Dolar $
32.6
%0.22 0.07
Euro €
34.83
%0.1 0.03
Sterlin £
40.51
%-0.25 -0.1
Çeyrek Altın
4081.23
%0.34 13.74
SON DAKİKA
Yerel Yönetimler Pazartesi 31 Ağustos 2020 21:03

SULU TARIM ÇİFTÇİLERİ BULUŞTURDU

KIRSAL kalkınma projelerinin startını veren Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkent ekonomisini canlandıracak projelere imza atıyor. Bunlardan bir tanesi de 'Sulu Tarım Projesi' oldu. Gölbaşı Karaoğlan'da bulunan Büyükşehir Belediyesine at arazide çiftçilerle bir araya gelen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, sulu tarıma geçmek isteyenleri destekleyeceklerini söyledi.

Sulu tarım çiftçileri buluşturdu

Proje kapsamında yaklaşık 70 çiftçiyle görüş alışverişinde bulunan Başkan Yavaş şunları söyledi: “Kesikköprü’den gelen suyu 20 yıl, 50 yıl daha kullanabilmek için ayda birkaç defa boşuna akıtmamız gerekiyordu. Gerede suyu da gelse orada şimdi 1 milyar dolarlık yatırım var. Onun boşa gitmemesi için akıtmamız gerekiyor. Biz de madem bunu boşuna akıtacağız o pompaların çalışması gerektiğini ve buradaki yaklaşık 1 milyon 300 bin dönüm arazinin sulanabileceğini söyledik. Bu yüzden ilk uygulamayı belediyenin kendi arazisinde yaptık. Özellikle civardaki hemşerilerimizin gelip yerinde görmesini istedik.”

Sulu tarımla ne kadar kazanç

 “Sulu tarımla maddi anlamda kaç para kazanılacağını görmenizi de istiyoruz” diyen Yavaş,“ Sulu tarımın yatırım maliyeti pahalı, başlangıcı pahalı. Plansız ekilince zarar verebiliyor. Sulu tarımla sadece sebze değil isterseniz buğday, arpa, ekin ve mısır da ekebilirsiniz. Sulandığı zaman verimin daha fazla arttığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

ankara-i

Çiftçilere su ve su deposu desteği

“En büyük projem Ankaralıyı zengin etmek” olduğunu söyleyen  Başkan Yavaş, kırsal kalkınma projeleriyle Başkent ekonomisini ayağa kaldırmayı hedeflediklerini belirterek, çiftçilerin sulu tarımdan daha çok para kazanmalarını istediklerini söyledi. Sulu tarım modeline geçmek isteyen çiftçilere su desteği sağlayacaklarını açıklayan Yavaş,  “Sulu tarımdan yararlanmanızı istiyoruz. Nerede kim daha çok ek iş yapacaksa oraya su deposu yapmak suretiyle sulu tarıma geçenlere su vereceğiz. Bunun bir maliyeti var, deponun, sulama sisteminin bir maliyeti var. Ekmeyecekseniz eğer boşuna yapmayalım. Ne kadar sulu tarıma geçen hemşehrimiz olursa onların hesabına göre su deposunu büyük veya küçük yapacağız” diye konuştu.  Başkent’te ekilebilecek ne kadar yer varsa ekilmesini istediğini de söyleyen Başkan Yavaş, sözleşmeli üreticilik modelini hayata geçirdiklerini ve bunun kırsal kalkınmaya katkı sağlayacağını da anlattı:

Bu ışık Türkiye’ye de yayılacak

 Tarımda üretimin zamanla azaldığına dikkat çeken Başkan Yavaş, şu değerlendirmelerde bulundu: “Amacımız kendimiz üretip kendi paramızla kazanmak. Biz yol göstermeye çalışıyoruz. Burası güzel bir örnek oldu. İnşallah sizlerle beraber bu işi daha da büyüteceğiz. Ek iş konusunda yol göstermemiz istendiği zaman uzmanlar tarafından toprak tahlili ve ilaçlama dâhil yardımcı olacağız. Ortak üretim tesisi kurarak her şeyinize yardımcı olacağız. Bir deneyelim inşallah Ankara’daki bu ışık Türkiye’ye de yayılacak, yeniden tarıma dönülecek. Alım garantili tarıma başlarsak ülkemize bu şekilde faydamız olur.”


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR