Dolar $
32.6
%0.22 0.07
Euro €
34.81
%0.16 0.05
Sterlin £
40.55
%-0.11 -0.04
Çeyrek Altın
4074.44
%0.18 7.03
SON DAKİKA
Döviz Perşembe 06 Haziran 2019 02:42

POWELL BAYRAMDA TL'YE ÇALIŞTI

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell'ın faiz konusunda aşağı veya yukarı yönlü bir hareket için güçlü bir durum görmediklerini belirterek "Şu anda politika duruşumuzun uygun olduğunu düşünüyoruz" demesi doların gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı değer kaybetmesine yol açtı. FED Başkanı Powell'in açıklamalarının yatırımcılar tarafından genişlemeyi destekleyici adımlar olarak değerlendirildiği ifade ediliyor. 5,70'ler seviyesinde hareket eden Dolar/TL kuru söz konusu dış etkenler sebebiyle gün içinde yüzde 1'den fazla değer kaybetti.

Powell bayramda TL'ye çalıştı

Türkiye ve İslam aleminin Ramazan Bayramı’nı kutladığı günlerde ABD Doları, Türk Lirası (TL) karşısında yüzde 1’i aşan bir değer kaybı yaşadı.

Londra başta dünya piyasalarının açık olduğu günlerde TL’ye karşı önemli bir değer kaybına uğrayan ABD Doları gün içi en düşük 5,6560 lira, en yüksek 5,7870 lirayı gördü. Dolar/TL Nisan ayı başından bu yana gördüğü en düşük seviyeye geriledi.

Dolar/TL dün öğle saatlerinde yüzde 0,85 azalışla 5,7273’e kadar düşerken yine aynı saatlerde euro/TL kuru da yüzde 0,57 gerilemeyle 6,4675’ten, sterlin/TL de yüzde 0,68 azalışla 7,3100’den işlem gördü. Euro/dolar kuru ise yüzde 0,18 artışla 1,1274 seviyesinden hareket ederken dolar endeksinin yüzde 0,11 azalışla 97,00 seviyesinde bulunması dikkat çekti.

Şu andaki politika duruşu uygun

Dolar, euro ve diğer gelişmiş ülke para birimlerinin düşmesine neden olan ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları diğer piyasalarda da temkinli bir şekilde takip ediliyor. Jerome Powell’ın “Şu anda politika duruşumuzun uygun olduğunu düşünüyoruz. Faiz konusunda aşağı veya yukarı yönlü bir hareket için güçlü bir durum görmüyoruz” demesi analistlerin de yorumlarını değiştirmesine yol açmış durumda.

Fed Başkanı Powell yaptığı değerlendirmede, son dönemde ticaret savaşlarına yönelik artan gerilimin ekonomi üzerinde etkilerinin para politikası yapıcıları tarafından yakından izlendiğini ifade ederken enflasyonun gelecek dönemde ivme kaybetmesi ya da bir sürpriz yapması durumunda FED’in bu duruma cevap verebileceğini belirtti. Diğer taraftan ABD’de açıklanan Fabrika Siparişleri verisi Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 0,8 düşüş gösterdi. ABD borsaları günü yükseliş ile tamamladı.

FED’den genişlemeci yaklaşımlar

Analistler, Powell'in açıklamalarının yatırımcılar tarafından genişlemeyi destekleyici adımlar olarak değerlendirildiğini belirterek, bu durumun gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolara karşı değer kazanmasına neden olduğunu yorumluyorlar.

Ramazan Bayramı dolayısıyla piyasaların kapalı olduğunu, yurt dışında ise Avro Bölgesi'nde perakende satışları ve ABD'de ham petrol stokları başta olmak üzere açıklanacak verilerin takip edileceğini ifade eden analistler, teknik açıdan dolar/TL'de 5,7000'in destek, 5,8250'nin direnç konumuna geldiğini ifade ediyorlar. 5,70’ler seviyesinde hareket eden Dolar/TL kuru söz konusu dış etkenler sebebiyle gün içinde yüzde 1’den fazla değer kaybetti.


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR