Dolar $
32.57
%0.13 0.04
Euro €
34.93
%0.01 0
Sterlin £
40.67
%0.12 0.05
Çeyrek Altın
4069.53
%0.05 2.19
SON DAKİKA
GÜNDEM Cuma 22 Ocak 2021 13:21

YARGITAY YABANCI TAŞ İSTEDİ

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Aydın Dinçer, Ankara'da inşası devam eden Yargıtay Başkanlığı Hizmet Binası'nda yerli doğal taş yerine ithal (yabancı) taş kullanımının söz konusu olduğunu ve bu haberin Türk doğal taş temsilcilerini üzdüğü kaydetti. Söz konusu karardan vazgeçilmesi gerektiğini ifade eden Dinçer, dünyanın en büyük mermer ihracatçısı olan, aynı zamanda da dünya doğal taş rezervinin büyük bölümüne sahip olan Türkiye'de kamu binalarında kullanılan mermerlerin yerli ve milli kaynakların kullanılması politikasıyla uyumlu olması gerektiğini ifade etti.

Yargıtay yabancı taş istedi

Ankara’da inşaatı devam eden Yargıtay Başkanlığı Hizmet Binası’nda Türk doğal taşı yerine ithal (yabancı) doğal taşın tercih edileceğine dair haberler Türk doğal taş temsilcilerini üzdü. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Aydın Dinçer, ülkemizin en önemli yapılarından biri olan bu projede yerli taş kullanılmasının Türk doğal taşının temsiliyeti noktasında önemli olduğunu söyledi.

“Türkiye doğal taş çeşitliği bakımından eşsiz bir cennet”

Bugün 650’nin üzerinde farklı renk ve desen çeşitliliği ile eşsiz bir doğal taş cenneti olan Türkiye’nin aynı zamanda dünya doğal taş rezervinin büyük bir kısmına sahip olduğunu belirten Dinçer, konuşmasına şöyle devam etti; “Türkiye özellikle mermer-traverten ihracatında dünyada birinci, doğal taş ihracatında ise üçüncü sıradadır. Yaklaşık 7 milyar dolar olan dünya mermer traverten pazarının yüzde 25’ini elinde bulunduran ülkemiz, her yıl yaklaşık 2 milyar dolara yakın ihracatı ile ekonomimize katkı sağlamakta ve bu vesile ile yerli firmalarımız büyüme, üretim, istihdam ve yatırımlara destek olmaktadır. Ülkemiz ABD ve Çin gibi ülkelerin en büyük doğal taş tedarikçisi konumundadır. Türk doğal taş sektöründe yaklaşık 2.800 adet doğal taş ocağı, fabrika ölçeğinde faaliyet gösteren 2.000 kadar tesis, orta ve küçük ölçekli 9.000 atölye faaliyet göstermekte olup istihdam edilen kişi sayısı 300.000 civarındadır. Gücü ve ülke ekonomisindeki yeri bu kadar önemli iken, dünya Türk doğal taşına bu kadar büyük bir ilgi gösterirken, kendi ülkemizde özellikle kamu binalarında ithal taş kullanımı düşündürücüdür. Kullanılan taşların yerli ve milli kaynakların kullanılması politikasıyla uyumlu olması gerekir. Yerli ürün kullanımının önemi üzerine ciddi politika yürütürken Yargıtay Binası için alınan kararın tekrar gözden geçirilmesini beklemekteyiz. ”

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR