat düzenlemesinin ve TC kimlik numarası ile ilan girişi yapılacağına dair yeni ilan düzenlemesinin sektörel manada olumlu katkıları olacağını öngörüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Emlakjet Prestige Plus üyesi Ayten İpek de emlak ofislerinin ve bireysel kullanıcıların artık kimlik doğrulamasıyla ilan girişi yapacak olmasının yapılan işi daha güvenilir kılacağını kaydederek, "Gayrimenkul sektöründe hem emlak danışmanları hem de listeleme platformları sahte ilanlardan dolayı yanlış şekilde gündeme geliyordu artık bu kontrol sistemiyle birlikte yayınlanan ilanların doğruluğu netleşmiş olacak. Bu durumun sektörümüze olumlu katkıları olacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Solar Ex Istanbul'la büyüyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/solar-ex-istanbulla-buyuyor-6133/

Güneş enerjisi sektöründeki son teknolojileri ve trendleri keşfetmek için mükemmel bir platform sunan SolarEX İstanbul, beş kıtadan ve 125’ten fazla ülkeden yatırımcı ve nitelikli ziyaretçiye 16. kez ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Doğru işbirlikleri kurarak uzun vadede güvene dayanan çalışmalar yürüten ve enerji dönüşümüne katkı sağlayan Avrasya’nın en büyük uluslararası ihtisas fuarı SolarEX İstanbul, güneş enerjisi sektöründeki son teknoloji ürünlerin uluslararası arenada görücüye çıktığı ve milyarlarca dolarlık anlaşmaların sağlandığı güçlü bir platform olarak ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor.

Cumhuriyetimizin 100. yılında SolarEX İstanbul’dan Gelecek Nesillere Armağan: SOLAREX İSTANBUL HATIRA ORMANI

SolarEX İstanbul kendi enerjisini üreten ve enerjisini dünyaya satan Türkiye olmanın yanı sıra ekonominin daha sürdürülebilir olmasına katkı sağlamak adına çıktığı yolculuğunda gelecek nesillere daha yaşanır bir dünya bırakmak için 10 bin fidan ile başlattığı SolarEX İstanbul Hatıra Ormanı projesini Voli Fuar Hizmetleri çalışanları ve ilköğretim okulu öğrencilerinin katılımı ile hayata geçirdi.

SolarEX İstanbul Proje Yöneticisi Yasemin TERLE, proje ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:

’’ SolarEX İstanbul ailesi olarak sürdürülebilirliği var gücümüzle destekliyor ve attığımız her adımın sürdürülebilirlik vizyonumuzla paralel olmasına özen gösteriyoruz. Fuara katılan tüm firmalarımızın katılımlarını anlamlı kılmak adına SolarEX İstanbul Hatıra Ormanı’na fidan ekimi gerçekleştirerek fidan bağışı sertifikası verilmesi için yeni bir düzenlemeye geçerek çevreye olan sorumluluk bilincimizi de pekiştiriyoruz. SolarEX İstanbul Hatıra Ormanı ile gelecek nesillere 10 bin fidanla yeşillendirdiğimiz projemizi, geleceğimiz olan çocuklarımız ile birlikte hayata geçiriyor olmaktan dolayı çok mutluyuz. Daha yeşil yarınlar için hayata geçirdiğimiz SolarEX İstanbul Hatıra Ormanı’nı Cumhuriyetimizin 100. yılında gelecek nesillere armağan ediyoruz. Türkiye yüzyılında ülkemizin sürdürülebilirliğinin daim olması ve kendine yetme vizyonuyla hareket eden; canlı ve cansız tüm yaşamları kucaklayan ekosistemi destekleyen projeler ile çalışmalarımızı güçlendirerek ticari bir platform olmanın yanı sıra bireysel ve kitlesel farkındalık bilincinde olarak faaliyetlerimizi gerçekleştirmekteyiz. Bakanlığımızın yürüttüğü hedef planlar çerçevesinde sürdürülebilirliğin ana eksenini oluşturan çevre koruma, ekonomik kalkınma ve sosyal tekâmülde faaliyetlerimizi sürdürerek sektörün tüm bileşenlerini SolarEX İstanbul çatısı altında buluşturuyoruz. Sürdürülebilirliği doğru adımlarla kesintisiz kılarak, kendi kendine yetebilen, çevresel faktörlere ve yarınlara duyarlı, gelecek nesillere daha yaşanır bir dünya bırakmak şirketimizin öncelikli hedef ve misyonudur.’’ Dedi.

Fuarla eş zamanlı düzenlenen konferanslar ile dünyaya canlı yayın yapılıyor.

Sektöre yönelik yeniliklerin görücüye çıktığı, son teknolojilerin sektör profesyonelleri ile paylaşıldığı bir platform olma özelliği de taşıyan SolarEX İstanbul, bireysel ve kitlesel çevre dostu çözümlerle, sektör liderlerini 16.kez bir araya getirmeye hazırlanıyor. Büyüyen alanlarına eklediği Güneş Enerjisinde Depolama Çözümleri salonu ile katılımcı ve ziyaretçilerine geleceğin enerji çözümlerini sunuyor. Dünya genelinde uluslararası birçok STK ve kuruluşla işbirliği yapan etkinlik, fuarla eş zamanlı gerçekleştireceği konferans oturumlarını simultane tercüme eşliğinde ve canlı yayın altyapısıyla yayınlayarak solar sektöründeki son gelişmelere dair tüm sorulara yanıt bulunmasına olanak sağlıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Türk Ytong, Türkiye'de kuruluşunun 60. yılını kutluyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/turk-ytong-turkiyede-kurulusunun-60-yilini-kutluyor-1309/

60. yıl kutlamaları için İstanbul’daki yönetim merkezinin yanı sıra, Ytong’un Antalya, Çatalca, Bilecik, Trakya ve Dilovası fabrikalarında da eş zamanlı törenler gerçekleştirildi. Şirket ortakları, yönetici ve çalışanlarının bir araya geldiği törenlerde, Türk Ytong çatısı altında uzun sürelerle görev yapan çalışanlara kıdem ödülleri dağıtıldı.

 

Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, 60 yıldır aralıksız ürün ve hizmet sunduklarını belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılında  Türk Ytong olarak 60. yılımızı kutlamanın onurunu yaşıyoruz. Geldiğimiz noktada gazbetonun da 100. yılında dünyanın en büyük Ytong üreticisi konumundayız. Şirketimizin kurucularını, bugün hayatta olan ya da aramızdan ayrılan Ytong’a emeği geçen herkesi tek tek minnetle anıyoruz” dedi. 

 

İstanbul’daki törende konuşan Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, 1963 yılında Türk Ytong olarak yola çıktıklarında, Türkiye inşaat sektöründe gazbeton ürününü kimsenin bilmediğini, o yıllardan bu yana, konut ve sanayi tesislerinde Ytong’un sağladığı avantajları anlatmaya odaklandıklarını aktardı. Hinginar, “Ytong, çevre ve enerji dostu, nefes alan, hafif yapı malzemeleriyle, ülkemizde sağlıklı ve güvenli konutlar inşa edilmesine ilk günden beri öncülük etmiştir. Çağdaşlığın, kalitenin ve yenilikçiliğin adresi olmuştur. Sadece hizmet sunmadık aynı zamanda elimizi taşın altına koyduk, ürettik. Katma değer yarattık, değerlerimizle  örnek olduk. Bu bizlerin olduğu kadar ülkemizin sanayi üretiminin de bir başarı hikayesi ve gurur tablosudur. Cumhuriyetimizin 100. yılında bu başarılara imza atmış olmaktan dolayı gurur duyuyoruz” diye konuştu.

 

Ytong ile çağdaş ve modern konutlar

Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, Türk Ytong olarak 60 yılda dünyanın ve Türkiye’nin yaşadığı tüm değişikliklere şahitlik ettiklerini, çalışanların özverili yaklaşımıyla, ilk günden beri çağdaş bir ülke, çağdaş yaşam alanları yaratma hedefiyle hiç durmadan çalışmayı sürdürdüklerini sözlerine ekledi. Hinginar en büyük hedeflerinin ülkeye fayda sağlayan ürünler üretmek olduğunun altını çizerek şöyle devam etti: “Hedefimiz modern hayatın ihtiyaçlarının neler olduğunu anlayarak, bunlara cevap vermek oldu. Türkiye’de sektörümüzde pazar lideri ve üretimde alanımızda dünya lideri olmayı başardık. Topluma olan sorumluluğumuzun bilincindeyiz ve bunu kültür, sanat, eğitim başta olmak üzere her alanda yerine getirmeye özen gösteriyoruz. 60. yılımıza özel olarak sürdüğümüz Sarının İzi projesiyle Türkiye’nin en büyük açık hava sergisine imza atıyoruz. ”

 

Depremden etkilenen mimarlık öğrencilerine 60. Yıl Bursu  

Fethi Hinginar Türk Ytong olarak her zaman mimarlık ortamına ve eğitime destek verdiklerini, eğitimi kendileri için bir sosyal sorumluluk alanı olarak gördüklerini paylaşarak özel bir burs programını da hayata geçirmeye karar verdiklerini açıkladı. 06 Şubat’ta yaşanan depremin herkesin üzerinde derin bir etki bıraktığını paylaşan Hinginar, depremin yaşandığı günden itibaren kurum ve kurum çalışanları olarak bölgeye olan desteklerine devam ettiklerini söyledi. Türk Ytong olarak depremden etkilenen 60 mimarlık öğrencisine 4 yıl boyunca eğitim bursu vereceklerini paylaştı.  

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konya'ya Şehir Hastane Konutları geliyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/konyaya-sehir-hastane-konutlari-geliyor-9116/

Karatay İlçesi Akabe Mahallesi'nde inşa edilecek olan ve yaklaşık 27.532 metrekare inşaat alanına sahip 10 blok bina inşaatı için ilk adım atıldı. 

İhale şartnamesine göre; konutlar yer tesliminden itibaren 600 takvim günü içerisinde teslim edilecek.

Söz konusu konut ihalesi 12 Ocak 2024 tarihinde belli olacak. Konya Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Yerleşkesi Yapım İhaleleri Şube Müdürlüğü'nün izlemesini yürüttüğü 200 konut şehre yeni soluk getirecek.

Açıldığı günden bu yana Konya ve çevre illerdeki vatandaşlara nitelikli sağlık hizmeti sağlayan Konya Şehir Hastanesi, 350 bin 700’ü acil servisten olmak üzere toplam 1 milyon 432 bin hastaya tedavi hizmeti sağladı.

480 hekimin görev aldığı 1.250 yatak kapasiteli hastanede, 319 asistan, 1.500’ün üzerinde ebe ve hemşire ile birlikte toplam 5.064 çalışanın görev yapıyor.

Söz konusu proje 40 bin 959 metrekarelik alanıyla bölgedeki kentsel dönüşüm çalışmalarına hız kazandıran önemli konut hamleleri arasında yer alıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Maliyetler kontrol altına alınırsa çarklar döner https://analizgazetesi.com.tr/haber/maliyetler-kontrol-altina-alinirsa-carklar-doner-2046/

İnşaat sektöründe girdilerin büyük kısmının döviz bazlı olduğunu hatırlatan Çulhalık, buna yüksek enflasyonun da eklenmesiyle birlikte bir süredir pek çok sektörde olduğu gibi inşaat sektöründe de durgunluk yaşandığını kaydetti. 

İhsan Çulhalık konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede “Artan girdi maliyetleri ve yüksek enflasyonun, inşaat maliyet artışının ekim ayında da sürmesine neden oldu. TÜİK geçtiğimiz günlerde inşaat maliyet endeksinin yıllık olarak yüzde 65,93, aylık olarak da yüzde 2,20 arttığını açıkladı. Üstelik uygulamada, maliyet rakamları açıklanın iki katından daha fazla seyrediyor. İnşaat maliyetlerindeki bu artışlar, konut fiyatları üzerinde baskı yaratıyor.

Konut üreticileri de yüksek maliyetlerden dolayı yatırımlarını yavaşlatıyor ya da hiç üretim yapmıyor. Çünkü; üretim yaptığında maliyeti konut fiyatına eklemesi gerekecek. Ancak bu kez de fiyatı iyice yükselen konutların satışı mümkün olamayacak. Konut sahibi olmak isteyenlerin eli iki şekilde bağlanmış durumda. Hem konut fiyatları alım gücüne göre çok yüksek seyrediyor, hem de konut almayı daha mümkün hale getirecek olan kredilere yüksek faiz nedeniyle ulaşılamıyor” diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Nivars Oksijen Sakarya'da 3. etap satışları başladı https://analizgazetesi.com.tr/haber/nivars-oksijen-sakaryada-3-etap-satislari-basladi-207/

İstanbul’a 1 saat 15 dakika mesafede yer alan Nivars Oksijen projesi bölgenin akciğerleri olarak bilinen Sakarya şehrinde yer alıyor.

Yüzde 50’ye yakın alanı ormanlarla kaplı olan Sakarya’nın havası sürekli temiz oksijeni boldur. Özellikle kayın, gürgen, meşe ve kızılçam ağaçları bölgeye hâkim.

Nivars Oksijen Sakarya da 3. etap satışları başladı! 13 villaya özel yüzde 25 indirim!

Toplam 44 bin 944 metrekare alana sahip olan projede 3 bin 818 metrekare sosyal alan ve 6 bin 500 metrekare yol bulunuyor. 

Proje içerisinde çocuk oyun alanı, yürüyüş parkuru, fitness alanı, ateş çukuru, açık hava sineması, havuz, kafe alanı, spor alanları, dinlenme alanları gibi çok sayıda sosyal olanak bulunuyor.

Her villanın girişi ve kullanımı tamamen kendine ait olan 180-350 metrekare arasında değişen müstakil bahçesi var. İskandinav stili bir yapıya sahip olan villalar 2+1 oturum düzeniyle hazırlandı.

Toplam 67 metrekare net kullanım kapalı alana sahip villalar loft katı ve özgün olarak hazırlanan güneş penceresiyle keyifli bir yaşam alanı oluşturuyor.

Projede 1 milyon 650 bin TL peşin ödemelerde 24 ay taksit 1.99 faiz fırsatı sağlanıyor.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
MHR GYO Ataşehir için imzalar atılıyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/mhr-gyo-atasehir-icin-imzalar-atiliyor-7236/

MHR GYO tarafından geçtiğimiz günlerde İstanbul Ataşehir'de Barbaros Mahallesi'nde kentsel dönüşüm projesinin hayata geçirilmesine karar verildiği açıklanmıştı. 

Arsa sahipleri ile şirket arasında yüzde 55'i arsa sahiplerinde, yüzde 45'i de şirkette olacak şekilde oransal dağılıma uygun kat karşılığı sözleşme ile  paylaşılacak konut ve ticari alanların yer aldığı bir kentsel dönüşüm projesi  geliştirileceği belirtildi. 

Şirket tarafından yapılan açıklamada, Ataşehir kentsel dönüşüm projesi kapsamında kat malikleri ile 8 Aralık 2023 tarihinde noter huzurunda yapılan sözleşme ile; 2195 adanın yüzde 67,73'ü, 2196 adanın yüzde 87,22'si oranında imzaların tamamlandığı belirtildi. 

MHR GYO Ataşehir projesi, İstanbul Ataşehir Barbaros Mahallesi’nde hayata geçirilecek. 

Proje kapsamında, arsa sahipleri ile imzalanacak tüm sözleşme ve belgeler için Kemal  Gülmez ve Şualp Nurkan Kaçmaz'a müştereken yetki tanınmasına ve bu yetki doğrultusunda vekaletname düzenlenmesine karar verildiği de açıklanmıştı. 

MHR GYO'nun şu an portföyünde Quick Tower bulunuyor. 36 bin metrekare kiralanabilir alana ve 110 metre yüksekliğe sahip Quick Tower, İstanbul Anadolu Yakası’nın en önemli ve prestijli ofis bölgelerinden biri olan ve birçok uluslararası firmanın da bölgesel yönetim merkezi olan Kozyatağı’nda yer alıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İnşaatın 6 Aylık Yükseliş Seyri Son Buldu https://analizgazetesi.com.tr/haber/insaatin-6-aylik-yukselis-seyri-son-buldu-3391/

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektörü ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koymaktadır. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra kısa bir süre içerisinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan öncü bir göstergedir.

Hazır Beton Endeksi 2023 Kasım Ayı Raporu’na göre, Faaliyet Endeksi 6 aydır pozitif tarafta iken kasım ayında negatif tarafa geçerek son 6 aydır süregelen olumlu gidişatı devam ettirememiştir. Hem Beklenti hem de Güven Endeksi kasım ayında aşağı yönlü hareket etmiştir. Beklenti Endeksinin 4 aydır düşük seyretmesi faaliyetteki hareketin devam etmesini zorlaştıracak bir unsur olarak karşımıza çıkıyordu. Nitekim kasım ayında söz konusu hususun gerçekleştiği görülmektedir. Her 3 endeks de hem azalmış hem de eşik değerin altına gerilemiştir. Endeks değerlerinin tamamında görülen azalma sonrasında Hazır Beton Endeksi eşik değerin altına inmiştir.

Geride bıraktığımız kasım ayında tüm endeksler geçen yılın aynı ayına göre azalmış durumdadır. En fazla daralma Faaliyette, en az daralma ise Güven Endeksi’nde olmuştur.

Raporun sonuçlarını değerlendiren Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Faaliyet Endeksi 6 aydır pozitif tarafta iken kasım ayında daralarak negatif tarafa geçmiştir. Hem Beklenti hem de Güven Endeksi kasım ayında aşağı yönlü hareket etmiştir. Endeks değerlerinin tamamında görülen azalma sonrasında hazır beton endeksi eşik değerin altına inmiştir.” dedi.

Türkiye ekonomisi ve inşaat sektörüne yönelik değerlendirmelerde bulunan THBB Başkanı Yavuz Işık, “Kasım ayında başlayan yavaşlamanın gerekçelerinin iyi irdelenmesi gerekmektedir. Kentsel dönüşüm başta olmak üzere inşaat sektörünü harekete geçirecek mekanizmaların ötesinde seçici (selektif) kredi politikası ile konut kredilerinin düzenlenmesi gerekmektedir. Yükselen faiz hadleri, finans kuruluşlarının kredi kullandırma konusunda isteksiz olmaları sonucunda ipotekli konut satışları olumsuz etkilenmeye devam etmektedir.” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Emlak Katılım, ilk 2022 GRI Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayınladı https://analizgazetesi.com.tr/haber/emlak-katilim-ilk-2022-gri-surdurulebilirlik-raporunu-yayinladi-5203/

Sürdürülebilir kalkınmayı temel değerleri arasında gören Emlak Katılım, ekonomik performans verilerinden, adil ve şeffaf insan kaynakları yönetimine uzanan geniş bir veri paylaşımının yer aldığı ilk Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınladı. Raporda, “Emlak Katılım olarak, sürdürülebilir kalkınmayı yaptığımız her işin temelinde görmekteyiz ve faaliyetlerimize bu şekilde yön vermekteyiz; ekonomik büyüme, toplumsal sorumluluk ve çevrenin korunması arasında denge kurmaya, gelecek nesiller için sürdürülebilir bir dünya bırakmak için çalışmaktayız” denildi. 

Sürdürülebilirlik misyonunda kendine ait ürünler ve çözümlerin yanı sıra paydaşlarına da rehberlik etme sorumluluğunu üstlenen Emlak Katılım, raporda 2023 yılı stratejik planının “Verimli ve Yaygın Hizmet, Dijitalleşme ve Operasyonel Mükemmeliyet, Yenilikçi ve Sorumlu Finans, Güçlü İletişim ana temaları” çerçevesinde uygulandığını açıkladı. 

Yenilenebilir enerji, geri dönüşüm, tarımda enerji ve su verimliliği alanlarındaki yatırımlar başta olmak üzere, yeşil ve sosyal projelerin finansmanına öncelik veren Emlak Katılım, gelecek nesillere daha sürdürülebilir bir dünya bırakmak için kararlılıkla çalışmalarına devam ediyor.

Sektördeki lider konumunu sürdürüyor

Katılım esaslı ve sürdürülebilir sermaye piyasalarının ülkemizde gelişmesi ve derinleşmesi için çalışmalarına hız kesmeden devam eden Emlak Katılım, Türkiye’nin ilk Yeşil Sukuk ihracını gerçekleştiren katılım finans kuruluşu olmuştu. Ülkenin sürdürülebilir kalkınması için sektöre yenilikçi finansal çözümler sunmayı sürdüren banka, yeşil sukuk ihraçları ve katılım finans prensiplerine uygun olarak aracılığını üstlendiği sukuk işlemleri ile sektördeki lider konumunu sürdürüyor ve sektörün gelişimine katkıda bulunmaya devam ediyor. 


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konut satışı yüzde 20.6 azaldı https://analizgazetesi.com.tr/haber/konut-satisi-yuzde-206-azaldi-7248/

Konut satışlarında İstanbul 15 bin 187 konut satışı ve %16,2 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u 8 bin 250 konut satışı ve %8,8 pay ile Ankara, 5 bin 105 konut satışı ve %5,5 pay ile İzmir izledi. Konut satış sayısının en az olduğu iller sırasıyla 52 konut ile Hakkari, 57 konut ile Ardahan ve 73 konut ile Gümüşhane oldu.

Konut satışları Ocak-Kasım döneminde %14,9 azaldı

Konut satışları Ocak-Kasım döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %14,9 azalışla 1 milyon 87 bin 349 olarak gerçekleşti.

İpotekli konut satışları 5 bin 245 olarak gerçekleşti

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %68,5 azalış göstererek 5 bin 245 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %5,6 olarak gerçekleşti. Ocak-Kasım döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %33,6 azalışla 171 bin 706 oldu.

Kasım ayındaki ipotekli satışların, bin 390'ı; Ocak-Kasım dönemindeki ipotekli satışların ise 51 bin 624'ü ilk el satış olarak gerçekleşti.

Diğer satış türleri sonucunda 88 bin 269 konut el değiştirdi

Türkiye genelinde diğer konut satışları Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %12,7 azalarak 88 bin 269 oldu. Toplam konut satışları içinde diğer satışların payı %94,4 olarak gerçekleşti. Ocak-Kasım döneminde gerçekleşen diğer konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %10,2 azalışla 915 bin 643 oldu.

İlk el konut satış sayısı 30 bin 472 olarak gerçekleşti

Türkiye genelinde ilk el konut satış sayısı, Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %18,5 azalarak 30 bin 472 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk el konut satışının payı %32,6 oldu. İlk el konut satışları Ocak-Kasım döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %14,1 azalışla 328 bin 299 olarak gerçekleşti.

İkinci el konut satışlarında 63 bin 42 konut el değiştirdi

Türkiye genelinde ikinci el konut satışları Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %21,6 azalış göstererek 63 bin 42 oldu. Toplam konut satışları içinde ikinci el konut satışının payı %67,4 oldu. İkinci el konut satışları Ocak-Kasım döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %15,2 azalışla 759 bin 50 olarak gerçekleşti.

Yabancılara Kasım ayında 2 bin 342 konut satışı gerçekleşti

Yabancılara yapılan konut satışları Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %61,5 azalarak 2 bin 342 oldu. Kasım ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı %2,5 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 790 konut satışı ile Antalya aldı. Antalya'yı sırasıyla 710 konut satışı ile İstanbul ve 316 konut satışı ile Mersin izledi.

Yabancılara yapılan konut satışları Ocak-Kasım döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %46,1 azalarak 32 bin 941 oldu.

Ülke uyruklarına göre en çok konut satışı Rusya Federasyonu vatandaşlarına yapıldı

Kasım ayında Rusya Federasyonu vatandaşları Türkiye'den 637 konut satın aldı. Rusya Federasyonu vatandaşlarını sırasıyla 234 konut ile İran, 128 konut ile Ukrayna ve 117 konut ile Kazakistan vatandaşları izledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kiralık Konut Piyasası aralık raporu yayımlandı https://analizgazetesi.com.tr/haber/kiralik-konut-piyasasi-aralik-raporu-yayimlandi-762/

sahibinden.com ile Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) işbirliğiyle hazırlanan "sahibindex Kiralık Konut Piyasası Görünümü" araştırmasının aralık raporu yayımlandı.

Buna göre, Türkiye genelindeki reel kira fiyatları 5 aydır düşerken, kasımda reel kira fiyat endeksi bir önceki aya göre 5,1 puan azalarak 174,3 oldu. Reel kira fiyatlarındaki düşüş ülke geneli ile İstanbul ve İzmir'de son 5, Ankara'da ise son 4 aydır devam etti. Reel fiyatların düşmesine bağlı olarak reel fiyatlardaki yıllık artış oranı kasımda ülke genelinde yüzde 18,3'e geriledi.Kasımda önceki aya göre kiralık konut ilan sayısı ülke genelinde yüzde 4,1, İstanbul'da yüzde 2,7, Ankara'da yüzde 3,2, İzmir'de ise yüzde 5,3 azaldı.

- Kiralık konut talebi düştü

Mevsimsel etkilere açık olan kiralık konut piyasasındaki talebin nisan-eylül döneminde arttığı, sonraki aylarda azaldığı, kış mevsiminde ise nispeten sabit bir seyir izlediği görüldü. Kiralık konut talep göstergesi grafiği incelendiğinde kasımda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,4 azalış görüldü.

Son dönemde konut talebindeki düşüşün fiyatlar üzerindeki etkisi de görülmeye başlandı. Düşen talep nedeniyle eylül-kasım döneminde ortalama metrekare fiyatlarında bir değişiklik yaşanmadı. Son 3 aydaki kira artışının durması gelecekte kira fiyatlarının düşebileceğine işaret etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Avrupakent GYO'nun halka arzında talep toplama başladı https://analizgazetesi.com.tr/haber/avrupakent-gyonun-halka-arzinda-talep-toplama-basladi-350/

Avrupakent GYO'nun halka arzı, AVPGY kodu ile Ak Yatırım liderliğinde oluşturulan konsorsiyum tarafından 15 Aralık'a kadar gerçekleştirilecek. Avrupakent GYO'nun hisse fiyatı ise 55,08 TL olarak belirlendi.

Halka arz edilecek hisselerin yüzde 78,5'i yurt içi bireysel yatırımcıya, yüzde 20’si yurt içi kurumsal yatırımcıya, yüzde 1,5'i ise grup çalışanlarına ayrılırken, halka arz büyüklüğünün yaklaşık 5,5 milyar TL olması bekleniyor.

Şirketin halka arzı nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan Artaş Holding ve Avrupakent GYO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, Avrupakent GYO’nun yaklaşık 20 milyar TL değerinde çeşitlendirilmiş bir portföye sahip olduğunu belirterek, şirketin portföyüne değer katacak tüm potansiyelleri değerlendirmeye devam edeceklerini, büyümelerini ivmelendirerek yatırımcıların da ortak olacağı karlılıklarını daha da ileriye taşımayı hedeflediklerini söyledi.

- "Avrupakent GYO’nun hiçbir finansal borcu bulunmuyor"

Süleyman Çetinsaya, Artaş Holding olarak gayrimenkul, perakende, turizm ve sanayi sektörlerinde yaklaşık yarım yüzyıllık bir geçmişe sahip olduklarını ifade ederek, "Yolculuğumuza, bulunduğumuz her sektörde lider, en karlı ve her zaman yatırımcısına en çok kazandıran şirket olma kararlılığıyla devam ediyoruz." dedi.

Köklü geçmişlerinden aldıkları güçle, Avrupakent GYO markalarıyla 2010 yılında "farklı bir GYO" olmak için yola çıktıklarını aktaran Çetinsaya, şunları kaydetti:

"Projelerimiz her zaman, yükseldikleri bölgelere değer kazandıran imza işler oldu. Bugün Avrupakent GYO olarak, 2022'de 2,4 milyar TL, 2023'ün ilk yarısında 1 milyar TL'nin üzerinde ciro üreten bir şirketiz. Avrupakent GYO’nun hiçbir finansal borcu bulunmuyor. Esas sözleşmemizde dağıtılabilir karımızın yüzde 50'sini her yıl temettü olarak dağıtmayı taahhüt ediyoruz. Avrupakent GYO olarak, her geçen gün büyütmekte olduğumuz portföyümüz ile yatırımcılarımıza dağıtacağımız temettü miktarını da artırmayı hedefliyoruz."

Şirketin yüzde 99’un üzerinde doluluk oranlarına sahip Forum Trabzon, ArenaPark ve ArmoniPark AVM, toplam 638 yatak kapasiteli TEM Radisson Residences ve Mövenpick Living Çamlıvadi, Artaş İnşaat kalitesiyle hayata geçen projelerin ticari alanları ile çeşitlendirilmiş geniş bir portföye sahip olduğunu anlatan Çetinsaya, şirketin portföyünde konut ve ticari ünite olarak Avrupa Konutları Çamlıvadi, Şişli projesi, Feza Park Villaları ve Demir Life projesinin yer aldığını kaydetti.

- "Net karımız 2022’de 7,4 milyar TL’ye ulaştı"

Avrupakent GYO Yönetim Kurulu Başkanı Çetinsaya, Avrupakent GYO’nun gelirlerinin başlıca konut ve ofis satış gelirleri, AVM kira gelirleri, ortak alan gelirleri ve otel gelirlerinden oluştuğunu bildirdi.

Çetinsaya, şirketin net satışlarının 2022’de bir önceki yıla göre yüzde 1.332'lik bir artış göstererek 2,4 milyar TL'ye ulaştığını belirterek, "Net satışlar, 30 Haziran 2023'te sona eren 6 aylık ara dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 372,6'lık bir artış ile 1,1 milyar TL’ye yükseldi. Net karımız 2022’de yine bir önceki yıla göre yaklaşık 7 kat artarak 7,4 milyar TL’ye ulaştı. 30 Haziran 2023'te sona eren 6 aylık ara dönemde ise bir önceki aynı döneme oranla yüzde 18,6'lık artış ile 3,5 milyar TL oldu." ifadelerini kullandı.

Halka arz ile Avrupakent GYO’nun kurumsallığının daha da güçlendirilmesini istediklerini anlatan Çetinsaya, temel hedeflerine ilişkin şöyle konuştu:

"Sürdürülebilir büyümemize katkı sağlarken, yeni fon girişinin sağlanması ile finansman imkanlarını çeşitlendireceğiz. Aynı zamanda şirketimize değer katacak yatırımların fonlanmasını hedefliyoruz. Bunlarla birlikte şeffaf ve hesap verilebilir bir yönetim, daima benimsediğimiz ilkelerimizdendi. Halka arz sonrasında da bu ilkeye bağlılığımızın daha da kuvvetleneceğine inanıyorum."

- "Yatırımcıların da ortak olacağı karlılığımızı ileriye taşımayı hedefliyoruz"

şirketin portföyüne değer katacak tüm potansiyelleri her zaman değerlendirdiklerini belirten Çetinsaya, “Halka arzdan elde edeceğimiz gelirin yüzde 20’lik kısmını Şişli Projesi’nin finansmanında, yüzde 80’ini ise yatırım finansmanında kullanmayı hedefliyoruz." dedi.

Çetinsaya, "Ülkemizin dört bir yanında, geleceğine inandığımız, konut inşaatına yönelik arsa alımı, ticari nitelikli kira getirisine sahip dükkan ve AVM yatırımı, kiraya verilebilecek nitelikte otel ve turizm binaları başta olmak üzere kiralanabilir ticari ünite ve turizm yatırımlarının finansmanında değerlendireceğiz. Şişli projesi kapsamında ise 17 adedi dükkan ve 102 adedi konut olmak üzere toplam 119 adet bağımsız bölüm Artaş İnşaat tarafından inşa edilecek. Şişli projemiz ve yeni yatırımlarımızla beraber büyümemizi ivmelendirmeyi planlıyoruz. Böylece yatırımcıların da ortak olacağı karlılığımızı daha da ileriye taşımayı hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

- "Yılda 3 kez temettü dağıtma şartımızı şirket statüsünde belirttik"

Süleyman Çetinsaya, halka arza ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupakent GYO'nun diğer GYO'lardan farklı olarak esas sözleşmelerinde dağıtılabilir karlarının yüzde 50'sini her yıl temettü olarak dağıtmayı taahhüt ettiklerini söyledi.

Gelirlerini yatırımcılar ile buluşturmak istediklerini ifade eden Çetinsaya, sözlerini şöyle tamamladı:

"Gayrimenkul yatırım ortaklığının en önemli özelliği halka kazandırmaktır. Yılda 3 kez temettü dağıtma şartımızı şirket statüsünde belirttik. Şirketimizin borcu zaten yok. Bu anlamda borçsuz bir şirketi halka açıyoruz. içerisinde mal varlıkları ile yaklaşık 1.200'e yakın bağımsız bölüm ve kontrat içeren bir şirketiz. İleriye dönük, tamamen kira gelirleriyle bu gayrimenkul yatırım ortaklığını daha da büyütmek ve portföyü geliştirmek istiyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mülk sahipleri dedektif gibi piyasa araştırması yapıyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/mulk-sahipleri-dedektif-gibi-piyasa-arastirmasi-yapiyor-45/

Kira artış oranının yasal olarak yüzde 25 ile sınırlandırılması, kontrat yenileme dönemlerinde kiracılar ile ev sahiplerini karşı karşıya getirirken, sulh hukuk mahkemelerinde kira anlaşmazlıkları yüzünden yoğunluk yaşanıyor. Çünkü kiralamada 5. Yılını dolduran mülk sahipleri çareyi kira tespit davası açmakta buluyor. Mahkemelerde güncel kira kontrat ve dekontları delil olarak sunularak kira bedelinin güncel fiyata çekilmesi sağlanıyor. İstoç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Gayrimenkul Danışmanı Şenay Araç, kiralamada

5. Yılını doldurmayan mülk sahiplerinin bile güncel bedel tespiti için mahkeme yollarına düştüğünü, davada elini güçlendirmek isteyen mülk sahiplerinin bugünlerde adeta dedektif gibi çalıştığını söyledi. Şenay Araç “Öyle ki emlakçılar kapı kapı dolaşılıyor. Hediyeler götürülüyor, hatta emlakçılara para bile teklif ediliyor. Yeni kiralanmış kira kontratlarının peşine düştüler. Emlakçılardan güncel kira kontratları ve dekontları talep ediliyor. O bölgedeki resmi kontratla yüksek rakam ödeyen iki tarafın imzası olan örnek kontrat bulup mahkemeye tebliğ etmek için her yolu denemeye başladılar.   Çünkü mahkemeler kira tespit davalarında bunları baz alıyor” diye konuştu.

Kiralamada yüzde 25 sınırı getirilmesinin yeni ve eski kiracılar arasında uçurum yarattığını, bu nedenle dava sayısının da arttığını açıklayan Şenay Araç, “Konuyla ilgili çok sayıda başvuran oldu. Mahkemeler kira tespit davalarında yeni kira bedelini belirlerken dekont ile yeni sözleşmeyi  önemli ölçüde baz alıyor şöyle ki: Eski kira bedeli 10 bin TL ise ve bölgedeki güncel kira bedeli 50 bin TL olduysa mahkeme yeni kiraya 35 bin gibi bedel biçiyor. Yani güncel rayiç bedelinin %20 veya %25 altında bir rakam ortaya çıkıyor bu şekilde mahkemenin belirlediği yeni kira bedeli ile kiracının yeni ödeyeceği fiyat belirlenmiş oluyor. Mülk sahipleri adım adım her türlü yolu deneyerek güncel kira kontratlarına ulaştığında bu davalarda kazanan taraf oluyor. Kiracılar ise mahkeme tarafından tespit edilmiş yeni kira bedelini ödemek zorunda kalıyor.” Yorumunu yaptı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bazı taşınmazların nihai pazarlık görüşmeleri yapıldı https://analizgazetesi.com.tr/haber/bazi-tasinmazlarin-nihai-pazarlik-gorusmeleri-yapildi-5734/

ÖİB'den yapılan yazılı açıklamaya göre, özelleştirme kapsam ve programında bulunan Maliye Hazinesi adına kayıtlı, Afyonkarahisar'ın merkez ilçesi Susuz-Sakarya Mahallesi'ndeki 7 parseldeki toplam 53 bin 998 metrekare yüz ölçümlü taşınmazın, özelleştirme ihalesi nihai pazarlık görüşmesinde, en yüksek teklif 81 milyon lirayla Turan Bekişoğlu Mermer Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından verildi.

Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ adına kayıtlı, Bursa'nın Karacabey ilçesi Canbalı Mahallesi'ndeki 8 bin 556 metrekare yüz ölçümlü taşınmazın, özelleştirme ihalesi nihai pazarlık görüşmesinde, en yüksek teklif 58 milyon 500 bin lira bedelle Coşkun Örs Yemek, Gıda, Hayvancılık, Turizm ve Otelcilik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından sunuldu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sur Tatil Evleri GYO'nun halka arzına büyük ilgi https://analizgazetesi.com.tr/haber/sur-tatil-evleri-gyonun-halka-arzina-buyuk-ilgi-7223/

Gayrimenkul, perakende ve enerji sektörlerinde 30 yılı aşkın deneyimi, 6 milyon metrekareden fazla iş bitirmesi ve 134 prestijli projesi bulunan Sur Yapı, turizm faaliyetlerini içeren şirketi Sur Tatil Evleri GYO’nun halka arzını tamamladı. 7-8 Aralık tarihindeki talep toplama sürecinde yatırımcıdan yoğun ilgi gören Sur Tatil Evleri GYO’ya 49,18 TL hisse başı fiyatla satışa çıkan 45 milyon adet hisse için 2,88 kat talep geldi. Halka arzda satışa sunulan 45 milyon hisse için, yurt içi bireysel yatırımcılardan 61,9 milyon adet, yurt içi kurumsal yatırımcılardan 67,5 milyon adet talep toplandı. Yaklaşık 3,8 milyon yatırımcıya pay dağıtılan halka arzda halka arz büyüklüğü 2,2 milyar TL, Sur Tatil Evleri GYO’nun halka açıklık oranı da yüzde 26,87 olarak gerçekleşti.

 

“Beklentimizin karşılığını aldık”

Sur Tatil Evleri GYO, 14 Aralık’ta gerçekleşecek gong töreninin ardından Borsa İstanbul’da SURGY koduyla işlem görmeye başlayacak. Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Z. Altan Elmas, Sur Tatil Evleri GYO’da beklentilerinin karşılığını aldıklarını ve şirketin çok başarılı bir halka arz süreci geçirdiğini belirterek “Bize güvenen tüm yatırımcılarımıza teşekkür ediyor, Sur Tatil Evleri GYO’nun halka arzının ülkemize, sermaye piyasalarına, yeni ortaklarımıza ve büyük Sur Yapı Ailesine hayırlar getirmesini temenni ediyorum” dedi. 

 

Sur Tatil Evleri GYO’nun halka arzında, yüzde 80’i yurtiçi bireysel yatırımcılara, yüzde 20’si yurtiçi kurumsal yatırımcılara olmak üzere 2 milyar 213 milyon 100 bin lira değerinde 45 bin lot hisseyi satışa sunduklarını ifade eden Elmas, “2 günlük talep toplama sürecinde, yaklaşık 3,8 milyon yatırımcıdan, 129,4 milyon adet hisse talebi aldık. 3 milyon 769 bin yatırımcıya dağıtım gerçekleştirilen halka arzımızda hisselerimiz yurt içi bireysel yatırımcılarımızdan 1,72 kat, yurt içi kurumsal yatırımcılarımızdan yaklaşık 7,5 kat talep gördü” dedi. 

 

“Yepyeni bir döneme adım attık”

30 yıla aşkın geçmişi olan Sur Yapı Ailesinin yepyeni bir döneme girdiğini dile getiren Elmas, “Sur Tatil Evleri GYO’nun ülkemizin her geçen gün gelişen, büyüyen ve nitelik kazanan gayrimenkul ve turizm sektöründeki büyük fırsatlardan pay almamıza, ortaklarımızın yatırımlarını güvenle büyütmemize fırsat sağlayacağını biliyoruz. Tüm bu fırsat ve sorumluluklar, bize daha çok çalışacağımız ve yeni ortaklarımızla birlikte büyüyeceğimiz günler vadediyor” dedi. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İnşaat maliyeti ekimde yüzde 2,2 arttı https://analizgazetesi.com.tr/haber/insaat-maliyeti-ekimde-yuzde-22-artti-278/

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayına ilişkin inşaat maliyet endeksi verilerini açıkladı.

Buna göre, endeks, ekimde bir önceki aya kıyasla yüzde 2,2, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 65,93 yükseldi.

Aylık bazda malzeme endeksi yüzde 2,43, işçilik endeksi yüzde 1,67 arttı.

Yıllık bazda malzeme endeksi yüzde 52, işçilik endeksi yüzde 113,47 artış gösterdi.

Bina inşaatı maliyet endeksi, ekimde bir önceki aya göre yüzde 2,45, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 65,02 yükseldi. Ekimde bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 2,82, işçilik endeksi yüzde 1,61 arttı. Geçen yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 50,28, işçilik endeksi yüzde 113,31 artış kaydetti.

Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi, ekimde bir önceki aya göre yüzde 1,43, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 68,88 yükseldi. Söz konusu yapılarda bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 1,28, işçilik endeksi yüzde 1,85 arttı. Geçen yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 57,3, işçilik endeksi yüzde 114,04 artış gösterdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siltaş Yapı 2024'e 3 yeni proje planı ile giriyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/siltas-yapi-2024e-3-yeni-proje-plani-ile-giriyor-1188/

İş dünyasındaki 40 yılı aşkın köklü geçmişi ışığında 2011 yılından bu yana kente değer katan yapılar inşa etmeye odaklanan Siltaş Yapı, yeni projelerinin de etkisiyle hızla büyüdüğü 2023 yılından sonra 2024 yılı için de iddialı hedeflerle yoluna devam ediyor. Siltaş Yapı olarak inşaat sektöründe yaşanan finansal dalgalanmalara rağmen 2023 yılını yüzde 100 büyüyerek geride bıraktıklarını açıklayan Siltaş Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Özdemir;“Yüzde 50 büyüme hedeflediğimiz 2024 yılında ise Pendik’in merkezinde ve Aydos ormanının yanı başında konumlanan iki yeni projeye başlayacağız. Kartal-Maltepe aksında hayata geçirmeyi planladığımız bir de sürpriz projemiz var. Şirket olarak orta ve uzun vadede sadece İstanbul’da değil farklı bölgelerde de proje geliştirmeyi ve alışveriş merkezi projelerine de imza atarak Siltaş Yapı kalitesi ve güvencesini sektörün farklı alanlarına da kazandırmayı planlıyoruz. Bizim için önemli bir lokasyon olan Ege bölgesinde planladığımız iki proje üzerinde de çalışmalarımız sürüyor” ifadelerinde bulundu.

“Hedefimiz her zaman yaşanabilir alanlar üretmek”

İstanbul’un eski yapı stoğunun hızlı bir şekilde dönüştürülmesine katkıda bulunmak için durmadan yeni projeler geliştirdiklerini vurgulayan Murat Özdemir; “Projelerimizle geniş yeşil alana sahip, fonksiyonel, konforlu, güvenli ve sürdürülebilir yaşam alanları inşa ederek sürdürülebilir şehirleşmeye katkı sağlamayı istiyoruz” dedi. Yeni yılda devletin teşvik ve destekleri ile birlikte insanların güvenli, huzurlu ve mutlu bir şekilde yaşamasını sağlamaya yönelik daha güçlü adımlar atmayı amaçladıklarını belirten Özdemir; “Siltaş Yapı olarak hedefimiz her zaman yaşanabilir alanlar üretmek oldu. Bu perspektiften baktığımızda sadece konut üretmiyor, insanların güvenli ve huzurlu yaşam alanı ihtiyacına cevap vererek manevi açıdan da kutsal ve değerli bir iş yaptığımıza inanıyoruz. Üstlendiğimiz her proje Siltaş Yapı'nın bu felsefesini yansıtıyor. Yeni projelerimizi de bu yaklaşımımızla şekillendireceğiz” diye belirtti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hızlı tren arsa fiyatlarını etkileyecek https://analizgazetesi.com.tr/haber/hizli-tren-arsa-fiyatlarini-etkileyecek-1628/

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul-Ankara arasına yapılacak Süper Hızlı Tren Projesi ile seyahat süresinin 80 dakikaya ineceğini bildirdi. Hat üzerinde 4 istasyon olması planlanıyor. Tügiad Üyesi, Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü, İstanbul’dan sonra olacak durakların merak konusu olduğunu dile getirdi. Özlü, “Bu o bölgedeki arsa fiyatlarını etkileyecek. Ben bir durağın kesinlikle Göynük olabileceğini düşünüyorum. Çünkü İstanbul-Ankara arasında tam orta nokta. Ve bu bölgede çok uygun fiyatlı olan arsalar tam anlamıyla fırsat” dedi.

 

“GÖYNÜK’TE ARSA YATIRIMI İÇİN FIRSAT VAR”

 

İstanbul’dan  sonra olacak o duraklar merak konusu oldu. Projenin öneminden bahseden Özlü, güzergâh üzerindeki arsaların da değer kazanacağını söylüyor. Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü, “Ben bir durağın kesinlikle Göynük olabileceğini düşünüyorum. Çünkü İstanbul-Ankara arasında tam orta nokta. Bu bölgede çok uygun fiyatlı olan arsalar tam anlamıyla fırsat. 1’e 10 bile kazanılabilir. Çünkü yapılacak proje büyük boyutlu. Ankara dan başlayıp Nallıhan-Göynük-Akyazı üzerinden Kuzey Marmara Otoyolu ile buluşmuş olacak. Arsa yatırımınız bu bölgede dövizi katlar; bunu unutmayalım. Risk almadan arsa yatırımı yapılmalı” diye konuştu.

 

İSTANBUL-ANKARA ARASINA YENİ OTOYOL

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu yeni bir otoyol projesi üzerinde çalıştıklarını da belirtti. Otoyol, Ankara'dan başlayıp Nallıhan-Göynük-Akyazı üzerinden Kuzey Marmara Otoyolu ile buluşacak. Uraloğlu, “Dolayısıyla biz sadece iki il arasındaki ulaşımı değil orta koridorda bulunan Türkiye'nin bu anlamdaki elini de güçlendirmiş olacağız” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Üç yılda bir milyon modüler çelik konut üretmek mümkün https://analizgazetesi.com.tr/haber/uc-yilda-bir-milyon-moduler-celik-konut-uretmek-mumkun-2281/

Türk Yapısal Çelik Derneği tarafından 6-7 Aralık’ta Yeditepe Üniversitesi İnan Kıraç Konferans Salonu'nda düzenlenen 24. Yapısal Çelik Günü’nde, “Deprem Dirençli Yapılaşma” ile “Sürdürülebilirlik ve Dijitalleşme” temaları ele alındı. Alanında uzman yerli ve yabancı konuşmacıların katıldığı etkinlikte bir araya gelen sektör profesyonelleri, bilgi ve deneyimlerini paylaştı. 

Consera Kurucusu ve Türk Yapısal Çelik Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Melih Şimşek de 6 Aralık’ta yaptığı “Yapısal Çelik ve Modüler Yapılar ile Ülkemizin Depreme Karşı Dayanıklı Konut Sorununun Çözümü Mümkün” başlıklı konuşmasında, Türkiye nüfusunun yüzde 60’a yakınının, zarar verebilen faal deprem alanları üzerinde yerleştiğini hatırlatarak, “Depreme karşı güvenli ve sürdürülebilir yapılar üretmenin yolu, modüler çelik yapılardan geçiyor. Çelik yapılar; geleneksel yapılara göre 7-8 kat daha hafif olduklarından deprem yükünü bu oranda daha az alırlar. Depremlerden daha az etkilenirler. Üstelik en az iki kat daha hızlı inşa edilirler. Ayrıca çelik yapılar; geleneksel yapılara göre çok daha fazla sürdürülebilirdir. Geri dönüşüm özellikleri sebebiyle doğa dostu yapılardır. Gelecek nesillerin kaynaklarını bugünden tüketmezler” dedi.

“En büyük modüler çelik yapı endüstrisine sahip ülke olabiliriz”

Türkiye’nin depreme karşı güvenli yapılara kavuşması için ihtiyacı olan her şeye zaten sahip olduğunu belirten Şimşek, konuşmasında özellikle şunları vurguladı: 

“Bir senede 500 bin konut üretebilmek için 3.5 milyon ton yapısal çelik gerekiyor. Türkiye’deki kapasite ise, 50 milyon ton. 120 bin insan kaynağına ihtiyacımız var. 2023 verilerine göre, 3.5 milyon işsiz bulunuyor. 20 bin metrekarelik 135 fabrika kurmalıyız. Bu da 10 adet TOGG Fabrikası kapalı alanına denk düşüyor. Özetle, üç yılda bir milyon modüler çelik konut üretmemiz mümkün. Rutinimizi değiştirip modüler çelik yapı endüstrilerini kurduğumuzda, hiçbir ek yatırım gerekmeden, sadece mevcut tercihlerimizi dönüştürerek deprem dirençli yapılara kavuşacağız. İhraç edilebilir yepyeni bir endüstri kurmuş olacağız. Dünyanın en çok elektrikli otomobil üreten ülkesi olamayabiliriz ama en büyük modüler yapı endüstrisine sahip ülkesi olmamızın önünde kendimizden başka hiçbir engel yok. Depremler coğrafyamızda devam edeceğine göre hızlı yapım metotları geliştirmek zorundayız. Depremlerde yıkılmayacak yapılar inşa edersek, can ve mal kayıplarımız olmayacak. Büyük ekonomik kayıplar da yaşamayacağız. Üstelik karbon salınımımızı da azaltacağız.” 

24. Yapısal Çelik Günü’nde ayrıca, deprem uzmanı yüksek mimar ve inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki ağırlanırken, anchorman Ali Kırca’nın ve EKOTÜRK TV “Yapısal Parite” programının yapımcısı ve sunucusu, yüksek mimar Kıvanç İlhan’ın moderatörlüğünde açık oturumlar gerçekleştirildi. Sektörün gelişimine katkı sağlayan kişi ve kuruluşlara “Sektör Ödülleri” verildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hatay'da depremlerde hasar alan 3 bina kontrollü yıkıldı https://analizgazetesi.com.tr/haber/hatayda-depremlerde-hasar-alan-3-bina-kontrollu-yikildi-2986/

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yıkım kararı verilen yapılardaki çalışmalar, Çekmece ve Elektrik mahallelerinde devam etti.

Ekiplerin çevresinde önlem aldığı ağır hasarlı 3 bina, iş makineleriyle kontrollü yıkıldı.

İşlemin ardından çıkan moloz, kamyonlarla enkaz döküm alanına taşındı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Şanlıurfa'daköy konutları mart ayında teslim edilecek https://analizgazetesi.com.tr/haber/sanliurfadakoy-konutlari-mart-ayinda-teslim-edilecek-9856/

Pazarcık ve Elbistan merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki 6 Şubat depremlerinde etkilenen Şanlıurfa'da afetzedeler için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yapılan konutlar kent genelinde yükselirken, kırsalda yaşayan vatandaşlar için de köy tipi konutlar inşa ediliyor.

Hilvan ilçesine bağlı Hoşin Mahallesi'nde yapımı devam eden 59 köy evinin kaba inşaatında sona yaklaşıldı. Atatürk Barajı manzaralı konutların mart ayında teslim edilmesi planlanıyor.

Şantiye Şefi Rehat Öz, köy evlerinin yapımı için mayıs ayında çalışmalara başladıklarını söyledi.

Hedeflerinin Mart 2024'te konutları teslim etmek olduğunu dile getiren Öz, "Burası 59 haneden oluşuyor. Bitirmek için canla başla gece gündüz çalışıyoruz. Hiçbir sıkıntımız yok. İnşallah mart ayına yetiştireceğiz. Şu an kaba inşaat bitmek üzere. İnce işçilikler ve çatılar devam ediyor." dedi.

Depreme dayanıklı konutlar inşa ettiklerini belirten Öz, "C30 beton kullanıyoruz. Her bir binaya 16 ton demir kullanıyoruz." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Avrupakent GYO 13-14-15 Aralık'ta Talep Toplayacak https://analizgazetesi.com.tr/haber/avrupakent-gyo-13-14-15-aralikta-talep-toplayacak-5098/

Düzenli kira getirili ve yüzde 99’un üzerinde doluluk oranına sahip portföyü olan Avrupakent GYO’nun halka arzına ilişkin SPK onaylı izahname ve ekleri ile talep toplama tarihleri içeren tasarruf sahiplerine satış duyurusu Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.org.tr) ile Avrupakent GYO’nun www.avrupakentgyo.com ve Konsorsiyum Lideri Ak Yatırım’ın www.akyatirim.com.tr adresli internet sitelerinde duyuruldu. Ak Yatırım liderliğinde toplam 42 aracı kuruluştan oluşan konsorsiyum aracılığıyla pay başına 55,08 TL sabit fiyatla talep toplama 13 Aralık Çarşamba günü başlayacak olup, 15 Aralık Cuma günü sona erecek.

Avrupakent GYO’nun çıkarılmış sermayesinin 335 milyon TL'den 400 milyon TL’ye çıkarılması nedeniyle ihraç edilecek 65 milyon TL nominal değerli paylar ile ortak satışı yoluyla halka arz edilecek 35 milyon TL nominal değerli paylar olmak üzere, toplamda halka arz edilecek payların nominal değeri 100 milyon TL, halka arz büyüklüğü ise 5,5 milyar TL olacak.

Halka arz edilecek payların %78,5'inin yurt içi bireysel yatırımcılara, %1,5’inin Grup çalışanlarına, %20’sinin yurt içi kurumsal yatırımcılara tahsis edilmesi planlanıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Başakşehir Belediyesi herkesi ev sahibi yapıyor https://analizgazetesi.com.tr/haber/basaksehir-belediyesi-herkesi-ev-sahibi-yapiyor-5111/

Başakşehir Belediyesi, olası Marmara depremine karşı riskli yapı stokunu en aza indirmek adına çalışmalarını titizlikle sürdürüyor. İlçe genelindeki riski binaların oranını azaltmak adına yerinde yenileme çalışmaları da kararlılıkla devam ediyor. Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, devam eden çalışmaları ve müjdesini verdiği dev konut kampanyasının detaylarını anlattı.

Hedefimiz ‘0’ risk

Depreme karşı alınacak en büyük tedbirin binaları yenilemek olduğunu belirten Başkan Kartoğlu, “Yaptığımız yerinde yenileme çalışmaları sayesinde, deprem riski taşıyan bina oranını yüzde 50 seviyelerinden yüzde 13’e indirdik. Son 6 ayda yaptığımız çalışmalarla bu oranı yüzde 12’ye düşürmeyi başardık. Tabii bu bizim için yeterli değil. 2 yıl içinde yüzde 8’e, 5 yıl içerisinde ise bu oranı sıfıra indirmeyi hedefliyoruz. Bunun için mücadele ediyor ve var gücümüzle çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Metrekaresi 29 bin liradan başlıyor

Başakşehir’de yapılan yerinde yenileme çalışmalarının ada bazlı olduğunu vurgulayan Başkan Kartoğlu, “Biz sadece bina üretmiyoruz. Aynı zamanda bir yaşam alanı da üretiyoruz. Yeşil alanı, otoparkı olan siteler hazırlıyoruz. Şehrimizi de bu şekilde imar ediyoruz. Yaptığımız konutlarda yeni bir kampanya da başlattık. Metrekaresi 29 bin liradan başlayan fiyatlarla sosyal konut projesi üretiyoruz. Türkiye Yüzyılı’nda sağlam konutlar hazırlıyoruz. İstanbul’da uygun fiyatlı konut ihtiyacını da karşılamış oluyoruz. Hem yenileme yapıyoruz, hem de işin sosyal ayağını da yürütmüş oluyoruz. Yaşam kalitesi yüksek konutlarla vatandaşlarımızın ihtiyacına çözüm sunuyoruz. İsteyen tüm vatandaşlarımızı da Başakşehir’e bekliyoruz.” diye konuştu. 

2 artı 1’den, 4 artı 1’e

Sosyal konut kampanyasının detaylarını anlatan Başkan Kartoğlu, “Türkiye Yüzyılı’nda herkesi ev sahibi yapıyoruz. Mutluluğun şehri Başakşehir’imizde sağlam zemin, güvenli konutlar ve mutlu yuvalar hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Başakşehir’imizdeki 4 farklı projemizde bulunan 2 artı 1, 3 artı 1 ve 4 artı 1 dairelerimizi vatandaşlarımızın beğenisine sunarak, herkesi ev sahibi yapmak istiyoruz” şeklinde konuştu. 

Toplanma alanlarında sıkıntımız yok

Başakşehir’in toplanma alanları konusunda da avantajlı olduğunun altını çizen Başkan Kartoğlu, “Başakşehir’de yeşil alan miktarımız kişi başına 21 metrekare. 11 milyon metrekare bakılabilir parkımız bulunuyor. Avrupa’nın iki katı anlamına geliyor. Bizim yeşil alan ve toplanma alanı konusunda bir problemimiz bulunmuyor. Bu da bizim için büyük bir avantaj anlamına geliyor. Kentsel yenileme çalışmalarımızda hayallerimize ve hedeflerimize ulaşacağız.” dedi.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bursa'da "KKTC Emlak Zirvesi"nin açılışı gerçekleştirildi https://analizgazetesi.com.tr/haber/bursada-kktc-emlak-zirvesinin-acilisi-gerceklestirildi-5524/

Ataoğlu, KKTC inşaat firmalarından Döveç Group ve Bursa'daki iş ortağı Gayrimenkul Yeri firmasının düzenlediği "KKTC Emlak Zirvesi"nin açılışında yaptığı konuşmada, Bursa'ya daha önce farklı etkinliklere katılmak üzere geldiğini anımsattı.

Emlak ve inşaat sektörü konusunda hassas olduğunu belirten Ataoğlu, KKTC'nin güzelliğinin anlatmakla değil, yaşamakla öğrenileceğini söyledi.

Ataoğlu, KKTC topraklarının Türkler dışına satılmasını arzu etmediklerini anlatarak, "Bizler bugünlere gelmişsek anavatan Türkiye sayesinde. Bugün baktığınız zaman KKTC'de var olan bizler gökten zembille inmedik. Anavatanın bağrından kopup gidenlerdeniz biz." diye konuştu.

Kıbrıs Barış Harekatı'nda şehit düşenler sayesinde bugün buralara geldiklerini vurgulayan Ataoğlu, şunları kaydetti:

"Barış Harekatı günlerini çok iyi bilen birisi olarak Bakanlar Kurulu'nda sonuna kadar ısrar etmeye devam edeceğim. Niye yabancıların benim şehitlerimin savunduğu toprakları almasına müsaade edeyim. Arkamızda 90 milyon var. Önemli olan KKTC'deki topraklara sahip çıkmak, yabancılara kaptırmamak. Emlak ve inşaat sektöründeki kardeşlerimi yatırımlarından dolayı kutluyorum ama o topraklarda yapılan emlakların yabancılar değil, bizler tarafından da sahip çıkılmasıdır esas isteğim ve temennim. Ülkemizin turizm, inşaat ve eğitim sektöründe önü açıktır."

Gayrimenkul Yeri Kurucusu Elif Canıgüleç Tekin de KKTC'nin, eşsiz coğrafyası, zengin kültürü ve yatırım fırsatlarıyla dünyanın ilgi odağı durumunda olduğunu söyledi.

Tekin, KKTC'de önemli yatırımlar yaptıklarını dile getirerek, "Bugün dünyanın yaklaşık 40 ülkesinden insanlar yoğun bir şekilde KKTC'de emlak yatırımı yapıyor. Çünkü buradaki gayrimenkul yatırımları, döviz kazancı açısından altın değerinde fırsatlar sunuyor. Yüksek kira getirileri ve değer artışı potansiyeli, yatırımcıları ekonomik olarak cezbediyor." diye konuştu.

Döveç Group Direktörü Burçin Döveç de KKTC'nin sadece doğal güzellikleriyle değil, değerli bir yatırım alanı olarak da öne çıktığını kaydetti.

"KKTC Emlak Zirvesi" kapsamında 9 Aralık'a kadar ikili iş görüşmelerinin gerçekleştirileceği bildirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sur Yapı'nın talep toplama tarihleri 7-8 Aralık https://analizgazetesi.com.tr/haber/sur-yapinin-talep-toplama-tarihleri-7-8-aralik-8624/

Sur Yapı’nın yükselen değeri Sur Tatil Evleri GYO, halka arz oluyor. Gayrimenkul, AVM, perakende ve enerji sektörlerindeki 30 yılı aşkın uzmanlığıyla Sur Yapı, 9,8 milyar TL’lik portföy büyüklüğüne sahip olan Sur Tatil Evleri GYO ile sermaye piyasalarına adım atıyor. Sur Yapı’nın turizm yatırımlarının içerisinde bulunduğu Sur Tatil Evleri GYO’nun halka arzı Sermaye Piyasaları Kurulu (SPK) tarafından onaylanan Sur Tatil Evleri GYO için, Ziraat Yatırım Menkul Değerler A.Ş. liderliğinde, İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş. eş liderliğinde kurulan konsorsiyum aracılığı ile 7 - 8 Aralık tarihlerinde talep toplanacak.  

 

Sur Yapı’nın Yükselen Değeri 

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Z. Altan Elmas, Sur Yapı’nın gayrimenkul sektöründe sahip olduğu 30 yılı aşkın deneyimini, perakende ve enerji sektöründeki projelerinden sonra Sur Tatil Evleri GYO’ya taşıdıklarını ifade ederek, “Sur Tatil Evleri GYO, Sur Yapı’nın turizm yatırımlarını içerisinde bulunduruyor. Diğer sektörlerden farklı olarak Sur Tatil Evleri GYO, mevzuat kaynaklı olarak sektöre giriş bariyerinin yüksek olması ve dolayısıyla rekabetin az olmasıyla benzersiz bir yatırım aracı. Kredi borcunun olmaması da bu özelliğini destekliyor. Sur Yapı’nın kıymetli bir iştiraki olması sebebiyle de arkasındaki güçlü marka desteği bulunuyor. Sur Yapı olarak son 5 yılda 14 bin konut üreterek insanlarımızın konut edinmesine destek olduk. Sur Tatil Evleri GYO, yatırımının tamamlanmasının ardından yüksek nakit fazlası oluşturacak ve bu kaynakta hem yeni projelere hem de finansman ve yatırım durumuna bağlı olarak temettü dağıtımına imkân verecek’’ dedi. 

Elmas, “Haziran 2023 tarihli değerleme raporuna göre 9,8 milyar TL portföy büyüklüğü bulunan Sur Tatil Evleri GYO ile portföyümüzü genişleterek yolumuza halka açık, kurumsal ve sürdürülebilir büyümeyi hedefleyen bir şirket olarak devam edeceğiz” açıklamasında bulundu. 

 

Katılım Endeksi’ne dahil! Yüzde 20,05 halka arz iskontosu olacak

Sur Tatil Evleri GYO paylarının fiyatı yüzde 20,05 halka arz iskontosu ile 49,18 TL olarak belirlendi. Halka arz edilecek 45 milyon TL nominal değerli paylarının yüzde 80’i yurtiçi bireysel yatırımcılara ve yüzde 20’si ise yurt içi kurumsal yatırımcılara tahsis edildi. Buna göre halka arz büyüklüğü yaklaşık 2,2 milyar TL, halka açıklık oranı da yüzde 26,87 olarak öngörülmekte. Sur Tatil Evleri GYO payları aynı zamanda Borsa İstanbul’da Katılım Endeksi’ne de dahil edilecek. 

 

Tatilden para kazanmanın yolunu açıyor

Sur Tatil Evleri GYO’nun şu anda faaliyet gösteren GYO’lardan farklılaşan bir ürün portföyü ortaya koyduğunu anlatan Elmas, “Sur Tatil Evleri GYO, inovatif bir iş modeli geliştirdi. Paylaşım ekonomisi esasıyla geliştirilen bu model yatırımcısına ömür boyu hesaplı tatil imkânı sunarken tapulu olması ile satılabiliyor ve kiraya verilebiliyor. Tapulu bir yatırım olduğu için nesiller boyu kullanılabilen bu ürün, gayrimenkul özelliğiyle de kendine yapılan yatırımın gün geçtikçe değerlenmesini sağlıyor” diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Deprem. sonrası çelik yapılara ilgi katlandı https://analizgazetesi.com.tr/haber/deprem-sonrasi-celik-yapilara-ilgi-katlandi-8283/

Modern kentleşme noktasında dünyanın önde gelen ülkelerinden Japonya, Amerika, Avustralya, İngiltere gibi ülkelerde yoğun olarak tercih edilen ve çok sayıda kamu binasında kullanılan çelik yapılar Türkiye’de de yaygınlaşmaya ve talep görmeye başladı.

Son yıllarda yaşanan depremlerin yapı güvenliğine yönelik bilinci arttırdığını ve hükümetin de deprem bölgesindeki tek katlı kalıcı konutlarda hafif çeliği, okul, hastane, öğrenci yurdu gibi kamusal binalarda hafif ve yapısal çeliğin birlikte kullanıldığı hibrit sistemi tercih etmesinin bu bilince katkı sağladığını belirten Vefa Group Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Güner; çelik yapıların Türkiye’nin geleceğinde kaçınılmaz bir rol oynadığını belirtti.

ORHAN GÜNER; “ÜLKELERİN GELİŞMİŞLİK SEVİYESİ ÇELİK YAPI SİSTEMLERİNİN KULLANIMIYLA PARALEL”

Vefa Group Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Güner; “Dünyada çelik yapı sistemlerinin kullanımının ülkelerin gelişmişlik oranlarıyla paralel olarak arttığını görüyoruz. Bu yapı sistemi farkındalık düzeyi yüksek toplumlarda daha çok tercih ediliyor. Japonya, Avustralya, Yeni Zelanda, Amerika, İngiltere, Kanada ve Fransa bu yapı sistemini tercih eden en önemli ülkelerin başında gelmektedir. Japonya’da çelik yapı kullanımı %80’lerde, Yeni Zelanda’da %70’lerde, Amerika ve Avrupa’da %40’larda. Türkiye’de ise çelik yapı kullanım oranı %5 civarındadır.

ORHAN GÜNER; “20 YILDA DÜNYANIN EN BÜYÜK 7. ÇELİK ÜRETİCİSİ OLDUK” 

Orhan Güner; “Dünyada çelik kullanım oranları 1994’ten bugüne kadar 4 kat artmıştır. Önümüzdeki yıllarda da artacağı, yapılan analizlerde görülmektedir.  Dünya Çelik Birliği (WSA) rakamlarına göre Türkiye’de çelik tüketimi 2020 yılında 29,5 milyon ton seviyesine yükselmiş ve 2000 yılında dünyanın 17. çelik üreticisiyken 2020 yılında dünyada 7., Avrupa’da ise 1. olmuştur.” dedi. 

ORHAN GÜNER “TÜRKİYE’DE BİREYSEL KONUTTA ÇELİK BİLİNCİNİN ARTMASINI TOKİ’NİN 50 BİNE YAKIN ÇELİK KÖY EVİ PROJESİ SAĞLADI”

Orhan Güner; “Hafif çelik yapılar dünyada 1948 yılından beri hem konut hem de endüstriyel alanda tercih ediliyor. Türkiye’de ise 2000 yılında ilk hafif çelik binayı biz yaptık. Çelik yapı sistemi ağırlıklı olarak sanayi ve endüstriyel alanlarda tercih edilmekle birlikte son yıllarda kamu nezdinde hastane ve toplu konut olarak da kullanılmaya başlandı. 2020 yılı Elazığ ve Malatya depremleri sonrasında oluşturulan şartname sonrası çelik yapılar Türkiye’nin gündemine girdi. İlk etapta TOKİ’nin talebiyle Türkiye’nin farklı illerinde 50.000’e yakın çelik köy evi inşa edildi. 6 Şubat depremi sonrası hafif çelik yapı sistemi hızı ve dayanıklılığı ile daha fazla gündeme giren bir konu oldu. Gerek deprem bölgesi gerek diğer deprem riski olan bölgelerde çelik yapı ile şehirlerin inşası üzerine çalışmalar sürüyor. Şu anda, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı TOKİ iş birliğiyle bu çalışmalara farklı illerde devam ediyor.”

Çelik yapının bireysel ve toplu konutlarda daha fazla tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Orhan Güner, “Türkiye bu sistemin teknolojisine sahip, hızlıca dönüşmesi gereken binlerce bina mevcut. Ülkemizde çelik yapı kullanımı toplam yapı stoğumuzun %5’i kadar. Bunların da büyük çoğunluğunu endüstriyel yapılar oluşturuyor. Kamu ve bireysel konut nezdinde kullanımı yok denecek kadar az.” dedi.

ÇELİK YAPI SİSTEMLERİ HAKKINDA

Çelik yapı sistemi kalıcı, dayanıklı, esnek ve sağlam endüstriyel bir yapı sistemidir. Mimari ve mühendislik çözümler ile tamamen kendine has kurgulanır ve çoğunluğu fabrikada kontrollü bir şekilde üretilir. Duvar, çatılar için izolasyon değerleri bölgenin iklimine uygun olması için özel olarak hesaplanır. Bu sistemlerin üretim süreçleri önceden belirlenir, büyük bir kısmı kontrollü olarak fabrikada üretilir ve bu da sahadaki uygulama süresini kısaltmış olur.

Depreme Karşı Dayanıklılık

Yapı toplam ağırlığı ne kadar fazla olursa, deprem kuvveti de o kadar çok olacaktır. Bu sebeple deprem kuşağındaki yapıların mümkün olduğunca hafif malzemelerle inşa edilmesi gerekir. Hafif çelik yapı üretiminde kullanılan tüm malzemeler oldukça hafif ve esnektir. Bu sistemle binalar, geleneksel yönteme göre çok daha hafif olduğundan deprem yükünü bu oranda daha az alırlar. Özellikle deprem güvenliği açısından risk taşıyan bölgelerde bu özellikleriyle çelik, hayat kurtaran bir yapı sistemidir. Ayrıca sahadaki uygulama aşamaları baştan belli olduğu için inşaat kalitesinde insan faktörüne ve inisiyatifine bağlı sapmalar olmaz.

Hız ve İşçilik Maliyetlerinden Tasarruf

Çelik yapı sistemi ön üretimli olduğu için, üretim ve montaj süreçleri kontrollü bir şekilde yönetilebilmektedir. Bu sistem maliyetleri optimum seviyelere düşürdüğü için tercih ediliyor. Montaj süresinin kısa olması, daha az insan gücüne gereksinim, betonarme sisteme göre üç kat daha hızlı yapılması gereksiz işçilik ve şantiye maliyetlerini de ortadan kaldırır. Ayrıca çelik yapılardaki sahadaki işçilik betonarme yapılara göre daha azdır ve farklı iklim koşulunda rahatça uygulanabilir. 

Mimari Özgürlük

Hafif çelik yapı sistemi klasik ya da modern her türlü mimari projenin rahatlıkla hayata geçirilmesine imkân tanır. Bu sistem yapısal çelikle birlikte hibrit olarak kullanıldığında okul, hastane gibi büyük açıklık gerektiren binalar inşa edilebilmektedir. 

Yüksek İzolasyon

Binanın kullanılacağı bölgenin iklimine uygun malzeme seçimi yapıldığı için konforlu bir yaşam sunar.  Yüksek ses, ısı izolasyonu ve yangın dayanımı sağlar.

Çevre Dostu

Çelik, %90 geri dönüşümlü bir malzeme olduğu için doğal kaynakların tüketilmesinin önüne geçerek sürdürülebilirliğe katkı sağlar. Yüksek su tüketimi gerektirmez, minimum atık üretir. Binaların sökülüp, taşınıp tekrar monte edilebilmesi yapı ekolojisine de büyük katkı sağlar. Yüksek yalıtım değerleri sunan hafif çelik yapılar, yüksek oranda enerji tasarrufu sağlar.  Ayrıca çelik yapıların malzeme sarfiyatı ve zemine binen yükler betonarmeye göre daha düşük olduğu için karbon salınımı da daha azdır.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com