Dolar $
32.42
%-0.32 -0.1
Euro €
34.96
%-0.34 -0.12
Sterlin £
40.51
%-0.75 -0.3
Çeyrek Altın
4092.28
%0.61 24.65
SON DAKİKA
Enerji Cuma 20 Mart 2020 02:31

NÜKLEER GÜÇ İÇİN ANLAŞTILAR

Rolls-Royce ve Türkiye'den EUAS International ICC, temiz ekonomik gelişim için kompakt nükleer güç santrallerinin (diğer adıyla Small Modular Reactor yani SMR) teknik, ekonomik ve hukuki uygulanabilirliği ile birlikte üretim imkânlarını değerlendirmek üzere bir mutabakat zaptı imzalamıştır.

Nükleer güç için anlaştılar

Bu mutabakat zaptı çerçevesinde gerçekleştirilecek çalışma, düşük karbonlu enerji sistemlerinin geliştirilmesine yardım edecek ve Birleşik Krallık ile Türkiye Cumhuriyeti’nin güçlü ilişkilerinde heyecan verici yeni bir sayfa açacak. 

Rolls-Royce'un söz konusu güç santralini tasarlayan konsorsiyumun bir üyesi olarak imzaladığı bu mutabakat zaptı; konsorsiyuma ait güç santralinin kurulması için teknik, lisanslama, ticari ve yatırım ile ilgili hususların, muhtemel inşa süreçlerinin ve Türkiye ile global pazar potansiyelinin incelenmesini taahhüt ediyor.

Güç santralini tasarlayan konsorsiyum; Assystem, BAM Nuttall, Laing O’Rourke, National Nuclear Laboratory (NNL), Rolls-Royce, Atkins, Jacobs, The Welding Institute (TWI) ve Nuclear AMRC'den oluşuyor.

Rolls-Royce konsorsiyum direktörü David Orr konuyla ilgili olarak, “Gezegenimizin en zorlu sorunu olan iklim değişikliğinin aynı zamanda önemli bir ekonomik fırsata çevrilmesi mümkündür. Ekonomik ve kurulumu hızlı olan güç santralimiz, bölgede on binlerce kişiye iş imkânı yaratacak. Bu proje ayrıca, onlarca yıl boyunca refahı ve yaşam kalitesini artıracak cazip bir yatırım.” dedi.

David Orr sözlerine “Türkiye'nin yerel ve bölgesel nükleer enerji fırsatları inanılmaz derecede heyecan verici. Konsorsiyumumuza ait güç santralinin Türkiye'de enerji, ekonomi ve sanayi hedeflerini nasıl destekleyeceğini araştırmak için sabırsızlanıyoruz.” diyerek devam etti.

EUAS International ICC CEO'su Yahya Yılmaz Bayraktarlı ise, “Vizyonumuz, nükleer güç ile enerjide kaynak çeşitliliğini sağlamak. Biz ekonomik büyümeye ve sosyal refaha katkıda bulunan sürdürülebilir bir nükleer sanayiyi geliştirmeyi hedefliyoruz. Türkiye, uluslararası ortaklarıyla hâlihazırda daha büyük ölçekli nükleer güç santralleri geliştiriyor. Rekabetçi fiyat oluşumu bizim için önemli bir gösterge. Küçük modüler reaktörlerin uygulanabilirliği, sürekli olarak izlediğimiz bir araştırma ve geliştirme konusu.” dedi.

Kompakt güç reaktörlerinin bileşenleri, ilgili sahalara gönderilmeden önce, fabrikalardaki standart bölümlerde üretilecek ve hava koşullarına dayanıklı bir kubbe içerisinde sahada hızlı bir şekilde montaj edilecektir. Bu şekilde, hava koşullarına bağlı aksaklıklar bertaraf edilerek maliyetler düşürülecek ve çalışanlar için mükemmel çalışma koşulları sağlanacaktır. Ayrıca bileşenler için modern ve gelişmiş üretim süreçleri kullanılması kademeli olarak artan verimlilik tasarrufları sağlayacak.

Bu işlemler sonucunda, daha düşük başlangıç maliyeti, daha kısa ve daha öngörülebilir inşaat ve işletmeye alma süreleri sağlanacak.

Türk enerji sektörü ile Rolls-Royce arasındaki iş birliği, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi ile ortak bir tedarik zinciri çalışmasının yapıldığı 2013 yılından bu yana devam ediyor.

Bu yeni mutabakatla önümüzdeki iki yıl boyunca aşamalı bir işbirliği gerçekleştirilecek.


ABONE OL