Dolar $
32.42
%-0.32 -0.1
Euro €
34.96
%-0.34 -0.12
Sterlin £
40.51
%-0.75 -0.3
Çeyrek Altın
4092.28
%0.61 24.65
SON DAKİKA
Teknoloji Salı 19 Kasım 2019 02:44

YERLİ MEMBRAN TEKNOLOJİSİ

6. Mem-Tek Uluslararası Membran Teknolojileri Sempozyumu İstanbul'da başladı. Sempozyumda, Türkiye'de arıtma ve atık su sistemlerinde yerli ve milli çözümler ön plana çıkarken, konuya ilişkin dünya örnekleri tartışıldı.

Yerli Membran teknolojisi
6. Mem-Tek Uluslararası Membran Teknolojileri Sempozyumu İstanbul'da başladı. Sempozyumda, Türk

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından Dr. Dinçer Topacık Ulusal Membran Teknolojileri Araştırma Merkezi’nde MEMTEK 2019 Sempozyumu başladı.Sempozyumun ilk gününde İTÜ’de eğitim gören ve Mem-Tek’te görev alan 10 farklı ülkeden öğrenci Dünya’da yaşanan su sorunlarına ilişkin görüşlerini kendi ana dilleriyle katılımcılar ile paylaştı. Açılış konuşmalarını İTÜ Rektörü Mehmet Karaca, Orman ve Su İşleri Eski Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ve MEM-TEK Müdürü Prof. Dr. İsmail Koyuncu gerçekleştirdi.

Membran teknolojilerinin gelişimi ile ilgili bilgi veren İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, iklim değişikliğinin önemli bir sorun olduğuna dikkati çekti. Rektör Prof. Dr. Karaca, “Modern dünyanın yerleşik düzeni sebebiyle membran teknolojileri ve bu proje oldukça önemli konuma geldi. Proje kamu ve sanayi desteği ile daha da büyüme potansiyeline sahip bir konumda.” dedi. MEM-TEK’in hikayesini en iyi bilenlerden biri olduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Karaca, “İTÜ, ilk ve enlerin üniversitesi olarak membran teknolojilerinde de ülkemiz adına bu konuya el attı. Şanımıza yakışır bir şekilde Rahmetli Prof. Dr. Dinçer Topacık Hocamızın adını bu merkezde yaşatmaya gayret ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

“ÜRÜNLERİMİZ YURT DIŞINDA KULLANILIYOR”

Membran teknolojilerinin son 50 yılda teknolojiye paralel olarak gelişim gösterdiğini kaydeden Prof. Dr. İsmail Koyuncu, İTÜ’de 2010 yılında başlanılan çalışmayla hayata geçen Mem-Tek Projesinin ülkemiz için önemli bir rol oynadığını vurguladı. Prof. Dr. Koyuncu şunları söyledi: “İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın ve Devlet Planlama Teşkilatının kararlı tavrıyla dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun desteğiyle hayata geçen Mem-Tek’in amacı arıtma ve atık su sistemlerinde yerli ve milli çözümler geliştirmek, modeller üretmek ve insanlığa hizmet sunmak.”

“YERLİ ÇÖZÜMLER EKONOMİYE KATKI SAĞLIYOR”

Akademik anlamda bu alanlarda çalışan birisi olarak MEM-TEK’i ve faaliyetlerini yakından takip ettiğini belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Bugüne kadar 150 Ar-Ge projesi gibi ciddi bir rakama ulaşıldı. Daha da artacaktır. Arıtma ve atık su konuşumda önemli ve ciddi işler yaparak yerli ve milli çözümleriyle ekonomimize katkı sağlıyor.” diye konuştu.

Sempozyumda emeği geçen herkese teşekkür eden Prof. Dr. Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünya’da 2,5 milyar insan temiz suya ve içme suyuna erişemiyor. Bunun yanı sıra iklim değişikliği de çok ciddi bir tehdit unsuru. Sıcaklık artarken yağış rejimleri değişiyor. Bazen 1 aylık yağışın 24 saat içinde toprağa düştüğünü görebiliyoruz. Bu küresel anlamda bir tehdit. Ülkemizde iklim değişikliğinden etkilenmemek için çeşitli önlemler almalı ve projeler geliştirmeye devam etmelidir.”

Sempozyumda ayrıca ASKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, Türkiye Yerel Yönetimler Kurul Üyesi Lütfi Akça ve Türkiye Bilim Akademisi Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker’de birer konuşma gerçekleştirdi.

BU YIL ULUSLARARASI KATILIMA AÇILDI

2 yılda bir yapılan sempozyumun bir önceki ayağı ulusal bir seviyede icra edilmişti. Bugün ise 5 farklı ülkeden önemli konuşmacıların yer aldığı toplamda 87 sesli ve poster sunumlarının gerçekleştirileceği uluslararası bir sempozyuma dönüştü. Söz konusu sempozyum 20 Kasım tarihine kadar devam edecek.

ABONE OL