Dolar $
32.42
%-0.32 -0.1
Euro €
34.96
%-0.34 -0.12
Sterlin £
40.51
%-0.75 -0.3
Çeyrek Altın
4092.28
%0.61 24.65
SON DAKİKA
FİNANS Pazartesi 16 Kasım 2020 11:48

"YATIRIM BİR ŞANS OYUNU DEĞİLDİR"

Yatırım bir şans oyunu olmadığını söyleyen InvestAZ Yönetim Kurulu Başkanı Elshan Guliyev, "Her yatırım kararı doğru verilerle yapılan analizlere dayanmalıdır. Temelde dikkat edilmesi gereken en önemli husus doğru aracı kurumla çalışmaktır" dedi

"Yatırım bir şans oyunu değildir"

Mustafa DENİZ

InvestAZ Yönetim Kurulu Başkanı Elshan Guliyev, herkesin finansal bir stratejisinin olması gerektiğini söyleyerek, “Her birey kendi hedeflerini gerçekleştirmek için tasarruf yapmak, birikimlerini değerlendirmek zorundadır. Elbette bu birikimler mevduatta değerlendirilebilir ancak tasarrufların yalnızca mevduatta değerlendirilmesi makroekonomik koşullar altında finansal hedeflere ulaşılabilmesi açısından tek başına yeterli olmayabilir” dedi.

InvestAZ ne tür işlemler yapıyor?

Bireysel yatırımcı pazarında lider olma vizyonuyla 2013 Mayıs ayından beri Türkiye’de faaliyetlerimizi sürdüren geniş yetkili bir aracı kurumuz. Halihazırda 300 milyon TL’lik günlük hisse senedi işlem hacmini yönetiyoruz. 35 Milyon TL’lik güçlü bir öz sermayeye sahibiz. VİOP işlem hacmimiz 60 milyon TL’ye yakın. Sahip olduğumuz çeşitli finansal yatırım araçlarını ülkemizde binlerce müşterimize sunuyoruz. 

Yatırımcı neden bu alana yatırım yapsın? 

Yaşamda tüm bireylerin, kurumların ve ülkelerin hedefleri olur. Bu hedeflere ulaşmak için finansal bir stratejinizin olması şarttır. Her birey kendi hedeflerini gerçekleştirmek için tasarruf yapmak, birikimlerini değerlendirmek zorundadır. Elbette bu birikimler mevduatta değerlendirilebilir ancak tasarrufların yalnızca mevduatta değerlendirilmesi makroekonomik koşullar altında finansal hedeflere ulaşılabilmesi açısından tek başına yeterli olmayabilir. Doğru bir finansal strateji ve eğitime dayalı analizlere dayanarak yatırım ürünlerini kullanmak özellikle de COVID-19 salgını sonrasındaki dünyada gerek bireyler gerekse kurumlar için büyüme ve refahın temel koşulu olacak. 

Yatırım yapılırken nelere dikkat edilmeli?

Yatırım bir şans oyunu değildir. Her yatırım kararı doğru verilerle yapılan analizlere dayanmalıdır. Temelde dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıralayabiliriz:

1 – Doğru aracı kurumla çalışın 

Bireysel yatırımcılar mutlaka “lisanslı” bir aracı kurumla çalışmalıdır. Lisanslı aracı kurum Sermaye Piyasası Kurumu’nun denetimi altındadır. SPK denetimi altındaki aracı kurumlarla çalışan bireysel yatırımcıların yatırımları Türkiye’nin merkezi takas kuruluşu ve merkezi karşı taraf kuruluşu Takasbank’ın teminatı altındadır. 

 

2- Eğitim alın 

Her yatırım aracı kârlılık ve alınan risk boyutunda farklılık gösterir.  Kazancın ve riskin yüksek olduğu piyasalarda bireysel yatırımcının zarar görmemesi, bireysel yatırımcının doğru eğitimi almasına bağlıdır. InvestAZ olarak kendi yayınladığımız kitapların yanı sıra yatırım araçlarına dair pek çok eğitim kitabı ve SPK lisanslı aracı kurumların düzenli eğitimlerinden yararlanılabilir. Bireysel yatırımcılıkta sürdürülebilir başarının anahtarı bilinç, bilincin formülü ise eğitimdir. 

 

3- Stratejinizi oluşturun 

Kalıcı sistem ve taktikler geliştiren, uzun vadeli stratejiler belirleyip bunları uygulayan sabırlı yatırımcılar, yatırımın avantajlarından daha yüksek oranda faydalanabilmektedirler.  

 

4- Tüm kaynağınızı aynı yatırım aracında değerlendirmeyin 

Bireysel yatırımcı, geride çekilebileceği bariyerler bırakmalı, piyasasının özü ile dengeli miktarlarda birikimini yatırım olarak değerlendirmelidir. 

 

5- Sabırlı olun 

Bireysel yatırımcıların yaptığı en büyük hataların başında “sabırsızlık” gelmektedir. Söz konusu sabırsızlığın kaynağı yatırımcıların kararlarını temel haberlere dayanarak vermeleridir. Oysa haberler anlıktır ve dolayısıyla da geçicidir. Bireysel yatırımcıların sabırlı olup, piyasayla ilgili haberlerin yanı sıra alanında uzman danışmanların tavsiye ve önerilerine de eğilmelidir. Anlık kararlardan kaçınmalı, uzun vadeli stratejilerini uygulamaktan kaçınmamalıdırlar. 

Tüm bunların yanı sıra insanların yatırım kararlarını kendilerinin vermesi gerektiğine inanıyoruz. Bunun için de yatırım hizmetlerine erişimi kolaylaştırmanın yanında finansal okur yazarlığın da yaygınlaşması şart. InvestAZ’de biz binlerce müşterimizin her birine temas etmek istiyoruz. Günümüzde bu temas dijital nitelikte. Bu alanda öngörülü yatırımlar yapmış şirketler performans boyutunda bu yatırımların karşılığını alıyor. 

Öte yandan, COVID-19 salgınıyla birlikte daha net bir şekilde görüyoruz ki, önümüzdeki dönem “bireysellik” kavramını daha çok konuşacağız. Maskelerimizin altında tek başımıza aldığımız hava, mümkün olduğunca temastan uzak bir dünya, hayatımızın her alanında karşımıza çıkan tek kişilik ve tek kullanımlık nesneler, e-öğrenme gibi birçok çalışma bireyselliği tüm dünyada bir kültür kodu haline getirecek. Dünya bireyselleşirken teknolojiyle birlikte tüm yatırım araçlarının da bireyselleşmesi gerekiyor. Biz önümüzdeki yedi yılın dünyamız için bir kırılma noktası olacağına inanıyoruz. Bu kırılma noktasında da e-öğrenme ve e-yatırımın önemi de büyük olacak. Biz de yatırımlarımızı ve planlarımızı bu çerçevede yapıyoruz. COVID-19’un bu anlamda önemli bir dönüm noktası olduğunu görüyoruz.

Sektörün sorunları var mı, varsa neler?

InvestAZ olarak yatırımcı sayısının artırılmasındaki en büyük faktörün yatırım dünyasını demokratikleştirmek ve tabana yaymak olduğunu düşünüyoruz. İsteriz ki, herkes yatırım araçlarına kolayca erişebilsin.  Bireysel yatırımcı sayısının da artması gerektiğini düşünüyoruz. Bu yolda da her türlü adımı atmaya hazırız. Teknolojik altyapımızla yatırımı herkesin erişebileceği bir ortama taşımayı hedefliyoruz. 

E-yatırım tam olarak nedir?

Kovid-19 salgını daha az fiziksel temasın olduğu bir dünya düzeni oluşturdu. Salgının etkilerinin ne kadar süreceğini henüz bilmiyoruz fakat dijitalleşmenin kazandığı ivmenin katlanarak artacağı bir dönemin bizi beklediğini düşünüyoruz. Kısa bir süre önce yenilediğimiz InvestAZ Yatırım Mobil Uygulaması bunun somut bir örneği. Uygulamamız, tüm yatırım işlemlerinin uzaktan yapılabildiği bir mobil yatırım ofisi niteliğine kavuştu. Müşterilerimize tamamen dijital bir deneyim sunmak, yatırım araçlarına erişimi artırma ve yatırımın demokratikleştirme misyonumuz için kritik önemde. Bu doğrultuda, mobil uygulamamızı yalnızca yatırım işlemlerinin yapıldığı bir araç değil, aynı zamanda müşterilerimizle etkileşim ve doğrudan temas açısından da katkı sağlayacak, uçtan uca bir platform haline getirdik. Tüm dünyada temassız ekonomi anlayışı yaygınlaşırken biz de böyle bir dünya içerisinde dijital çözümlerle yatırımı kolaylaştırmak istiyoruz. 

E-yatırımda işlem yapmak ne kadar güvenli?

E-Yatırım hesabı InvestAZ’nin tüm teknolojik altyapısını kullanıcılarına açtığı bir hesap türüdür. Kullanıcıların güvenliği bu noktada bizim en hassas olarak üzerinde durduğumuz konuların başında geliyor. Tüm işlemlerin SPK denetiminde, şeffaf bir şekilde yapılıyor olması, Takasbank gibi güvenilir kurumlar üzerinden yatırımlarınızı takip edebiliyor olmanız önemli bir güven unsuru oluşturuyor. Bunun dışında şirketimizin iç denetim ve yazılım konusundaki gücünü de birçok güvenlik ve sızma testlerini sürekli olarak yaparak artırıyoruz. Tüm bunların yanında KVKK başta olmak üzere kişisel bilgi güvenliği boyutunda da ciddi çalışmalarımız var. 

Hesap açmak için ne tür belgeler gerekiyor?

Normalde kimlik belgesi ve ikametgah yeterli, ancak ben bu soruya şöyle cevap veriyorum; hesap açmak için, internete bağlı bir cihaz, yatırım yapmak için gerekli bilgi ve varlıklarını büyütme isteği olması gerekiyor. Bir kişi bu üç unsura sahipse, biz onun dışında kalan tüm prosedürleri ve altyapıyı zaten müşterilerimize en üst düzey hizmetle sunuyoruz. Hatta bu konuda yeterli bilgisi olmadığını düşünüyorsa da bu konuyla ilgili eğitim birimlerimiz gerekli desteği de sağlıyor. 

Her istenilen zamanda para yatırılabilir mi?

Bu konuda Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren kurum olduğumuzu söyleyebilirim. Henüz banka ve aracı kurum hesabı arasında entegrasyonun bulunmadığı dönemde, bankalarla tek tek iletişim kurarak entegrasyon sağlamıştık. Öncülüğünü üstlendiğimiz bu teknoloji günümüzde tüm sektöre hizmet verir hale geldi. InvestAZ e-Yatırım hesaplarınıza bankalardan 7x24 Otomatik Para Transferi yoluyla para yatırabilirsiniz. 

Hesap açılışında limit sınırlaması var mı? Alt limit ne kadar?

Hesap açılışlarındaki minimum tutar üründen ürüne farklılık gösteriyor. Hisse Senetleri ve VİOP piyasasında herhangi bir minimum yatırım tutarı söz konusu olmamasına rağmen biz, yatırımcının ihtiyacına göre minimum bir tutar koyması konusunda tavsiyelerde bulunuyoruz. Bunun dışında SPK’nın son düzenlemesine göre Forex işlemleri için açılan hesaplarda minimum 50.000 TL’lik bir yatırım yapılması gerekiyor.  

ABONE OL