Dolar $
32.6
%0.22 0.07
Euro €
34.82
%0.19 0.06
Sterlin £
40.67
%0.14 0.05
Çeyrek Altın
4079.85
%0.31 12.38
SON DAKİKA
Piyasalar Cuma 16 Nisan 2021 11:03

PİYASALARDA SON DURUM

ABD'nin Indianapolis kentinde bir kargo şirketinin binasında çevreye ateş açıldı. Polis yetkilileri, 8 kişinin öldüğünü çok sayıda kişinin yaralandığını açıkladı.

Piyasalarda son durum

TCMB Şahap Kavcıoğlu'nun başkanlığındaki ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini beklentilere paralel %19'da sabit tuttu. Banka "sıkı parasal duruşun korunmasına" karar verirdiğini belirtirken Nisan PPK metninde Mart ayına göre kapsamlı değişiklikler yapıldı.

Ekonomistler PPK metnindeki değişikliklerin önümüzdeki dönemde faiz indirimine hazırlık mesajı olarak yorumladılar. Öne çıkan iki büyük değişiklik ise Mart ayı PPK metninde yer alan "Gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır" ve "sıkı para politikası duruşu kararlılıkla uzun bir müddet sürdürülecektir" ifadeleri Nisan ayındaki metinde yer almaması oldu.

Politika faizinin enflasyonun üzerinde belirleneceği bilgisi de ilk kez dünkü PPK metnine yer aldı.

Bankacılar dünkü PPK sonrası ay sonundaki enflasyon raporunun öneminin arttığını belirtiyorlar.

Dolar/TL haftaya 8.2'li seviyelerden başlamış ancak dolarda bir süredir görülen küresel değerlenme eğiliminin geçen haftadan itibaren yerini değer kaybına bırakmasıyla birlikte 8'e doğru düşüş eğilimine girmişti.

Küresel piyasalarda dolar ABD Hazine tahvil getirilerinin bir yıldan uzun sürenin en yüksek seviyelerinden gerilemeye devam etmesiyle birlikte üst üste ikinci haftayı da değer kaybıyla kapatmaya hazırlanıyor.

ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirileri US10YT=RR geçen ay sonunda %1.776'ya kadar yükseldikten sonra dün gece %1.528'ye gerileyerek son bir ayın en düşük seviyesine indi. ABD'nin perakende satış ve istihdam verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi bile tahvil getirilerindeki düşüşe engel olamadı.

Dolar endeksi Asya piyasalarında 91.752 seviyesine toparlamadan önce gün içerisinde 91.487 ile neredeyse son bir ayın en düşük seviyesini gördü. Geçen haftayı %0.9 kayıp ile kapatan dolar endeksi bu haftayı da %0.5 ekside kapatmaya hazırlanıyor.

Dolar/TL saat 0851'de 8.0375/8.0450 seviyesindeydi. Euro/TL 9.6185/9.6287, sepet bazında TL 8.8280/8.8370 düzeyindeydi.

Şubat ayında 300'ün altına kadar geriledikten sonra TCMB başkanının görevden alınmasıyla Mart sonunda 500 baz puana yaklaşan Türkiye'nin 5 yıllık CDS'i bu sabah aynı saatte 412/418 seviyesindeydi. CDS bu hafta 30 baz puana yakın geriledi.

TCMB'nin adımlarının piyasalarda kısa vadeli bir dalgalanma yarattığını belirten bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Karardan faiz indirimlerine bir önceki başkan döneminden daha erken gidileceğini anlıyoruz. Bu TL negatif ancak piyasalarda son dönemde büyük bir endişe kaynağı olan ABD faizlerindeki yükseliş ve dolardaki değer kaybı iki haftadır yerini düşüşlere bırakmış durumda. Bu TL'yi ciddi şekilde destekliyor" dedi ve ekledi:

"TCMB'nin daha erken faiz indirimine gideceği algısı zaten başkan değişimi anında fiyatlara TL'de %10 değer kaybı olarak yansımıştı. Şimdi piyasa bir taraftan ne kadar erken faiz indirimi olacağını anlamaya çalışırken bir diğer taraftan ise faizin halen %19 seviyesinde olması, TCMB'nin koridoru aktif kullanmıyor olması ile faizin en azından 1 ay daha bu seviyede kalacağı gerçeği TL için olumsuz fiyatlamaları azaltıyor. TL açısından son çeyrek öncesi bir faiz indirimi ciddi negatif olabilir ancak kısa vadede küresel piyasalarda artan risk iştahının da desteğiyle TL'deki olumsuz fiyatlama sınırlı kalacak görünüyor."

Eski bir bankacı ve AKP milletvekili olan Kavcıoğlu Şubat ayında bir gazeteye yazdığı yazıda yüksek faiz oranlarının ekonomiye fayda sağlamadığını ve "dolaylı olarak enflasyonun yükselmesine neden olduğunu" yazmıştı.

Kavcıoğlu'nun yatırımcılar ile yaptığı toplantıda yer alan kaynaklar gazetede yazdığı yazının sorulması üzerine Kavcıoğlu'nun şu anda bankanın "kurumsal görevlerine" uygun davranacağını ve yatırımcılara kendisine ilişkin değerlendirmeleri PPK toplantısından sonra yapma çağrısında bulunduğunu söylemişlerdi. Kavcıoğlu'nun verdiği güvence şimdilik karşılık bulmuş durumda.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR