Dolar $
32.6
%0.24 0.08
Euro €
34.74
%0.27 0.09
Sterlin £
40.31
%0.39 0.15
Çeyrek Altın
3941.57
%-0.61 -24.01
SON DAKİKA
DÜNYA Cuma 20 Kasım 2020 09:04

YARDIM FONLARINI FED'DEN GERİ İSTEDİ

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin Fed'in kullanmadığı acil durum fonlarını geri vermesini istedi. Talebi kabul etmeyen Fed, "acil durum imkanlarının ekonomiye dayanak olma niteliğinin sürmesi gerekiyor" açıklaması yaptı.

Yardım fonlarını FED'den geri istedi

Koronavirüs salgınının ekonomik etkileriyle mücadele etmek için merkez bankaları yöneticileri mali desteklerin de artması gerektiğini belirtirken ABD'de Hazine Bakanlığı ile Fed arasında 'acil durum fonu' gerilimi yaşandı.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, perşembe günü Fed Başkanı Jerome Powell’a yazdığı mektupla, ABD Merkez Bankası'nın kullanmadığı acil durum fonlarını iade etmesini istedi. Ancak Fed bu talebi kabul etmedi.

Mektubunda, Fed’in dört acil durum borç verme programının 90 gün uzatılmasını isteyen Mnuchin, diğer programların süresinin ise 31 Aralık’ta dolmasını ve 455 milyar dolarlık fonun ABD Kongresi tarafından başka alanlarda kullanılabilmesi için Hazine’ye geri verilmesini talep etti.

Mnuchin, ABD Başkanı Donald Trump tarafından imzalanmış ve Koronavirüs Yardım, Destek ve Ekonomik Güvenlik Yasası (CARES) kapsamında başlatılmış tüm programların süresinin yıl sonunda sona ereceğini hatırlattı.

Talebi kabul etmeyen ABD Merkez Bankası’ndan yapılan kısa yazılı açıklamada ise “Fed, koronavirüs pandemisi süresince oluşturulan acil durum imkanlarının tam takım olarak, hala hasar görmüş ve kırılgan ekonomi için bir dayanak olmak yönündeki önemli görevini sürdürmesini tercih ediyor” denildi.

Fed yetkilileri parasal teşviklere sıcak değil

ABD Hazine Bakanlığı ile Fed arasında acil durum fonu üzerinden destek tartışması yaşanırken Fed yetkilileri ekonomiye yönelik endişelerini dile getirse de ilave parasal teşviklere yeşil ışık yakmadılar.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, ABD ekonomisinin ilave para politikası adımlarına değil, maliye politikası desteklerine ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, ekonominin 2021’de toparlanmaya başlamadan önce, yılın son 3 ayında daralmaya devam edeceğini öngörse de merkez bankasının varlık alım programını şu aşamada yükseltmeye sıcak bakmadığını belirtti.


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR