Dolar $
32.58
%0.2 0.06
Euro €
34.78
%0.41 0.14
Sterlin £
40.41
%0.63 0.25
Çeyrek Altın
3940.36
%-0.64 -25.21
SON DAKİKA
Tarım ve hayvancılık Cuma 13 Eylül 2019 12:11

ORMAN ENDÜSTRİSİ BULUŞTU

Ağaç bazlı panel sektörünün global markası Kastamonu Entegre, 50. yılını ilk tesislerinin kurulduğu Kastamonu'da özel bir etkinlik programıyla kutladı. "Kastamonu Entegre 50. Yıl Buluşması" kapsamında düzenlenen Ormancılık Endüstrisi Paneli'nin odak noktasını, Orman Genel Müdürlüğü'nün 2023 vizyonunda da önemli bir yere sahip olan "endüstriyel plantasyon /plantasyon ormancılığı" konusu oluşturdu.

Orman endüstrisi buluştu

“Kastamonu Entegre 50. Yıl Buluşması” çerçevesinde, 3 Eylül 2019 Salı günü Kastamonu Üniversitesi Bilgehan Bilgili Kütüphanesi'nde düzenlenen Ormancılık Endüstrisi Paneli’nde sektörün dünü, bugünü ve geleceği mercek altına alındı. Kastamonu Entegre Hammadde Tedarik Direktörü, Orman Mühendisi Tevfik Dedebaş’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, sürdürülebilir ormancılık politikaları, yeşil binalarda odun esaslı levha kullanımı, üniversite-özel sektör iş birliği gibi güncel konular masaya yatırıldı. Panelin konuşmacıları arasında; Kastamonu Entegre CEO’su Haluk Yıldız, Eski Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Orman Genel Müdür Yardımcısı Hayati Özgür, Karadeniz Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Hülya Kalaycıoğlu, Prof. Dr. Mustafa Usta ve Kastamonu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sezgin Ayan yer aldı.

“Türkiye tam geçiş bölgesinde”

Panelde ilk olarak söz alan Kastamonu Entegre CEO'su Haluk Yıldız, ağaç bazlı panel sektörünün darboğazlarına ve olası çözüm önerilerine değindiği konuşmasında, şu önemli bilgileri paylaştı: “Yenilebilir enerji konusunda rüzgâr, güneş, su ve biyomas dediğimiz enerji kaynakları mevcut. Tarımsal atıklar ve orman atıkları da enerjiye dönüştürülüyor. Bu sektörler özellikle Avrupa'da o kadar büyüdü ki MDF üreten sektörlere rakip oldu. Avrupa’da her iki sektöre yetecek kadar orman kaynağı bulunduğu için bu konu yıllardır konuşuluyor. Türkiye haritasına baktığımızda ise altımız çöl, üstümüz yeşillik. Biz tam geçiş bölgesindeyiz. Dolayısıyla Almanya ya da Rusya'daki ormancılıkla Türkiye'yi mukayese etmek ülkemizdeki ormancılığa haksızlık olur.”

İlk uygulama Kastamonu Entegre’den

Sürdürülebilir ormancılık politikaları çerçevesinde, kaynakların verimli kullanımını sağlayan endüstriyel plantasyon ormancılığının Türkiye'de henüz başlamadığına dikkat çeken Yıldız, dünyadaki uygulamalara ilişkin şunları söyledi: “Sadece Brezilya'da orman olabilecek mevcut arazilerde plantasyon ormancılığına yatırım yapıldığında neredeyse bütün dünyanın ihtiyacını karşılayabiliyorlar. Çin sürekli ithalat yapıyor ama plantasyon ormancılığı da bir yandan büyüyor. Vietnam, son 7-8 yılda devlet aklıyla plantasyon ormancılığına yatırım yaptı ve şu anda dünyanın en büyük odun yongasının ithalatçısı durumuna geldi.”

Kastamonu Entegre olarak, bu alanda Türkiye’de bir ilke imza attıklarına işaret eden Yıldız, Orman Genel Müdürlüğü’nden kiraladıkları bölgelerde plantasyon ormancılığına ve kesime başladıklarını ekledi.

“Orman varlığımız 22.6 milyon hektara ulaştı”

Türkiye’deki orman varlığının arttığına dikkat çeken Orman Genel Müdür Yardımcısı Hayati Özgür, yılda 40 bin hektarlık alanda ağaçlandırma yaptıklarını belirtti. 1973 yılında 20.2 milyon hektar olan orman varlığımızın 2019 itibarı ile 22.6 milyon hektara ulaştığını, 2023 hedeflerinin ise 23 milyon hektar olduğunu söyleyen Özgür, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu üretime rağmen insanlar hep ağaçlar kesiliyor, ormanlarımız azalıyor gibi bir izlenime kapılıyor. Kesinlikle böyle bir durum yok. Biz ormanlarımızın gençleştirmesini ve bakımını yapıyoruz. Ürettiğimiz envanterlerle sektörün ihtiyacını karşılıyoruz.”

“2023 vizyonunda öncelik endüstriyel plantasyon!”

Sektörlerin kullandığı lif yongaya yönelik 2 milyon 450 bin metreküp sıklık bakımı, 2 milyon metreküp ilk aralama bakımı olmak üzere toplam 4 milyon 450 bin metreküp gençlik meşcere bakımı yaptıklarını ve bunları çıkan envantere göre sektörün ihtiyacına sunduklarını söyleyen Özgür, 2023 planlarına dair şu önemli bilgileri paylaştı: “2000'li yıllarda 3 milyon metreküpten şu anda 8 milyon metreküpe ulaşmış durumdayız. Lif yongada ise 1,3 milyon metreküpten 1,9 milyon metreküplere geldiğimizi görüyoruz. 2023 vizyonumuzda özellikle endüstriyel plantasyonu gündeme getirerek, ormanların bakım yapılmamış kısımlarında çalışmalar yürütüp, bu üretimi 40 milyon metreküplere çıkarmayı hedefliyoruz. Her yıl 60 bin hektar olmak üzere toplamda 300 bin hektar endüstriyel ağaçlandırma çalışması yapmayı programımıza aldık. Şu anda 9,6 milyon hektar bozuk orman alanımız bulunuyor, yasa gereği buralarda endüstriyel plantasyon izni verebiliyoruz. Dolayısıyla böyle bir talep gelirse, sektörlerimize bu alanları verebiliriz.”

“Ahşaba doğru dönüş durdurulamayacak”

Sürdürülebilir ormancılık faaliyetleri hakkında bilgi veren Eski Orman Genel Müdürü Osman Kahveci ise, ormanlardan tarihin her döneminde yararlanıldığını belirterek, ahşaba olan talebin yeniden artış gösterdiğine dikkat çekti: “Gelişmişliğin ve zenginliğin ölçülerinden birisi odundur. Odun yerine birçok ikame maddesi geldi. Dün kapı, pencere doğramalarında özellikle PVC kullanılıyordu. Bugün de kullanılıyor ama dün bunu kullananlar zenginlerdi. Şimdi tersine döndü. Özellikleri duyuldukça, ahşaba doğru dönüş durdurulamayacak. Yani hangi ikame maddesini getirirseniz getirin bu, odunun yerini tutmayacak.”

Panelin ilk bölümünü, orman mühendisliği disiplininin önde gelen isimlerinin bilimsel sunumları izledi. Prof. Dr. Hülya Kalaycıoğlu “Yeşil Binalarda Odun Esaslı Levha Kullanımı ve Yeni Trendler”, Prof. Dr. Mustafa Usta “Orman Ürünleri Kimyası ve Teknolojisi”, Prof. Dr. Sezgin Ayan ise “Ormanlarda Gençleştirme ve Bakım; Endüstriyel Plantasyon” başlıklı sunumlarıyla etkinliğe değerli katkılarda bulundular.


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR