Dolar $
32.58
%0.17 0.05
Euro €
34.85
%0.3 0.1
Sterlin £
40.6
%0 0
Çeyrek Altın
4075.2
%0.19 7.79
SON DAKİKA
EKONOMİ Perşembe 18 Nisan 2019 08:35

PİYASALARA MAZBATA ETKİSİ

Türkiye piyasalarında yaklaşık iki haftadır satış baskısına neden olan İstanbul seçimlerine ilişkin belirsizliğin ortadan kalkacağı algısıyla TL bugün benzer para birimlerinden pozitif ayrışırken, BIST-100 endeksi yüzde 1.5 civarı, bankacılık endeksi yüzde 2 üzeri yükselişte.

Piyasalara mazbata etkisi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde en yüksek oyu alan Millet ittifakı adayı Ekrem İmamoğlu'nun mazbatasını alacağı haberi ile birlikte TL'deki değer kazancı hızlanırken, dolar/TL 5.7100'e kadar geriledi. Kur saat 1712 itibarıyla 5.7320/5.7353 seviyesindeydi.

Dolar/TL dün 22 Mart'tan beri ilk kez 5.8250'nin üzerini test ettikten sonra Çin verileri ve Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik kötümser beklentilerin nispeten azalmasıyla güne 5.76 civarında başlamıştı.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Yerel seçimleri arkada bırakabilmek çok önemli. Makro dengelere baktığımızda ülkenin odaklanması gereken önemli bir ekonomi gündemi olmalı. Seçimlerin resmen sonuçlanmamış olması ise bunun önünde bir engeldi" dedi ve ekledi:

"Son iki güne baktığımızda 5.83'lü seviyelerden 5.71'li seviyelere kadar bir düşüş görüyoruz. Burada iki belirleyici var. Birincisi Türk yetkililerin ABD ziyareti ile birlikte iki ülke ilişkilerine yönelik oldukça kötümser olan beklentilerin biraz törpülenmesi. İkincisi ise İstanbul seçimlerine yönelik ilk belirsizliğin ortadan kalkması. Piyasadaki ilk tepki olumlu ancak piyasanın YSK'nın AKP'nin seçimlerin iptaline ilişkin sonucunu da görmek istediği aşikar" dedi.

BlueBay Asset Management'da kıdemli gelişmekte olan piyasa stratejisti Tim Ash, "YSK seçimlerin yenilenmesi ve iptaline dair kararı hala almadı. Bu yine de Haziran ayında seçimlerin yenilenmesine neden olabilir. Bu, aylarca sürecek daha fazla belirsizlik -çok ihtiyaç duyulan makro düzenleme/politika değişikliği/reformda gecikme ve muhtemelen daha fazla mali destek ve kamu bankalarının sağladığı kredilerinin genişletilmesi- anlamına gelecek" dedi.

Bu verilere göre TL bugün dolar karşısında yüzde 0.7 civarı değer kazanarak en çok değer kazanan iki gelişmekte olan para biriminden biri oldu. Benzer para birimleri yüzde 0.3 civarında değer kazancı ile işlem görüyor.

TL'deki değer kazancına paralel BIST-100 endeksi aynı saatte yüzde 1.5 civarında yükselişle 98,323 puandan bankacılık endeksi yüzde 2.3 yükselişle 132,174 puandan işlem gördü.

İşlemcilere göre, başta S400-Patriot tercihi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri, küresel ticaret savaşları, yerel seçimler sonrası yavaşlayan ekonomiyi desteklemek adına atılan ve atılabilecek genişlemeci adımlar ve TCMB'den bu yıl beklenen faiz indirimlerine ilişkin tahminler, lokallerin altı aydır devam eden döviz alımları, yavaşlayan büyüme, yüksek seyreden işsizlik ve enflasyon zaman zaman piyasalar üzerinde baskı unsuru yaratıyor.

Bu gelişmelere son dönemde seçim sonuçlarına ilişkin belirsizlik ve TCMB'nin net rezervlerindeki gerileme de eklenmişti.

Bankacılar piyasadaki tedirginliğin ana nedeninin seçimler olduğunu belirterek İstanbul seçimlerinin Haziran'da tekrar edilme olasılığının ekonomide planlanan reformlarda ve belirsizliğin devamı konusunda "iki kayıp ay daha" anlamına geldiğini belirtiyorlardı.

Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi 29 Mart'ta bu yılın en yükseği olan yüzde 19.28 seviyesindeydi. Dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 17.97 seviyesindeydi. Valörde son işlem ise yüzde 18.36 oldu. Bugün spot kapanış yüzde 18.05 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 17.12 oldu.

İki yıllık gösterge tahvilin dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz ve valörde son işlem yüzde 21.95 oldu. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 22.07 valörde son işlem yüzde 21.51 oldu.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR