Dolar $
32.6
%0.22 0.07
Euro €
34.82
%0.19 0.06
Sterlin £
40.67
%0.14 0.05
Çeyrek Altın
4079.85
%0.31 12.38
SON DAKİKA
EKONOMİ Cuma 15 Ocak 2021 16:55

"MALİ DİSİPLİNDEN TAVİZ YOK"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, DEİK Yönetim Kurulu üyeleriyle bir araya geldiği toplantıda yüksek faizleri eleştirirken, mali disiplin vurgusu yaptı. Yatırımlarda kısa sürede sonuç alınacak üretken alanlara ağırlık verileceğini söyleyen Erdoğan, kamu harcamalarını daha verimli hale getirecek tasarruf programını başlatacaklarını belirtti.

"Mali disiplinden taviz yok"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yüksek faizle ilgili eleştirilerini yinelerken, kamuda etkin tasarruf programına başlayacaklarını ifade ederek mali disiplinde taviz verilmeyeceğinin altını çizdi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu üyeleriyle İstanbul Dolmabahçe'de bir araya gelen Erdoğan toplantıda ihracattan vergi politikasına kadar birçok konuya değindi.

Enflasyonla mücadele vurgusunu yineleyen Erdoğan, Türkiye'nin yüksek faizle bir yere varamayacağını ve yüksek faize karşı olduğunu belirtti.

İhracat desteklerinde hedef 4,1 milyar TL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye olarak ticaret diplomasisi alanında yeni bir sıçramaya ihtiyaç duyuyoruz." dedi.

Türkiye'nin 2020'de ihracatta rekorlara imza attığını belirten Erdoğan, "Özellikle ihracat odaklı şirketlerimizin salgın döneminde müşteri yelpazesini genişlettiklerini görüyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin küresel ticaretteki payının ilk kez yüzde 1'i geçtiğini ifade eden Erdoğan, bu yıl ihracatçıya yönelik destek ödemelerinde hedefin 4,1 milyar TL'ye ulaşmak olduğunu belirtti.

Erdoğan İngiltere ile imzalanan serbest ticaret anlaşmasının Gümrük Birliği'nden sonra en önemli anlaşma olduğunu, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi çalışmalarının da devam ettiğini ifade etti.

Salgınla ilgili olarak Erdoğan gerekmesi durumunda yeni desteklerin devreye alınacağını belirtti. Erdoğan, reform çalışmalarının devam ettiğini yakında bu reformları kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade etti.

Faiz mesajları

Erdoğan enflasyonla mücadele vurgusunu yineledi. Erdoğan, "Fiyat istikrarı temel hedefimiz. Enflasyonu yüzde 30'lar civarından tek hanelere düşürdük. Yüksek faize karşıyım, bunları yaşadıklarımızdan çıkararak söylüyorum. Bankalar karlarına bakıyor, faiz yükü yatırımcıyı eziyor. Bize yatırım, istihdam, üretim ve ihracat lazım" diye konuştu.

Erdoğan faiz konusunda şu açıklamaları yaptı: "Şu anda karşımda ağırlıklı yatırımcılarımız var, girişimcilerimiz var, birçoklarınız faiz yükü altında nasıl ezildiğini biliyorum. Bu bankaların sizi nasıl sömürdüğünü biliyorum. Yeri geldiği zaman Türkiye’yi bir faiz cenneti haline getirmekten bahsediyoruz, öbür taraftan bankalarımız, gerek kamu, gerek özel sektör ne kadar kar etmişler bunu konuşuyorlar. Tamam da sen ne kadar yatırımcı kazanırdın bu ülkeye bir de bunu söylesene. Bana yatırım lazım, istihdam lazım, üretim lazım, ihracat lazım. Eğer bu dört başlık yoksa hiçbir şey yok.

Şu anda dünyaya bakalım ABD’de faiz oranı ne? Japonya’ya bakalım ne? Eksi. Gelelim Avrupa’ya; bir-iki. İsrail, eksi. Bütün bunlar apaçık ortadayken, biz yüksek faizlerle övünüyoruz ya. İnandığım bir şey var; yüksek faizle bir yere varamayız. Borcu yüksek faizle kendimize dışarıdan imkan sağlamakla değil, kendi kaynaklarımızla bunu nasıl öderiz bunun çalışmasını yapacağız, bunun başka çıkışı olmaz. Asıl iş faizi düşürmek suretiyle enflasyonu aşağı çekmektir”

2020 bütçe sonuçları

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2020 yılına ilişkin bütçe gerçekleşmelerini de açıkladı. Buna göre Türkiye'de 2020'de bütçe giderleri 1 trilyon 202 milyar TL düzeyinde gerçekleşirken, bütçe gelirleri 1 trilyon 29 milyar TL oldu. Erdoğan 2020'de bütçe açığının 173 milyar TL'yi bile bulmayarak 239 milyar TL'lik program hedefinin altında kaldığını ifade etti.

Erdoğan, "Programda bu sene için öngördüğümüz büyüme oranının gerçekleşmesi durumunda, bütçe açığı milli gelirin yüzde 3,6 oranına gerileyecektir. Bir taraftan maliye politikasını aktif bir biçimde kullanırken, diğer yandan bütçe açığını aşağıya çekecek tedbirleri hayata geçireceğiz" dedi.

"Kamuda tasarruf programı başlatacağız"

Erdoğan mali disiplinden taviz vermemekte kararlı olduklarını ifade etti. Yatırımlarda kısa sürede sonuç alınacak üretken alanlara ağırlık verileceğini söyleyen Erdoğan, kamu harcamalarını daha verimli hale getirecek tasarruf programını başlatacaklarını belirtti.

Vergi politikalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, "Vergi politikalarımızı adil, öngörülür, sade, yatırımı teşvik edecek bir temele oturtacağız. Hizmetlerimizi artırırken kamu olarak vatandaşın bize emanet ettiği vergileri en doğru şekilde ekonomik ve verimli kullanacağız." ifadelerini kullandı.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR